Studiu de caz piața asigurărilor din România

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 24546
Mărime: 270.11KB (arhivat)
Publicat de: Suzana Toth
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA DIMITRIE CANTEMIR TARGU MURES FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA FINANTE SI BANCI

Cuprins

  1. ARGUMENT.5
  2. Capitolul 1. Notiuni de baza privind asigurarile.8
  3. 1.1. Conceptul de asigurare.8
  4. 1.2. Elementele tehnice ale asigurarii.11
  5. 1.3. Functiile asigurarilor .15
  6. 1.4. Premizele asigurarii.17
  7. 1.5. Contractul de asigurare.18
  8. 1.6. Clasificare si categorii de asigurari.20
  9. 1.7. „Actorii” pietei de asigurari.22
  10. Capitolul 2. Piata de asigurari.24
  11. 2.1. Piata globala a asigurarilor.24
  12. 2.1.1. Notiune, caracterizare generala.24
  13. 2.1.2. Factorii dezvoltarii pietei de asigurari.26
  14. 2.2. Evolutii ale pietei internationale de asigurari si reasigurari.27
  15. 2.3. Asigurarile si reasigurarile in Europa.29
  16. 2.4. Alte subpiete de asigurari.31
  17. 2.5. Asigurarile in Romania.33
  18. 2.5.1. Piata asigurarilor din Romania din perioada post-decembrista.33
  19. 2.5.2. Piata asigurarilor din Romania in perioada 2007 – 2014.35
  20. 2.5.3. Cererea de asigurare.45
  21. 2.6. Tipuri de asigurari.46
  22. 2.6.1. Asigurarea locuintelor.46
  23. 2.6.2. Polita RCA.48
  24. 2.6.3. Asigurarea CASCO.49
  25. Capitolul 3. Asigurarile de bunuri la societatea Allianz Tiriac Asigurari S.A. Studiu de caz.51
  26. 3.1. Prezentarea Societatii Allianz Tiriac Asigurari SA.51
  27. 3.2. Produsele societatii.54
  28. 3.2.1. Asigurari auto.54
  29. 3.2.2. Asigurarea locuintei si a continutului.55
  30. 3.2.3. Asigurari de persoane.57
  31. 3.2.4. Asigurari de raspundere civila.59
  32. 3.2.5. Persoane juridice.60
  33. 3.2.6. Asigurari complexe.63
  34. 3.3. Aspecte specifice contabilitatii in domeniul asigurarilor.64
  35. 3.4. Studiu de caz. Asigurarea lucrarilor de constructii - montaj si raspunderea constructorului la Societatea Allianz Tiriac Asigurari SA.69
  36. Concluzii si propuneri.83
  37. Bibliografie.86

Extras din licență

ARGUMENT

Decizia de a alege drept tema a lucrarii de diploma „Studiu de caz: piata asigurarilor din Romania” nu a fost luata din dorinta de a realiza o informare asupra acestui sector, pentru ca nu am nici cea mai mica indoiala ca exista numeroase publicatii in acest sens. De asemenea, intentia mea nu a fost de a comenta situatia actuala a acestei industrii. Scopul acestei lucrari este rezultatul dorintei de a scoate in evidenta adevaratele valente ale acestui domeniu foarte specializat al economiei nationale, asigurarile. Practic trebuie „sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului”, constientizand ca asigurarile reprezinta un factor cheie al cresterii economice.

In ultimul timp se observa un interes crescut pentru dezvoltarea industriei asigurarilor, semnal care este dat nu numai de piata asigurarilor, ci vine si din partea autoritatilor si chiar a potentialilor asigurati.

Piata romaneasca a asigurarilor se confrunta cu noi provocari legate de armonizarea cu principiile acquis-ului comunitar, schimbari in normele contabile etc. In afara de aceste aspecte, companiile de asigurari romanesti fac eforturi sustinute de crestere a competitivitatii de o maniera europeana, dezvoltand produse noi, imbunatatind calitatea serviciilor, diversificandu-si reteaua de distributie si investind in pregatirea angajatilor. Necesare, dar nu si suficiente, aceste imbunatatiri trebuie sa fie sustinute de noi modalitati de evaluare a politelor, de o diversificare a portofoliului clientilor, de un stil de management care sa vina in intampinarea schimbarii.

Prezenta lucrare urmareste particularizarea structurilor trecute si actuale ale pietei asigurarilor din Romania, insistand asupra nevoii schimbarii de orientare, si mai ales de mentalitate. Studiul de caz – prezentarea companiei Allianz Tiriac Asigurari S.A. ocupa un loc central in cadrul lucrarii, avand drept scop relevarea unui mod inovator de abordare a asigurarilor.

