Incercarea la Tractiune a Metalelor

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest laborator prezinta Incercarea la Tractiune a Metalelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

INCERCAREA LA TRACTIUNE A METALELOR

I. CONSIDERATII TEORETICE ASUPRA LUCRARII

Prin definitie,numim încercare statica a unui material,aceea la care soli-citarea exterioara ,, forta sau cuplu” se aplica epruvetei lent,progresiv,începând de la zero pana la valoarea finala,in general pana la rupere. Se considera ca forta se aplica lent in cazul când viteza de încercare nu depaseste ..

Încercarea la tractiune a metalelor este încercarea la care sunt supuse epruvetele,prin aplicarea in sensul axului longitudinal a unei sarcini progresive de tractiune.

Prin încercarea la tractiune se determina o serie de caracteristici mecanice,pe care le vom defini mai jos si care permit a se face o apreciere asupra comportarii materialului in solicitarile la care va fi supus in timpul solicitarii sale.

Pentru un material supus la întindere,se poate face reprezentare grafica a relatiei ce exista intre eforturile de limitare normale,, ,, ce apar in piesa si deformatiile specifice ,, ,,.Aceasta relatie este reprezentata prin curba caracteristica a materialului ,care,pentru otel,are forma din figura 1.

Pe acesta curba vom distinge mai multe puncte importante :

1.Limita de proportionalitate

Limita de proportionalitate (punctul P) notata cu ,, ,,este valoarea lui,, ,,pana la care este valabila legea lui Hooke:

Dupa aceasta limita ,cresterea deformatiei nu mai este proportionala cu cresterea efortului unitar.

Ea se calculeaza din relatia : unde

este forta la limita de proportionalitate ;

aria initiala a sectiunii epruvetei.

Coeficientul de proportionalitate E,care leaga efortul unitar , de lungime specificata ,se nu numeste modul de elasticitate (longitudinal).Pentru otel , valoarea sa este in jurul a 2,1 x 10 .

2 Limita de elasticitate

Limita de elasticitate (punctul E) notat cu , este valoarea efortului unitar pana la care materialul romane perfect elastic ,adica dupa anularea efortului de întindere ,revine exact la lungimea initiala ,deci nu are deformatii permanente .Experientele nu arata ca in realitate materiale perfect elastice nu exista si ca in totdeauna corpul ,dupa ce a fost întins , romane cu o deformatie permanenta. S-a ales , in mod conventional valoarea deformatiei permanente ,care sa defineasca limita de elasticitate ,acesta corespunzând unei deformatii permanente de 0.25%, obtinuta dupa descarcarea epruvetei .

3 Limita de curgere

Limita de curgere sau limita deformatiilor mari , (punctul C) notata cu , este valoarea efortului unic la care epruveta se deformeaza fata ca sarcina sa mai creasca .Pentru unele materiale , acest lucru nu poate fi observat la aparatul indicator al masinii de încercat ; atunci se determina limita de curgere ,in mod conventional ,pe baza deformatiei permanente de 0,26 , obtinuta dupa descarcarea epruvetei ; in acel caz ea se noteaza .

Fisiere in arhiva (1):

  • Incercarea la Tractiune a Metalelor.DOC