Prelucrari prin aschiere

Imagine preview
(7/10 din 10 voturi)

Acest laborator prezinta Prelucrari prin aschiere.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor: Petre Vasile

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electrotehnica

Cuprins

NOTIUNI INTRODUCTIVE 3
PRELUCRARI MECANICE LA RECE 3
Prelucrari prin aschiere 3
Strunjirea 4
Frezarea 4
Rabotarea 5
Mortezarea 5
DATE NOMIALE ALE MASINILOR UNELTE 5
SULE, DISPOZITIVE SI VERIFICATOARE 6
PROCESUL TEHNOLOGIC DE FABRICATIE A ARBORELUI UNEI MASINI ELECTRICE 7
BIBLIOGRAFIE 10

Extras din document

Notiuni Introductive

Pentru constructia de masini electrice, echipamente electrice, in general se folosesc piese, organe de amsini care trebuie prelucrate précis implicand procese tehnologice variate.

Metode si procedee tehnologice folosite pentru fabricatia echipamentelor electrice cuprinde toata gama de prelucrari prin achiere, deformari plastice, prelucrari la rece etc.

Piesele electroizolante sunt obtinute prin procedee specifice prelucrarii maselor plastice, a ceramicii, a sticlei precum si altele.

Characteristic orcarui procedeu de prelucrare este grupul piesa – scula (unealta) care intereactioneaza in diverse moduri, astfel se pot defini patru categorii de procese tehnologice si anume:

- cu interactiune punctiforma intre piesa si scula (strunguri, freze etc.);

- cu interactiune liniara (masini de stantat, taiat);

- cu interactiune de suprafata intre piesa si scula (ambutisari, prelucrari erosive);

- cu interactiune de volum (turnari, presare in matrite).

Prelucrari mecanice la rece

O mare parte dintre piesele metalice se obtin prin procedee de prelucrare la rece, ponderea prelucrarilor la cald in industria electrotehnicii fiind mai mica. Game de tehnologii de prelucrare mecanica la rece pentru industria electrotehnicii se divide in doua grupe:

1. Prelucrari prin achiere, specifice pieselor masivre;

2. Prelucrari prin taiere si deformare plastica l rece, specifica pieselor obtinute

din semifabricate plate (table).

Prelucrari prin aschiere

Din categoria prelucrarilor prin aschiere fac parte strunjirea, frezarea, filetarea, rabotarea, mortezarea, brosarea, repidicarea.

Prelucrarile prin aschiere presupun indepartarea de material de pe suprafata semifabricatului sub forma de aschii, iondepartarea de achii de pe semifabricat presupune o miscare relative intre scula si piesa.

Miscarea necesara detasarii de aschii se numeste miscare principala, iar miscarea care asigura eliminarea continua de aschii se numeste miscare de avans.

Cei mai importanti parametrii care caracterizeaza o prelucrare prin achiere sunt:

- adancimea de aschiere;

- avansul de aschiere;

- viteza de avans;

- turatia;

In principal orice masina unealta este compusa din o parte fixa care sustine toate elementele masinii, numita sasiu; una sau mai multe coloane pe care sunt ghidate saniile; cu saniile se realizeaza miscarile necesare prelucrarii cu ajutorul unor dispozitive specuifice; sculele se fixeaza pe sanii.

Mesele au rolul de a sustine piesele direct sau prin intermediul unor dispozitive.

Motorul de actionare . poate fi electric, hidraului sau chiar pneumatic.

Cutia de viteze are rolul de a asigura diferitele trepte de viteza necesare prelucrari.

Curia de avansuri care regleaza viteza miscarii de avans.

Strunjirea

Este operatia de prelucrare prin aschiere a suprafetelor interioare sau exterioare a pieselor, ce reprezinta in general corpuri de rotatie, cu ajutorul cutitelor pe masini unelte din grupa sturungurilor.

Piesa de prelucrat executa miscarea de rotatie (miscarea principala) iar cutitul executa miscarea de avans.

Prin strunjire se pot prelucra, in general piese de revolutie, cu suprafere cilindrice, conice, dar putem prelucra si suprafete plane prin sttrunjire plana.

Cutitele de strung (conform standardului ISC 20-100.10 – Cutite de strung) se aleg corespunzator operatiei trebuie sa se realizeze.

Fixarea cutitelor se realizeaza cu ajutorul unor suporturi. Pentru prelucrare piesa se fixeaza in diferite dispozitive numite bacuri; papusa mobile, inima de antrenaresi alte dispozitive.

Necesitatea de adoptare a prelucrarii prin strunjire la diverse piese, precum si conditia de marire a productivitatii muncii, a condus la constructia unui numar mare de masini unelte care se incadreaza in categoria strungurilor. Astfel exista:

- Strung Carusel se carcterizeaza prin faptul ca axul principal este pozitionat verical, ceea ce permite prelucrarea unor piese cu diametrul cuprin intre 800-2700 mm si o inaltime maxima de 8000 mm. Acesta asezare verticala a piesei conduce la o mai buna rigiditate.

- Strungul Revolver se caracterizeaza prin faptul ca pemite montarea unui nr mare de scule (12 – 16 scule) care permite o prelucrare rapida a pieselor si ceea ce conduce la cresterea productivitatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrari prin Aschiere - Masini Unelte.doc

Alte informatii

Laborator Metode si Procedee Tehnologice