Controlul Calitatii Produselor Acvatice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Controlul Calitatii Produselor Acvatice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 7 pagini .

Profesor: Andra Suler

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Controlul calitatii pestelui

Se realizeaza in locurile de obtinere,depozite,retele de desfacere si se refera la pestele neprelucrat(refrigerat,proaspat,congelat)si la cel prelucrat(sarat,afumat).

Prezentare comerciala

Pestele se poate livra in stare vie,neprelucrat sau prelucrat.Pestele viu se transporta in cisterne,capacitate 8-16 m3,cu o temperature a apei de 10-15o C,ele fiind prevazute si cu dispozitive de oxigenare.

Pestele refrigerat se livreaza in navete curate de aluminu sau plastic,“captusite” cu straturi de gheata(4 straturi de peste,5 straturi de gheata).

Initial,gheata trebuie sa reprezinte 70%,iar in momentul desfacerii nu trebuie sa scada sub 25%,incepand dedesubt cu un strat,celelalte intrepatrundu-se cu straturile de peste si la suprafata iarasi unul de gheata.

Pestele congelat

Peste 3 kg,se livreaza individual,iar cel sub 3 kg se livreaza sub forma de brichete in saci de polietilena sau cutii de carton

Recoltarea probelor

-lot=cantitatea produsa pe o anumita categorie,cu aceleasi proprietati

Pestele neprelucrat

Se realizeaza in functie de marimea lotului,prin lot intelegand cantitatea de maxim 1000kg,aceasi specie,aceasi lungime.

Se deschid 5% din ambalajele care formeaza lotul,recoltarea realizandu-se astfel:

-daca pestele este sub 2 kg,se va recolta un exemplar de la suprafata si altul din profunzimea ambalajului;

-daca pestele depaseste 2kg,se vor recolta probe de 1 kg de la suprafata si din profunzimea ambalajului

Pestele vrac

Se vor recolta probe de 1 kg pentru fiecare 1000 de kg(nu mai putin de 3 si nu mai mult de 10)

Pentru pestele viu si cel refrigerat controlul calitatii se va efectua pe fiecare unitate de ambalaj,indiferent daca este vorba de recoltare din depozite sau retele de desfacere.

Pestele sarat

Recoltarea probelor se realizeaza pe lot,prin lot intelegand cantitatea de maxim 5000kg,aceasi specie,marime si mod de prelucrare.

Pentru examenul organoleptic se deschid 10% din unitatile de ambalaj care formeaza lotul si se recolteaza probe de 1kg de la mijloc si de la baza ambalajului.

Pentru examenul fizico-chimic,din ambalajele deschise pentru ex. organoleptic se vor recolta probe de 1 kg de la mijloc si de la baza ambalajului.

Acestea se invelesc in hartie cerata sau permaganata,se sigileaza,se eticheteaza,putandu-se pastra in locuri ferite de lumina(maxim 8oC),analizele urmand a se efectua in maximum 12 ore de la prelevare.

Pestele afumat

Recoltarea probelor se realizeaza pe lot,prin el intelegand cantitatea de maxim 500kg,aceasi specie,marime si mod de prelucrare.

Pentru examenul organoleptic se deschid 10% din ambalajele care formeaza lotul si se vor recolta probe de 1 kg de la mijlocul si baza ambalajului.

Pentru examenul fizico-chimic,la fel ca la primul,idem si pentru examenul microbiologic.

Pentru aprecierea starii de prospetime se efectueaza examenul organoleptic,fizico-chimic si microbiologic.Iar in urma acestor analize pestele se va clasifica in 3 categorii:

1)Peste proaspat;

2)Relativ proaspat;

3)Alterat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Calitatii Produselor Acvatice.docx