Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 66 în total
Cuvinte : 22951
Mărime: 105.02KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 11
Timisoara

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1: PREZENTAREA GENERALÃ A BRD 1
  2. CAPITOLUL 2: CATEGORII DE CREDITE CE SE ACORDĂ DE BRD 2
  3. 2.1.CREDITUL BANCAR : DEFINIRE, TRÃSÃTURI, CLASIFICARE, ANALIZÃ 2
  4. 2.1.1. RESURSE DE CREDITARE 9
  5. 2.2. ELEMENTELE CREDITULUI BANCAR 10
  6. 2.3. PRINCIPII GENERALE ŞI REGLEMENTĂRI PRIVIND ACTIVITATEA DE CREDITARE 11
  7. 2.4. CATEGORII DE CREDITE 12
  8. CAPITOLUL 3: ANALIZA CREDITELOR 13
  9. 3.1. CLIENŢII BĂNCII 13
  10. 3.2. ANALIZA BONITĂŢII CLIENŢILOR 13
  11. 3.3. DOCUMENTE PENTRU OBŢINEREA DE CREDITE ÎN LEI SAU VALUTĂ 19
  12. 3.4. ANALIZA PLAFONULUI DE CREDIT 22
  13. 3.4.1. CREDITE DESTINATE FINANŢĂRII ACTIVITĂŢII CURENTE 22
  14. 3.4.2. LINIA DE CREDIT 23
  15. 3.5. GARANŢIA CREDITELOR 25
  16. 3.5.1. PRINCIPII GENERALE 25
  17. 3.5.2. CONDIŢII DE GARANTARE PE NATURI DE CREDIT 26
  18. 3.5.3. TIPURI ŞI MODELE DE CONTRACTE PRIVIND GARANŢIA CREDITELOR ŞI ALTOR ANGAJAMENTE 27
  19. CAPITOLUL 4: APROBAREA ŞI CONTRACTAREA CREDITELOR 29
  20. 4.1. PRINCIPII ŞI CLAUZE GENERALE PRIVIND CONTRACTUL DE CREDIT 29
  21. 4.2. ACORDAREA CREDITELOR ÎN LEI ŞI VALUTĂ 31
  22. 4.2.1. ETAPELE DE ANALIZĂ ÎN VEDEREA ACORDĂRII CREDITULUI 33
  23. CAPITOLUL 5: URMÃRIREA CREDITELOR ACORDATE DE BANCĂ 35
  24. 5.1. RISCUL DE CREDIT 35
  25. 5.1.1 PREVENIREA ŞI GESTIUNEA RISCULUI DE CREDIT 37
  26. 5.2. URMĂRIREA CREDITELOR ACORDATE CLIENŢILOR BĂNCII 39
  27. 5.3. ANALIZA PORTOFOLIULUI DE CREDITE 42
  28. CAPITOLUL 6: ANALIZA ŞI CONTABILITATEA CREDITELOR ACORDATE CLIENŢILOR 50
  29. 6.1. MONOGRAFIE CONTABILÃ PRIVIND ACORDAREA DE CREDITE DE TREZORERIE 50
  30. 6.2. STUDIU DE CAZ PRIVIND CREDITELE ACORDATE CLIENŢILOR DE CÃTRE BRD SUCURSALA MEHEDINŢI 52
  31. CAPITOLUL 7: CONCLUZII 59
  32. BIBLIOGRAFIE 65

Extras din licență

CAPITOLUL I. PREZENTAREA GENERALÃ A BRD

Banca Românã pentru Dezvoltare ( BRD ) şi-a început activitatea ca societate bancarã cu capital de stat la sfârşitul anului 1990 , prin preluarea patrimoniului fostei Bãnci de Investiţii . Banca are sediul central în Bucureşti şi este înregistratã la Registrul Comerţului , ca societate pe acţiuni , sub numãrul J40/608/1991 . Banca deţine pentru desfãşurarea activitãţii bancare licenţã emisã de Banca Naţionalã a României şi licenţã pentru operaţiuni valutare .

BRD este a doua bancã din România ca mãrime a activelor . Banca oferã serviciile sale clienţilor din întreaga ţarã prin intermediul a 191 unitãţi teritoriale , coordonate de 11 sucursale zonale şi douã grupuri .

Banca acceptã depozite şi acordã credite , efectueazã plãţi prin transfer în România şi strãînãtate , presteazã servicii de schimb valutar şi servicii bancare , atât ptentru clienţii persoane juridice , cât şi persoane fizice .

BRD oferã întreaga gamã de servicii destinate persoanelor fizice şi juridice , prevãzute de lege .

BRD deţine de asemenea participaţii majoritare şi minoritare la societãţi româneşti şi strãine .

