Iluzia Optica Geometrica a Marimii Muller-Lyer

Imagine preview
(9/10 din 5 voturi)

Acest laborator prezinta Iluzia Optica Geometrica a Marimii Muller-Lyer.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor: Moldovan Traian , Orban E.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Psihologie

Extras din document

Prin iluzie întelegem o perceptie deformata inexacta a unui obiect sau fenomen real prezenta obligatorie a obiectului sau fenomenului real însa perceput în mod fals sau eronat creeaza posibilitatea deosebirii iluziilor de halucinatie. Iluziile se întalnesc la oameni sanatos însa la acesta erorile de perceptie sunt generate de prezenta unor conditii nefavorabile în procesul perceptiei senzoriale si pe masura ce aceste conditii sunt înlaturate, omul sanatos asi corecteaza în mod constient iluzia sa sau iluziile.

Iluziile sunt clasificate dupa mai multe criteriu cea mai importanta fiind aceea pusa în raport cu organele senzoriale prin intermediul carora sunt percepute, astfel întalnim iluzii vizuale auditive, tactile, olifactive, gustative, etc.

Iluziile vizuale si auditive se întalnesc cel mai frecvent.

Problematica cercetarii

Iluzia optica este o perceptie eronata care datorita raporturilor fizice complexe dintre diferite elemente ale aparatului sau ale analizatorului vizual. Una dintre cele mai cunoscute iluzii optice este cea marimii Muller-Lyer în cazul unor linii cu lungime egala însa prevazute la capete cu sageti ce merg în sensuri diferite, individul percepe lungimea acestora ca fiind diferit.

Scopul lucrarii: este determinarea iluziei Muller-Lyer le diferiti subiecti.

Materialul folosit : este dispozitivul de diferite dimensiuni sau modele confectionate din carton.

Desfasurarea lucrarii : pentru a se obtine valori cât mai stabile va efectua 4 probe alternativ se va potrivi dispozitivul cand la pozitia 0 cand la o pozitie la care una din linii va fi net mai lunga.

Pozitia de 0 a dispozitivului este pozitia în care cele 2 linii sunt egale.

Subiectul trebuie sa potriveasca dispozitivul în asa fel încat cele 2 linii sa i se pare egale.

Experimentatorul va citi eroarea de apreciere pe scara milimetrica pe spatele riglei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Iluzia Optica Geometrica a Marimii Muller-Lyer.doc

Alte informatii

Proiect de laboratori pe diferiti subiect cu teste de iluzie optica si teste de comportament uman (explicatia testelor este scris in detaliu)