Utilizarea Gazelor de Formare

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Utilizarea Gazelor de Formare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor: Rosca Constantin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Mecanica

Extras din document

La sudarea materialelor rezistente la coroziune, ca de exemplu a otelurilor inoxidabile, zonele din imediata apropiere a rostului se оncalzesc si sunt oxidate de catre oxigenul din aer si prin urmare nu mai prezinta rezistenta la coroziune.

Prin periere, polizare, sablare sau baituire pelicula oxidica, numita si colorare superficiala, poate fi оndepartata si restabilita rezistenta la coroziune.

O alta posibilitate este оmpiedicarea aparitiei peliculei oxidice si prin urmare a acestei colorari superficiale. Prin utilizarea asa numitor "gaze de formare" se оndeparteaza oxigenul din aer de zona fierbinte de sudare оmpiedicвndu-se oxidarea. Оn functie de material si de tipul de gaz utilizat prin aceasta protectie gazoasa poate fi influentata si geometria radacinii sudurii.

La utilizarea asa-ziselor materiale reactive cum ar fi titanul sau tantalul nu este suficienta numai protectia zonei radacinii ci este obligatorie protectia eficienta a suprafetei sudurii fata de actiunea oxigenului din aer.

Protectia gazoasa ar trebui sa fie eficienta pвna la o temperatura de circa 200°C.

2. Gaze de formare - materiale

Pentru formare se utilizeaza urmatoarele tipuri de gaze:

-Argon, gaz inert, un gaz care nu este reactiv

-Azot, un gaz aproape inert, cu reactivitate redusa

-Amestecuri din argon, respectiv azot cu hidrogen, utilizate ca si gaze protectoare cu actiune reducatoare.

Utilizarea gazelor de formare

Gaze de protectie Materiale

Amestecuri argon-hidrogen oteluri austenitice Cr-Ni

nichel si aliaje pe baza de nichel

(x) Amestecuri azot-hidrogen oteluri cu exceptia otelurilor de granulatie fina si rezistenta оnalta

oteluri austenitice Cr-Ni

Argon oteluri austenitice Cr-Ni, oteluri austenitoferitice (oteluti duplex), materiale sensibile fata de gaze (titan, zirconiu, molibden), materiale sensibile fata de hidrogen (oteluri de granulatie fina si rezistenta оnalta, cupru si aliaje de cupru, aluminiu si aliaje de aluminiu, precum si alte metale neferoase), oteluri feritice cu crom

(x) Azot oteluri austenitice Cr-Ni, oteluri austenitoferitice (duplex)

(x) Оn cazul otelurilor inoxidabile stabilizate cu titan la folosirea azotului, respectiv a amestecurilor azot-hidrogen se formeaza nitrura de titan la radacina sudurii (de culoare galbena). Asupra pastrarii sau eventuala оndepartare a acestei pelicule de nitrura titan trebuie luata de la caz la caz o decizie

Utilizarea gazelor de formare

3. Dispozitive utilizate pentru formare

Оn functie de tipul constructiv al componentelor de sudat se utilizeaza diferite tipuri de dispozitive pentru formare. De importanta deosebita este faptul ca gazul de formare sa ajunga оn zona sudurii, care trebuie protejata, cu viteza de scurgere foarte

Fisiere in arhiva (1):

  • Utilizarea Gazelor de Formare.doc