Sistemul de Televiziune SECAM

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Sistemul de Televiziune SECAM.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor: Burlacu , Tache

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Mass Media, Electronica

Extras din document

Sistemul a aparut in 1958, al doilea dupa NTSC si este utilizat in Franta si in Europa de Est cu exceptia României. Ca si in cazul sistemului PAL, s-a urmarit ca nuantele pe imaginea redata sa fie cât mai putin distorsionate de erorile (erori de faza) aparute pe canal. In sistemul SECAM, aceasta se realizeaza prin transmiterea, alternanta pe linii, a unuia din semnalele diferenta de culoare. Cum la un moment dat ramâne de transmis un singur mesaj, utilizarea modulatiei in frecventa a subpurtatoarei asigura indeplinirea scopului propus. In plus se elimina si posibilitatea aparitiei unor interferente (diafonii) intre cele doua diferente de culoare. Reducerea informatiei de culoare se bazeaza pe faptul ca, pe de o parte sistemul vizual uman are o capacitate de perceptie a detaliilor fine de culoare (acuitate de culoare) de circa trei ori mai scazuta decât in cazul detaliilor alb -negru; pe de alta, filtrarea trece jos a semnalelor diferente de culoare - care se face in orice sistem TVC compatibil - corespunde scaderii rezolutiei de redare a detaliilor colorate pe orizontala (deoarece analiza se face pe linii). Transmiterea secventiala a diferentelor de culoare injumatateste rezolutia de redare si pe verticala.

La decodare, pentru reconstituirea semnalelor primare de culoare se utilizeaza semnalul de luminanata si e o diferenta de culoare transmisa la momentul respectiv. Cealalta diferenta de culoare, transmisa pe linia TV anterioara (care corespunde vecinului situat imediat deasupra in câmpul TV). Refacerea in acest mod a informatiei de culoare se bazeaza si pe corelatia spatiala ridicata (in particular pe verticala) existenta in imagine. Pentru decodare, este necesara memorarea semnalului de crominanta de pe linia TV anterioara si aceasta se realizeaza cu ajutorul unei linii de intârziere cu durata TH. Decodorul trebuie sa identifice care diferenta de culoare se receptioneaza pe linia curenta (identificarea liniei). Identificarea se realizeaza cuajutorul unor semnale suplimentare trimise pe canal.

Principiul de baza al sistemului SECAM este transmiterea succesiva secventiala a diferentelor de culoare, de unde si numele Séquentiel Couleur à Mémoire.

Semnalele si transmiterea lor la sistemul SECAM

1º Semnalul de luminanta se transmite pentru compatibilitatea cu semnalul AN:

E'y = 0.3 • E'R + 0.59 • E'G + 0.11 • E'B

2º Semnalele diferenta de culoare ponderate

D'R = -1.9 • E'R-Y si D'B = 1.5 • E'B-Y

Banda de frecventa a diferentelor de culoare este de 1.5MHz.

Pentru a satisface conditia de compatibilitate inversa, informatia de crominanta este constituita din cele doua semnale diferenta de culoare E'R-Y si E'B-Y ca si la celelalte sisteme. In sistemul SECAM se prefera sa se exprime amplitudinile acestor semnale video prin raportarea la unitate. Lucrurile se petrec ca si cum ar avea loc o expansiune a amplitudinii. Se ajunge in acest mod la semnalele video diferenta de culoare ponderate, notate prin D'R si D'B. Aceste semnale sunt date de relatiile:

D'R = -(1/0.525) • E'R-Y si D'B = (1/0.667) • E'B-Y

in care se remarca valorile extreme din reatiile

-0.525 E'R - E'Y +0.525 si -0.667 E'B - E'Y +0.667 alese drept coeficienti.

Ponderarea asigura normarea excursiei semnalelor care moduleaza subpurtatoarea la valoarea de 2Vvv (in intervalul -1V…+1V) pe mira de bare color standard (pentru care amplitudinea maxima a semnalelor primare de culoare nu depaseste 0.75V). Deoarece in scenele transmise in TVC sunt preponderente culorile care au valori pozitive semnificative pentru E'R-Y (fapt ce ar duce la eronarea saturatiei culorilor) si pentru ca receptorul are o caracteristica amplitudine - frecventa care atenueaza frecventele inalte mai mult decât filtrul utilizat la emisie, coeficientul de ponderare al acestei diferente de culoare s-a ales negativ. Astfel valorile pozitive ale lui E'R-Y vor determina frecvente ale semnalului MF de crominanta situate sub valoarea subpurtatoarei (mai putin atenuata in receptor). Pentru a echilibra repartizarea spectrelor semnalului de crominanta pe durata câmpului, coeficientii de ponderare au semne opuse.

Deoarece D'R si D'B se transmit secvential, pe aceasi linie TV, in doua cadre succesive se transmit diferente de culoare diferite. Acest lucru duce la reducerea vizibilitatii subpurtatoarei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Televiziune SECAM.DOC

Alte informatii

-facultatea ETTI, -materia: televiziune