Utilizarea Wattmetrului Electrodinamic

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest laborator prezinta Utilizarea Wattmetrului Electrodinamic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Electronica, Electrotehnica

Extras din document

2.Mod de experimentare

2.1. Wattmetrul electrodinamic se conecteaza în circuit cu bobina de curent în serie cu receptorul si cu bobina de tensiune în paralel cu receptorul (în montaj amonte sau aval fata de bobina de curent) - fig.1.

Indicatia aparatului este proportionala cu puterea activa :

Fig.1.Wattmetrul electrodinamic

Rezulta ca puterea activa masurata de wattmetrul electrodinamic se poate determina din relatia:

Constanta CW a wattmetrului se determina tinând cont de domeniile nominale de tensiune (Un) si curent (In) pe care este conectat aparatul în timpul masurarii :

* Observatii:

• Sensul fortei electrodinamice depinzând de sensul de parcurgere al conductoarelor de catre cei doi curenti, rezulta ca trebuiesc respectate bornele de intrare (* - "polarizate");

• In cazul conectarii corecte, în circuit monofazat de c.a., indicatia aparatului este numai pozitiva, indiferent de caracterul receptorului (inductiv sau capacitiv) deoarece:

• In circuite trifazate, unde defazajul dintre curentul ce parcurge bobina fixa si tensiunea aplicata bobinei mobile a apatatului poate fi în relatia:

deviatia poate deveni negativa, necesitând inversarea legaturilor la bobina de curent sau de tensiune.

• Pentru protectia wattmetrului, având în vedere pericolul de supraîncarcare a bobinelor ( la cos**1 se poate ca ***max chiar daca I > In sau U > Un), se conecteaza în schema un ampermetru si un voltmetru, verificându-se astfel ca, în timpul masurarii, valorile curentului si ale tensiunii nu depasesc valorile nominale ale domeniilor alese.

* 2.2.Pentru masurarea puterii active, cu wattmetrul electrodinamic, în circuit monofazat de c.a., se va realiza montajul din fig.2.

Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea wattmetrului electrodinamic.doc