Asigurarea Creditelor la Bancpost SA

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 3 fișiere: doc
Pagini : 60 în total
Cuvinte : 14465
Mărime: 2.30MB (arhivat)
Publicat de: Marta-Erica Palade
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Indrumator:Felicia Alexandru
lucrare de diploma prezentata in cadrul facultatii ASE,Fabbv

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Capitolul I. Creditul bancar –caracteristici si riscuri 4
  3. 1.1. Conceptul și trăsăturile creditului 4
  4. 1.2. Clasificarea creditelor în funcție de calitatea lor 6
  5. 1.3. Riscul de credit si gestiunea lui 7
  6. Capitolul II. Piața asigurărilor de credite 12
  7. 2.1. Analiza pieței asigurărilor de credit 12
  8. 2.2. Analiza societăţilor de asigurări agreate de Bancpost S.A 17
  9. 2.3. Reglementări legale privind asigurarea creditelor 20
  10. Capitolul III. Analiza primelor brute subscrise 23
  11. Capitolul IV. Asigurarea creditelor la Bancpost 28
  12. 4.1. Prezentare generală Bancpost S.A 28
  13. 4.2. Produsele de creditare oferite de Bancpost S.A 29
  14. 4.3.Produsele de asigurare la Bancpost S.A 35
  15. 4.4 Studii de caz privind asigurarea creditelor la Bancpost S.A 39
  16. Concluzii și propuneri 43
  17. Bibliografie 45
  18. Anexe 46

Extras din licență

Introducere

Asigurarea creditelor bancare a apărut ca nevoie a acoperirii riscurilor financiare rezultate din creditele acordate de diverse instituţii de credit.Beneficiarii finali ai acestui tip de asigurare sunt instituţiile de credit care sunt interesate să-şi asigure capitalul împrumutat.Riscul asigurat se referă la pierderile financiare pe care asiguratul le-ar suferi ca urmare a incapacităţii de plată şi insolvabilităţii certe dovedite prin acte ale debitorilor săi,persoane fizice sau juridice.În cazul creditelor acordate persoanelor fizice de către bănci,se solicită diverse tipuri de asigurări,cele mai uzuale fiind asigurarea imobilului(în cazul creditelor ipotecare) şi asigurarea de viaţă a împrumutatului.

Lucrarea are drept obiectiv analiza riscurilor ce pot apărea în activitatea de creditare şi metode de reducere ale acestor riscuri prin asigurările aferente creditelor contractate.

Primul capitol, intitulat, ”Creditul bancar-caracteristici şi riscuri”, cuprinde o scurtă abordare teoretică a creditului şi riscurile întâmpinate în cadrul creditării.

În cel de-al doilea capitol, “Piaţa asigurărilor de credite” sunt cuprinse aspecte referitoare la evoluţia asigurărilor de credite şi influenţa dinamicii creditelor asupra acestora.De asemenea tot în acest capitol, am analizat oferta pe piaţa asigurărilor de credite, respectiv cele mai bine cotate societăţi.

În capitolul al treilea, intitulat, “Analiza primelor brute subscrise ”, am folosit modelul econometric de regresie simplă pentru a evidenţia legătură directă între primele brute subscrise, respectiv indemnizaţiile plătite la asigurările de credit.

În ultimul capitol,” Asigurarea creditelor la Bancpost”, am concentrat atenţia asupra prezentării companiei şi a produselor oferite de aceasta, atât de creditare cât şi de asigurare, cu studii concrete.

În urma acestor analize se va pune în evidenţă convenabilitatea creditelor oferite şi asigurărilor necesare la contractarea diferitelor tipuri de credite.

CAPITOLUL 1

CREDITUL BANCAR-CARACTERISITICI ŞI RISCURI

1.1. Conceptul şi trăsăturile creditului

Creditul, în general, reprezintă schimbul unei valori monetare prezente contra unei valori monetare viitoare.

