Contravenții prevăzute de legislație

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 2 fișiere: doc, docx
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 26790
Mărime: 120.99KB (arhivat)
Publicat de: Niculina Vereș
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Introducere
  2. I. Consideraţii generale ale contraveţiei
  3. 1.1 Noţiunea şi trăsături esenţiale ale contravenţiei
  4. II. Sancţiunile contravenţionale.
  5. 2.1 Clasificarea sancţiunilor contravenţionale
  6. 2.2 Constatarea contravenţiei. Aplicarea sancţiunilor contravenţionale
  7. 2.3 Căi de atac
  8. III. Sancţiunile contravenţionale principale şi sancţiunile contravenţionale complementare.Analiză
  9. 3.1 Sancţiunile contravenţionale principale. Analiză
  10. 3.2 Sancţiunile contravenţionale complementare.Analiză
  11. IV Măsuri administrative
  12. V.Aspecte teoretice şi practice privind contravenţiile.Studiu de caz
  13. Concluzii
  14. Bibliografie
  15. Anexe

Extras din licență

Introducere

,,Din lucrările de specialitate rezultă că automobilul, astăzi atât de necesar nouă tuturor, are o istorie plină de peripeţi, marcată de evenimente importante.

Descoperirile, invenţiile, paşii înainte s-au făcut din aproape în aproape, în mare viteză sau extrem de lent, deseori chiar cu mari dificultăţi, deoarce automobilul înglobează atât de multe şi variate cuceriri ale ştiinţei şi tehnicii, care la început erau de neimaginat.

Epoca propriu-zisă a automobilului începe în anul 1886, o dată cu inventarea motorului cu ardere internă, care s-a perfecţionat şi continuă să se perfecţioneze şi în zilele noastre.

Automobilul a devenit un prieten al omului, pe care îl serveşte fără mofturi, indiferent de starea vremii, hrănit uneori cu combustibil necorespunzător, care supune motorul la solicitări termice şi mecanice anormale, neîngrijit de unii proprietari (tablă ruginită, şuruburi nestrânse, plin de noroi şi de praf în permanenţă ), încălţat cu cauciucuri noi sau rulate peste limita normală, el a devenit mult mai important decât s-a crezut vreodată.

Faţă de alte mijloace de transport care la ora actuală pot fi conduse în regim semiautomat sau automat ( avioane,vapoare etc ), automobilul este singurul mijloc de transport care, în timpul conducerii, nu trebuie scăpat de sub supravegherea şi controlul şoferuluinici măcar o fracţiune de secundă, căci acest lucru poate fi fatal.

Pentru a conduce un automobil, totdeauna a fost necesar ca şoferul să posede permis de conducere. În ,,Regulamentul privitor la circulaţia pe piaţă şi remisă prin Bucureşti” , elaborat la 9 aprilie 1868 de Consiliul Comunal al Bucureştilor, acesta purta denumirea de ,, Permis de conducere pentru birje ” sau livrezoană.

Cea dintâi comisie de examinare pentru obţinerea permisului de conducere a ,, mânuitorilor de trăsuri automobile ”din ţara noastră şi-a început activitatea la 10 ianuarie 1908, în Bucureşti.

Examenul pentru obţinerea permisului de conducere cuprindea două probe:

-prima probă consta în parcurgerea unui traseu cu automobilul prin locuri aglomerate, fără ca respectivul conducător să producă ciocniri sau accidente;

-a doua probă constă în aruncarea de către membrii comisiei a unor perne umplute cu paie, în faţa automobiliştilor ; conducătorul care reuşea să nu calce nici o pernă câştiga proba de examinare şi obţinea permisul de conducere.

