Cuprins
1. Notiuni teoretice despre asigurari . .pag. 1
1.1. Conceptul de asigurare .pag. 1
1.2. Modalitatea de actiune .pag. 6
1.3. Functiile asigurarii.pag. 8
1.4. Elementele tehnice ale asigurarilor.pag. 10
2. Piata asigurarilor in Romania.pag. 14
2.1. Caracterisiticile pietei asigurarilor. pag. 14
2.2. Evolutia asigurarilor in Romania. pag. 20
2.3. Piata asigurarilor in Romania. pag. 24
2.4. Cadrul legislativ al asigurarilor.pag. 32
3. Riscul si supravegherea activitatii de asigurare.pag. 38
3.1. Risc si sansa .pag. 38
3.2. Forme de protectie impotriva riscului. pag. 40
3.3. Clasificarea riscurilor.pag. 44
3.4. Managementul riscului. pag. 48
3.5. Procesul de transfer al riscului.pag. 55
3.6. Supravegherea activitatii de asigurare .pag. 57
4. Studiu de caz : Asigurarile de bunuri apartinand persoanelor
fizice la Allianz-Tiriac Asigurari S.A.pag. 64
4.1. Despre Allianz-Tiriac Asigurari S.A.pag. 64
4.2. Elemente de analiza a bilantului contabil la Allianz-Tiriac.pag. 66
4.3. Politici si metode contabile.pag. 70
4.4. Contractele de asigurare a bunurilor apartinand
persoanelor fizice la Allianz-Tiriac asigurari S.A.pag. 71
4.4.1. Conditii de asigurare – prevederi comune.pag. 72
4.5. Asigurarea mixta pentru personae fizice – INTEGRA.pag. 79 4.5.1. Asigurarea bunurilor din locuinta .pag. 80
4.5.2. Riscuri si situatii excluse din asigurarea de bunuri.pag. 81
4.5.3. Asigurarea de raspundere civila legala .pag. 83
4.5.4. Asiguarea de accidente personae. pag. 83
4.6. Conditii speciale .pag. 86
4.6.1. Conditii speciale la asigurarile de bunuri.pag. 86
4.6.2. Extinderi la conditii speciale bunuri.pag. 86
4.6.3. Conditii speciale raspundere civila.pag. 87
Extras din document
In contextul economiei de piata, asigurarile constituie un segment al serviciilor, avand multiple valente. Rolul fundamental al acestora este cel de protejare a bunurilor si a persoanelor impotriva diferitelor riscuri. Omul a fost intotdeauna preocupat de viitor, iar teama combinata cu precautie l-a condus spre crearea asigurarilor inca din cele mai vechi timpuri.
În cele ce urmează vom prezenta mai multe moduri de definire a conceptului de asigurare conform literaturii de specialitate, dintre care enumerăm:
Asigurarea exprimă în principal o protecţie financiară pentru pierderile suferite de oameni sau companii datorate unor diverse riscuri.
Dictionarul de asigurari, editia 2002 precizeaza:”asigurarea este atat un transfer de risc, cat si o combinare a riscurilor. Prin combinarea unui numar mare de unitati de expunere intr-un grup, asiguratorul poate estima probabilitatea de dauna legata de evenimente nesigure cu un grad rezonabil de exactitate pentru un grup ca intreg, impartind astfel dauna in mod egal la tot grupul. Gradul de incertitudine pentru grup este redus, insa simpla combinare a unor persoane intr-un grup nu modifica in nici un fel incertitudinea pentru o persoana. Prin cunostinte despre probabilitatea de producere a daunei pentru grup, asiguratorul poate oferi fiecarei persoane oportunitatea de transfer de risc. O persoana isi poate transfera riscul unei posibile daune mari catre asigurator prin plata unei prime, transformand astfel incertitudinea unei posibile daune mari intr-o certitudine a unui cost anual mai redus, dar fix. Nu toate riscurile sunt asigurabile” 1)
Asigurarea reprezintă „un sistem de relaţii economico-sociale, un proces obiectiv necesar al dezvoltării economice şi sociale izvorât din acţiunea legilor economice obiective care constă în crearea în comun, de către persoanele fizice şi juridice ameninţate de anumite riscuri, a unui fond din care se compensează daunele şi se satisfac şi alte cerinţe economico-financiare, probabile, imprevizibile”.2)
Conform legii 32/10.04.2000: „asigurarea este operaţiunea prin care un asigurător constituie, pe principiul mutualităţii, un fond de asigurare, prin contribuţia unui număr mare de asiguraţi, expuşi la producerea anumitor riscuri, şi îi indemnizează pe cei care suferă un prejudiciu pe seama fondului alcătuit din primele încasate, precum şi pe seama celorlalte venituri rezultate ca urmare a activităţilor desfăşurate”.
Contractul de asigurare sau polita de asigurare este contractul incheiat intre asigurat si asigurator prin care asiguratul beneficiaza de protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat asiguratorul.Acesta, in urma semnarii contractului se obliga sa platesca contravaloarea dunelor in cazul producerii unuia din riscurile asigurate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurarile de Bunuri apartinand Persoanelor Fizice in Romania.doc