Imagoul parental românesc

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Antropologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 11902
Mărime: 375.94KB (arhivat)
Publicat de: Ovidiu Dobrin
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doctor Lector Călin-Horia Bârleanu
Facultatea de Litere si Stiinte ale Comunicarii
Universitatea "Stefan cel Mare", Suceava
Specializare: comunicare și relații publice

Cuprins

  1. INTRODUCER.3
  2. Capitolul I:-Diferențe culturale în formarea imagoului parental-.5
  3. I.1 Familia între utopie și cult.11
  4. I.2 Părinți, copii și zei.16
  5. Capitolul II: -Rol social și influența media-.19
  6. II.1. Rolul profesorului.22
  7. Capitolul III: Studiu de caz.24
  8. Concluzii.29
  9. Bibliografie.30

Extras din licență

INTRODUCERE

Atât psihanaliza cât și alte curente de sondare a psihicului, disidente de la mișcarea clasică freudiană, au pus imaginea părinților în relație cu raportarea omului la divinitate, în special și, în general, la realitatea și lumea din jurul lui. Astfel, relația cu părinții devine experiență și model pentru toate celelalte procese interpersonale pe care le poate avea un copil. Iar acest lucru este un fel de contaminare psihică din partea părinților, de multe ori inconștientă, care mai târziu va influența comportamentul și deciziile copilului ajuns la maturitate.

Termenul de imago înseamnă imagine sau reprezentare și se referă la o reprezentare inconștientă ce este încărcatăade valori аfective, în cazul nostru se referă la imaginea părinților, mai exact la influența pe care o au aceștia asupra psihicului copiilor. Această imagine este pusă în rаport cu totul și reprezintă, practic, modul în care omul se raportează la divinitate și la lumea din jur.

Pe parcursul lucrării vor fi prezentate opiniile mai multor specialiști în psihanaliză și psihologie, precum Sigmund Freud, Augusto Cury, A.I. Zaharov, Sarah Coyne și mulți alții, care au subliniat importanța pe care o au în viața copiilor mediul din care fac parte, profesorii, dar în special părinții și cum toate acestea, prin influența lor, definesc adultul de mai târziu.

După cum s-a menționat mai sus și profesorii au un rol foarte important în viața copiilor și nu atât prin predarea de cunoștințe ci prin faptul că aceștia pot influența performanțele școlare ale elevilor atât prin modul de predare, explicare și evaluare cât și prin așteptările pe care aceștia le au de la elevi. Profesori pot avea puterea de a crea unui copil o imagine de sine pozitivă și o stimă de sine foarte puternică doar printr-o singură încurajare, însă totodată pot printr-o critică să-l afecteze, în măsura în care, îi formează o imagine negativă despre sine.

O altă temă abordată în această lucrare este despre raportarea oamenilor la Dumnezeu în funcție de relația cu părinții. Aceasta se fundamentează pe afirmația lui Sigmund Freud: „Psihanaliza ne-a familiarizat cu legătura intimă dintre complexul patern și credința în Dumnezeu; ea ne-a arătat că un Dumnezeu personal nu este, pe plan psihologic, nimic altceva decât un tată sus pus, iar viața de fiecare zi ne aduce dovezi despre modul în care tinerii își pierd credințele religioase de îndată ce autoritatea tatălui lor se prăbușește. Recunoaștem, în felul acesta că rădăcinile trebuinței de religie se găsesc în complexul parental.”

Tot în această lucrare vom vorbi despre influența pe care o au desenele animate, felul în care acestea devin exemple de urmat pentru copii și cum în societatea actuală acestea devin un substitut al părinților și a profesorilor. Vom discuta și despre rolul social pe care îl are familia, drepturile pe care le au copii dar și părinții. De asemenea, vom vorbi despre acea „școală a părinților” de care societatea românească are nevoie pentru ca sintagmele ,,eu te-am făcut, eu te omor” și „bătaia e ruptă din rai” să nu mai fie legi după care părinții români își educă copiii.

