Sustenabilitate în sectorul cărnii

Licență
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 16045
Mărime: 757.31KB (arhivat)
Publicat de: Ionita A.
Puncte necesare: 9

Extras din licență

Introducere

A fost aleasă această temă cu scopul înțelegerii, cunoașterii și acceptării termenului de sustenabilitate. Importanța acestui concept poate contribui la bunăstarea mediului odată ce populația s-ar implica profund în aplicarea sa și ar lua măsuri care să satisfacă cerințele viitorilor consumatori și totodată creșterea economică a sectorului alimentar, cu accent pe industria cărnii.

Studiul dorește să investigheze concepția pe care o are consumatorul legată de asocierea termenului de sustenabilitate cu întreaga industrie a cărnii și care este valoarea pe care o acordă unui produs sustenabil din carne.

Conținutul lucrării prezintă efectele pozitive rezultate din utilizarea resurselor într-un mod corespunzător, dar și efectele negative provocate de consumul excesiv de carne, respectiv probleme de mediu sau de sănătate. Pentru un mediu mai curat, nesupus la riscuri, se ia în considerare și conceptul de dezvoltare durabilă, acesta reprezentând o problemă de actualitate pentru populația din întreaga lume.

În capitolul I al lucrării sunt prezentate delimitările conceptuale obținute din literatura de specialitate. Sunt abordate aspecte teoretice de bază ca: definirea termenului de sustenabilitate, reprezentativitatea sustenabilității în sectorul alimentar, urmând ca mai apoi să se definească termenul de filieră în industria cărnii și cum ar putea beneficia sectorul cărnii de introducerea sustenabilității în sistemul său de producție. De asemenea sunt prezentate și reglementările în sectorul cărnii, rezumate la nivelul Uniunii Europene, pe care fiecare țară trebuie să le respecte. Un alt aspect important face referire la alternativele consumului de carne, reprezentând un prim pas la nivel individual, în susținerea sustenabilității.

Capitolul al-II-lea denumit „Analiza statistică a industriei de carne” prezintă o evaluare la nivel global dar și la nivelul României legată de evoluția producției și a consumului de carne. Datele statistice sunt interpretate în funcție de fiecare continent conform obiceiurilor de consum sau religiei predominante, dar și a situației economice a fiecăruia. Deoarece studiul se raportează la nivelul României, au fost analizați indicatori ca: efectivele de animale sau capacitatea de procesare a cărnii, pentru a știi cu precizie în ce stadiu se află sacrificarea animalelor, cât de multă carne se consumă și cât poate producția internă să acopere din cerere.

Capitolul al-III-lea aplică o metodă de cercetare de tip cantitativ pentru determinarea disponibilității consumatorilor români de a consuma produse din carne obținute în mod sustenabil. Aceasta va fi aplicată cu ajutorul unui sondaj de opinie. Înainte de lansarea studiului s-au stabilit obiectivele și ipotezele ce se doresc a fi validate urmând ca la finalul acestui capitol să se interpreteze rezultatele cu scopul de a confirma informațiile asimilate în capitolele anterioare.

Lucrarea se incheie cu principalele concluzii extrase din cercetarea elaborată.

CAPITOLUL I. DELIMITĂRI CONCEPTUALE

1.1. Definirea conceptului de sustenabilitate

Sustenabilitatea, asociată cu termenul de „dezvoltare durabilă” reprezintă o calitate prin care se dorește desfășurarea unei activități prin minimizarea utilizării resurselor disponibile, scopurile finale fiind acelea de a nu mai duce către epuizarea acestora și a proteja mediul înconjurător. Satisfacerea nevoilor consumatorilor din viitor nu trebuie compromisă de consumatorii actuali. Se presupune că sustenabilitatea va stabili un echilibru între creșterea economică și protejarea mediului, fiind necesară găsirea unor resurse alternative (Brutland, 1987).

În prezent sustenabilitatea are un rol important pentru dezvoltarea companiilor existente pe piață. Pentru ca o afacere să se declare 100% sustenabilă, ea trebuie să reducă din energia folosită, din volumul de deșeuri produs și să organizeze operațiuni de protecție a mediului. Acest lucru va duce la dezvoltarea comunității (LET’S DO IT ROMÂNIA, 2016).

Dezvoltarea durabilă este una dintre problemele complexe ale sistemelor de aporturi și rezultate ecologice, sociale și economice interconectate. Relația dinamică dintre aceste componente ale sistemului poate acționa ca o barieră pentru luarea de decizii mai bune, pentru soluții mai durabile. Acest lucru este posibil dacă factorii de decizie ar lucra mai mult la găsirea de soluții pentru reducerea actualelor probleme, decât la a înțelege aceste complexități (Huetal; Panneton, 2007).

Conceptul de sustenabilitate a fost abordat într-un mod mai concret atunci când efectele neplăcute și-au făcut apariția, de exemplu: resursele naturale devin insuficiente, climatul se schimbă iar mediul se deteriorează mai repede decât ar fi normal. Având în vedere semnalele de alertă pe care ni le arată mediul înconjurător, social și economic, omenirea trebuie să înțeleagă faptul că dacă se continuă consumul exagerat, fără măsură și, fără a ține cont de efectele asupra planetei, omenirea va ajunge să se autodistrugă (Weick, 2016).

