Licitatii electronice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Licitatii electronice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 20 pagini .

Redactat in Republica Moldova

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Marketing

Cuprins

Introducere 3
CAPITOLUL I: CARACTERISTICA GENERALĂ A LICITAȚIILOR ELECTRONICE .4
1.1.Istoria licitațiilor electronice .4
1.2.Studierea tipurilor de produse licitate în cadrul site-urilor de licitații electronice 7
CAPITOLUL II: TIPOLOGIA LICITAȚIILOR ELECTRONICE 9
2.1.Analiza tipurilor de licitații 9
2.2.Analiza tipurilor de site-uri de licitații electronice ..11
2.3. Prezentarea și implementarea regulilor de desfășurare a licitațiilor electronice 12
2.4. Analiza procesului complet de realizare a licitațiilor electronice ..14
CAPITOLUL III: STRATEGIILE DE MANIPULARE A LICITAȚIILOR ELECTRONICE ȘI TIPURI DE PARTICIPANȚI LA O LICITAȚIE 17
3.1. Analiza strategiilor de manipulare a licitațiilor ..17
3.2. Analiza participanților la o licitație electronică ..18
Concluzii și propuneri .19
Bibliografie ...20

Extras din document

Introducere

Dezvoltarea simultană a telecomunicațiilor și utilizării calculatoarelor a făcut posibilă creșterea explozivă a Internet-ului și crearea unor tehnologii specifice care vor influența esențial activitățile economico-sociale. În asemenea condiții, se va dezvolta extensiv comerțul electronic, care va revoluționa conducerea afacerilor și va dinamiza comerțul internațional. Asemenea schimbări vor oferi consumatorilor noi posibilități de alegere și de căutare a celor mai competitive produse pe piața mondială. Cea mai vehiculata forma la ora actuală de comerț electronic cu amănuntul în rândul persoanelor fizice sunt licitațiile online (licitațiile electronice).

Lucrarea de față are drept scop analiza licitațiilor electronice din mai multe puncte de vedere. Principalul scop al acestui raport este de a reliefa atât aspectele descriptive ale licitațiilor electronice cât și de a surprinde tipurile, avantaje, dezavantaje, aplicarea acestora. Licitațiile electronice sunt o realitate cotidiană. Odată cu înmulțirea utilizatorilor de Internet s-a deschis o piața de desfacere uriașa iar avantajele folosirii sistemului de licitații electronice sunt multiple.

După detectarea scopului acestui raport putem identifica și următoarele obiective generale:

- Cunoașterea istoricului licitațiilor electronice;

- Însușirea principiilor ce trebuie respectate pe parcursul derulării procesului de licitație electronic;

- Cunoașterea termenilor specifici folosiți în sistemul licitațiilor electronice;

- Cunoașterea modurilor de manipulare în licitațiile electronice;

Acest raport are un volum de 23 de pagini, este divizat în următoarele compartimente: introducere, unde se descrie în general lucrarea de față, trei capitole, concluzii și anexe.

Capitolul I, intitulat, CAPITOLUL I: CARACTERISTICA GENERALĂ A LICITAȚIILOR ELECTRONICE conține informații despre istoricul licitațiilor electronice și tipurile de produse licitate în cadrul site-urilor de licitații electronice.

Al doilea capitol - CAPITOLUL II: TIPOLOGIA LICITAȚIILOR ELECTRONICE este dedicat tipurilor de licitații, regulilor de participare la o licitație electronică și în general a procesului de desfășurare a unei licitații.

În a 3 parte a raportului s-au propus și s-au descris o serie de strategii de manipulare a licitațiilor.

În concluzii au fost sintetizate principalele observații și idei ale autorului, s-a menționat părerea acestuia referitor la valoare aplicativă a prezentului raport.

