Specificatia Transformatorului si a Masinilor Electrice Rotative

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Specificatia Transformatorului si a Masinilor Electrice Rotative.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

1. Transformatorul electric

Transformatorul electric este un aparat static, fara parti în miscare, care transforma curentii alternativi de tensiuni date în curenti alternativi de aceeasi frecventa, însa de alta tensiune.

Principalele elemente constructive ale unui transformator sunt:

 miezul feromagnetic;

 sistemul de înfasurari, cuplate între ele magnetic, plasate pe miez.

Înfasurarea alimentata cu tensiune de la retea si care are deci caracter de receptor, se numeste înfasurare primara. Cealalta înfasurare a transformatorului, care lucreaza ca sursa, este numita înfasurare secundara.

Prin regim nominal de functionare al transformatorului, se întelege functionarea cu marimile stabilite la proiectarea lui (înscrise pe placuta indicatoare); valorile marimilor corespunzatoare acestui regim se numesc valori nominale.

Functionarea transformatorului se bazeaza pe fenomenul de inductie electromagnetica dintre doua înfasurari cuplate magnetic. Daca la reteaua de curent alternativ se leaga înfasurarea primara, sub influenta câmpului magnetic ce ia nastere în urma trecerii curentului primar prin înfasurarea primara, în înfasurarea secundara, înlantuita de câmpul magnetic primar se induce o tensiune electromotoare.

Daca circuitul secundar se închide peste o impedanta Z, în acest circuit se stabileste un curent secundar. Înfasurarile fiind executate cu numere de spire diferite, tensiunea la bornele înfasurarii secundare si curentul din circuitul secundar difera de marimile respective primare.

a cuplarea în paralel a transformatoarelor trifazate trebuie îndeplinite urmatoarele conditii:

- tensiunile primare si secundare nominale ale transformatoarelor sa fie egale între ele, ceea ce înseamna totodata, ca transformatoarele sa aiba acelasi raport de transformare;

- transformatoarele trebuie sa aiba aceeasi grupa de conexiuni;

- tensiunile de scurt-circuit nominale ale transformatoarelor sa fie agale.

2. Masina asincrona

În mod obisnuit, la masina asincrona rolul de inductor este îndeplinit de stator, în timp ce rotorul reprezinta indusul masinii. Excitatia masinii se realizeaza în curent alternativ. Organul colector este de tipul inele colectoare.

Dupa forma constructiva a rotorului, masinile de inductie se împart în: masini cu rotor cu inele (cu rotor bobinat)  fig. a  si masini cu rotor în scurtcircuit (în colivie)  fig. b.

Fisiere in arhiva (1):

  • Specificatia Transformatorului si a Masinilor Electrice Rotative.DOC