Studiul Distributiei dupa Viteze a Electronilor de Emisie

Imagine preview
(10/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Studiul Distributiei dupa Viteze a Electronilor de Emisie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Fizica

Extras din document

Emisia termoelectronicå a metalelor - consideratii teoretice

O bunå parte dintre electronii existenti într-un metal, sunt "legati", în sensul cå sunt situati lângå câte un nucleu. Ei nu au destulå energie pentru a iesi din raza de actiune a nucleului respectiv.

Ceilalti electroni, având energii mai mari, nu pot fi captati de nici un nucleu. Ei "råtåcesc" liberi, în tot cuprinsul metalului, iesind chiar si în afara sa. Imaginea de ansamblu, este aceea a unei multimi de ioni pozitivi, cufundati într-o "baie" de electroni liberi. Fiind comuni tuturor ionilor, electronii liberi asigurå între acestia, o legåturå destul de puternicå, numitå si legåturå metalicå.

Pe de altå parte, aceastå sarcinå mobilå, conferå metalului, capacitatea de a conduce curent electric, atunci când este supus unui câmp electric exterior. La fel de usor, electronii transportå si energie termicå, astfel cå metalul este si un bun conductor de cåldurå.

În cele ce urmeazå, ne vom concentra atentia asupra electronilor care evadeazå din metal. Ei laså în urmå o sarcinå pozitivå, care-i atrage înapoi, astfel cå permanent are loc o deplasare de sarcini negative, unele påråsind metalul, iar altele reântorcându-se înapoi. Consecinta este aceea cå în exteriorul metalului, se formeazå un "nor" de electroni, întocmai unui roi de albine care ies si intrå într-un stup.

Atunci când metalul este încålzit, energiile electronilor cresc, iar norul se extinde, întrucât datoritå vitevelor mai mari, reusesc så påråseascå metalul si alti electroni. Spunem cå emisia electronicå a metalului, creste.

Punerea experimentalå în evidentå, a emisiei termoelectronice

Pentru punerea în evidentå a fenomenului emisiei termoelectronice, se foloseste un tub electronic (diodå), a cårui constructie are o geometrie ci-lindricå, asa cum se poate vedea în fig. 1.

Electronii emisi de catod, ajung la anod, dupå care se întorc la catod traversând microampermetrul. Ei dau nastere unui curent electric I a cårui valoare este o måsurå a emisiei catodului (I este proportional cu numårul de electroni emisi de catod în unitatea de timp).

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul distributiei dupa viteze a electronilor de emisie.doc