CAPITOLUL I: CARACTERISTICA GENERALĂ A LICITAȚIILOR ELECTRONICE

1.1. Istoria licitatiilor electronice

În prezent mulți nu fac distincția clară între Word Wide Web și Internet. Cu toate acestea licitațiile electronice au apărut înainte ca Web să fie disponibil la scară largă. Înainte de apariția primului browser de Web Mosaic la sfârșitul anului 1993, existau un număr de licitații electronice care se desfășurau în cadrul grupurilor de știri (newsgroups) și a listelor de poștă electronică (email). Primul grup de știri în cadrul căruia s-au desfășurat licitații electronice a apărut la începutul anului 1993 în cadrul căruia se tranzacționau cartoane din jocul" Magic: the Gathering". Grupul de știri, denumit original rec. Games. Deckmaster. Marketplace poate fi găsit la adresa rec. Games. Tradingcards. Marketplace. Magic. Auctios. Sute de vânzători diferiți vindeau la licitație în cadrul acestui grup, licitația având o durată de câteva zile sau săptămâni. Fiecare vânzător scotea la licitație un număr de cartoane iar licitația avea un format ascendent. Licitatorii trimiteau oferta prin poștă electronică (email) iar vânzătorul realiza în fiecare zi o actualizare a celei mai mari oferte primite. Existau însă anumite variații ale regulilor de desfășurare, unele licitații puteau să se încheie la expirarea timpului stabilit inițial iar altele puteau să continue până când existau trei zile consecutive în care nu s-a primit nici o ofertă de licitare.

Primele site-uri de licitații electronice se pare că au fost Onsale care s-a lansat în mai 1995 și eBay în septembrie același an. Acestea au fost primele care au beneficiat de tehnologia Web incluzând realizarea licitării automate, ofertele fiind introduse prin formulare electronice, de cea a motoarelor de căutare și de listarea tipurilor de licitații desfășurate în cadrul acestora. La fel ca și în cadrul grupurilor de știri, licitațiile electronice bazate pe Web aveau o durată de câteva zile sau săptămâni, permițând licitatorilor să aleagă când să liciteze.

Onsale s-a lansat ca un site comercial care scotea la licitație produsele proprii din categoria calculatoarelor și a produselor electronice. Acest site se adresă în special bărbaților care nu erau pasionați de cumpărături că o modalitate de distracție. Acest model de afaceri nu a avut succesul celui avut de eBay și ca urmare cei din conducerea Onsale au schimbat strategia. În 1997 ei au început suplimentarea sitului comercial cu serviciul de listare a licitațiilor electronice similar celui de la eBay urmând ca apoi să transfere acest serviciu sitului Yahoo.

Prin contrast, eBay a încurajat de la început persoanele individuale să listeze licitațiile proprii online. La început majoritatea produselor listate pe situl eBay erau cele de colecție, dar mai existau și altele în afară de acestea care se licitau. Vânzătorii de pe situl eBay aveau posibilitatea să aleagă un număr de caracteristici pentru fiecare acțiune ca: durata licitației, oferta minimă acceptată și opțional un preț secret rezervat. Acest site a avut o creștere rapidă în timp de aproximativ 13% pe lună. Mai existau multe situri de licitații electronice cu modele de afaceri relativ similare dar nici unul nu s-a apropiat la dimensiunea celui găzduit de eBay.

O sarcină dificilă o reprezintă estimarea dimensiunii pieței de licitații electronice și a volumului de tranzacții derulate pe situl Web. Totuși această sarcină este mult mai ușor de realizat în cazul licitațiilor electronice decât în orice alt tip de afacere, deoarece acestea prin natura lor afișează o mare cantitate de informație pe site referitoare la prețuri și la cantități.

Fisiere in arhiva (1):

  • Licitatii electronice.docx

Bibliografie

1. ALOK GUPTA, RAVI BAPNA"Online Auctions: A Coser Look" - Handbook Of Electronic Commerce In Business And Society, Boca Raton, Fl,Crc Press, 2002
2. DANIEL HOUSER, JOHN WOODERS"Reputation In Auctions: Theory, And Evidence From Ebay"
3. DAVID LUCKING - REILEY"Auctions On The Internet: Whats Beeing Auctioned, How", 1999
4. MANOJ KUMAR, STUART FELDMAN"Internet Auctions"
5. PETER R. WURMAN, MICHAEL P. WELLMAN, WILLIAM E. WALSH"Specifying Rules For Electronic Auctions", 2002
6. SABIN BURAGA"Proiectarea Siturilor Web. Design Si Functionalitate" - Editura Polirom, 2002
7. STEFAN KLEIN"Introduction To Electronic Auctions", 1997