Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional

Licență
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 95 în total
Cuvinte : 39440
Mărime: 307.49KB (arhivat)
Publicat de: Marina M.
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I. ABORDĂRI TEORETICE DE BAZĂ PRIVIND ADMINISTRAȚIA PUBLICA LOCALĂ ȘI PROCESUL DECIZIONAL 10
  3. 1.1. Esența și conținutul noțiunii de administrație publică. Administrația publică centrală și locală ..10
  4. 1.2. Decizia administrativă și trăsăturile acesteia ...21
  5. 1.3. Procesul decizional al autorităților publice locale ...30
  6. CAPITOLUL II. IMPLICAREA CETĂȚENILOR ÎN ACTIVITATEA AUTORITĂȚILOR PUBLICE LOCALE ..39
  7. 2.1. Noțiunea de participare cetățenească. Caracteristicile și avantajele participării cetățenești.. 39
  8. 2.2. Cadrul legal de asigurare a participării populației la procesul decizional 46
  9. 2.3. Formele de bază ale participării cetățenilor la procesul decizional. 53
  10. CAPITOLUL III. MODALITĂȚI DE PARTICIPARE A CETĂȚENILOR LA PROCESUL DECIZIONAL 60
  11. 3.1. Metodele prin care se realizează participarea populației la procesul decizional. 60
  12. 3.2. Mecanisme de îmbunătățire a gradului de participare a cetățenilor la procesul decizional, reieșind din experiența altor state 67
  13. 3.3. Studiu de caz. Participarea cetățenilor la procesul decizional al autorităților publice din municipiului Chișinău. 76
  14. ÎNCHEIERE 85
  15. BIBLIOGRAFIE 88
  16. ANEXE 92
  17. ADNOTARE ... ... ..95

Extras din licență

INTRODUCERE

Prezenta lucrare, întitulată „Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional” abordează un subiect foarte important și actual pentru știința și practica administrației publice din Republica Moldova. Actualitatea temei. Evoluția și democratizarea permanentă a societății condiționează un ansamblu de transformări social-economice ale instituțiilor și relațiilor din societate atât sub aspect cantitativ, cât și calitativ. În acest context, au loc modificări nu doar în conținutul și funcțiile instituțiilor politice, ci și în raporturile acestor instituții cu elementele din societatea civilă. Un interes deosebit îl au în acest sens societățile în tranziție, în care democratizarea se realizează printr-un proces profund de maturizare a sistemului politic și elementelor acestuia, inclusiv prin revigorarea societății civile și printr-o implicare mai largă a cetățenilor în sfera politic-administrativă.

Societățile umane în dezvoltarea lor totdeauna au avut nevoie și se bazau de fapt pe oameni, pe populație, pe activitatea acestora în diversele domenii ale vieții. Cu acceler area procesului istoric activismul cetățenesc a devenit tot mai pronunțat. Societățile occidentale, democratice, s-au afirmat în mare parte pe temeiul solidarității, cooperării, participării cetățenești, al acțiunilor comune pentru rezolvarea problemelor de interes public, în special la nivel local, acestea stând de fapt la baza a aceea ce numim azi dez voltare comunitară [45, p.5].

Democrația asigură cetățenilor dreptul de a participa la procesul de influențare asupra puterii de guvernământ [17, p.4].

După cum menționa Robert Dahl în lucrările sale, participarea eficientă a cetățenilor trebuie să însemne că aceștia au posibilități adecvate și egale de exprimare a preferințelor lor, de a pune întrebări care să nimerească pe agenda politică a autorităților publice și de a formula propriile temeri ori rațiuni pentru care vor susține ori nu competitorii politici [93, p.25].

