Laboratoare pe Sem 1 la TF (TPF)

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Laboratoare pe Sem 1 la TF (TPF).
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor: Chiriac Vasile

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

RECOLTAREA SI PREGATIREA PROBELOR PENTRU DETERMINAREA PROPRIETATILOR NISIPURILOR DE TURNATORIE

1. Notiuni introductive

Pentru studiul proprietatilor materialelor si amestecurilor de formare este important ca materialul supus studiului în laborator sa aiba compozitia cât mai apropiata de compozitia medie a materialului de cercetat, altfel rezultatele obtinute în laborator difera de cele reale si pot avea ca efect aparitia de defecte la piesele turnate.

Pregatirea corecta a probei medii impune în primul rând colectarea corecta a materialului pentru studiu, urmata de o cât mai buna omogenizare a materialului colectat.

a. RECOLTAREA PROBEI MEDII

a1. Principiul metodei

Recoltarea probei medii consta în prelevarea de mostre din cel putin zece locuri ale vagonului sau ale gramezii cu ajutorul unei sonde, astfel încât dupa omogenizarea lor sa se obtina o proba care sa fie cât mai reprezentativa pentru materialul studiat.

a2. Aparatura folosita

Pentru colectarea materialului se utilizeaza un dispozitiv special numit sonda, fig. 1.

Sonda se compune dintr-un vârf conic 1, montat în interiorul tubului cilindric 2, care este prevazut pe generatoare cu un canal 3. Vârful conic este demontabil, fiind fixat în tubul cilindric al sondei prin intermediul stiftului 4 care se poate deplasa în canalul sub forma de L.

a3. Desfasurarea lucrarii

Pentru colectarea materialului se introduce sonda cu vârful conic pâna la baza gramezii sau a vagonului, se roteste spre stânga cu 180° si apoi se extrage. Materialul colectat în sonda este evacuat prin desfacerea vârfului conic si cernut printr-o sita cu ochiurile 4x4 mm, pentru a se departa eventualele corpuri straine si granulele mai mari.

Bulgarii ramasi pe sita se aseaza pe o placa neteda si se sfarâma cu ajutorul unui cilindru de lemn, apoi se cern. Este necesara recuperarea bulgarilor deoarece îndepartarea lor ar modifica rezultatele.

b. PREGATIREA MATERIALULUI RECOLTAT

b1. Principiul metodei

Materialul colectat cu ajutorul sondei poate fi studiat în laborator numai dupa omogenizarea facuta pe cale mecanica.

b2. Aparatura folosita

Utilajul cel mai folosit în scopul omogenizarii este amestecatorul cu role pentru laborator, fig.2. Amestecatorul este compus dintr-un electromotor cu reductor de turatie, o cuva fixa prevazuta cu un capac, doua role de amestecare si doua palete. în timpul omogenizarii materialului cele doua role nu trebuie sa calce pe cuva pentru a nu sfarâma granulele de nisip. în acest scop axele acestora sunt prevazute cu câte un surub care serveste la reglarea distantei dintre role si cuva. Amestecatorul este dotat cu o pâlnie cu doua ramificatii ce se utilizeaza la umezirea materialului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Laboratoare pe Sem 1 la TF (TPF).doc

Alte informatii

Laboratoare la TF (tehnologia procesului de formare) pe semestrul 1 anul 3 pentru Fac. de Metalurgie, posibil incomplet