Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda

Licență
10/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 37197
Mărime: 1.61MB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 13
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.dr. Mircea Goian
Facultatea de Agricultura
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, Timisoara
Specializare: Ingineria mediului

Cuprins

  1. CUPRINS 2
  2. 1. AŞEZAREA FIZICO-GEOGRAFICĂ 3
  3. 2. ISTORICUL COMUNEI 3
  4. 3. CADRUL NATURAL 22
  5. 3.1. CLIMA 22
  6. 3.2. HIDROGRAFIA 23
  7. 3.3. VEGETAŢIA 24
  8. 3.4. FAUNA 24
  9. 3.5. SOLURILE 25
  10. 4. CADRUL SOCIAL 25
  11. 4.1 POPULAŢIA 25
  12. 4.2. VIAŢA SOCIALĂ A COMUNEI 28
  13. 4.3. ŞCOALA ŞI SLUJITORII EI 39
  14. 4.4. BISERICA 42
  15. 5. ASPECTE ECONOMICE, SOCIALE ŞI CULTURALE 48
  16. 5.1. DATE DESPRE ECONOMIA LOCALITĂŢII 48
  17. 5.2. ACTIVITĂŢI CULTURALE 51
  18. 5.3. AGRICULTURA PÂNĂ LA CEL DE-AL II-LEA RĂZBOI MONDIAL. COLECTIVIZAREA AGRICULTURII 52
  19. 5.4. OCROTIREA SĂNĂTĂŢII 57
  20. 5.5. ACTIVITĂŢI INDUSTRIALE ŞI COMERCIALE 58
  21. 5.6. VIAŢA POLITICĂ ŞI ADMINISTRATIVĂ 58
  22. 5.7. EROI AI SATULUI – MONUMENTE ISTORICE 60
  23. 5.8. COMERŢUL ÎN COMUNA GHIRODA 61
  24. 5.9. DIN TRADIŢIILE BĂTRÂNEŞTI ALE SATULUI 62
  25. 5.10. ORDINEA PUBLICĂ 71
  26. 5.11. SPORTUL 75
  27. 6. DEZVOLTAREA RURALĂ ÎN COMUNA GHIRODA 75
  28. 7. CONCLUZII .....82
  29. BIBLIOGRAFIE 84

Extras din licență

Comuna Ghiroda este aşezată în câmpia Timişului, practic în lunca inundabilă a râului Beghei (canalul Bega de mai târziu).

Comuna de astăzi este alcătuită din două sate: Ghiroda - centrul comunal şi Giarmata-Vii, satul aparţinător comunei.

Faţă de principalul centru administrativ al judeţului - Timişoara, comuna Ghiroda, se află în nord estul acestuia, pe coordonatele geografice de 45°45- latitudine nordică şi 21°19- longitudine estică.

Vecinii comunei sunt: la nord satul Giarmata-Vii şi comuna Giarmata, la est - comuna Remetea cu satele Ianova şi Bucovăţ (spre sud-est), la sud - comuna Moşniţa Veche şi pădurea Bistra, iar la vest - municipiul Timişoara prin cartierele: Ghiroda - Nouă, Fabric şi Pădurea verde.

Faţă de Timişoara, comuna se află la mică distanţă; astfel pe şoseaua naţională Timişoara - Bucureşti la aproximativ 5 km, dar apropierea este şi mai mare ţinând cont că marginea comunei spre vest se confundă cu marginea Timişoarei, pe actualele străzi Dunărea şi Aleea Ghirodei. Prin nordul comunei Ghiroda trece calea ferată Timişoara - Bucureşti la aproximativ 300 metri, unde nu demult exista şi un canton feroviar. Suprafaţa vetrei satului depăşeşte 80 hectare.

La hotarul de sud trece canalul Bega. Suprafaţa comunei depăşeşte 35 km2. Spre sud drumul de legătură cu Timişoara, actual asfaltat se numea “alee” şi lângă el era un braţ al Begheiului, “şanţul cel mic”. Legătura cu satul Giarmata-Vii se face pe drumul ce merge spre Aeroportul Timişoara; drumul merge spre nord-est şi imediat ce depăşeşte calea ferată, se bifurcă: la stânga Giarmata - Vii iar la dreapta spre Aeroportul Timişoara şi satul Ianova. Între drumurile principale există drumuri de pământ numite “obraţe”.

2. ISTORICUL COMUNEI

Teritoriul de astăzi al comunei Ghiroda, a fost locuit încă din timpul ocupaţiei romane în Dacia, dar nu avea documente speciale pentru Ghiroda, de aceea vom folosi documentele istorice legate de oraşul din imediata apropriere, Timişoara, şi datorită faptului că marile evenimente istorice nu se puteau întâmpla la Timişoara, fără ca să nu influenţeze şi mica aşezare din imediata apropriere, Ghiroda.

Astfel, după cucerirea Daciei de către trupele romane conduse de Împăratul Marcus Ulpius Traianus (Traian) în anul 845 de la facerea Romei sau anul 100 după Hristos, teritoriul Banatului, din care făcea parte şi teritoriul comunei Ghiroda, a intrat în provincia Dacia Ripensis (105 d. Hr. - 106 d. Hr.).