Se crede că participarea poate răspunde într-o mare măsură diferențelor existente între cetățeni. Tot astfel, distribuirea resurselor existente prin intermediul autorităților celor mai apropiate de cetățeni (Carta Europeană privind Exercițiul Puterilor Locale) este mai eficientă doar atunci când cetățenii pot lua decizii concludente asupra priorităților existente și a măsurilor de întreprins pentru îmbunătățirea vieții lor. Un alt rezultat al participării cetățenilor este că prin exercitarea acestei posibilități crește capacitatea de auto-guvemare a cetățenilor și, în mod special, a liderilor locali. Cetățenii activi din punct de vedere politic sunt mult mai conștienți de funcționarea structurilor politice și a procesului politic, care le permite să judece faptele și vorbele autorităților publice și a deținătorilor de autorități publice, în particular. Prin participarea directă cetățenii învață cum funcționează democrația [71, p.4].

Democrația și participarea sunt adeseori considerate a fi valorile esențiale ale civilizației moderne, oferind un cadru propice pentru articularea și exprimarea drepturilor omului și în care libertățile individuale și accesul la justiția socială coexistă prin instrumente public acceptate.

Pentru Republica Moldova participarea populației atât la dis cutarea problemelor existente în localități, luarea deciziilor privind soluționarea lor, cât și la activitățile nemijlocite de dezvoltare au o importanță deosebită, deoarece nu ne putem integra în lume, participa la procesele de globalizare, fără de o efectivă dez voltare locală. Mai mult ca atât, nici o sarcină social-economică sau politică, nici un program sau o strategie, nici un plan de dezvoltare nu pot fi realizate cu succes fără de conștientizarea acestora și participarea activă a populației, societății civile, sectoarelor public și privat, fără de un parteneriat durabil între acestea. Anume participarea cetățenilor, devenită deja pentru localitățile din Moldova și o necesitate, dar într-un anumit sens și o realitate, transformă o comunitate nedezvoltată, pasivă, apatică într-o comunitate activă, interesată, capacitată și dezvoltată [45, p.5].

Actualitatea temei reiese și din faptul că administrația publică din republica noastră este antrenată într-un proces amplu de reformare și modernizare. Pe parcursul ultimelor două decenii au fost adoptate și implementate un șir de documente cu caracter esențial pentru dezvoltarea de mai departe a administrației publice. Aceste acte normative au generat anumite modificări și perfecționări ale sistemului de administrare, au stabilit un șir de principii noi în vederea majorării eficienței și apropierii acestuia de nevoile concrete ale cetățenilor.

Administrația publică este inseparabilă de participarea directă a cetățeanului tocmai fiindcă ea funcționează în temeiul banilor publici, proveniți din taxe și impozite, pe garanțiile acordate printr-un vot liber exprimat [71, p.5]. Îmbunătățirea calității administrației publice presupune stabilirea și perfecționarea mecanismelor de consultare și de participare a publicului. Participarea cetățenilor trebuie să reprezinte o strategie globală a dezvoltării, axată pe rolul esențial pe care oamenii trebuie să îl joace în toate domeniile vieții publice.

O participare reușită nu rezultă însă spontan, mai ales când partenerii implicați nu au experiența acestui gen de acțiune civică. Este importantă existența unor forme de încurajare, de formare și susținere pentru ca tentativele de participare să aibă succes. Trebuie, practic, organizată o infrastructură formativă în materie de educare a participării (atât pentru public cât și pentru aleși), mergând de la chestiuni dintre cele mai simple (exprimarea în fața unui auditoriu, conducerea unei reuniuni, corespondență, etc.) până la chestiuni complexe legate de luarea deciziilor (bugete, constrângeri macropolitice, proiectarea de programe, etc.) [58, p.I-18].

Actualitatea temei este condiționată și de faptul că la moment, una dintre prioritățile de activitate a forțelor guvernamentale ale Republicii Moldova o constituie integrarea în comunitatea europeană. Realizarea cu succes a acestei linii este imposibilă fără a atinge anumite standarde europene în organizarea și funcționarea instituțiilor politice și sociale, fără aducerea la concordanță a sistemului nostru politic și social cu sistemele respective din alte state europene. Totodată, se impune necesitatea de a implementa și a asigura respectarea în cadrul administrației publice a unor așa principii general-acceptate precum transparența decizională, asigurarea accesului la informație a societății civile, asigurarea controlului obștesc asupra activității administrative și crearea mai multor modalități de interacțiune dintre administrația publică și cetățenii statului.