Astfel, in primul capitol am prezentat cateva notiuni de baza privind asigurarile, notiunile tehnice ale acestora, principalele functii ale asigurarii (traduse prin metodele prin care asigurarea isi atinge obiectivele sociale), am prezentat principalele categorii de asigurari si le-am clasificat in functie de natura raporturilor care se stabilesc intre asigurat si asigurator.

Capitolul al doilea l-am inceput cu o prezentare a pietii globale a asigurarilor si a factorilor dezvoltarii acestei piete, am continuat apoi cu piata europeana a asigurarilor. Accentul in acest capitol l-am pus pe prezentarea pietii romanesti a asigurarilor, si cea din perioada post decembrista, dar si piata de asigurari din perioada 2007 – 2014. De asemenea, am prezentarea ponderea pe care o detin pe piata principalele societati de asigurare, catalogate pe tipurile de produse pe care le comercializeaza.

Capitolul al treilea este un studiu de caz privind asigurarile de bunuri la Allianz Tiriac Asigurari inceput cu prezentarea societatii, a produselor societatii si continuat cu cateva aspecte specifice asigurarilor din domeniul contabilitatii. Apoi am prezentat un caz concret de asigurare a lucrarilor de constructii - montaj si raspunderea constructorului la Societatea Allianz Tiriac Asigurari SA.

La finalul lucrarii de licenta am prezentat cateva concluzii si propuneri pentru firmele din domeniu pentru limitarea pagubelor printr-un sistem al acoperirii pagubelor limitat, contribuind totodata la prevenirea accidentelor, asiguratul stiind ca, in caz de paguba suporta o parte din aceasta, devine in general mai atent decat in cazul acoperirii completa.

CAPITOLUL 1

NOTIUNI DE BAZA PRIVIND ASIGURARILE

1.1. Conceptul de asigurare

Notiunea de asigurare cunoaste o multitudine de definitii fiecare dintre acestea incercand si reusind, intr-o masura mai mica sau mai mare, sa surprinda caracteristicile esentiale ale acestui serciciu financiar. Iata cateva dintre acestea:

Asigurarea este ,,.o actiune de punere in siguranta; garantare. Un raport juridic izvorat din lege sau dintru-un contract, in temeiul caruia o persoana este obligata sa achite, in schimbul unei prime platite de catre o alta persoana, o suma de bani in cazul producerii riscului asigurat (ex. incediu, inundatie, moarte, accident).” .

Asigurarea este ,,.atat un sistem de transfer de risc, cat si o combinare a riscurilor. Prin combinarea unui numar de unitati mare de unitati de expunere intr-un grup, asiguratorul poate estima probabilitatea de dauna legata de evenimentele nesigure cu un grad rezonabil de exactitate pentru un grup intreg, impartind astfel dauna, in mod egal, la tot grupul. Gradul de incertitudine pentru grup este redus, insa simpla combinare a unor persoane intr-un grup nu modifica in nici un fel incertitudinea pentru o persoana. Prin cunostinte despre probabilitatea de producere a daunei pentru grup, asiguratorul poate oferi fiecarei persoane oportunitatea de transfer de risc. O persoana isi poate transfera riscul unei posibile daune catre asigurator prin plata unei prime, transformand incertitudinea unei posibile daune intr-o ceritudine a unui cost anual mai redus, dar fix.”

Asigurarea este operatiunea prin care un asigurator constituie, pe principiul mutualitatii, un fond de asigurare, prin contributia unui numar de asigurati, expusi la producerea anumitor riscuri, si ii indemnizeaza pe cei care sufera un prejudiciu pe seama fondului alcatuit din primele incasate, precum si pe seama celorlalte venituri realizate ca urmare a activitatii desfasurate

Bibliografie

Alexandru, Felicia; Armeanu, Daniel, Asigurari de bunuri si persoane: aspecte teoretice, aplicatii practice, Bucuresti, Editura Economica, 2003.

Ciurel, Violeta, Asigurari si Reasigurari: abordari teoretice si practice internationale, Bucuresti, Editura All Beck, 2000.

Purcaru, Ion; Mircea, Iulian; Lazar, Gh., Asigurari de persoane si bunuri, Bucuresti, Editura ASE, 2003.

Tanasescu, Paul; Dragota, M.; Lazarescu, S.; Serbanescu, C, Asigurari moderne de bunuri si persoane, Bucuresti, Editura ASE, 2003.

Vacarel, Iulian; Bercea Florian, Asigurari si Reasigurari, editia a II-a, Bucuresti, Editura Expert, 2000.

