Laboratoare EAF

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest laborator prezinta Laboratoare EAF.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 50 de pagini (in total).

Profesor: Neacsu Marian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

TEHNOLOGIA ELABORARII FONTELOR ÎN CUBILOU

CONDUCEREA FUNCTIONARII CUBILOULUI

Conducerea cubiloului în cursul elaborarii fontei cuprinde urmatoarele operatii : pregatirea pentru topire ; aprinderea si pornirea ; supravegherea gurilor de aer ; încarcarea cu metal , combustibil si fondant ; evacuarea periodica sau continua a fontei si a zgurei ; supravegherea ventilatoarelor ; oprirea cubiloului ; descarcarea si curatirea ; repararea captuselii .

Pregatirea pentru topire

Înainte de pornirea cubiloului , maistrul de schimb va verifica starea captuselii si a gurilor de aer , functionarea mijloacelor de transport si a ventilatoarelor , starea gurilor de aer . Dupa aceasta verificare se închid si se fixeaza usile rabatabile de la fundul cubiloului dupa care se lipesc (de exemplu cu mortar din nisip refractar de Popesti îmbogatit cu cca. 20% argila) . Se trece apoi la baterea vetrei în straturi succesive . Se recomanda a se bate din amestec de formare cu 12-14% argila si 6% apa, pastrându-se înclinarea de 5-10% spre jgheabul de scurgere si grosime de 150-300 mm.

Aprinderea si pornirea

Dupa pregatirea cubiloului pentru topire în cuptor se introduce aproximativ 5/8 din cocsul care alcatuieste patul de cocs . Acesta trebuie sa fie selectionat , având dimensiunile minime de 70 mm . Aprinderea se face prin usa de aprindere cu ajutorul unui arzator cu gaz metan .

Cocsul se considera aprins atunci când lânga usa de aprindere si în gurile de aer se observa arderea cocsului cu flacara alba . Se adauga apoi restul de 3/8 cocs din patul de cocs . Dupa ce si acest cocs s-a aprins , astfel încât poate fi vazut prin gura de încarcare , se trece la aprinderea completa a patului prin insuflarea aerului . În vederea insuflarii se opreste gazul metan si se închide usa de vizitare .

Aprinderea patului de cocs se poate face si cu lemne .

În cazul în care cubiloul este dotat cu antecreuzet , odata cu aprinderea patului de cocs se face si pregatirea (uscarea) antecreuzetului . Uscarea se face cu flacara de gaz metan , în mod lent , urmarindu-se în prima etapa eliminarea apei .

Cubiloul este considerat pregatit pentru lucru atunci când antecreuzetul este încalzit si patul de cocs aprins .

Dupa ce întreaga încarcatura de cocs s-a aprins si flacarile au început sa strabata prin stratul superior , se verifica cu o sonda (o teava îndoita sau un lant) , introdusa prin gura de încarcare , înaltimea încarcaturii . Se închide gura laterala de aprindere si , timp de 3-5 minute , se sufla aer , închizându-se usile de observare ale gurilor de aer , lasându-se însa deschise orificiile de scurgere a fontei si a zgurei . Se opreste apoi ventilatorul , se deschid gurile de aer si se controleaza înaltimea patului de cocs ; în caz de nevoie se completeaza cu cocs , iar apoi se adauga circa 3 portii de fondant . Se începe apoi încarcarea cubiloului cu portii alternative de fonta , combustibil si fondanti, pâna la gura de încarcare . Dupa aproximativ 10-15 minute de la încarcare se pune în functiune ventilatorul si începe procesul de elaborare .

Pentru conducerea corecta a cubiloului este necesara insuflarea aerului în cantitatea si la presiunea corespunzatoare , asa cum indica tabelul 1.

Fisiere in arhiva (7):

 • Cubilou
  • cubilou.doc
  • ELABORAREA FONTELOR +N CUBILOU.doc
 • Furnalul
  • EXPLOATAREA FURNNALULUI.doc
  • furnalul si instala'iile sale anexe.doc
 • Otel
  • Elab. ol in convertizor.doc
  • ELABORAREA OTELULRILOR IN CUPTOARE ELECTRICE CU INDUCTIE.doc
  • ELABORAREA OTELULUI Aplicatii.doc

Alte informatii

Laboratoare pe semestrul I, la materia EAF, de la faculatatea de metalurgie pentru anul 3