Pentru definirea creditului, este necesară prezentarea a trei opinii care s-au conturat cu privire la acest concept, respectiv:

- Creditul ca încredere este o concepţie care plasează la baza relaţiilor de credit ideea de încredere, de unde rezultă caracterul subiectiv al acestora. Considerarea creditului ca încredere se fundamentează pe definiţiile date acestui concept. Termenul credit îşi are originea în cuvintele latine „creditum”, „de credere” care desemnează încrederea în ceva sau cineva. În practică, această încredere se concretizează în relaţiile dintre creditor şi debitor, în sensul că cel din urmă trebuie să prezinte o anumită bonitate, astfel încât să genereze încredere din partea creditorului.

- Creditul ca expresie a relaţiilor de redistribuire reprezintă o abordare care porneşte de la conţinutul economic specific al creditului, respectiv transferul unei părţi din produsul social de la unii din participanţii la circuitul economic către alţi participanţi la acest circuit. Spre deosebire de alte forme ale relaţiilor de redistribuire a veniturilor, ca de exemplu impozitele şi taxele, care au caracter definitiv, creditul este o formă particulară a acestor relaţii, prin caracterul temporar al transferului din economie.

- Creditul că formă a relaţiilor de schimb reprezintă „un acord prin care anumite

bunuri, servicii sau o cantitate de monedă sunt cedate în schimbul unei promisiuni de plată viitoare”

Creditul bancar este operaţiunea prin care cel împrumutat (debitorul) ia în stăpânire imediată resurse (bani) în schimbul unei promisiuni-angajament de rambursare viitoare, însoţite de plată unei dobânzi ce remunerează banca.

Esenţa raportului de credit se dezvăluie prin analiza trăsăturilor caracteristice:

- Participanţii la raportul de credit;

- Promisiunea de rambursare;

-Garantarea creditelor

- Scadenţa;

- Dobânda (preţul creditului).

Participanţii la raportul de credit sunt creditorul şi debitorul. Analiza participanţilor la raportul de credite evidenţiază marea diversitate a acestora şi dimensiunile ample ale creditării. Aceştia se pot grupa în trei categorii principale: populaţia, statul, agenţii economici.

Agenţii economici deţin o importantă poziţie în rândul creditorilor, în cazul în care obţin rezultate financiare pozitive, pentru care caută cele mai eficiente modalităţi de plasare pe piaţa monetară sau de capital. Disponibilităţile monetare degajate de întreprinderi se constituie în resurse de creditare a activităţilor unităţilor deficitare, fie în mod direct, fie prin intermediul băncilor şi al altor instituţii financiare.

Potenţialul de economisire, implicit de creditare al întreprinderilor poate fi evidenţiat prin analiza disponibilităţilor în depozite la termen şi ale portofoliilor de titluri deţinute ca participaţii la capitalul social al altor agenţi economici şi ca subscriptori la titlurile emise de stat.

Populaţia participă la procesul de creditare în dublă calitate, de creditor şi debitor, remarcându-se prin rolul important în asigurarea resurselor de creditare.

Participarea statului în calitate de creditor nu poate fi analizată decât în situaţia înregistrării de excedente bugetare şi a disponibilizării în economie a unor importante sume, dirijate către sistemul asigurărilor şi protecţiei sociale ori către alte destinaţii.

În schimb, calitatea de debitor a statului este bine definită în toate economiile contemporane, ca urmare a înregistrării de deficite bugetare.

Promisiunea de rambursare reprezintă angajamentul debitorului de a rambursa, la

scadenţă, valoarea capitalului împrumutat, plus dobânda, ca preţ al creditului. Datorită unei conjuncturi nefavorabile, interne sau externe, debitorul se poate afla în incapacitate de plată, sau poate întârzia plata sumelor ajunse la scadenţă. Din acest motiv, este necesar, ca la nivelul creditorului să se adopte măsurile necesare pentru prevenirea şi eliminarea riscului de nerambursare, printr-o analiză temeinică a solicitantului de credite, din mai multe puncte de vedere: poziţia pe piaţa internă şi în cadrul ramurii, situaţia financiară, gradul de îndatorare, forma juridică şi raportul cu ceilalţi participanţi pe piaţă.

Garantarea creditelor constituie o caracteristică legată de rambursabilitatea acestora. În funcţie de natura elementelor care constituie obiectul garanţiei, se poate face distincţie între garanţia reală şi garanţia personală.