Ceva mai târziu, când împăratul Claudius învinge pe Goţi în anul 268 d. Hr., dar pierde Dacia în 257 d. Hr., goţii rămân pe teritoriul actual al Banatului până în timpul domniei lui Constantin cel Mare , întemeietorul Imperiului Roman de Răsărit, devenit mai apoi Imperiul Bizantin.

Venirea hunilor conduşi de Attila, duce la supunerea unei părţi a teritoriului Daciei, dar la moartea acestuia în anul 454 d. Hr., cearta fiilor săi pentru moştenirea tatălui lor aduce pe vizigoţi, ostrogoţi şi gepizi, alungaţi în secolul al VI-lea de longobarzi şi avari şi în secolul al XI-lea, de maghiari.

Avarii, se pare că au numit aşezarea întărită dintre mlaştini (zambara - zurobara), cu numele de Beguey.

Imperiul Roman, ca să se apere de popoarele migratoare, au construit trei valuri de pământ pentru apărare; unul dintre ele pleca de la Mureş, pe la Chesint, Bencec, Ianova şi trecea printre localităţile Bucovăţ şi Moşniţa, deci prin partea de sud-est a teritoriului de azi al actualei comune Ghiroda.

Din cronica lui Anonymus, notarul regelui Bela al Ungariei, reiese că Arpad cu conducătorii săi Zorad şi Cadusa, au trecut, în anul 859 d. Hr. şi prin zona Beguey (Timişoara), zonă numită aşa după râul Begh. După ce l-au înlăturat pe principele Glad, au format Capitaneatus Kund (după numele unui conducător ungur). După unii istorici, acest capitanat nu a existat.

În aul 1177 d. Hr., există date documentare privind apariţia comitatului Timiş, legat de înfrângerea lui Ahtum, urmaş al lui Glad, de trupele lui Ştefan ce Sfânt, regele ungurilor.

Este momentul în care maghiarii schimbă denumirea avară de Beguey în Temesvar, ne spune Johann Nepomuk Preyer în “Monografia oraşului liber crăiesc Timişoara”. Tot el ne spune că în anul 1152 d. Hr. regele Geza al II-lea înfrânge pe împăratul bizantin Manuel Comnenos, care în retragere, a pustiit şi jefuit acest ţinut, deci probabil şi al teritoriului de azi al Ghirodei. Câţiva ani mai târziu devastează ţinutul, cumanii, pentru ca în anul 1241 d. Hr. să pătrundă în zona noastră şi hoardele mongolilor. În urma retragerii mongolilor, regele Bela IV, ridică cetatea Timişoarei şi se îngrijeşte şi de zona din vecinătate.

Regele Ladislau al VI-lea Cumanul, a vizitat împrejurimile Timişoarei iar regele Carol Robert de Anjou, după ce obţine coroana maghiară (pierzând-o pe cea napolitană), în 1309, zăboveşte timp de doi ani între zidurile Timişoarei şi împrejurimile sale, apoi în anul 1316 se instalează în Timişoara, unde construieşte un palat.

În anul 1330 d. Hr., în Timişoara şi împrejurimile ai (deci şi Ghiroda) cantonează marea armată a lui Carol Robert de Anjou, care a fost prost sfătuit de voievodul Transilvaniei, Toma Farkas şi de stolnicul Dionisie de Szech, pentru a lupta contra lui Basarab, voievodul Valahiei.

Deşi primii locuitori s-au aşezat pe aceste meleaguri încă din negura vremurilor, datele documentare scrise sunt puţine şi se află în arhivele fostului imperiu Habsburgic şi apoi Austro-ungar, scrise în limba germană sau ungurească şi foarte greu de obţinut.

Primul documente istoric care aminteşte destul de vag, despre localitatea noastră este scris în limba ungurească şi este numit “Szaz es Delmagyarorsag ujabb tötenateböl“ sau “O sută de ani de istorie a Ungariei” de Szentkiray, iar un alt document este “Temesvarmagyar enleke” de Barany Agoston, din care reiese că satul a existat la jumătatea secolului al XIV-lea, încă înainte de a fi ocupat Banatul şi Timişoara de către hoardele turceşti.

Cel mai vechi document în care se aminteşte numele de GHIRODA, este registrul despre însemnările dijmelor papale din anii 1332-1337, cu titlul de “Incipimut Rationes Decimaris Sexeunalis Collectan in Hungaria ab anno 1332 ad annum 1337 a Jacopo Bercugari et Rajmondo Bonafato Colectoribus Pontificis” (în limba latină), care act, se păstrează în biblioteca Vaticanului din Roma. În acest document se aminteşte pentru prima dată de comuna Ghiroda sub denumirea de GHIRDA.

Actul atestării mai clare este cel din anul 1389, când localitatea este menţionată în documentele feudale sub numele de GYUREG.

