Studiul Tensiunii Superficiale a Lichidelor

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest laborator prezinta Studiul Tensiunii Superficiale a Lichidelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Fizica, Dinamica

Extras din document

. Teoria lucrårii

¥ntre moleculele unui lichid se exercitå forte de interactie numite forte de coeziune. Fiecare moleculå a lichidului este supuså fortelor determinate de moleculele înconjuråtoare. Pentru moleculele din interiorul lichidului rezultanta acestor forte va fi nulå deoarece distributia acestor forte este uniformå în toate directiile. Pentru moleculele de la suprafata lichidului rezultanta acestor forte nu va fi nulå deoarece distributia acestor forte nu mai este aceeasi în toate directiile. Rezultanta acestor forte va fi perpendicularå pe suprafata lichidului si îndreptatå spre interiorul acestuia. Stratul de lichid de la suprafatå numit strat superficial va exercita deci o anumitå presiune asupra lichidului. Grosimea acestui strat este de ~5×10-8 m, iar presiunea exercitatå de acesta este de ~ 104 atm. Aceastå presiune explicå compresibilitatea reduså a lichidelor.

Datoritå interactiei dintre moleculele stratului superficial cu moleculele lichidului si cu moleculele mediului extern, stratul superficial va avea o energie potentialå superficialå proportionalå cu suprafata liberå a lichidului. La echilibru, aceastå energie trebuie så fie minimå, deci si suprafata liberå trebuie så fie minimå. De aici rezultå cå suprafata de separare lichid-mediu extern se curbeazå, tinzând så devinå sfericå la echilibru.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul tensiunii superficiale a lichidelor.doc