Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 2 fișiere: doc, docx
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 19201
Mărime: 288.47KB (arhivat)
Publicat de: Traian Pintea
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sorin Mihaiescu
UNIVERSITATEA "AL. I. CUZA" IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA FINANŢE ŞI BĂNCI

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul 1. Locul și importanța Băncii Comerciale Române în cadrul sistemului bancar din România 4
  3. 1.1 Locul Băncii Comerciale Române între băncile din România 4
  4. 1.2 Principalele servicii oferite de Banca Comercială Română 9
  5. Capitolul 2. Organizarea şi programarea controlului bancar ulterior 16
  6. 2.1. Organizarea controlului bancar ulterior 16
  7. 2.2. Programarea controlului bancar ulterior 21
  8. 2.3. Metodologia de exercitare a controlului bancar ulterior 24
  9. Capitolul 3. Obiectivele și constatările controlului bancar la Sucursala BCR, Iași 28
  10. 2.1. Obiectivele controlului bancar la Sucursala BCR, Iași 28
  11. 2.2. Constatările controlului ulterior 33
  12. 2.3. Finalizarea și valorificarea controlului bancar ulterior la BCR 42
  13. Capitolul 4. Posibilități de creștere a eficienței activității societăților bancare ca urmare a exercitării controlului bancar ulterior 46
  14. 4.1. Indicatori de eficienţă 47
  15. 4.2. Căi de eficientizare 51
  16. 4.3. Efectele controlului bancar ulterior 54
  17. Concluzii 57
  18. Bibliografie 61

Extras din licență

Introducere

Controlul este un atribut al conducerii, o funcție a conducerii și în același timp este o activitate independentă. În calitate de funcție a conducerii, controlul vizează mazimizarea parametrilor care se referă la rezultatele obţinute şi la creşterea vitezei de realizare a lor. Făcând parte din sistemul de control, controlul bancar este un instrument indispesabil managementului pentru supravegherea activităţii băncii, în scopul de a lua din timp deciziile care se impun.

Controlul, în sens larg constă în a verifica dacă totul a fost efectuat în conformitate cu programul fixat, după ordinele date şi principiile stabilite. De asemenea, controlul poate fi definit ca fiind puterea de a conduce politicile financiare şi operaţionale ale unei bănci pentru obţinerea de beneficii din activitatea ei, fiind sinonim cu noţiunile de verificare, inspecţie, supraveghere, examinare sau cercetare atentă şi amănunţită.

În calitatea de componentă a controlului economic, controlul financiar-bancar de defineşte ca fiind acţiunea de determinare a stării unor activităţi economice reprezentate de elemente financiare şi contabile, prin raportarea acestor reprezentări la prevederile legale prin care au fost definite.

Controlul bancar ulterior este instrumentul specific de urmărire a întregului proces de utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, în toate fazele de producţie şi circulaţie, exercitate de către organele financiare specializate. Controlul bancar ulterior reprezintă un mijloc important pentru indentificarea deficienţelor şi de stabilire a măsurilor pentru întărirea disciplinei financiare, de îmbunătăţire a muncii de prevenire, descoperire şi recuperare a pagubelor, precum şi tragerea la răspundere a celor vinovaţi de încălcarea legalităţii.

Raportat la momentul efectuării sale, acest tip de control financiar este postoperativ, ulterior derulării operaţiunilor care fac obiectul verificării.

Controlul este, de asemenea, indispensabil, pentru că el nu numai că asigură securitatea economică, el permite o evaluare a performanţelor fără a se mai ridica prea multe probleme de interpretare. În consecinţă, fiecare manager este interesat în sensul existenţei unei coabitări între încredere şi control.

Scopul acestei lucrări este acela de a explica într-o manieră cât mai simplă ceea ce cuprinde controlul ulterior, care este finalitatea sa, care sunt modalităţile de a-i stăpâni tehnicile şi care este locul şi aportul său în cadrul băncii.

Acest demers are finalitate în orientarea factorilor de decizie din sistemul bancar în adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru desfăşurarea unei activităţi specifice eficiente pentru propriul interes, dar şi pentru interesele clienţilor.

Capitolul 1. Locul și importanța Băncii Comerciale Române în cadrul sistemului bancar din România

1.1 Locul Băncii Comerciale Române între băncile din România

Anul 1990 consemnează procesul prin care Banca Naţională a României a fost reorganizată cedându-şi activităţile specifice unei bănci comerciale Băncii Comerciale Române, ea asumându-şi numai obligaţiile care îi reveneau de bancă centrală. Preluarea de către BCR a acestor funcţii se realizează împreună cu o parte din activul BNR (273 milioane lei), dar şi un număr de angajaţi (5.300) şi 100 unităţi în reţea, aspecte necesare pentru desfăşurarea activităţii.

Hotărârea de Guvern nr.1048 din 4 septembrie 1990 prevede înfiinţarea Băncii Comerciale Române, care îşi va organiza propria activitate conform Hotărârii de Guvern nr. 1195 din 12 noiembrie 1990. Prin certificatul nr. 130996/ 17.09.1990, Ministerul Finanţelor aprobă funcţionarea BCR stabilindu-i totodată şi obiectul de activitate.

