Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 34845
Mărime: 671.83KB (arhivat)
Publicat de: Teofil Costea
Puncte necesare: 13

Extras din licență

INTRODUCERE

Avântul economic înregistrat de societatea umană în ultima perioadă a implicat o creştere fără precedent a comerţului mondial, a traficului de materii prime de bază necesare industriei - minereuri, cărbune, petrol -.

La realizarea circulaţiei volumului intens de mărfuri, în vertiginoasa creştere anuală, transportului naval i-a revenit rolul de primă mărire, atât cantitativ cât şi ca operativitate, şi acesta nu numai pentru că transportul de apă este mai ieftin, ci, mai ales, ca urmare a diversificării surselor de relaţii comerciale, înmulţirii numărului de participanţi la aceste relaţii şi caracterului tot mai complex al schimburilor comerciale internaţionale.

Mările şi oceanele lumii formează o punte de legătură trainică, eficientă şi necesară între ţările lumii; mai mult decât atât, ţările continentale îşi dezvoltă prin mari lucrări artificiale reţeaua de ape naturale în căi navigabile, spre a prelungi transportul de apă cât mai adânc în interiorul continentelor şi, prin canale, până la porţile marilor coloşi industriali.

Ca urmare, flotele maritime de transport au cunoscut în perioada postbelică o creştere vertiginoasă a tonajului global, însoţită de diversificarea tipurilor de nave, de specializarea şi perfecţionarea tehnico-constructivă, tonaj unitar mărit, creşterea vitezei de marş, introducerea automatizării în funcţionarea instalaţiilor de bord, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă la bord, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de viaţă la bord, creşterea securităţii navelor angajate în expediţii maritime în orice zone navigabile ale Oceanului Planetar.

Comerţul maritim modern este o activitate economică vastă şi complexă, atât ca volum al mărfurilor aflate în trafic naval, cât şi ca valoarea materială a acestora, la care se adaugă investiţiile uriaşe, de înaltă tehnicitate, reprezentate de nave ca mijloc de transport şi de porturile moderne ca noduri de transbordare. În acelaşi timp, complexitatea sa rezidă şi în condiţiile specifice de mediu în care se desfăşoară-mările şi oceanele-care impun măsuri deosebite de siguranţă.

Din toate aceste aspecte a derivat şi s-a creat în timp cadrul specific tehnic, economic şi juridic al comerţului, respectiv al transportului maritim.

Aceste măsuri de ordin tehnic, economic şi juridic sunt cu atât mai indispensabile cu cât caracteristice în transportul maritim distanţele mari de parcurs, cantităţile de zeci şi sute de mii de tone de marfă într-un singur transport, străbaterea la un singur voiaj a mai multor zone climatice, care prin variaţia condiţiilor hidrometeorologice supun atât mărfurile, cât şi navele, la solicitări mari de rezistenţă structurală, pot cauza deplasări ale încărcăturii ca urmare a oscilaţiilor navelor, putând conduce la pierderea stabilităţii de către acestea.

Ca activitate economică, transportul maritim modern nu se poate limita numai la măsuri privind realizarea rentabilităţii-condiţie, de altfel, ireductibilă- ci se impune ca o necesitate obiectivă a dezvoltării societăţii umane în condiţiile geografice, economice şi politice concrete ale lumii şi epocii noastre. La stadiul tehnic actual atins de civilizaţie, nici un alt mijloc de transport, cu excepţia navelor, nu poate asigura traficul peste mări şi oceane a miliardelor de tone de mărfuri intrate anual în circuitul schimburilor internaţionale.

Faptul că, transportul pe apă în general, este mai ieftin şi deci mai avantajos decât transportul pe oricare dintre celelalte căi de comunicaţie, rezidă şi din următoarele caracteristici:

• Este mijlocul cel mai economic, calculat fie la cost global, fie la tona transportată, dar mai ales la tonă/milă;

• Dispune de o gamă foarte variată de nave, clasice sau specializare, cu capacităţi unitare variind de la câteva sute de tone deaweight, până la marile mineraliere de 100.000-300.000 tdw, vrachiere de 25.000-150.000 tdw şi petroliere între 30.000-500.000 tdw, ceea ce permite ca la o singură călătorie să se transporte cantităţi mari de mărfuri la distanţe de mii de mile marine, fără oprire între portul de încărcare şi cel de destinaţie şi cu viteze satisfăcătoare(12-31 Nd);

• Permite transportul mărfurilor aproape în orice zonă a globului, inclusiv în zonele cu gheţuri, fără transbordare pe apă şi în condiţii din ce în ce mai bune de siguranţă;

• În anumite împrejurări, poate constitui un mijloc de echilibrare, chiar de îmbunătăţire a balanţei de plăţi a ţării respective.