BRD a fost una dintre cele cinci bãnci cu capital majoritar de stat selectate de Guvern pentru a începe procesul de privatizare . Ca rezultat al procesului de privatizare, Sociéte Générale S.A. a fost selecţionatã de FPS pentru vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al BRD . Tranzacţia a fost iniţiatã pe data de 14 decembrie 1998 , când FPS şi Sociéte Générale S.A. au semnat un contract care stabilea majorarea capitalului social şi cumpãrarea de cãtre Sociéte Générale S.A. a 51% din acţiunile BRD , într-o primã fazã de privatizare .

Ca bancã româneascã de prim rang , BRD se doreşte un model de referinţã în relaţiile sale cu toţi partenerii , prin promovarea unui set de valori centrate în jurul clientului şi bazate pe profesionalism , confidenţialitate şi inovaţie .

BRD are în centrul preocupãrii îmbunãtãţirea continuã a serviciilor oferite clienţilor, creând în acest fel valoare pentru acţionari .

Creditele acordate de Bancã , prin acordarea unei sume de bani în mod direct unui debitor , sunt prezentate la costul amortizat . Toate creditele şi avansurile sunt recunoscute când banii ajung în posesia debitorului .

Banca este condusã de Comitetul de Direcţie , în timp ce Consiliul de Administraţie se pronunţã asupra strategiei de dezvoltare ai analizeazã activitatea şi rezultatele bãncii .

BRD întocmeşte Bilanţul Contabil şi Contul de Profit şi Pierdere în conformitate cu Standardele Româneşti de Contabilitate .

BRD este în acest moment în plin proces de modernizare profundã a reţelei şi de reorganizare a agenţiilor bancare , astfel încât acestea sã corespundã mai bine obiectivelor comerciale.

CAPITOLUL II. CATEGORII DE CREDITE CE SE ACORDĂ DE BRD

2.1. CREDITUL BANCAR: DEFINIRE, TRĂSĂTURI, CLASIFICARE, ANALIZĂ

Creditul bancar este operaţiunea prin care cel împrumutat (debitorul), ia în stăpânire imediată resurse în schimbul unei promisiuni - angajament de rambursare viitoare. Creditul băncii este un credit pe bani. Etimologic , cuvântul "credit" este de origine latină , "creditum-credare", care înseamnă "a ceda" sau "a avea încredere". El constă pentru bancă, în a pune la dispoziţia unui comerciant sau industriaş un anumit capital pentru un timp determinat,în vederea producţiei de bunuri sau circulaţiei unor mărfuri.

Creditul constituie un contract prin care o bancă transmite unei alte firme sau persoane fizice o sumă de bani, pentru a o folosi pe o perioadă de timp în vederea realizării unui anumit scop, cu obligaţia de a restitui suma şi dobânda aferentă.

Creditul bancar este o noţiune complexă, ce implică diferite modalităţi de definire şi tratare, în funcţie de punctul de vedere din care este privit. Astfel, la nivelul economiei, creditul este considerat o instituţie economică, prin intermediul căreia se asigură redistribuirea resurselor financiare din zonele ce dispun de un excedent de resurse spre zonele sau entităţile ce au un deficit de resurse în efortul lor de dezvoltare.

Din punct de vedere monetar, creditul este forma prin care băncile creează în economie bani, orientaţi spre investiţii şi spre reluarea directă sau indirectă a procesului reproducţiei lărgite.

Din punct de vedere strict concret al relaţiei dintre bancă şi clientul împrumutat devenit debitor, relaţia de credit este mai degrabă privită ca o închiriere de bani pe diverse termene, împrumutatul având obligaţia de a rambursa banii închiriaţi, şi împreună cu ei şi dobânda, care este contravaloarea chiriei pe aceşti bani.

Pentru bancă, creditul constă efectiv în punerea la dispoziţia împrumutatului a unei sume de bani ce reprezintă pentru acesta un capital în vederea producţiei de bunuri sau servicii.

Majoritatea creditelor în economia de piaţă sunt acordate pe baza unor documente bancare:

-- instrumente de plată şi de credit;

-- chitanţe şi alte documente similare.

Marea majoritate a resurselor bilanţiere se compun, în cazul băncilor româneşti, din capitalurile proprii, resursele disponibile ale agenţilor economici, ale populaţiei precum şi din resursele atrasa de pe piaţa interbancară, inclusiv împrumuturile de la Banca Naţională a României.

În funcţie de specificul afacerilor şi al politicilor proprii, fiecare bancă comercială are o situaţie particulară a creditului în totalul bilanţului propriu şi comparativ cu bilanţul agregat al băncilor comerciale. Există unele opinii care consideră că o bancă este echilibrată atunci când resursele sunt plasate în proporţie de 70-75 % în credite, însă acest nivel apare ca fiind riscant în România, având în vedere deprecierea continuă, mai ales din ultimii ani, a stării economice a ţării.