*** Lege privind asigurarile si reasigurarile in Romania nr. 136/29 dec. 1995, M. Of.

nr. 303/31 dec. 1995, cu modificarile ulterioare

*** Lege privind societatile de asigurari si supravegherea asigurarilor nr. 32/31 martie 200, M. Of. nr. 148/10 aprilie 2000, cu modificarile ulterioare

*** Ordinul nr. 11 pentru punerea in aplicare a Normelor privind limita minima a marjei de solvabilitate a asiguratorilor care practica asigurari de viata si metodologia de calcul a acesteia, M. Of. nr. 43/22 ianuarie 2001

*** Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor privind activitatea desfasurata si evolutia pietei de assigurari in anul 2014

*** www.aiglife.ro

*** www.aig.com

*** www.csa-isc.ro

*** www.swissre.com

*** www.1asig.ro

Preview document

Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 1
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 2
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 3
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 4
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 5
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 6
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 7
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 8
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 9
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 10
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 11
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 12
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 13
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 14
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 15
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 16
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 17
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 18
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 19
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 20
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 21
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 22
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 23
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 24
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 25
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 26
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 27
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 28
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 29
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 30
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 31
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 32
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 33
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 34
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 35
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 36
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 37
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 38
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 39
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 40
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 41
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 42
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 43
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 44
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 45
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 46
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 47
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 48
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 49
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 50
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 51
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 52
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 53
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 54
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 55
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 56
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 57
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 58
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 59
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 60
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 61
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 62
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 63
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 64
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 65
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 66
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 67
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 68
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 69
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 70
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 71
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 72
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 73
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 74
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 75
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 76
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 77
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 78
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 79
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 80
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 81
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 82
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 83
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 84
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 85
Studiu de caz piața asigurărilor din România - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Studiu de caz piata asigurarilor din Romania.docx

Alții au mai descărcat și

Evoluția și Caracteristicile Asigurărilor de Viață în România

Abstract (Summary) Life insurance is a very important type of insurance on the insurance market, but also an insurance product that should be...

Asigurări de viață

Introducere In toate tarile puternic dezvoltate, asigurarile, in general, si cele de viata, in special, reprezinta sectoare de activitate cu ample...

Asigurări de Răspundere Civilă

1.1.Trasaturile principale si importanta asigurarilor de raspundere civila. Asigurarile de raspundere civila, reprezinta o componenta de mare...

Studiu privind asigurările de răspundere civilă

CAPITOLUL I ASIGURĂRILE. CACTERISTICI GENERALE 1.1. Necesitatea practicării asigurărilor Existenţa şi dezvoltarea societăţii omeneşti, viaţa...

Adaptarea asigurării obligatorii de răspundere civilă auto la cerințele pieții europene a asigurărilor

CAPITOLUL I: ABORDĂRI CONCEPTUALE PRIVIND ASIGURĂRILE DE RĂSPUNDERE CIVILĂ ȘI ROLUL LOR ÎN ECONOMIE 1.1.Conceptul și conținutul asigurărilor de...

Piața asigurărilor generale în România - studiu de caz SC Astra SA

INTRODUCERE „Dacă ar fi după mine, aş scrie cuvântul ”asigurare” pe uşa fiecărei case şi pe fruntea fiecărui om pentru că sunt convins că pentru...

Asigurările auto în contextul pieții asigurărilor

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE – IMPORTANTA, TRASATURILE SI NECESITATEA ASIGURARILOR 1.1 Importanţa, trăsaturile şi necesitatea asigurărilor...

Asigurări Auto

1.Introducere Productia este o conditie esentiala a existentei societatii umane. Pentru a trai si a evolua, omul trebuie sa produca si sa creeze...

Te-ar putea interesa și

Asigurarea de Persoane

INTRODUCERE Asigurarile constituie o ramura de activitate, un sector al serviciilor cu multiple valente. Dincolo de rolul fundamental al acestora...

Piața asigurărilor din România

Introducere “New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor; fara asigurari n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar...

Piața românească de asigurări - prezent și perspective

1. Asigurarile în România - prezent 1.1. Prezentare generala Piata asigurarilor din România este foarte concentrata, 60% din piata totala a...

Analiza multinaționalelor pe fondul crizei financiare

Introducere Una dintre cele mai mari forţe de presiune cu care se confruntă evoluţia ţărilor şi a uniunilor de comerţ internaţional este...

Managementul riscurilor în societățile de asigurare

INTRODUCERE Asigurarile, oricare ar fi acestea, reprezinta, în sensul cel mai general, o clasa aparte de operatiuni financiare, atât prin scopul...

Asigurările auto în contextul pieții asigurărilor

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE – IMPORTANTA, TRASATURILE SI NECESITATEA ASIGURARILOR 1.1 Importanţa, trăsaturile şi necesitatea asigurărilor...

Contabilitatea cheltuielilor în cadrul societăților de asigurări

Introducere Cheltuielile întreprinderii desemnează transformările cantitative şi calitative în masa patrimoniului ca urmare a proceselor...

Piața asigurărilor în România

Cap I-Istoric al asigurarilor in Romania Desfasurata de aproximativ 120 de ani pe teritoriul tarii noastre activitatea societatilor de asigurare a...

Ai nevoie de altceva?