La 16 februarie 1911, la Bucureşti, încep cursurile primei şcoli de şoferi, cu o durată de două luni şi jumătate, sub conducerea automobilistului Leon Leonida. ”

Capitolul I

Consideraţii generale ale contravenţiei

Raporturile sociale care iau naştere între indivizi, ca persoane fizice, sau între aceştia şi persoanele juridice sunt reglementate pe baza unor legi, norme, reguli care formează împreună un sistem normativ de drept, pe baza căreia există şi evoluează orice societate.

Dintre toate normele care reglementează activitatea organismelor sociale şi economice, conduit cetăţenilor, precum şi raporturile ce iau naştere între persoanele fizice şi cele juridice, un rol deosebit de important îl au normele juridice. Nerespectarea acestor norme juridice atrage după sine răspunderi şi sancţiuni diferite (civile, penale, administrative) în conformitate cu prevederile reglementate în Constituţia României la art 1, alin 3: ,,România este stat de drept, democratic şi social, în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme şi sunt garantate”.

Faptele prin care pot fi încălcate normele juridice se clasifică în : infracţiuni, contravenţii, abateri disciplinare.Această clasificare a faptelor de încălcare a normelor juridice se realizează în funcţie de pericolul social pe care îl prezintă fiecare, de natura relaţiilor lezate de acestea, precum şi de categoria organelor competente să le stabilească şi să le sancţioneze.În funcţie de pericolul social generat de încălcarea normelor de drept răspunderea poate fi: penală, administrative, civilă sau disciplinară, după caz.

Cadrul legal din legislaţia ţării noastre în care sunt reglementate sancţiunile faptelor contravenţionale este reprezentat de Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001- privind regimul juridic al contravenţiilor şi Legea nr.180/2002. În aceste legi sunt specificate principiile generale de reglementare a contravenţiilor şi sunt desemnate organele competente a emite acte normative în care se stabilesc şi se sancţionează astfel de fapte, procedura prin care aceste fapte pot fi constatate şi sancţionate, precum şi căile de atac.

Pentru poliţişti, cunoaşterea şi aplicarea întocmai a dispoziţiilor legale ce reglemen¬tează regimul contravenţiilor în ţara noastră are, în primul rând, o importanţă deosebită deoarece constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor legale reprezintă un drept, dar şi o obligaţie generală de serviciu iar, în al doilea rând, aceasta reprezintă o pondere însemnată în activitatea organelor de poliţie, atât ca importanţă cât şi ca volum de muncă. Prin constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se realizează prevenirea unor fapte antisociale mai grave.

Bibliografie

Acte normative:

1. Ordonanţa de urgenţă a guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, modificată şi completată prin OUG nr.63/2006 publicată în monitorul oficial al României, partea I, nr.729/20.09.2006:

2. Regulament din 04/09/2006 de aplicare a Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 876 din 26/10/2006;

3. Ordonanţa Guvernului nr 2/2001 din 12 iulie 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicat în monitorul oficial nr. 410 din 25 iulie 2001;

4. Decretul Nr. 31/1954 privitor la persoanele fizice şi persoanele juridice, publicat in Monitorul Oficial nr. 8 din 30.1.1954;

5. Lege nr. 307/2006 din 12/07/2006 privind apãrarea împotriva incendiilor, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 633 din 21/07/2006

6. Constituţia României actualizată şi republicată în Monitorul oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003;

7. Legea 180 din 2002 pentru aprobarea OG 2 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial nr. 268 din 22.4.2002.

Autori şi opere:

1. Curs selectiv de legislaţie rutieră, autori Gheorghe Buzescu, Dragoş Moşoianu, tipografia Muntenia 2004;

2. Curs de legislaţie rutieră pentru şcolile de şoferi, autori Nicolae Avramescu, Victor Spânu,Costică Marin,Viorel Mugurel Spânu.