În condiţiile dezvoltării economiei mondiale de piaţă în epoca contemporană şi în perspectiva creşterii excepţionale a sortimentelor de mărfuri, atât materii prime cât mai ales produse industriale şi alimentare de consum, sau investiţii tehnice, flotele maritime şi fluviale, cât şi porturile, au sarcini deosebit de mari, care au impus în ultimul timp realizarea de progrese tehnice constructive spectaculoase, atât în producţia de nave, cât şi extinderea porturilor maritime şi fluviale.

În practica comerţului maritim şi mai ales în condiţiile actuale ale dezvoltării multilaterale a relaţiilor economice dintre toate statele lumii şi ale intensificării fără precedent, a transportului maritim de mărfuri, rolul condiţiilor economice şi de ordin juridic, generale şi locale, a căpătat o importanţă hotărâtoare, care guvernează, de fapt, atât buna desfăşurare a relaţiilor comerciale internaţionale, cât şi în perspectiva lor.

CAPITOLUL I

CONSIDERATII TEHNICO-ECONOMICE ŞI DE EXPLOATARE A NAVEI

PORTCONTAINER DE 14.000tdw

CONSIDERATII TEHNICO-ECONOMICE ŞI DE EXPLOATARE A NAVEI

PORTCONTAINER DE 14.000tdw

Ritmul alert in care se desfăşoară realităţile lumii contemporane necesită azi, într-o măsură fără precedent în istorie, dezvoltarea şi intensificarea tuturor categoriilor de transport, în condiţiile în care se cere un plus de viteză, capacitate sporită şi consum redus de energie. Sfera circulaţiei nu cunoaşte domenii prioritare, ea se face necesară, pretutindeni acolo unde omul este prezent şi angrenat într-una din multiplele sale activităţi.

În contextul actual, când relaţiile pe plan politic, economic şi social au atins un grad înalt de complexitate, progresul este de neconceput fără un schimb intens de valori materiale şi spirituale, realizabil în măsură covârşitoare printr-o gamă largă de mijloace de transport. Inexistenţa sau slaba dezvoltare a acestora ar determina perturbarea întregii vieţi economice şi sociale mondiale, fapt pentru care putem considera transporturile o veritabilă “coloană vertebrală” a activităţii umane. Aşa se explică, de altfel, şi dezvoltarea impetuoasă a acestui sector al economiei care, în mai puţin de un secol cunoaşte salturi spectaculoase: forţa vântului este înlocuită cu propulsia nucleară, tracţiunea animală cu caii putere ai motoarelor. Aici, în domeniul transportului au fost aplicate rapid cuceririle de ultimă oră ale ştiinţei şi tehnicii, materializate în mijloace de transport, care pentru a putea fii funcţionale, au nevoie de amenajări speciale: aeroporturi, autostrăzi, reţele de căi ferate, canale de navigaţie, porturi cu instalaţii specializate în preluarea şi manipularea mărfurilor de la şi către acestea.

Cunoscute încă din antichitate, mijloacele suple şi sigure ale legăturilor comerciale peste mări şi oceane, sar şi în lungul marilor fluvii şi lacuri din interiorul continentelor, transporturile navale continuă să deţină şi astăzi, după atâtea metamorfoze ale modernizării primul loc în traficul mondial de mărfuri.

Preview document

Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 1
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 2
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 3
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 4
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 5
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 6
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 7
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 8
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 9
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 10
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 11
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 12
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 13
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 14
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 15
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 16
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 17
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 18
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 19
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 20
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 21
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 22
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 23
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 24
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 25
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 26
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 27
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 28
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 29
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 30
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 31
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 32
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 33
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 34
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 35
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 36
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 37
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 38
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 39
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 40
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 41
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 42
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 43
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 44
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 45
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 46
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 47
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 48
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 49
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 50
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 51
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 52
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 53
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 54
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 55
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 56
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 57
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 58
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 59
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 60
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 61
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 62
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 63
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 64
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 65
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 66
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 67
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 68
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 69
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 70
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 71
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 72
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 73
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 74
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 75
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 76
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 77
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 78
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 79
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 80
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 81
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 82
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 83
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 84
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 85
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 86
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 87
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 88
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 89
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 90
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 91
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 92
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 93
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 94
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 95
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 96
Considerații tehnico economice și de exploatare a navei portcontainer - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Consideratii Tehnico Economice si de Exploatare a Navei Portcontainer.doc

Te-ar putea interesa și

Traseu Naval Valencia - Hong Kong

CAPITOLUL -I- NAVA PORT CONTAINER DE 4000 TEU. CARACTERISTICI TEHNICE ŞI OPERAŢIONALE. 1.1. GENERALITĂŢI A. Tipul navei Nava este construită şi...

Proiectarea voiajului unei nave port-container de 5400 teu pe ruta San Diego - Melbourne (Australia). studiul rentabilității tehnico-economice a voiajului pentru transportul a 5200 containere

INTRODUCERE Dezvoltarea traficului containerizat În ceea ce priveşte transportul mărfurilor uscate în general, în perioada 2000-2004 acesta a...

Ai nevoie de altceva?