În ultimul și penultimul capitol vom analiza două cazuri care dovedesc că relația cu părinții devine experiență și model pentru toate celelalte procese interpersonale pe care le poate avea un copil. Metoda de cercetare folosită a fost observația la distanță. Acest lucru se datorează faptului că această metodă ajută la obținerea unor date cu un grad de veridicitate foarte ridicat și îi permite cercetătorului să nu interacționeze cu subiecții, lucru ce are ca avantaj faptul că subiecții acționează natural fără să-și modifice atitudinile și comportamentul.

Eșantionul a fost unul aleatoriu format din mai mulți părinți și copii dintr-un parc. Cercetarea a avut loc în timp ce aceștia se jucau și interacționau cu alte persoane și își supravegheau copiii. În total au fost observați 20 de părinți și 25 de copii. Dintre investigați, în cazul părinților, au fost 13 mame și 7 tați cu vârste cuprinse aproximativ între 26 și 50 ani, iar în cazul copiilor au fost 10 fete și 15 băieți cu vârste cuprinse aproximativ între 4 și 11 ani. Rezultatele cercetării au dovedit că ipotezele de la care am pornit sunt corecte, comportamentul părinților este precursorul caracterului copiilor.

Bibliografie

1. Palmer, Michael, Freud şi Jung despre religie, traducerea din limba engleză de dr. Leonard Gavriliu, Editura Iri, Bucureşti, 1999.

2. Freud, Sigmund, Nevroza la copil, Traducere din limba germană de Rodica Matei, Ruxandra Hosu, Editura Trei, București, 2010.

3. Freud, Sigmund, Totem și tabu, Moise și Monoteismul, Angoasă în civilizație, Viitorul unei iluzii, traducerea din limba germană de Dr. Leonard Gavriliu, Editura Științifică, București, 1991.

4. Cosmovici, Andrei, Iacob, Luminița (coord.), Psihologie școlară, Editura Polirom, Iași, 1997, p.156.

5. Site-ul Șapte pitici, Efectul Pygmalion. Cercul vicios ce ne definește rezultatele http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1338#ixzz4cdpRJ0xE http://www.7p.ro/Default.aspx?PageID=1338, accesat la 10 decembrie 2016.

6. Olteanu, Irina, Desenele animate nasc monștrii http://www.qbebe.ro/psihologie/dezvoltare_emotionala/desenele_animate_nasc_monstri, accesat la 4 decembrie 2016.

7. Mihăilescu, Ioan, Familia în Societățile Europene, Editura Universității din București, 1999.

8. Dimitriu- Tiron, Elena, Preudecată și Spectacol la granița dintre două lumi, Editura Spiru Haret, 2001.

9. Cury, Augusto, Părinți străluciți, profesori fascinanți, Editura For you, 2007.

10. Grey, John, Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, Editura Vremea, 2012.

11. Novacovici, Pera, Pygmalion este mai important decât munca, norocul sau divinitatea,

12. http://www.personalitatealfa.com/blog/pygmalion-e-mai-important-ca-munca-norocul-sau-divinitatea/ , accesat la 30.03.2017.

13. Palmer, Michael, Freud şi Jung despre religie, traducerea din limba engleză de dr. Leonard Gavriliu, Editura Iri, Bucureşti, 1999.

14. Știi cum.com, Status social, rol social si procesul de socializare http://www.stiucum.com/drept/sociologie-juridica/Status-social-rol-social-si-pr24845.php ,accesat la data de 29.03.2017.

15. Bouleanu, Elisabeth, De ce îşi bat părinţii români copiii: „Este modelul familiei tradiţionale“, adev.ro/okr1xs http://adevarul.ro/locale/alexandria/de-isi-bat-parintii-romanii-copiii-Stim-totii-sintagmele-unde-mama-creste-bataia-e-rupta-rai-1_58930ff95ab6550cb80b48e3/index.html , accesat la data 02.04.2017.

16. Grigore, Cristina, Mass-media în familie. Instrucţiuni pentru părinţi http://www.profamilia.ro/revista.asp?id=2004_03_02 , accesat la data 29.03.2017.

