Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet

Laborator
8/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4735
Mărime: 1.37MB (arhivat)
Publicat de: Manole Iorga
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coşciug Lidia

Extras din laborator

Scopul lucrării: aprofundarea cunoştinţelor teoretice ale studenţilor şi obţinerea deprinderilor de lucru practic în organizarea deservirii banchetelor de tip furşet.

Materiale şi inventar:

- mobilier (mese, scaune, console, cărucioare, etc.);

- materiale textile (molton, feţe de mese, naproane, şerveţele, ancăre);

- obiecte de servire din porţelan/faianţă, cristal/stică, alpaca argintată/metal inoxidabil, lut, lemn, masă plastică ş.a.;

- materiale ilustrative.

O masă festivă, organizată în cinstea unei persoane sau a unui eveniment, în timpul prînzului, dejunului ori cinei reprezintă banchetul. Banchetul se organizează pentru sărbătorirea unor evenimente mai deosebite din viaţa unor persoane sau a unei colectivităţi cu activitate de protocol sau în cazuri oficiale.

Banchetele se pot clasifica în dependenţa de ocaziile cerute: banchete oficiale şi neoficiale.

Banchetele oficiale sunt organizate la sărbătorile naţionale, întâlnirile de afaceri sau primire unei delegaţii străine, în legătura cu încheierea unor contracte.

Banchetele neoficiale includ în sine serbarea evenimentelor ce ţin de festivităţile familiare. Aşa cum ar fi serbarea: zilei de naştere, căsătorii, avansarea în funcţie, ieşire la pensie, revelionul, ziua onomastică şi unele evenimente importante care au pus accent în viaţa unei personalităţi. Spre deosibire de banchetele oficiale cele neoficiale se petrec într-un mod nu atît de strict limitat normelor de protocol. În dependenţă de preferinţele clientele ce comandă banchetul dat, deservire cu chelneri poate fi petrecută în două moduri:

- deservirea parţială;

- deservirea completă.

Ţinînd cont de natura banchetului, ce urmează a fi petrecut, decorarea atîta saloanelor cît şi a meselor se organizează aşa în cît să putem evidenţia caracterul festivităţii.

Avînd banchet oficial elementele decorative sunt stricte şi limitate conform normelor de protocol.

Deosebim următoarele tipuri de banchete:

- banchet oficial diplomatic;

- banchet neoficial;

- banchet furşet;

- banchet desert;

- banchet coctail;

- banchet ceai.

CARACTERISTICA BANCHETULUI FURŞET

Banchetul furşet prezintă o recepţie fără scaune, la care invitaţiilor se propun gustări şi bucate pregătite şi prezentate pentru consumare cu utilizarea minimală la tacâmurilor.

De numirea banchetului furşet provine de la un cuvânt francez „fourchette” ceia ce în traducere înseamnă furculiţă.

Banchetul furşet în ultimul timp şi în multe cazuri este cel mai des utilizat şi preferat. Banchetul furşet poate fi: oficial şi neoficial. Motivul petrecerii banchetului furşet care poartă un caracter oficial sunt convorbirilor de afaceri, semnarea contractelor comerciale.

Dar banchetul furşet neoficial este organizat pentru petrecere diverşilor aniversări, sărbătorii familiare şi cu alte ocazii de sărbători.

Originalitatea acestui banchet se explică prin simplitatea organizării lui şi prin multiplele avantaje de care putem profita:

1. Acest banchet se petrece de obicei când timpul este limitat şi-i necesar de a primi un număr mai mare de persoane.

2. Faptul că într-o încăpere de o capacitatea dată pot participa la banchetul furşet mult mai multe persoane (cu 4 – 5 ori mai mult).

3. Deoarece banchetul furşet se petrece în decurs de 1,5-2 h invitaţii nu reuşesc să se plictisească.

4. În afară de a putea servi din bucatele propuse mai au şi posibilitate, ocazia de a conversa în de ei. Astfel putem soluţiona probleme cu diverse caractere.

5. Avantajul ce se evidenţiază este cel că oaspeţii în diverse situaţii pot părăsi localul în orice moment de timp fără a fi observat ori de o potrivă poate veni cu întîrziere fără a incomoda gazdele sau oaspeţii.

