Interferenta si Polarizarea Undelor Electromagnetice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Interferenta si Polarizarea Undelor Electromagnetice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Fizica, Transporturi

Extras din document

1. Scopul lucrarii

Evidentierea aspectului ondulatoriu al radiatiei electromagnetice prin analiza fenomenelor de interferenta si de polarizare a undelor electromagnetice din gama undelor ultrascurte.

2. Teoria lucrarii si descrierea instalatiei experimentale

2.1. Interferenta este fenomenul de suprapunere a unor unde coerente, in urma caruia rezulta maxime si minime de intensitate ale undei rezultante.

Schema de principiu a instalatiei folosita in studiul interferentei in lucrarea noastra este indicata in figura 1.

Fig. 1

in dispozitivul de receptie R (antena dipol), se suprapun atât unda venita de la antena dipol emitatoare S alimentata de generatorul G, cât si unda plecata din S, reflectata pe panoul P.

in urma reflexiei pe panoul P unda reflectata va suferi o pierdere de faza de À sau, exprimata in lungimi de unda, diferenta de drum va fi micsorata cu »/2. Unda rezultata in urma interferentei va fi detectata, intensitatea sa fiind indicata de aparatul de masura V. Componenta electrica a undei electromagnetice plecata din S spre R se scrie sub forma:

.... (1)

unde E1 este amplitudinea componentei electrice a undei electromagnetice, iar d este distanta dintre S si R (d = 12 cm in lucrare ). Componenta electrica a undei electromagnetice reflectata pe panoul P va avea in punctul R expresia:

.... (2)

unde x este distanta dintre P si R. in ceea ce priveste E2, el va avea valori diferite in functie de x.

Aceasta se explica prin faptul ca la o marire a distantei dintre P si R se va reflecta spre R o parte mai mica a frontului de unda, corespunzatoare unghiului solid mai mic sub care este vazut panoul din R. Restul frontului de unda va trece pe lânga panou si va conduce la un semnal parazit (neglijabil in lucrarea noastra) generat de unda care dupa reflexia pe peretii incaperii a ajuns in R.

Fisiere in arhiva (1):

  • 6-Interferenta si polarizarea undelor electromagnetice.pdf