17. Stoian, Mihai, Minori în derivă, Editura Enciclopedică română, București, 1972.

18. Cucoș, Constantin, Pedagogie, Editura Polirom, 2014.

19. Steinbacher, R., & Gilroy, F. D. (1990), Sex Selection Technology: A Prediction of Its Use and Effect. J.Psychol, variantă în PDF: file:///C:/Users/Edi/Downloads/citations.pdf .

20. A.T., Ce efect are discriminarea de gen manifestată de părinți asupra copiilor?, http://smartwoman.hotnews.ro/Ce-efect-are-discriminarea-de-gen-manifestata-de-parinti-asupra-copiilor- , accesat la data 21.04.2017.

21. Bosch, Simon, https://ro.pinterest.com/pin/345651340121942115/, accesat la data 29.06.2017.

Preview document

Imagoul parental românesc - Pagina 1
Imagoul parental românesc - Pagina 2
Imagoul parental românesc - Pagina 3
Imagoul parental românesc - Pagina 4
Imagoul parental românesc - Pagina 5
Imagoul parental românesc - Pagina 6
Imagoul parental românesc - Pagina 7
Imagoul parental românesc - Pagina 8
Imagoul parental românesc - Pagina 9
Imagoul parental românesc - Pagina 10
Imagoul parental românesc - Pagina 11
Imagoul parental românesc - Pagina 12
Imagoul parental românesc - Pagina 13
Imagoul parental românesc - Pagina 14
Imagoul parental românesc - Pagina 15
Imagoul parental românesc - Pagina 16
Imagoul parental românesc - Pagina 17
Imagoul parental românesc - Pagina 18
Imagoul parental românesc - Pagina 19
Imagoul parental românesc - Pagina 20
Imagoul parental românesc - Pagina 21
Imagoul parental românesc - Pagina 22
Imagoul parental românesc - Pagina 23
Imagoul parental românesc - Pagina 24
Imagoul parental românesc - Pagina 25
Imagoul parental românesc - Pagina 26
Imagoul parental românesc - Pagina 27
Imagoul parental românesc - Pagina 28
Imagoul parental românesc - Pagina 29
Imagoul parental românesc - Pagina 30
Imagoul parental românesc - Pagina 31
Imagoul parental românesc - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Imagoul parental romanesc.docx

Alții au mai descărcat și

Structura sistemului social și a relațiilor parentale

Introducere Relatiile sociale se formeaza pe baza interactiunii dintre indivizi, pe baza unor scopuri si interese individuale si sociale. Orice...

Antropologia Teologică

Antropologia teologica cerceteaza limitele si destinul oamenilor. Autorii prezinta în acesta lucrare convingerea potrivit careia conditia umana în...

Legendă - anterioritate a mitului

Problema anterioritatii relative a povestii, a legendei sau miturilor este una din cele mai discutate în cursul secolului al XIX-lea. Mult timp,...

Tipuri de sărăcie și tipuri de zone sărace

Saracia a fost determinata fie pe baza veniturilor, fie a cheltuielilor totale de consum ale gospodariilor,prin aplicarea de variate scale de...

Imaginea evreului în tradiția românească

În decursul timpului s-au scris multe despre evrei, dar mai întotdeauna cu părtinire şi chiar cu ură. Pentru cineva care stă să judece la rece şi...

Antropologia Corpului

Corpul uman este considerat singurul oragnism funcţional şi anatomic; de asemenea este considerat în tradiţiile populare vectorul unei includeri –...

Antropologie și Dezvoltare

1. ANTROPOLOGUL – AGENT DE DEZVOLTARE COMUNITARĂ? Relaţia dintre antropologie (1) şi dezvoltare (2) este ambiguă. În ultimul timp se fac eforturi...

Violența și agresivitatea asupra funcționarului public

Agentia Nationala de Administrare Fiscala este un organ de specialitate al statului care are atributii in aplicarea politicilor de administrare...

Ai nevoie de altceva?