Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor

Laborator
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3756
Mărime: 239.22KB (arhivat)
Publicat de: Georgeta Ionescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lisnic Inga

Extras din laborator

Scopul lucrarii

Crearea unei ontologii utilizind limbajele OWL sau RDF

2 Consideratii teoretice

RDF (Resource Description Framework) este un limbaj bazat pe sintaxa XML ce utilizează un model de reprezentare a grafurilor pentru a exprima fapte despre resurse identificate prin URI-uri (Uniform Resource Identifier). URI-urile reprezintă pentru RDF corespondentele cheilor primare din modelele relationale prin faptul că un URI va identifica în mod unic o resursă. Limbajul RDF are ca obiectiv să ofere metadate despre resurse web (autor, descriere, data creării si altele, în Dublin Core (DublinCore 2007), să ofere modele de reprezentare a informatiei si să permită diferitelor aplicatii să colaboreze (de exemplu o aplicatie ce utilizează o bază de date poate descrie o parte a modelului utilizat folosind RDF astfel încât o altă aplicatie să poată folosi datele de la prima aplicatie cu semantica lor initială).

OWL (Web Ontology Language - McGuinness 2004, Patel-Schneider 2004) este un limbaj conceput pentru a defini ontologii. Este un limbaj care extinde RDF, permitând folosirea unor instrumente de inferentă pe datele din ontologie. Are trei sub-limbaje distincte OWL Lite, OWL DL si OWL Full ce diferă prin ceea ce pot exprima. OWL Full permite definirea mai multor tipuri de constrângeri decât OWL DL dar fără a oferi garantii computationale. În momentul actual, cele mai multe aplicatii si instrumente de dezvoltare sunt construite pentru OWL DL.

3 Realizarea lucrarii

Analizind termenul vinificatie observam ca pe baza acestuia putem crea o multime de ontologii. Scopul acestei lucrari este creara unei ontologii ce va putea acoperi un dictionar cit mai mare a domeniul dat. In lucrarea data voi incerca sa definesc o ontologie a vinurilor. Construirea ontologiei o voi realiza-o pe pasi, in felul urmator:

1) Analiza:

La prima etapa voi defini domeniul si obiectivele ontologiei:

Domeniul:

Domeniul pe care il voi defini in aceasta lucrare vinificatie, si anume ma voi limita la tipurile de vinuri.

Utilizarea:

Aceasta ontologie o vom utiliza la identificarea producatorii de vinuri (Vinuri de origine, de colectie, de calitate, etc), analiza tipurilor de vinuri dupa mai multe criterii ( pret,producator, culoare etc.). Aceste date ne vor ajuta sa evitam unele neintelegeri ce tin de alegerea vinurilor necesare pntru consumatori de diferite categorii.

Interogări:

Ontologia realizata in lucrarea data va trebui sa raspunda la intrebari ce tin de componenta vinului, tipurilor de vinuri si preturile diferitor tipurilor de vinuri. In continuare voi prezenta niste intrebari concrete cu anumite raspunsuri bazate pe ontologia creata.

2) Componenţa:

A doua etapa presupune alcatuirea unei liste cu termenii ce vor aparea in ontologie. Astfel vor fi folosiţi termeni ce tin de vinificaţie si producatori.

Pe langa aceste componente toate caracteristicile acetora vor face parte din ontologie. Astfel putem sa mai adaugam si urmatoarele notiuni: Denumire, Pret, Producator, Culoare, ProcenteAlcoo, An fabricare.

3) Realizarea:

A patra etapa presupune definirea claselor si a ierarhiei de clase. La acest pas exista mai multe abordari posibile: top-down, bottom-up, abordarea mixta. In aceasta lucrare am abordat metoda top-down care porneste cu crearea conceptelor cele mai generale si apoi particularizarea acestora. Exemplu de clase create este prezentat in Figura 1 de mai jos:

Figura 1 – Prezentarea claselor ontologiei

Definirea proprietatilor (sloturilor ) claselor.

Figura 2 – Definirea claselor si proprietatilor lor.

Definirea tipurilor proprietatilor (cardinalitate, domeniu si codomeniu al valorilor)

Vinului i se atribuie un nume ce va fi folosit pentruu identificarea acestuia.

Orice vin va poseda un pret.

Orice vin va poseda culoare.

Cardinalitate: Un vin are un singur producator.

Acest domeniu se aplica pe toate clasele de vinuri.

Preview document

Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 1
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 2
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 3
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 4
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 5
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 6
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 7
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 8
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 9
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 10
Ontologii, Limbaje și Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Ontologii, Limbaje si Instrumente Pentru Crearea Ontologiilor.doc

Alții au mai descărcat și

Grilă sisteme informaționale de gestiune - Access

Adăugarea de câmpuri la o tabelă se face în modul de vizualizare:...... Previzualizare inaintea imprimarii Aplicarea unei restrictii de...

Hackeri

Hackerii sunt pasionati ai informaticii, care, de obicei au ca scop „spargerea” anumitor coduri, baze de date, pagini web etc. Ei sunt considerati...

Baze de Date

3.Introducere in bd si sgbd-uri Definitie: Numim baza de date o colectie partajata de date aflata in interdependenta logica impreuna cu o...

Ai nevoie de altceva?