Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar

Licență
8/10 (6 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 24731
Mărime: 317.16KB (arhivat)
Cost: 12 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Coordonator stiintific: lector dr. Gheorghe Popescu

Cuprins

INTRODUCERE 4

CAPITOLUL I Teorie cu privire la proiectarea sistemelor informatice

6

1.2. Metoda MERISE de proiectare a sistemelor informatice 6

1.2.1. Analiza sistemelor informationale prin metoda MERISE 6

1.2.2.1 Modelarea globala (MG) 6

1.2.2.2 Modelarea conceptuala (MC) 9

1.2.2.3 Modelarea organizationala (MO) 8

1.2.2 Modelarea logica 12

1.2.2.1 Descrieri si definitii la nivel logic 12

1.2.2.2 Dictionarul atributelor 13

1.2.2.3 Modelul logic de comunicatie (MLC) 14

1.2.2.4 Modelul logic de date (MLD) 15

1.2.2.5 Modelul logic de prelucrare (MLP) 15

1.2.3 Modelarea fizica 16

1.2.3.1 Descrieri si definitii 17

1.2.3.2 Modelul fizic de comunicatie (MFC) 18

1.2.3.3 Modelul fizic de date (MFD) 19

1.2.3.4 Modelul fizic de prelucrare (MFP) 20

1.2.4. Strategia de urmat pe timpul elaborarii programelor prin care se va materializa acest proiect

24

CAPITOLUL II Aplicarea teoriei proiectarii sistemelor informatice în cazul schimburilor de valuta

23

2.1. Modelare globala 23

2.1.1. S.C. EURO FINANCE S.R.L. 23

2.1.2 Obiectivele aplicatiei 24

2.2. Modelarea conceptuala 25

2.2.1. Intrarile si iesirile aplicatiei 25

2.2.2. Sistemul de codificare 27

2.2.3. Modelul conceptual de comunicatie (MCC) 28

2.2.4. Modelul conceptual de date (MCD) 30

2.2.5. Modelul conceptual de prelucrare (MCP) 31

2.3. Modelarea logica 32

2.3.1 Dictionarul atributelor 32

2.3.2. Modelul logic de comunicatie MLC) 33

2.3.3. Modelul logic de date (MLD) 33

2.3.4. Modelul logic de prelucrare (MLP) 33

2.4. Modelarea fizica 34

2.4.1 Modelul fizic de comunicatie (MFC) 34

2.4.2. Videoformatele de I/E 34

2.4.3. Meniul aplicatiei 34

2.4.4. Scheme de proceduri logice utile pentru obtinerea unor rapoarte 35

2.5. Manual de utilizare a programului pentru casa de schimb valutar 36

2.5.1. Functiile programului 36

2.5.2. Implementarea programului 36

2.5.3. Începutul zilei 37

2.5.4. Inchiderea zilei 38

2.5.5. Derularea activitatilor curente într-un PSV sau CSV 38

2.5.6. Rapoarte 41

CAPITOLUL III Contabilitatea activitatii de schimb valutar 43

3.1. Sinteza privind organizarea si functionarea caselor de schimb valutar 43

3.2. Contabilitatea activitatii de schimb valutar 44

CONCLUZII

46

BIBLIOGRAFIE 48

ANEXA : Lista programelor sursa 49

Extras din document

INTRODUCERE

Dupa cum se stie activitatea unei case deschimb valutar cuprinde trei aspecte mai importante si anume: gestiunea schimbului de valute, a miscarilor de valute si ultima - elaborarea indicatorilor sintetici, a documentelor de sinteza si contabilitatea financiara a casei de schimb valutar. Aceasta lucrare de licenta vizeaza numai gestiunea schimbului de valute si elaborarea indicatorilor sintetici si a documentelor referitoare la schimbul de valuta. Contabilitatea financiara a schimburilor valutare este tratata în capitolul III, dar nu face obiectul programului care sta la baza aplicatiei pentru gestiunea schimburilor valutare.

