Aplicarea Metodei Kanban pentru Cresterea Performantei unui Proces de Productie

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta licenta trateaza Aplicarea Metodei Kanban pentru Cresterea Performantei unui Proces de Productie.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 59 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Alte Domenii

Cuprins

INTRODUCERE. 2
CAP I : Concepte teoretice privind utilizarea metodei kanban în cadrul unui sistem de productie
1.1. Descrierea metodei kanban. 4
1.2. Principii si reguli de functionare ale metodei kanban. 8
1.3. Principalele tipuri de kanban-uri. 9
1.4. Determinarea numarului de carduri kanban. 13
1.5. Dimensionarea buclei Kanban. 16
1.6. Avantajele si dezavantajele metodei kanban. 18
1.7. Etapele de implementare ale metodei kanban. 19
1.8. Indicatorii de performanta ai unui sistem de productie. 19
CAP II: Prezentarea societatii S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L.
2.1. Scurt istoric S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L. . 23
2.2. Modul de organizare al sistemelor de productie. 24
2.2.1. Produsele realizate. 24
2.2.2. Procesul tehnologic de realizare al produsului „ansamblu flansa centura siguranta”. 30
2.3. Definirea indicatorilor de performanta calculati in cadrul S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L. . 38
CAP III: Implementarea metodei kanban in cadrul S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L.
3.1. Necesitatea implementarii metodei Kanban in cadrul S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L. . 44
3.2. Gestionarea procesului de producţie al reperului ”ansamblu flansa centura siguranta” cu ajutorul metodei Kanban. Mod de funcţionare. 45
3.3. Determinarea numărului de card-uri kanban necesare. 50
3.4. Dimensionare buclei Kanban. 51
3.5. Influenta metodei kanban asupra indicatorilor de performanta ai nivelului de productie . 53
Cap IV Concluzii finale. 59
BIBLIOGRAFIE. 60

Extras din document

INTRODUCERE

Lucrarea de faţă îşi propune să prezinte studiul privind implementarea metodei Kanban pentru creşterea performanţei unui proces de producţie în cadrul firmei SC GIC NOSAG METAL SRL.

Aceasta lucrare pleaca de la conceptul de „Kanban” ce contribuie la succesul organizaţilor care desfăşoară acest gen de activităţi.

În sistemul de producţie tradiţional, produsele sunt împinse către producţie la niveluri determinate de planificări şi previzionări de multe ori inexacte. Aceste niveluri depăşesc de multe ori cererea, având ca rezultat obţinerea unor cantităţi inutile de stocuri finite.

În centrul strategiei Lean Manufacturing stă producţia Pull în care produsul este tras pe parcursul procesului de producţie în ritmul impus de cererea clientului. În acest tip de producţie produsele finite se realizează printr-o serie de stocuri tampon tactice, care conferă control asupra stocului de producţie neterminată.

Metoda Kanban reprezintă un sistem continuu de alimentare cu componente a posturilor de lucru astfel încât muncitorii să aibe ceea ce le trebuie, unde trebuie şi când trebuie.

Stagiul s-a desfasurat in cadrul companiei S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L., ce are ca domeniu realizarea de piese ambutisate si subansamble sudate. Indrumatorul de practica a fost doamna Florea Mihaela, aceasta deţinând postul de „Inginer”.

Lucrarea este structurată pe trei capitole, fiecare având rolul său şi conducând spre scopul implicit al acesteia: prezentarea metodei Kanban si aplicarea acesteia în cadrul companiei S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L. şi formularea unor recomandări pentru îmbunatăţirea activităţilor desfaşurate de organizaţie.

Pentru inceput, in capitolul 1 sunt prezentate: conceptul teoretic al metodei Kanban în cadrul unui sistem de producţie şi indicatorii de performanţa ai unui sistem de producţie.

Kanban este un concept legat de o productie nivelată şi sistemul just-in-time (JIT). Potrivit Taiichi Ohno, omul creditat cu dezvoltarea JIT, Kanban este un mijloc prin care JIT este realizat. Kanban-ul este un sistem de semnalizare pentru a declanşa o acţiune. După cum sugerează şi numele, Kanban foloseşte istoric carduri pentru a semnala nevoia unui element.

