Tehnologia Sudarii

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest laborator prezinta Tehnologia Sudarii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinta Materialelor

Extras din document

1.Principiul fizic al sudarii

Sudarea metalelor, ca procedeu de ansamblare nedeformabila, presupune stabilirea unor legaturi intre retelele cristaline ale elementelor ce deformeaza structura sudata.

Stabilirea unie astfel de legaturi prin simpla suprapunere, in conditii normale de presiune si temperatura, a doua suprafete apartinand unor corpuri metalice identice din punct de vedere chimic nu se poate realiza datorita urmatoarelor cauze principale:

- imposibiliatatea realizarii, contractului intre toate punctele ce apartin celor doua suprafete

- existenta pe suprafetele metalellor a unui strat nemetalaic format din oxis, molecule de aerabsorbit, particule de praf ionizate etc.

- existenta unei bariere de potential pe suprafetele corpurilor metalice, ce impiedica formarea leaturilor intre retelele cristaline

Fig 1.1

Imbinare sudata se poate obtine atat prin actiune separata cat si simultana a celor doua forme de activitate dupa cum rezulta si fig 1.2 .

Curba C, trasata pentru fierul tehnic pur, separa campul parametrilor tehnologici in doua domenii dintre care, domeniul superior corespunde valorilor necesare realizarii sudurii si la randul sau cuprinde trei zone determinate de formula de activare ce intervin pentru obtinerea imbinarii sudate:

1)Zona activarii mecanice.In aceasta zona, cuprinsa intre ordonata graficului si verticala corespunzatoare temperaturii de recristalizare Tr, sudarea se realizeaza exclusiv sub actiunea presiunii. Deoarece intregul proces se desfasoara fara o activare termica insemnata procesul de sudare este denumit “ sudare prin presiune rece”;

2)Zona actiunii simultane a celor doua forme de activare.In domeniul de temperaturi Tt-Tr(Tt temperatura de topire). Procesul de sudare specific acestei zone a fost denumit “sudare prin presiune”.

3) Zona activarii termice, imbinarea sudata se obtine deformarea plastica, adica se realizeaza “sudarea prin topire” .

Sudarea este o operatie tehnologica de realizare a unie imbinari nedemontabile a pieselor, utlizand incalzirea locala, presiunea sau ambele, cu sau fara folosirea unui materila de adaos, similar cu materilaul piesei de imbinat.

Sudura este produsul operatiei de sudare, care mai poarta denumirea de imbinare sudata.

Cusatura de sudura reprezinta zona in care se realizeaza efectiv imbinarea intre componentele supuse sudurii.

Totalitatea operatiile tehnologice folosite la un anumit fel de sudare constituie un procedeu de sudare.

Procedeul de sudare se clasifica:

a) Dupa scopul urmarit:

-sudarea de imbinare

-sudarea de incarcare

b) Dupa modul de desfasurare a procedeului de sudare:

-sudarea prin topire

-sudarea prin presiune.

c) Dupa purtatorul de energie a sudarii:

- sudarea cu energie termica transmisa prin corpuri solide;

- sudarea cu energie termochimica transmisa prin lichide;

-sudarea cu energie termochimica transmisa prin gaze;

-sudarea cu descarcari electrice in gaze ;

-sudare cu radiatii.

d) Dupa modul de executie:

-sudare manuala ;

-sudare semimecanizata ;

-sudare mecanizata ;

-sudare automata.

2.Materiale utilizare la sudare

2 Metalul de baza

Alegerea materialului de baza pentru realizarea imbinarilor sudate se face in functie de conditiile de exploatare, de tehnologia de executie si de asigurarea unei eficiente economice cat mai ridicate.

Structurile sudate sunt realizare in cea mai mare parte din oteluri de carbon si aliate, precum si din aliaje din aluminiu, titan etc. Dintre acestea otelul este materilaul cu ceam mai frecventa utlizare ocupand in prezent cea mai mare pondere in realizarea imbinarilor sudate. Dintre diferitele sorturi de oteluri folosind mentioneaza: oteluri pentru structuri sudate, oteluri aliate, oteluri placate.

Otelurile pentru structuri sudate sunt destinate realizarii unei game largi de contructii sudate solicitate prepoderent mecani, la temperaturi intre +50 si -50 C.Dintre structurile din acestea oteluri se mentioneaza poduri, ferme , vehicule rutiere, material rulant, nave, instalatii de ridicat si de transportat.

Aceasta categorie mare de oteluri, se noteaza cu OL.S.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Sudarii.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA”VASILE ALECSANDRI” DIN BACĂU FACULTATEA DE INGINERIE SPECIALIZARE : INGINERIE SI MANAGEMENT IN DOMENIUL MECANIC