Desi tema lucrarii este limitata strict la gestiunea schimburilor valutare ea s-a dovedit a fi o tema generoasa, pentru ca pe de o parte m-a introdus într-un domeniu mai putin cunoscut celor care nu lucreza în domeniul financiar, iar pe de alta parte, gestiunea schimburilor valutare s-a dovedit a fi o tema complexa. De exemplu desi preluarea si procesarea datelor necesare pentru efectuarea unui schimb de valuta pare a fi o problema simpla, faptul ca ea trebuie sa lase lucrurile în ordine si pentru obtinerea rapoartelor, face ca ea sa devina în program un lant complex de prelucrari. Astfel, pe lânga actualizarea soldului celor doua valute implicate în tranzactie (uneori chiar trei daca ne gândim ca se tine si gestiunea leilor vechi), trebuie actualizate sumele ponderate si rulajele fiecarei valute deoarece aceste informatii sunt necesare la calculul cursului mediu al leului în raport cu euro apoi, ca urmare a fiecarei tranzactii, trebuie actualizat cursul mediu al leului si casa (soldul) celor doua valute implicate în tranzactie. În final trebuie completat tabelul încasari-plati. La fel de complexa s-a dovedit prelucrarea datelor în vederea obtinerii indicatorilor sintetici si a rapoartelor.

Lucrarea este structurata pe trei capitole:

- capitolul I contine o succinta prezentare a metodei MERISE de proiectare a sistemelor informatice;

- capitolul II este o aplicare a teoriei privind proiectarea sistemelor informatice în cazul gestiunii schimburilor valutare ce au loc în punctele de schimb ale caselor de schimb valutar. Capitolul se încheie cu manualul de utilizare a programului prin care se materializeaza aplicatia pentru gestiunea schimburilor valutare.

- capitolul III, fiind dedicat aspectelor legate de contabilitate prezinta o sinteza privind organizarea si functionarea caselor de schimb valutar si se încheie cu contabilitatea activitasii de schimb valutar.

Programul prin care se materializeaza aplicatia pentru gestiunea schimburilor valutare este mulat pe modul traditional de lucru într-o casa, respectiv punct, de schimb valutar.

Astfel, la începerea zilei de lucru, utilizatorul va introduce modificarile referitoare la cursul BNR al leului nou în raport cu euro, care este valuta de referinta. Apoi poate modifica comisionul si rata de schimb a leului în raport cu euro atât la cumparare cât si la vânzare, ceea ce îi va permite sa modifice automat ratele de schimb la cumparare si la vânzare, la toate celelalte valute, sau sa schimbe mai întâi, daca este cazul, cursul acestora în raport cu euro si apoi sa execute actualizarea automata a ratelor de schimb la cumparare si la vânzare.

Pentru aceasta activitate aplicatia ofera formularele necesare pentru modificarea parametrilor specificati, formulare care, nu numai ca efectueaza schimbarile solicitate de utilizator, dar si consemneaza în istoricul cursurilor de schimb si în cel al comisioanelor modificarile facute. Modificarile ratelor de schimb ale BNR sunt trecute direct în istoricul cursurilor de schimb ale BNR.

La sfârsitul zilei, se va alege optiunea “încheierea zilei curente”, când se vor elabora datele necesare pentru registru de casa si alte situatii zilnice, sau se vor obtine unele rezultate statistice pregatitoare pentru situatiile lunare.

In cadrul meniului “Schimburi de valuta”, care constituie miezul acestei aplicatii, se verifica daca avem în casa suficienta valuta pentru a putea efectua schimbul propus de client si în caz afirmativ, datele clientului se vor trece într-un formular din care apoi se poate deschide formularul pentru redactarea bonului de cumparare sau de vânzare.