6. Pentru oformare se cere o cantitate mai redusă de veselă (se utilizează vesela pentru mai multe porţii).

7. Pentru deservire este necesar un număr mai mic de chelneri.

8. Oaspeţii au posibilitatea ca de sine stătător să-şi aleagă din asortimentul propus ceia ce doresc.

Banchetul furşet se organizează în intervalul de timp dintre orile 1800- 2000 .

AMENAJAREA SALOANELOR ŞI A MESELOR DE SERVIRE

Modul de amenajare atât a saloanelor cît şi a meselor prezintă o importanţă colosală.

Banchetele furşet pot fi petrecute atât in restaurante cît şi în alte unităţi de alimentaţie publica, unde neapărat sunt prevăzute avansala şi saloanele.

În avansală se vor întâlni oaspeţii pe parcurs ce vor sosi cu toţii timp de 30 minute. Saloanele sunt amenajate cu diverse elemente decorative cum sunt: echibane din flori, lente de atlas, flori vii, etc., care fac ambianta plăcuta plină de farmec aşa încât să corespundă ocaziei organizării banchetului.

Saloanele sunt dotate cu mesele principale pentru banchetul furşet şi auxiliare.

Aranjarea meselor principale se face in dependenţă de forma şi suprafaţa saloanelor. Aranjare se poate face de-a lungul pereţilor cînd servirea este de o singură parte şi le putem aşeza pe centru în cazul servirii pe ambele părţi. De regulă masa se amenajează din două părţi Excepţie fac mesele pentru oaspeţii de onoare, care se aşează de o singură parte. Aceste mese sunt la perete.

Mesele se aranjează sub formă de litere:Т ,Ш, П, O se practică şi alte variante. Cea mai comodă fiind cea simetrică. La deservirea dintr-o parte mesele sunt apropiate de pereţi la distanţa de 1,5 m., pe cînd la servirea de două părţi distanţa dintre mese trebuie să fie nu mai puţin de 3m..Mesele pentru banchet furşet trebuie să fie puţin mai înalte ca cele obişnuite şi anume cu înălţimea de 0.9-1 metri. LA calculul lungimii şi numărului de mese se prevede norma de 1.5 -20cm. La un oaspete la utilizarea meselor de ambele părţi .Iar la utilizarea de o singură parte norma corespunzătoare se reduce.

Preview document

Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 1
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 2
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 3
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 4
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 5
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 6
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 7
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 8
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 9
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 10
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 11
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 12
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 13
Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furșet - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Deservirii Banchetului de Tip Furset.doc

Alții au mai descărcat și

Gestiune alimentară și catering - proiect Restaurant Raresoaia

Capitolul 1 Prezentarea unităţii Un restaurant este o investiţie complexă, în care sala de mese este doar o parte, cea vizibilă publicului larg....

Tehnica servirii cinei

Argument Oferta serviciilor în restaurante se incadreaza in sfera serviciilor comerciale, fiind definite ca o “ arta profesionala”, in care...

Organizarea și tehnica servirii mesei de revelion

1.Mese festive-generalitati Mesele festive sunt organizate in timpul pranzului,dupa-amiaza sau seara,pentru sarbatorirea unor evenimente mai...

Servirea diferitelor tipuri de meniu

Tehnica servirii diferitelor tipuri de mese 2. NOTIUNI GENERALE Formarea deprinderilor si insusirea cunostintelor privind caracteristicile si...

Metode rapide de determinare a parametrilor microbiologici în carne și produse din carne - e-coli, salmonella

1.Introducere Influenţa alimentelor asupra sănătăţii omului este un aspect de actualitate. Deoarece stilul de viaţă al timpurilor noastre este...

Gestiunea alimentație - Popas Cucorăni

Restaurantul “POPAS CUCORĂNI” Capitolul 1. Prezentarea unităţii: denumire, localiare, categorie, istoric, organigramă, facilităţi Satul Cucorăni,...

Studierea sortimentului și metodele de determinare a calității laptelui de consum

1. Clasificarea laptelui de consum Laptele destinat comercializarii poate fi crud sau pasteurizat. Crud este considerat laptele netrata termic,...

Determinarea Azotului Ușor Hidrolizabil din Carne

Determinarea azotului uşor hidrolizabil prin distilare cu MgO Sub influenţa enzimelor proteolitice, în faza iniţială, are loc fragmentarea...

Ai nevoie de altceva?