Astfel, Banca Naţională a României, prin politica sa monetară, acţionează pentru restrângerea şi ţinerea sub control a masei monetare, inclusiv a creditului bancar.

În acelaşi timp, băncile prin politica proprie de creditare, concretizează în norme şi proceduri de analiză, acordarea şi urmărirea creditelor în sensul neonorării cererilor fără o serioasă motivaţie economică, fără garanţii suficiente şi fără o bună cunoaştere a societăţii comerciale în cauză. În aceste condiţii, analiza financiară a clienţilor care apelează la credite bancare capătă o nouă dimensiune, iar băncile iau măsurile corespunzătoare pentru perfecţionarea acestui sistem de lucru folosit în fundamentarea deciziilor în procesul creditării.

Bibliografie

1. Dedu Vasile Gestiune bancară, ediţia a II-a, Editura Didactică şi Pedagogică R.A. , Bucureşti, 1999

2. Haţegan Camelia Contabilitatea operaţiunilor bancare Editura Marineasa , Timişoara 2000

3. Haţegan Camelia , Megan Ovidiu Contabilitate bancară . Particularităţi, Aplicaţii , Teste grilă Editura Radical , Timişoara 2001

4. Ministerul Finanţelor, BNR Plan de conturi pentru societãţile bancare şi norme metodologice de utilizare a acestuia, Monitorul Oficial nr.212 bis din 27.08.1997

5. Temeş Ion , Mureşan Nicolae Contabilitatea societăţilor bancare Editura Napoca Star , Cluj Napoca 1998

6.Zaharciuc Elena Contabilitatea societăţilor bancare Editura Teora , Bucureşti, 2000

7. *** Legea bancarã nr. 58/1998 modificatã prin Ordonanţa de Urgenţã a Guvernului nr. 24/1999

8. *** Normele de creditare la bănci

Preview document

Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 1
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 2
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 3
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 4
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 5
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 6
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 7
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 8
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 9
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 10
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 11
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 12
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 13
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 14
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 15
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 16
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 17
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 18
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 19
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 20
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 21
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 22
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 23
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 24
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 25
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 26
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 27
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 28
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 29
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 30
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 31
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 32
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 33
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 34
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 35
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 36
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 37
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 38
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 39
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 40
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 41
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 42
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 43
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 44
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 45
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 46
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 47
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 48
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 49
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 50
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 51
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 52
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 53
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 54
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 55
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 56
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 57
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 58
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 59
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 60
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 61
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 62
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 63
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 64
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 65
Analiza și contabilitatea creditelor acordate clienților la BRD - Sucursala Mehedinți - Pagina 66

Conținut arhivă zip

  • Analiza si contabilitatea creditelor acordate clientilor la BRD - Sucursala Mehedinti.doc
  • biblio_brd1.doc
  • CUPRINS_brd1.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect economic realizat la B.R.D. - G.S.G. Roman

PARTEA I CAP 1. MEDIUL DESFASURARII ACTIVITATII UNEI BANCI – B.R.D. – G.S.G. 1.1. Cadrul general de organizare si desfasurare a activitatii...

Analiza Comparativă a unui Credit Ipotecar Oferit de Cinci Bănci din România unei Persoane Fizice

INTRODUCERE Creditul ipotecar este o noțiune din ce în ce mai întâlnită pe buzele majorității românilor, mai ales a celor tineri. Acesta a devenit...

Riscul de Creditare

Introducere Riscurile în activitatea de creditare. Consideraţii generale. Cel mai important risc în activitatea desfăşurată de o bancă este...

Creditarea Bancară pe Termen Lung

INTRODUCERE Acordarea de împrumuturi bancare este aproape generală pentru firme întrucât de cele mai multe ori este mai bine ca firmele să lucreze...

Creditul Ipotecar la BRD

CAPITOLUL 1 NOŢIUNEA DE CREDIT 1.1 Natura şi formele creditului De-a lungul timpului, rolul băncilor în dezvoltarea economiei s-a manifestat, în...

Riscul Creditării Bancare

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Analiza Riscului de Creditare la BRD

INTRODUCERE Riscul se regăseşte astăzi în centrul afacerilor bancare. Gestionarea riscurilor reprezintă funcţia cheie a băncilor moderne axate pe...

Creditarea Firmelor în România

1.Extrase din reglementarile legale privitor la activitatea de creditare 1.1 Legea nr.33/1991 privind activitatea bancara Art.12 Societatile...

Ai nevoie de altceva?