Restabilirea Parametrilor Dimensionali ai Angrenajelor Melcate Cilindrice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest laborator prezinta Restabilirea Parametrilor Dimensionali ai Angrenajelor Melcate Cilindrice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Organe de Masini

Extras din document

2.1. Scopul lucrării

Lucrarea prezintă o metodă de restabilire a parametrilor dimensionali la un angrenaj melcat cilindric, deteriorat în procesul de funcţionare şi care trebuie înlocuit.

2.2. Consideraţii teoretice

Angrenajele melcate servesc la transmiterea unor puteri mici şi mijlocii între două axe, care încrucişează în spaţiu sub un unghi de 90˚.

Angrenajele melcate, faţă de celelalte angrenaje, prezintă avantajul că realizeză rapoarte mari de transmitere pe o singură treaptă, funcţionează fără zgomot şi, de asemenea, pot asigura auto-frânarea în cazul maşinilor de ridicat.

Angrenajele melcate au un randament mai mic decât al celorlalte tipuri de angrenaje, necesită folosirea unor materiale cu proprietăţi antifricţiune deosebite, mai scumpe în comparaţie cu materialele celorlalte roţi dinţate.

De asemenea implică o tehnologie de execuţie şi montaj mai complexă.

Angrenajul melcat este format dintr-o roată dinţată cilindrică cu dinţi înclinaţi numită roată melcată aflată în angrenare cu o roată dinţată cu un număr mic de dinţi ( z1 = 1 . . . 4 ) numită melc.

Melcul are diametrul mult mai mic faţă de roata melcată şi un unghi mare de înclinare a dinţilor. În consecinţă dintele înfăşoară melcul după o elice, de-a lungul a mai multor paşi, ca în cazul spirei filetului.

În funcţie de forma melcului şi a roţii melcate există două tipuri de angrenaje:

- angrenaj melcat cilindric;

- angrenaj melcat globoidale.

Din punct de vedere geometric, un angrenaj melcat cilindric este definit de: melcul de referinţă, numerele de începuturi ale melcului z1 , respectiv numărul de dinţi ai roţii melcate z2 , distanţa dintre axe şi deplasarea de profil a roţii.

Parametrii danturii melcului de referinţă sunt standardizaţi conform STAS 6845;

- coeficientul înălţimii capului dintelui,

- coeficientul jocului radial;

- pentru melci prelucraţi pe strung şi roţi melcate prelucrate cu freze melc;

- pentru melci prelucraţi cu freze deget sau freze disc;

- coeficientul înălţimii piciorului dintelui,

- coeficientul înălţimii dintelui, .

Melcul angrenajului are forma şi dimensiunile identice cu melcul de referinţă, cu excepţia grosimii dintelui, micşorată pentru a obţine jocul în angrenaj. Melcul generator al roţii melcate diferă de melcul de referinţă prin aceea că are diametrul mărit în scopul realizării jocului radial la baza dinţilor roţii melcate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Restabilirea Parametrilor Dimensionali ai Angrenajelor Melcate Cilindrice.doc