La deschiderea acestui formular, numarul si seria buletinului sunt completate automat dupa cele trecute anterior în formularul pentru datele clientilor, fara a mai necesita repetarea operatiei de introducere a acestor date. În continuare, daca operatorul apasa butonul Date se vor completa automat toate câmpurile din buletin, privitoare la client. Practic, operatorul va muta cursorul direct în câmpul codului valutei unde dispune de un combobox pentru a alege codul valutei straine implicate în schimb. Ca urmare a apasarii tastei Enter – operatie obisnuita la terminarea introducerii de date într-un combobox, calculatorul va completa automat rata de schimb. Operatorul va continua cu tastarea sumei valutei si când va marca terminarea acestei operatiuni prin apasarea tastei Enter, automat va fi calculata suma în lei ce trebuie platita sau încasata (depinde daca este vorba de cumparare sau vânzare).

Operatorului nu-i ramâne decât sa completeze câmpurile privitoare la modul cum va descompune suma în lei în cele doua componente posibile, lei noi si lei vechi.

La terminarea acestei operatiuni, ca dealtfel pe tot timpul cât a lucrat în acest formular, operatorul poate apasa butonul Renunt si ca urmare tranzactia este abandonata.

Pentru a se convinge ca formularul buletinului a fost completat corect, operatorul poate apasa butonul vizualizare buletin si poate vedea cum va arata pe hârtie buletinul ce urmeaza a fi tiparit.

Daca descopera erori, operatorul le poate corecta. Când este satisfacut de felul cum arata buletinul de schimb, operatorul va apasa butonul Tiparire.

Acum, în afara de tiparirea buletinului, în calculator se mai produc câteva operatii foarte importante si anume: se efectueaza modificarile de solduri ce decurg din acel schimb de valute, iar tranzactiile ce le implica acel schimb sunt înregistrate în tabelul de încasari-plati. De asemeni tranzactia este marcata în tabelul cu vânzari sau cumparari (depinde despre ce este vorba) ca fiind operata în soldul valutelor implicate în tranzactie, astfel încât daca ulterior, operatorul mai doreste sa tipareasca odata buletinul, tranzactiile la care se refera buletinul sa nu fie operate din nou în soldurile de valuta sau în registrul de încasari-plati. Programul care face aceste operatii calculeaza automat si cursul mediu la zi a valutei care a fost implicata în tranzactie cu leul.

Preview document

Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 1
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 2
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 3
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 4
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 5
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 6
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 7
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 8
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 9
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 10
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 11
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 12
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 13
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 14
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 15
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 16
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 17
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 18
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 19
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 20
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 21
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 22
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 23
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 24
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 25
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 26
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 27
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 28
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 29
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 30
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 31
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 32
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 33
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 34
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 35
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 36
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 37
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 38
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 39
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 40
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 41
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 42
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 43
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 44
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 45
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 46
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 47
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 48
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 49
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 50
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 51
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 52
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 53
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 54
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 55
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 56
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 57
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 58
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 59
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 60
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 61
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 62
Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Aplicatie Informatica pentru Gestiunea Schimburilor Valutare in Cadrul unei Case de Schimb Valutar.doc

Alții au mai descărcat și

BCR Practica

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Garantia Creditelor

Necesitatea garantarii creditelor decurge din existenta riscului imprumutului. Deci banca trebuie sa asigure ca agentii economici care trebuie sa...

Proiect Economie Bancara

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grila cu Raspunsuri Informatica de Gestiune (Baze) 2008-2009 Aranjate Alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB Tiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Clientii unei Banci si Serviciile Oferite

În anul 1950 a avut loc orientarea pe client, ceea ce a însemnat concentrarea pe cerinþele clienþilor. Grija principalã era de a identifica...

Te-ar putea interesa și

Aplicatie Informatica pentru Casele de Schimb

INTRODUCERE Aceasta lucrare de licenta se refera la gestiunea miscarilor de valute ce au loc la o casa de schimb valutar, unde dupa cum se stie au...

Ai nevoie de altceva?