Semnificația înființării Băncii Comerciale Române depășește simplul fapt de a se înregistra ca o bancă comercială nouă, care se alătură celorlalte bănci, pentru că ea avea să rezolve o problemă importantă pentru economie. BCR preia de la Banca Națională Română operațiunile de natură comercială pe care se va baza și le dezvolta puternic în viitor.

Obiectivele BCR încă din primii ani de funcţionare au fost acelea de a se dezvolta ca o bancă universală în vederea satisfacerii cerinţelor unor game cât mai diversificate de clienţi. Banca Comercială Română, datorită seriozităţii, eficienţei şi ofertei diversificate de servicii şi produse a reuşit să se impună treptat pe piaţă internă, în ciuda concurenţei venite din partea băncilor cu capital privat, autohton şi străin.

Banca Comercială Română, liderul pieţei bancare din România, a fost printre primele companii din ţara noastră, care au reuşit să integreze activitatea comercială cu conceptul de responsabilitate socială, îndreptându-şi permanent atenția spre evaluarea impactului social şi de mediu al activităţii sale.

BCR dezvoltă toate activitățile permise de Legea bancară, urmând ca, în conformitate cu prevederile exprese ale acesteia, să deruleze prin subsidiare acele operațiuni care nu pot fi realizate în mod direct de către bancă. De la început, activitățile de bază ale băncii au fost cele de corporate și retail banking.

Corelat cu estimările privind evoluția piețelor financiare, banca pune accent pe extinderea activităților de retail, investement banking, și se angajează puternic în activitățile de leasing financiar, asigurări și management al activelor.

Banca își protejează cu strictețe imaginea, știind că încrederea clienților trebuie nu numai câștigată, ci și păstrată. Banca promovează o politică de transparență în relația cu clienții, asigurând informarea periodică a acestora asupra principalelor sale evoluții, a realizărilor recente în domeniul ofertei, deschiderii de noi unități, a modificării intervenite la nivelul ratelor de dobândă, a comisioanelor și cursurilor valutare practicate.

Obiectivele BCR au în vedere, în principal, consolidarea cotei de piață deținută de bancă, crearea de valoare pentru acționari, restructurarea liniilor funcționale ale băncii, consolidarea bazei de capital și perfecționarea funcției de resurse umane, precum și implementarea principiilor de guvernanță corporativă.

Preview document

Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 1
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 2
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 3
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 4
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 5
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 6
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 7
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 8
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 9
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 10
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 11
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 12
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 13
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 14
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 15
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 16
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 17
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 18
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 19
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 20
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 21
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 22
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 23
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 24
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 25
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 26
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 27
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 28
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 29
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 30
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 31
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 32
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 33
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 34
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 35
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 36
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 37
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 38
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 39
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 40
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 41
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 42
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 43
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 44
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 45
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 46
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 47
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 48
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 49
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 50
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 51
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 52
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 53
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 54
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 55
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 56
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 57
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 58
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 59
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 60
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 61
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 62
Controlul Bancar Ulterior în Societățile Bancare - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Controlul Bancar Ulterior in Societatile Bancare
    • Controlul Bancar Ulterior in Societatile Bancare.doc
    • prima pagina.docx

Alții au mai descărcat și

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Creditare Bancară

OBIECTIVE: Scopul disciplinei consta în asigurarea cunostintelor si informatiilor teoretice, metodologice si operationale în domeniul creditarii...

Produse și Servicii Bancare

1. CADRUL LEGAL DE DERULARE A ACTIVITATII BANCARE 1.1. Funcţiile tradiţionale ale băncilor comerciale In cadrul rolului fundamental de...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Raiffeisen Bank

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII BANCARE 1.1 Istoric. Raiffeisen Bank este o banca universala, oferind o gama completa de produse si servicii...

Poziția și ansamblul sistemului bancar din România

INTRODUCERE Economia de piaţă presupune în mod necesar existenţa unui sistem bancar care să asigure mobilizarea tuturor disponibilităţilor...

Rolul băncilor centrale în crizele bancare

CAPITOLUL I Organizarea si functionarea Bancilor Centrale I.1. Sistemul bancar din România Primele dovezi ale desfasurarii unei activitati...

Creditare - Raiffeisen Bank

INTRODUCERE Economia de piata presupune în mod necesar existenta unui sistem bancar care sa asigure mobilizarea tuturor disponibilitatilor...

Proiect practică Banca Transilvania

SECTORUL DE ACTIVITATE BANCA TRANSILVANIA este un grup financiar integrat romanesc, înfiintat în Transilvania, cu activitati dedicate distinct...

Contabilitatea Deozitelor Interbancare și ale Clientelei

CAPITOLUL I IMPORTANŢA RAIFFEISEN BANK ÎN STRUCTURA SISTEMULUI BANCAR DIN ŢARA NOASTRĂ 1.1 Prezentarea generală a Raiffeisen Bank 1.1.1 Etape în...

Controlul Bancar în Etapa Utilizării Creditelor

Introducere În acest proiect am prezentat Controlul bancar în etapa utilizării creditului. Acesta se efectuează de către referenţii de la...

Raiffeisen SA și poziția sa în ansamblul sistemului bancar din România

RAIFFEISEN S.A. ŞI POZIŢIA SA ÎN ANSAMBLUL SISTEMULUI BANCAR DIN ROMÂNIA 1. Instituţii financiar bancare: apariţie funcţii. Rolul băncilor...

Ai nevoie de altceva?