Surse internet:

1. http://andreivocila.wordpress.com/2010/04/14/ (pag 3-4, 7-9)

2. http://www.scritube.com/stiinta/drept/ASPECTE-GENERALE-PRIVIND-CONTR205116119.php ( pag 4-5,)

3. http://www.scribd.com/secula_raul/d/46191846-Elementele-Si-Trasaturile-Contraventiei (pag 5-6)

4. http://www.isubotosani.ro/doc/juridic/constatarea%20contraventiei.pdf (pag 6-7)

5. http://www.scritube.com/administratie/RASPUNDEREA-IN-DREPTUL-ADMINIS75832.php (pag 17-19)

6. http://www.revista22.ro/o-noua-viziune-asupra-securitatii-rutiere-si-a-accidentelor-de-circula-4226.html (pag 65)

7. http://www.scribd.com/doc/51916200/18/Constatarea-contraven%C5%A3iilor (pag 14-15)

Preview document

Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 1
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 2
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 3
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 4
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 5
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 6
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 7
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 8
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 9
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 10
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 11
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 12
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 13
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 14
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 15
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 16
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 17
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 18
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 19
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 20
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 21
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 22
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 23
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 24
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 25
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 26
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 27
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 28
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 29
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 30
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 31
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 32
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 33
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 34
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 35
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 36
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 37
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 38
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 39
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 40
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 41
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 42
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 43
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 44
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 45
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 46
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 47
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 48
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 49
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 50
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 51
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 52
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 53
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 54
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 55
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 56
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 57
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 58
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 59
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 60
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 61
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 62
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 63
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 64
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 65
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 66
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 67
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 68
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 69
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 70
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 71
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 72
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 73
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 74
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 75
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 76
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 77
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 78
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 79
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 80
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 81
Contravenții prevăzute de legislație - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Contraventii Prevazute de Legislatia.doc
  • cuprins.docx

Alții au mai descărcat și

Metode de Prevenire și Stingere Incendii

3.1.Accesul mijloacelor si al personalului pentru interventie in caz de incendiu se asigura in permanenta la toate: a) constructia unitatii cu...

Măsurători Directe de Aceeași Precizie

Masuratorile directe de aceeasi precizie, reprezinta un volum important de lucrari, executate pe teren în cadrul activitatilor geodezice,...

Standarde de Descriere Arhivistică

1. Standardizarea – definiţii, istoric şi importanţă În sensul său tehnic, standardul este o normă sau o cerinţă impusă printr-un document...

Biometria

Biometria reprezinta totalitatea metodelor prin care se face identificarea sau autentificarea unei persoane pe baza datelor biometrice: amprente...

Te-ar putea interesa și

Răspunderea Contravențională a Funcționarilor Publici

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Răspunderea funcţionarilor publici este un concept şi o instituţie centrală a ştiinţei şi practicii...

Concurența

Concurenţa este un fenomen deosebit de important pentru viaţa economică, dar şi pentru viaţa socială, deoarece ea reprezintă factorul motor care...

Răspunderea Minorilor pentru Săvârșirea Contravențiilor Administrative

martorii creşterii vertiginoase a contravenţiilor săvârşite de minori. Fenomen explicabil prin transformările politice, sociale şi economice ce se...

Răspunderea Juridică în Dreptul Funciar

Răspunderea penală pentru în călcarea legislaţiei funciare Această formă de răspundere intervine în cazurile când sunt comise fapte, care...

Impozitul Imobiliar

Introducere Orice activitate socială se desfăşoară în baza unor reguli. Necesitatea acestora se impune în relaţiile interumane, datorită faptului...

Răspunderea administrativă

1.1 Raspunderea administrativa este o forma a raspunderii juridice, alaturi de raspunderea civila si de cea penala. Aceasta raspundere intervine in...

Crime contra mediului

1.Conceptul de mediu si crima contra mediului Mediul,precizat la nevoie mediul inconjurator sau mediul ambiant,este o notiune care se refera la...

Teoria generală a dreptului în Republica Moldova

1. Caracteristica generală a TGD ca știință și disciplină didactică. TGSD – ştiinţă socială, politică şi juridică, care studiază, în baza unui...

Ai nevoie de altceva?