Transmiterea Semnalelor prin Canale de Banda Limitata

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Transmiterea Semnalelor prin Canale de Banda Limitata.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

2. TEOREMELE NYQUIST

Teoremele Nyquist formalizeaza conditiile generale ale unei transmiteri lipsite de interferenta intersimbol, la intrarea ansamblului filtru de emisie, canal, filtru de iesire fiind aplicate impulsuri Dirac.

Teorema largimii de banda minime

Daca se aplica impulsuri Dirac sincrone cu frecventa [simboluri/secunda] unui canal ideal trece-jos cu faza lineara avand frecventa de taiere (canal Nyquist), raspunsurile la aceste impulsuri pot fi observate in mod independent (discernute) fiind lipsite de interferenta intersimbol.

Teorema largimii de banda minime (numita si criteriul Nyquist) mai poate fi reformulat si astfel :

Pe un canal de banda limitata se pot trnsmite cel mult doua impulsuri (simboluri) pe secunda pe fiecare hertz de largime de banda.

Daca se considera de exemplu o linie telefonica cu banda utlizabila de 2400 Hz, aceasta permite o rata a semnalului (signaling rate) de cel mult 4800 Bd (bauds). Deci pentru a transmite un debit de informatie de 9600 bps (rata de biti !) este necesar ca fiecare impuls sa aiba 2 biti (2bit/Bd) , deci o transmitere M-ara.

Teorema largimii de banda mininime, precizeaza in domeniul frecventa, conditia prin care se elimina interferenta intersimbol din domeniul timpului, impunand conditia

Observatie

Conditia formulata mai sus beneficiaza in continuare de simplificarea (decalarea momentului de esantionare la receptie).

Functia pondere a canalului (inclusiv filtrul de emisie si cel de receptie) este precizata doar la momentele de esantionare . Criteriul Nyquist afirma ca functia pondere

satisface conditiile impuse la momentele de timp , iar in domeniul frecventa

sau mai general, tinand cont si de intarzierea de propagare prin canal

si

Se constata din aceasta ultima expresie ca faza este lineara.

O caracteristica de frecventa Q(f) de acest tip “brickwall” nu este fizic realizabila (sistem necauzal) iar in domeniul timpului q(t) tinde catre zero cu o viteza de convergenta ca si aceea a lui 1/t si deci orice “jitter” la esantionare conduce la interferenta intersimbol.

Teorema de simetrie

Sumarea unei functii de transfer reale, impara in raport cu frecventa de taiere la functia de transfer a filtrului Nyquist (ideal trece-jos) pastreaza trecerile prin zero ale raspunsului la impuls. Aceste treceri prin zero ofera in continuare conditiile unei transmiteri fara interferenta intersimbol, iar viteza de convergenta catre zero a raspunsului (in domeniul timpului) este cu atat mai mare cu cat caracteristica de frecventa este mai neteda (fara discontinuitati ea si derivatele ei).

Se realizeaza astfel un compromis intre cresterea largimii de banda si interferenta intersimbol mai redusa in conditiile in care se tolereaza “jitter”-ul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Transmiterea semnalelor prin canale de banda limitata.doc