Materiale Industriale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Materiale Industriale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere pdf de 59 de pagini (in total).

Profesor: Marascu Klein Vladimir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Metalurgie si Siderurgie

Extras din document

1.OBIECTUL LUCRĂRII

Proprietăţile fizico-mecanice şi tehnologice ale materialelor feroase, în general, şi ale oţelurilor, în special, pot fi modificate în limite largi, în mai mare măsură decât în cazul altor materiale, prin intermediul diverselor elemente de aliere.

Lucrarea prezintă în acest sens influenţa specifică a principalelor elemente de aliere ale oţelurilor, în scopul alegerii optime a acestora pentru un anumit produs.

2.NOŢIUNI TEORETICE

Conform recomandării ISO 4849/1, clasificarea oţelurilor poate fi făcută şi în funcţie de compoziţia lor chimică existând, din acest punct de vedere, oţeluri carbon şi oţeluri aliate.

În tabelul 1 sunt redate conţinuturile limită care separă oţelurile carbon de cele aliate; cifrele înscrise în acest tabel se înţeleg drept conţinuturi maxime în oţelurile carbon, respectiv minime în oţelurile aliate.

Oţelurile aliate sunt acelea în a căror compoziţie se adaugă, în mod voit, unul sau mai multe elemente de aliere din cele indicate în tabel - în conţinuturi egale sau mai mari decât valorile limită.

După conţinutul elementelor de aliere se deosebesc:

Pentru oţelurile slab aliate, suma totală a elementelor de aliere este sub 5%.

Pentru oţelurile mediu aliate suma elementelor de aliere este cuprinsă între 5% şi 10%.

6 Lucrarea 1

Tabelul 1

Denumirea elementului

Conţinut, %

Denumirea elementului

Cu titlu orientativ, în tabelul 3 sunt indicate conţinuturile procentuale, în general admise, din fiecare element de aliere, care determină încadrarea oţelului în categoria corespunzătoare.

În continuare sunt prezentate explicaţii privind influenţa principalelor elemente de aliere ale oţelurilor.

ALUMINIU - Al

Element puternic dezoxidant şi denitrurant. Are o influenţă favorabilă asupra sensibilităţii la îmbătrânire. În proporţii mici favorizează micşorarea granulaţiei. Este folosit adesea ca element de aliere a oţelurilor de nitrurare datorită marii durităţi pe care o conferă în prezenţa nitrizilor de azot.

Favorizează stabilitatea feritică, fiind din acest motiv folosit adesea la alierea oţelurilor termorezistente. Datorită creşterii forţei coercitive este folosit ca element de aliere pentru magneţi permanenţi Fe-Ni-Co-Al. Îmbunătăţeşte rezistenţa oţelurilor la coroziune, la temperatură ambiantă. O influenţă pozitivă, deosebit

Fisiere in arhiva (7):

 • Materiale Industriale
  • L1.pdf
  • L2.pdf
  • L3.pdf
  • L4.pdf
  • L5.pdf
  • L6.pdf
  • L7.pdf