Bibliografie

Legi și alte acte normative

1. Codul Electoral al Republicii Moldova. Nr. 1381 din 21.11.1997. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 08.12.1997, nr.81.

2. Constituția Republicii Moldova din 29.07.1994. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 1 din 18.08.1994.

3. Declarația Universală a Drepturilor Omului adoptată și proclamată de Adunarea generală a ONU prin Rezoluția 217 A (III) din 10 decembrie 1948 la New York

4. Hotărârea Guvernului Republicii Moldova cu privire la crearea Consiliului Național pentru Participare. Nr. 11 din 19.01.2010. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 22.01.2010, nr.8-10.

5. Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova pentru aprobarea Concepției privind cooperarea dintre Parlament și societatea civilă. Nr. 373-XVI din 29.12.2005. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 13.01.2006, nr. 5-8.

6. Legea presei. Nr. 243-XIII din 26.10.1994. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 12.01.1995, nr.2.

7. Legea Republicii Moldova cu privire la organizarea și desfășurarea întrunirilor. Nr. 560 din 21.07.1995. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 02.11.1995, nr.61.

8. Legea Republicii Moldova cu privire la petiționare. Nr. 190 din 19.07.1994. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 08.09.1994, nr.004.

9. Legea Republicii Moldova privind accesul la informație. Nr. 982-XV din 11.05.2000. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 28.07.2000, nr.88-90.

10. Legea Republicii Moldova privind actele normative ale Guvernului și ale altor autorități ale administrației publice centrale și locale. Nr. 317 din 18.07.2003. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 03.10.2003, nr.208-210.

11. Legea Republicii Moldova privind administrația publică locală. Nr. 436 din 28.12.2006. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 09.03.2007, nr.32-35.

12. Legea Republicii Moldova privind transparența în procesul decizional. Nr. 239 din 13.11.2008. În: Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 05.12.2008, nr.215-217.

Susrse bibliografice în limba română

13. Administrația publică în opinia populației. Chișinău: Cartier, 1997. 40 p.

14. Alexandru I. Administrația publică. Teorii. Realități. Perspective. Ediția a II-a. - București: Editura Lumina Lex, 2001. 646 p.

15. Alexandru I. Structuri, mecanisme și instituții administrative. București: Școala Națională de Studii Politice și Administrative, 1992. 128 p.

16. Bondar Florin. Politici publice și administrație publică. Iași: Polirom, 2007. 286 p.

17. Bowman A., Kearney R. Conducere de stat și locală. Chișinău, 1993. 68 p.

18. Buch Henri. Tratat de știință administrativă. București: Editura Universității din București, 1994. 485 p.

19. Bulat V., Guțuțui V., Spinei I. Participarea societății civile la procesul decizional de nivel local. Chisinău: S.n., 2005. 93 p.

20. Bulgari Valeriu. Administrarea publică: probleme de teorie și practică. Chișinău: AAP, 1998. 166 p.

21. Cantemir A. Participarea cetățenilor la rezolvarea problemelor statale - precondiție a guvernării democratice și eficiente. //Administrarea Publică, 2003, nr.2, p. 29-41.

22. Cioaric V. Relațiile cu publicul în administrația publică locală. Chișinău: AAP, 2002. 27 p.

23. Cioaric V. Relațiile cu publicul în procesul de dirijare. Chișinău: AAP, 1998. 170 p.

24. Cioaric V. Relațiile publice. Istorie. Teorie. Practică. Chișinău: Prut Internațional, 2003. 196 p.

25. Costea Margareta. Introducere în administrația publică. București: Editura Economică, 2000. 176 p.

...