În general, scopul oricărei companii urmărește obținerea de profit. Totuși, se poate observa că noile strategii, atât ale firmelor private, cât și ale instituțiilor publice, integrează concepte legate de dezvoltarea activității într-un mod echilibrat și de lungă durată, dorindu-se, în final, atingerea conceptului de sustenabilitate. Pe termen lung sustenabilitatea poate fi eficientă și poate ajuta la maximizarea profitului prin reducerea costurilor cu ajutorul reutilizării și reciclării. Utilizarea resurselor într-un mod corespunzător încurajează procesul de producție și astfel nu se va dezechilibra bunăstarea mediului înconjurător (Barbieri, 1997). În procesul de sustenabilitate, joacă un rol foarte important trei factori: planeta, populația și profitul. Dacă rolul protejării planetei și cel al populației sunt mai ușor de dedus, profitul reprezintă câștigurile companiei/insituției respective de pe urma acțiunilor sau produsului prezentat. Profitul ar putea crește odată cu utilizarea resurselor într-un mod responsabil. Se pot alege materii prime care nu au impact negativ asupra mediului și se pot desfășura strategii de colectare și reutilizare a resurselor. Astfel va avea loc o maximizare a profitului și o scădere considerabilă a costurilor (EFdeN, 2015).

Bibliografie

1. M. Herrero1, P. K. Thornton1, A. M. Notenbaert, S. Wood, S. Msangi, H. A. Freeman, D. Bossio, J. Dixon, M. Peters, J. van de Steeg1, J. Lynam, P. Parthasarathy Rao, S. Macmillan, B. Gerard, J. McDermott, C. Seré, M. Rosegrant: Revista Science/Volumul 346 Smart Investments in Sustainable Food Production; Spania (2010)

2. Stanciu, S., Rizea, R.D. și Ilie A. G.; Competitivieness of Romanian Meat Processing Industry; Volumul 17/ Articolul nr. 9 Universitatea Dunărea de jos; Galați, România (2015)

3. Paul Finglas, Revista Trends in Food Science & Technology/Volumul 88/paginile 508-512 Meat alternatives: an integrative comparison (2019)

4. Gennaro, B.C.; Forleo M.B: Revista Agricultural and Food Economics/Volumul 7/Articolul 17: Sustainability perspectives in agricultural economics research and policy agenda (2019) disponibil la https://link.springer.com/article/10.1186/s40100-019-0134-8, accesat la data de 23.11.2019

5. Katherine Hughes; Revista Consumer Studies & Home Economics/Volumul 3/paginile 277-282 (1977-1995)

6. Hanss, D.Email Author, Böhm, G.; Faculty of Psychology, University of Bergen, Bergen Sustainability seen from the perspective of consumers (2012) disponibil la https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1470-6431.2011.01045.x, accesat la data de 12.12.2019

7. Victor Danciu; Economie teoretică și aplicată/Volumul 20/Nr.5/paginile 28-36 Editura Economică; București (2013)

8. Paola Mancini; Andrea Marchini; Mariarosaria Simeone; British Food Jurnal/Volumul 118/Nr. 9 Meat consumption and higher prices: Discrete determinants affecting meat reduction or avoidance amidst retail price volatility (2016)

9. Janet Eastwood, P.; British Food Jurnal/Volumul 97/Nr. 9 Farm animal welfare, Europe and the meat manufacturer (1995)

10. Constantin Banu; Tratat de industrie alimentară/paginile 89-94; Editura Asab; București (2009)

11. Ioan Băisan; Curs: Operații și tehnologii în industria alimentară; (2015)

12. Notarnicola, Bruno; Journal of Cleaner Production/Volumul 28/paginile 1-8 Progress in working towards a more sustainable agri-food industry (2012)

13. Barling D, Lang T and Rayner G; European food systems in a changing world; Editura EarthScan; New York (2009)

14. S. Barrientos; C Dolan; Ethical sourcing in the global food system; Articolul: Challenges and opportunities Editura EarthScan; New York (2006)

15. Hooks, T., Macken-Walsh, Á., McCarthy, O., Power, C.:; The impact of a values-based supply chain on farm-level viability; Department of Food Business and Development, University College Cork, Cork, Ireland (2017) disponibil la https://www.mdpi.com/2071-1050/9/2/267, accesat la data de 16.05.2020

Preview document

Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 1
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 2
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 3
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 4
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 5
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 6
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 7
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 8
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 9
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 10
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 11
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 12
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 13
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 14
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 15
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 16
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 17
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 18
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 19
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 20
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 21
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 22
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 23
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 24
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 25
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 26
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 27
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 28
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 29
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 30
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 31
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 32
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 33
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 34
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 35
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 36
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 37
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 38
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 39
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 40
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 41
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 42
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 43
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 44
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 45
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 46
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 47
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 48
Sustenabilitate în sectorul cărnii - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Sustenabilitate in sectorul carnii.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de obținere a produselor din carne - grupa specialități

În cadrul industriei alimentare, industria cărnii reprezintă o subramură de importanţă deosebită, fiind în măsură, prin dotarea actuală, să asigure...

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Te-ar putea interesa și

Responsabilitatea socială a corporațiilor

Introducere „Omul ar trebui să se privească pe sine nu ca pe o entitate separată și detașată, ci ca pe un cetățean al lumii, un membru al vastei...

Management internațional - San Marino

Capitolul 1. Prezentare San Marino San Marino, oficial Republica San Marino, este un microstat enclavizat înconjurat de Italia, situat în...

Analiza ofertei și a consumului de produse lactate

INTRODUCERE Locul și rolul consumului de produse agroalimentare la nivelul unei comunități respectiv țări se află în strânsă legătură cu nevoia de...

Ai nevoie de altceva?