De altfel denumirea localităţii noastre a suferit mai multe schimbări de nume; astfel, în secolele al XIV-XVI-lea, în plin ev mediu european, a purtat denumirile: GYROD (1393), NAGYIJRWG (1429), GYWRED (1492), GYWRUG (1494), GYWREWD (1495 şi 1497), GYWREG (1498), GYWREWDY (1497, 1503 şi în 1511).

Regele Ungariei Vladislav, numeşte, în anul 1441, comite de Timişoara, pe Ioan Huniade iar după moartea acestuia, urmează fiul său Ladislau, care se ocupă şi de împrejurimile oraşului.

Matei Corvin, ajuns rege al Ungariei în 24 ianuarie 1458, vine la Timişoara în data de 28 august 1458 şi inspectează împrejurimile probabil şi Ghiroda.

Prima apariţie a turcilor în zonă, se produce în anul 1463 fiind conduşi de Ali-Beg, pornit în lupta contra lui Ioan Pongrat, voievodul Transilvaniei. Pentru moment, turcii sunt alungaţi, dar revin în anul 1476, tot cu Ali-Beg, înfrânt din nou de comitele Ambrosiu Nagy.

O importanţă deosebită pentru cetatea Timişoarei, pentru împrejurimile sale şi pentru o bună parte a Banatului a avut-o figura legendară a lui Pavel Chinezu care, începând din anul 1478 avea funcţia de comite al Timişoarei şi care imediat, în anul următor 1479 şi apoi în anul 1481 luptă cu succes împotriva turcilor conduşi de Ali-Beg şi din anul 1492 de Skender Paşa, comandant de Smederevo.

Bibliografie

1.Birăiescu Traian, Studii şi documente bănăţene de istorie, artă şi etnografie, Vrerea, Timişoara, 1945

2.Corneanu Nicolae, mitropolit - Monografia Banatului

3.Ehrler J.J., Banatul de la origine până acum, 1774, Editura Facla, Timişoara, 1982

4.Grissellini Francesc, Istoria Banatului Timişan.

5.Ilieşiu Nicolae, Timişoara - monografia istorică, 1943

6.Ion Munteanu, Banatul şi Marea Unire 1918, Timişoara 1992

7.Ion B. Mureşianu, Mitropolia Banatului, nr. 5-8 din anul 1976

8.Milin Ioan, Monografia comunei Ghiroda, 1999 (manuscris)

9.Păun Ion Otiman, Dezvoltarea rurală în România, Ed. Agroprint, Timişoara, 1999

10.Preyer Johann Nepomuk, Monografia oraşului liber crăiesc Timişoara, Editura Amarcard, 199

11.Stoicescu Nicolae, Bibliografia localităţilor şi monumentelor medievale din Banat, Timişoara, 1973

12.Suciu Coriolan, Dicţionar istoric al localităţilor din Transilvania, Editura Academiei Române, volum II, partea II, pag. 315-316.

13.Ţîrcovnicu Victor, Istoria învăţământului din Banat până în anul 1800, capitol 3, Bucureşti 1978

14.xxx - Arhiva Şcolii din comuna Ghiroda (ani diferiţi)

15.xxx - Arhiva Bisericii ortodoxe Ghiroda (ani diferiţi)

16.xxx - Arhiva Primăriei Ghiroda (ani diferiţi)

17.xxx - Arhivele Statului, fond Prefectura Timiş, Torontal, 1811

18.xxx - PUG, comuna Ghiroda, 1997

Preview document

Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 1
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 2
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 3
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 4
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 5
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 6
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 7
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 8
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 9
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 10
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 11
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 12
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 13
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 14
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 15
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 16
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 17
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 18
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 19
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 20
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 21
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 22
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 23
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 24
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 25
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 26
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 27
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 28
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 29
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 30
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 31
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 32
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 33
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 34
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 35
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 36
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 37
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 38
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 39
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 40
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 41
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 42
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 43
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 44
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 45
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 46
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 47
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 48
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 49
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 50
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 51
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 52
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 53
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 54
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 55
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 56
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 57
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 58
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 59
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 60
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 61
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 62
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 63
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 64
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 65
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 66
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 67
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 68
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 69
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 70
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 71
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 72
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 73
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 74
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 75
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 76
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 77
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 78
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 79
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 80
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 81
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 82
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 83
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 84
Dezvoltarea rurală a comunei Ghiroda - Pagina 85

Conținut arhivă zip

  • coperta.doc
  • dezvrur1.doc
  • dezvrur2.doc

Alții au mai descărcat și

Lista solurilor din zonă Pașcani

Municipiul Pascani se afla in judetul Iasi, la aproximativ 43 km nord de municipiul Roman, pe malul drept al raului Siret. Localitatea se afla în...

Corelațiile între sol și utilizarea terenurilor

Teritoriul comunei Barsesti este localizaT in sectorul central nordic al Depresiunii Vrancea. Pe acest teritoriu sunt intalnite tipuri de sol ce...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Interfața urban rural în contextul dezvoltării zonei metropolitane Timișoara

1. Aşezarea şi componenţa zonei metropolitane. Criterii de delimitare existente şi propuse. Oraşul este un sistem teritorial deschis, a cărui...

Ai nevoie de altceva?