Garanţia reală are la bază garantarea creditului cu valori materiale, prin a căror valorificare se pot obţine sumele necesare achitării creditului. O formă distinctă de garantare reală o constituie ipoteca, actul prin care debitorul acordă creditorului dreptul asupra unui imobil, fără deposedare.

Garanţia personală reprezintă angajamentul luat de o terţă persoană de a plăti suma ajunsă la scadenţă, în cazul incapacităţii de plată a debitorului. Cea mai adecvată formă de garantare a creditelor o constituie garantarea financiară, fapt care este posibil prin asigurarea în viitor a unor fluxuri de venituri suficiente pentru acoperirea cheltuielilor legate de rambursarea creditului şi dobânda aferentă.

Scadenţa sau termenul de rambursare stabilit în contract este diferit în funcţie de

particularităţile sectorului de activitate şi de nivelul eficienţei activităţii beneficiarilor de credite. Astfel, există o diversitate a termenelor scadente, de la 24 ore (în cazul pieţei interbancare) până la durate medii şi lungi (20 sau 30 ani) în cazul împrumuturilor obligatare.

Preview document

Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 1
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 2
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 3
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 4
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 5
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 6
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 7
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 8
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 9
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 10
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 11
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 12
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 13
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 14
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 15
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 16
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 17
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 18
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 19
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 20
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 21
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 22
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 23
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 24
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 25
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 26
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 27
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 28
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 29
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 30
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 31
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 32
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 33
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 34
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 35
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 36
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 37
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 38
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 39
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 40
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 41
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 42
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 43
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 44
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 45
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 46
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 47
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 48
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 49
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 50
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 51
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 52
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 53
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 54
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 55
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 56
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 57
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 58
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 59
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 60
Asigurarea Creditelor la Bancpost SA - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea Creditelor la Bancpost SA.doc
  • cuprins.doc
  • prima pagina.doc

Alții au mai descărcat și

Creditarea Persoanelor Fizice la o Societate Bancară

INTRODUCERE În economia oricărei ţări, sistemul bancar are un rol foarte important , prin intermediul băncilor derulându-se cea mai mare parte a...

Gestionarea și Previzionarea Riscului de Creditare

Capitolul 1 PROBLEME GENERALITĂŢI PRIVIND RISCUL DE CREDITARE 1.1. CREDITUL BANCAR, TRĂSĂTURI CARACTERISTICE Pentru definirea creditului, este...

Managementul Riscului de Creditare și a celor Asociate la BRD

INTRODUCERE Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care oamenii şi organizaţiile interacţionează din cele mai vechi timpuri. Riscul...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Monografie Bancpost

Capitolul I – Istoricul şi evăoluţia BancPost „Cei cincisprezece ani ai BancPost, ai succesului în afaceri pe care l-aţi obţinut reprezintă o...

Studiu Monografic la Bancpost

CAPITOLUL 1 Prezentarea societǎţii bancare. Istoric şi evoluţie 1. Momentul istoric. Principalele etape şi evoluţia Bancpost este astăzi una...

Practică de specialitate - Banc Post

I. PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1 PREZENTARE GENERALA Banc Post a fost înfiinţată la 1 iulie 1991, cu un capital social de 226 milioane lei,...

Tehnica operațiunilor bancare - BancPost

CAPITOLUL 1 1. Momentul istoric al înfiintarii Înfiintata la 26.11.1991, prin Hotarârea de Guvern, ca societate pe actiuni cu capital de stat,...

Contabilitatea Surselor și Plasamentelor unei Societăți Bancare

1.1. Noţiuni generale privind sistemul bancar românesc România are o economie relativ deschisă, cu exporturi reprezentând 25,7% şi importuri 34,2%...

Bancpost

I. SCURT ISTORIC Bancpost a fost înfiinţată în data de 1 iulie 1991 ca societate pe acţiuni cu capital de stat, ca urmare a procesului de...

Proiect practică Bancpost

CAPITOLUL I 1.1. Despre Bancpost Bancpost este astazi una dintre cele mai importante banci din Romania. Are o echipa puternica de specialisti,...

Monografie BancPost

1.Prezentarea societăţii bancare.Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării Bancpost SC.BANCPOST S.A. a fost înfiinţată în data de...

Ai nevoie de altceva?