Preview document

Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 1
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 2
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 3
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 4
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 5
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 6
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 7
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 8
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 9
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 10
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 11
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 12
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 13
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 14
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 15
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 16
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 17
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 18
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 19
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 20
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 21
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 22
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 23
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 24
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 25
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 26
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 27
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 28
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 29
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 30
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 31
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 32
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 33
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 34
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 35
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 36
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 37
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 38
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 39
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 40
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 41
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 42
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 43
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 44
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 45
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 46
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 47
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 48
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 49
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 50
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 51
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 52
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 53
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 54
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 55
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 56
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 57
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 58
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 59
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 60
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 61
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 62
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 63
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 64
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 65
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 66
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 67
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 68
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 69
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 70
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 71
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 72
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 73
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 74
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 75
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 76
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 77
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 78
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 79
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 80
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 81
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 82
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 83
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 84
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 85
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 86
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 87
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 88
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 89
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 90
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 91
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 92
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 93
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 94
Formele și metodele de participare a cetățenilor în procesul decizional - Pagina 95

Conținut arhivă zip

  • Formele si metodele de participare a cetatenilor in procesul decizional.doc

Alții au mai descărcat și

Mijloace și tehnici de comunicare - Relațiile cu media

furnizeză informații mediei; propun material precum fotografii, casete video, reprezentări grafice a informației asistate de calculator, etc;...

Structura pentru sprijinirea dezvoltării urbane durabile

Având în vedere importanța și compexitatea dimensiunii urbane a politicii de coeziune în perioada 2014-2020 și ținând cont și de experiența...

Drept Civil - curs și tematică pt examen

16.10.2017 Tematica Examenului 1. Norma de drept. Structura. 2. Raportul juridic civil. Structura. 3. Capacitatea juridical a partilor...

Administrație publică

STATUL - reprezintă forma instituționalizată de organizare politică a unei colectivități umane constituite istoric și localizate geografic pe un...

Organizații europene și euroatlantice

Istoria recenta a Europei este strâns legată de eforturile realizate imediat după cel de-al II Război Mondial. În prezent, vorbim de o Uniune...

Elemente de arhivistică, birotică și documentaristică

INTRODUCERE Arhivistica și informarea documentară (documentaristica) sunt discipline care au ca sferă de cercetare documentele scrise. Activitatea...

Finanțe publice

S 1 APARIȚIA SI EVOLUTIA FINANȚELOR PUBLICE La baza F.P. stau 2 elemente esentiale : STATUL SI BANII a carui evolutie de a lungul istoriei a...

Evoluția conceptului drepturile omului

Drepturile individuale ale cetățenilor și cetățenia europeană sunt consacrate în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, în Tratatul...

Te-ar putea interesa și

Administrație publică

INTRODUCERE In organizatiile din administratia publica, functionarii publici isi exercita puterea de decizie, in activitatea lor de zi cu zi, in...

Principiile Administrației Publice

INTRODUCERE Prezenta lucrare are la bază modul în care funcţionează, este organizată administraţia publică locală şi principiile pe care se...

Implementarea managementul calității în cadrul Primăriei Sectorului 2

Capitolul I. Managementul calitatii totale 1.1 .Conceptul de calitate, managementul calitatii totale Etimologic cuvântul “calitate” provine din...

Formarea Opiniei Publice și Impactul Acesteia asupra Politicii Publice

Introducere Administraţia publică reprezintă o structură complexă, bazată atât pe principiul democraţiei cât şi pe principiul separării puterilor...

Asigurarea standardelor etice în reforma administrativă

INTRODUCERE 1. In organizatiile din administratia publica, functionarii publici isi exercita puterea de decizie, in activitatea lor de zi cu zi,...

Managementul Activității Funcționarului Public în Administrația Locală din Primărie

INTRODUCERE Actualitatea şi importanţa problemei abordate. Implementarea şi perfecţionarea managementului activităţii funcţionarilor publici оn...

Asigurarea standardelor etice în strategiile de reformă a administrației

I. INTRODUCERE: I.1. ABORDARE: Avand in vedere faptul ca tema prezentei lucrari este” Asigurarea standardelor etice in strategiile de reforma...

Recezie Articol Quality of Democracy After Joining the European Union, Jan Zielonka

Jan Zielonka s-a născut în Czarnowasy, Polonia pe 23 februarie 1955. A studiat Dreptul la Universitatea din Wroclaw şi a obţinut diploma de...

Ai nevoie de altceva?