Productivitatea unei inteprinderi depinde şi de modul în care aceasta utilizează anumiţi „indicatori” sau „indicatori de performanţă”.

În cel de-al doilea capitol s-a realizat o descriere a companiei S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L, ce cuprinde un scurt istoric a acesteia, produsele pe care aceasta le realizează şi s-au definit indicatorii de performanţă ce se calculează în cadrul societăţii.

S.C. GIC NOSAG METAL S.R.L. reprezintă un grup de companii dedicate în totalitate afacerilor cu autoturisme, având o cifra de afaceri ce provine mai mult de 95% din această industrie.

GIC NOSAG METAL este creată ca o societate care înglobează „ştiinţa de a face” în domeniul prelucrărilor şi asamblărilor metalice, a doua grupuri industriale (Nosag Garcia – Franţa şi GIC – România).

Indicatorii de performanţă din cadrul companiei GIC NOSAG METAL care sunt influenţati de aplicarea metodei Kanban sunt taxa de randament sintetic şi eficienţa personalului, deoarece după aplicarea metodei Kanban aceşti indicatori au crescut considerabil.

Capitolul a-l treilea cuprinde implementarea metodei Kanban asupra reperului „ansamblu flanşă centură siguranţă” şi si impactul ce l-a avut asupra randamentului întreprinderii şi a eficienţei operatorilor.

În cele din urmă Concluziile şi recomandările urmăresc să evidenţieze principalele avantaje ce le-a avut implementarea metodei Kanban asupra reperului „ansamblu flanşă centură siguranţă” şi totodată aruncă o privire asupra viitorului şi asupra metodei ce a avut efecte asupra performanţei companiei.

CAPITOLUL I

Concepte teoretice privind utilizarea metodei Kanban

în cadrul unui sistem de producţie

1.1. Descrierea metodei Kanban

Kanban-un reprezintă un sistem continuu de alimentare cu componente a posturilor de lucru, astfel încat mucitorii să aibe ceea ce le trebuie, unde le trebuie şi când le trebuie.

Cuvântul “Kan” în română înseamnă “etichetă”, iar cuvântul “ban” înseamnă “singur” = „unic”. Deci Kanban se referă la “o singură etichetă”. [Bungău, f.a]

Metoda Kanban este un instrument de lucru ce pune în aplicare sistemul „Just in time”şi transmite informaţii atat în cadrul unei companii cât şi între companie şi alte firme cu care cooperează.

Kanban – ul este un sistem de semnalizare pentru a desemna o acţiune. Dupa cum sugerează şi numele, Kanban-ul foloseşte carduri pentru a semnala nevoia unui element. [Ohno, Taiichi (June 1988)]

Necesitatea de a menţine o rată ridicată de îmbunătăţiri a condus Toyota să elaboreze sistemul Kanban. Kanban a devenit un instrument eficient pentru a sprijini funcţionarea unui sistem producţie. În plus, s-a dovedit a fi o modalitate excelentă pentru promovarea îmbunătăţirii, deoarece reducerea numărului de Kanban în circulaţie a subliniat zonele cu probleme.

Termenul de Kanban işi are originile inca din secolul al 17-lea, el descriind o bucată de lemn sau de metal reprezentând adesea o marcă comercială sau sigiliu. [Shingō, Shigeo (1989)].

Un factor important al succesului de planificare a producţiei bazate pe sistemul "împins" este calitatea de previziune a cererii clientului pe o perioadă îndelungată de timp. Kanban-ul ,prin contrast, abordează sistemul „tras” cererea fiind considerată ca o parte din ceea ce clientul retrage. Astfel producţia este determinată în funcţie de cerinţele clientului. În contextul în care timpul de aprovizionare este de lungă durată, iar cererea este dificilă de prognozat, cea mai bună metodă este de a răspunde rapid la cererea observată.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aplicarea Metodei Kanban pentru Cresterea Performantei unui Proces de Productie.doc