Studiul sortimentelor de vinuri la societatea SC Murfatlar Romania SA

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta licenta trateaza Studiul sortimentelor de vinuri la societatea SC Murfatlar Romania SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pdf de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Agronomie

Cuprins

Introducere 1
Capitolul 1. Contextul general al vinului și viței-de-vie 2
Capitolul 2. Prezentarea societății S.C. Murfatlar România S.A. 6
Capitolul 3. Prezentarea sortimentului de soiuri 12
Capitolul 4. Deviz cadru de cheltuieli 22
Capitolul 5. Indicator de eficiență economică 23
Capitolul 6. Deviz cadru pentru sortimentele de vinuri 26
Concluzii 28
Bibliografie 29
Anexe

Extras din document

Introducere

Tema acestei lucrări o reprezintă ”Studiul sortimentelor de vinuri la S.C. Murfatlar România S.A.” Am ales această temă deoarece viticultura este ramura agriculturii cu un nivel de productivitate foarte ridicat; vița-de-vie fiind baza de producție pentru economia națională. Strugurii și vinul nu reprezintă doar un bun de consum, ci au o contribuție importantă în alimentația umană. Drept urmare a celor enunțate mai sus, am ales să dezbat această temă în prezentul proiect.

Lucrarea este structurată în șase capitole, după cum urmează:

- Capitolul 1 ”Contextul general al vinului și viței-de-vie”, cu referire la vin, compoziție și cultivarea viței-de-vie;

- Capitolul 2 ”Prezentarea societății S.C. Murfatlar România S.A.”, cu referire la istoricul acesteia, organizare și dotări;

- Capitolul 3 ”Prezentarea sortimentului de soiuri”, care prezintă particularități ale acestora;

- Capitolul 4 ”Deviz cadru de cheltuieli”;

- Capitolul 5 ”Indicator de eficiență economică pe soiuri”;

- Capitolul 6 ”Deviz cadru pentru sortimentele de vinuri”.

Ultimele trei analize sunt realizate pe baza datelor culese din cadrul firmei și sunt realizate sub forma unor tabele pentru o bună evidențiere a datelor.

Proiectul de diplomă se încheie cu scurte concluzii referitoare la tema prezentată și cu bibliografia utilizată pentru realizarea acestui proiect.

Toate informațiile folosite în realizarea acestui proiect au fost culese personal de la sediul S.C. Murfatlar România S.A., din cărți de specialitate și din rețeaua de internet a României.

Capitolul 1. Contextul general al vinului și viței-de-vie

Înainte de a fi descompus științific în componentele sale, vinul era un zeu. Hrănea oamenii. Îi vindeca. Îi aducea în transă, iar atunci cand era un vin bun, satisfăcea simțurile în cel mai plăcut mod. Multe dintre acestea se mai pot afirma despre această licoare și astăzi, mai ales în ceea ce privește desfătarea.

Ce este vinul. Din punct de vedere chimic, vinul este alcool etilic în soluție apoasă compus din zahăr, acizi, esteri, lactați. Așadar, nimic deosebit. Un singur lucru nu-l știe însă nimeni: cum se pot combina sute de mirosuri și arome într-un tot armonios. Acesta ține de secretul fiecărui vin.

Acestea sunt, probabil, secretele pe care se bazează în continuare fascinația vinului. În timp ce majoritatea obiectelor create de oameni reprezintă rezultatul unor procese elaborate planificate, vinul presupune un grad mare de impredictibil. Același soi de viță-de vie, plantat într-o altă zonă, dă naștere la vinuri complet diferite, chiar dacă strugurii sunt prelucrați de același pivnicer.

În cazul cartofilor, sfeclei sau cerealelor, rezultatul ar fi aproximativ același. Chiar și în cazul merelor, perelor sau prunelor, diferențele nu sunt nici pe departe la fel de mari ca în cazul vinului, și asta pentru că vinul reflect cel mai bine diferențele de sol și climă. Încercările de a lua solul unor podgorii renumite și de a-l duce în alte țări cu aceeași climă, pentru a obține acolo vinuri asemănătoare, au eșuat lamentabil. Chiar și cercetătorii din domeniul alimentar s-au resemnat. Deși au analizat îndeaproape multe vinuri renumite și le cunosc fiecare componentă, nu au reușit niciodată să producă o copie a acestor vinuri, cu atât mai puțin un vin care să fie mai bun.

Vinul este unic. Cum se simte în gură, cum miroase, ce gust are - nimic nu poate fi planificat. Bineînțeles, unui vin i se poate adăuga aciditate sau tanin. Vinul poate fi rotunjit cu dulceață. Dar un astfel de vin nu va emana fascinație și nu va fi decât un semipreparat industrial.

Definiția vinului. Conform abordării europene, vinul este un produs natural - și e bine ca și pe viitor să rămână astfel. Din acest motiv, este definit în prevederile UE ca fiind ”băutură alcoolică, produsă prin fermentarea sucului din struguri proaspăt culeși în zonele de proveniență respective, în concordanță cu tradițiile și obiceiurile din acele zone”. Ultima parte a acestei definiții a fost adăugată pentru a include și acele vinuri care nu au fost produse din struguri proaspeți, ci din struguri botritizați, înghețați sau uscați.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiul sortimentelor de vinuri la societatea SC Murfatlar Romania SA.pdf

Bibliografie

- Jense Priewe, Vinul: de la stugure în pahar, Orașul Oradea, Editura Casa, anul 2015, pp 24-25, 34-35;
- www.vin24.ro;
- https://ro.wikipedia.org/wiki/Murfatlar_(companie);
- http://blogdecalatorii.ro/crama-murfatlar-vizita-si-degustare/.