Controlul Starii de Igiena a Aerului

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest laborator prezinta Controlul Starii de Igiena a Aerului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

1.Consideraţii generale

Fiinţele vii sunt importante generatoare de particule. Omul, de exemplu generează un număr de particule prin descuamarea pielii, respiraţie, activitatea individului (cu cât este mai activ, numărul de particule creşte). Biocontaminarea exogenă are în special două origini: rinofaringiană şi cutanata.

Contaminarea rinofaringiană se face prin agentul – picături Flügge. Ele sunt particule care se răspândesc datorită unor acte fiziologice: vorbit, tuse, strănut.

Contaminarea cutanata se face prin intermediul mâinilor, pielii, părului.

2.Scopul lucrării

Lucrarea urmăreşte controlul cantitativ şi calitativ al stării de igienă microbiologică a aerului dintr-o încăpere.

Activitatea umană/industrială şi aportul de aer exterior generează o cantitate mare de praf în spaţiul de lucru. Numărul de particule de praf astfel depus poate atinge valori de zeci de milioane/m3. Particulele de praf reprezintă o sursa de contaminare a produselor alimentare. Numărul de unităţi formatoare de colonii (UFC) de microorganisme este mai mic şi se exprimă m3. Nivelul de contaminare a aerului este legat de tipul activităţilor desfăşurate în spaţiul dat. Surse producătoare de particule sunt:

- îmbrăcămintea

- praful depozitat, antrenat în suspensie de curenţii de aer

- aportul de aer din exterior

- sistemele de evacuare a apelor uzate

- ambalaje şi materiale nealimentare

- materii prime alimentare brute

Bacteriile şi/sau drojdiile predomină cel mai mult în industria alimentară, în special acolo unde umiditatea este ridicată.

Mucegaiurile sunt totdeauna prezente, şi pentru că sunt bine adaptate prin spori mediului aerian, se dezvoltă în zonele uscate, în contact cu produsele alimentare.

3.Modul de lucru

Pentru evidenţierea microorganismelor prezente în aer se aplică mai multe tehnici de recoltare:

- Metoda filtrării prin membrane

- Metoda aspiraţiei

- Metoda sedimentării

Cea mai frecvent folosită metodă pentru a determina cantitativ microorganismele din aer este metoda sedimentării.

Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Laborator Igiena 2

Metoda filtrării prin membrane. Presupune trecerea unui volum de aer printr-o membrană filtrantă, după care membrana se depune pe suprafaţa unui mediu de cultură cu geloză, într-o placă Petri. Prin termostatare optima, micro-organismele vor creşte formând colonii caracteristice pe suprafaţa membranei, putând fi evaluate calitativ şi cantitativ.

Metoda sedimentării (metoda Omelianski)

Presupune expunerea unui mediu de cultură specific, solidificat, în plăci Petri, pentru sedimentarea microorganismelor din aerul corespunzător punctului de control. Timpul de sedimentare variază invers proporţional cu gradul de contaminare presupus al aerului analizat (5, 10, 15, 20, 30 minute). După termostatare corespunzătoare, se apreciază cantitativ numărul de microorganisme din aerul analizat cu formula:

ufc/m3 aerKSn100100

Fisiere in arhiva (1):

  • Controlul Starii de Igiena a Aerului.pdf

Alte informatii

Facultatea Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Laborator Igiena