Meteorologie

Laborator
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Geografie
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 5218
Mărime: 2.25MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iordache
Meteorologie - An 1

Extras din document

La suprafaţa solului se produc cele mai multe schimburi de energie şi de materie atât cu straturile inferioare ale atmosferei cât şi cu orizonturile de sol mai profunde. Ea joacă rolul de suprafaţă activă de care depind în mare măsură valoarea şi regimul principalelor elemente meteorologice.

Variaţiile temperaturii solului depind pe de o parte de însuşirile fizice proprii, iar pe de altă parte, de caracterul apropierii sale( de vegetaţie, zăpadă).

La staţiile meteorologice se determină temperatura suprafeţei solului lipsit de vegetaţie şi temperatura suprafeţei stratului de zăpadă (cu ajutorul termometrului ordinar şi al termometrelor de extremă) precum şi temperatura solului lipsit de vegetaţie la adâncimi de 10-20 de cm.

La staţiile agrometeorologice se efectuează, în plus,determinarea la adâncimi mult mai mari, ajungând până la 320 cm (cu ajutorul termometrelor de sol cu tragere verticală).

Detreminarea temperaturii suprafeţei solului sau a zăpezii pe parcela lipsită de vegetaţie

În acest scop sunt folosite aceleaşi termometre ca şi la determinarea temperaturii aerului numai că limitele scărilor lor sunt mult mai largi. Ele se instalează în centrul parcelei dezgolite cu rezervoarele şi tuburile pe jumătate înfipte în sol.

Orientate cu rezervoarele către est, termometrele sunt aşezate la intervale de 50 cm unul de altul în urmatoarea ordine de la nord la sud:

- temometrul ordinar( în poziţie orizontală),

- termometrul de minimă (în poziţie orizontală)

- termometrul de maximă care este puţin înclinat.

Observaţiile se efectuează zilnic la termenele climatologice reprezentate de orele 01, 07, 13 şi 19, precizia măsuratorilor fiind de 0,1ºC.

În timpul sezonului cald, termometrul de minimă se ridică de pe sol după observaţia climatologică de la ora 07 pentru a se proteja de temperaturile ridicate din timpul zilei şi se repoziţionează cu aproximativ o oră înaintea observaţiei de la ora 19.

Atunci când temperaturile suprafeţei solului sau zăpezii se apropie de -36ºC, termometrul ordinar şi cel de maximă se ridică de pe pletformă, deoarece funcţionarea lor devine improbabilă.

Valorile obţinute se notează în registrul RM-1M, neaplicându-se nicio corecţie. Protecţia termometrelor contra îngheţului se asigură prin ungerea rezervoarelor şi a părţilor care vin în contact cu solul sau zăpada cu un amestec de vaselină şi ulei mineral.

Determinarea temperaturii solului la adâncimi mai mici pe parcela lipsită de vegetaţie

Se realizează cu ajutorul unor termometre cu mercur cu construcţie specială numite termometre de sol sau geotermometre.

Termometrul de tip Savinov

Este cel mai frecvent utilizat, alcătuind serii de câte 4 termometre destinate măsurării temperaturii solului la adâncimi de 5, 10, 15 şi 20 de cm. Ele se montează în sol primăvara şi se scot toamna din cauza că în perioada de îngheţ se deteriorează.

Aceste termometre au rezervorul cilindric cu diametrul de 6-8mm. Scara cu limitele între -15˚ şi +140˚ este divizată în subdiviziuni (aceleaşi la toate termometrele de tip Savinov), diferită fiind adâncimea la care se introduc în sol. Pe porţiunea respectivă, tubul protector este umplut etanş cu vată sau cenuşă fină în scopul evitării curenţilor de aer care ar lua naştere din cauza temperaturilor diferite existente în partea din sol şi în afara solului.

Termometrele de sol Savinov se instalează astfel încât rezervorul, care face cu restul tubului un unghi de 135˚(principala particularitate de construcţie), să stea în poziţie orizontală la adâncimea prevăzută, iar tija termometrică să facă un unghi de 45˚ cu suprafaţa solului.

Termometrele Savinov se introduc în solul parcelei dezgolitede vegetaţie pe o linie orientată E-V în apropiere de termometrele destinate măsurării temperaturii solului. Distanţa dintre ele este de 10 cm, cel mai puţin adânc aflându-se la est , iar cel mai adânc la vest.

Preview document

Meteorologie - Pagina 1
Meteorologie - Pagina 2
Meteorologie - Pagina 3
Meteorologie - Pagina 4
Meteorologie - Pagina 5
Meteorologie - Pagina 6
Meteorologie - Pagina 7
Meteorologie - Pagina 8
Meteorologie - Pagina 9
Meteorologie - Pagina 10
Meteorologie - Pagina 11
Meteorologie - Pagina 12
Meteorologie - Pagina 13
Meteorologie - Pagina 14
Meteorologie - Pagina 15
Meteorologie - Pagina 16
Meteorologie - Pagina 17
Meteorologie - Pagina 18
Meteorologie - Pagina 19
Meteorologie - Pagina 20
Meteorologie - Pagina 21
Meteorologie - Pagina 22
Meteorologie - Pagina 23
Meteorologie - Pagina 24
Meteorologie - Pagina 25
Meteorologie - Pagina 26

Conținut arhivă zip

 • Meteorologie
  • meteo 4.doc
  • meteo 5.doc
  • meteo 6.doc
  • meteo 7.doc
  • meteo 8.doc

Alții au mai descărcat și

Meteorologie

I. Prezentarea unei statii meteorologice standard Imporatanta practica a cunoasterii timpului si climei justifica utilitatea determinarilor...

Geografie Economica

I. Evolutia hartii politice (http://cono.ro) 1. Harta politică a Lumii până la începutul istoriei moderne (1642) Specifice pentru perioada...

Surse Neconventionale de Energie

Surse Alternative sau Neconventionale ale Energiei 1. Introducere Este foarte cunoscut faptul ca in prezent pe Terra se ating noi si noi...

Introducere în Meteorologie și Climatologie

Meteorologia este stiinta geofizica care studiaza atmosfera atat din punct de vedere al originii compozitiei insusirilor fizice si structura, cat...

Hidrologie Lucrari Practice

BAZINUL SI RETEAUA HIDROGRAFICA Elemente referitoare asupra bazinului hidrografic Trasarea cumpenei apelor Aceasta se face pe linia celor mai...

Orizonturi de Sol

Orizontul este un strat de sol aproximativ paralel cu suprafaţa terenului care se deosebeşte de stratele supra- şi subiacente, de care este genetic...

Fise Minerale si Roci

Laborator nr.1 Minerale Fisa nr.1 Minerale Denumire: Amfibol Clasa mineralelor: clasa inosilicatilor Proprietati fizice Duritatea: 5- 6...

Metode de Cercetare în Hidrologie

Lucrarea practică nr. 1 Metode de cercetare în hidrologie: În cercetarea hidrologică sunt utilizate diferit metode, multe dintre ele fiind...

Ai nevoie de altceva?