Mixul de Marketing în Sistemul Bancar

Licență
7/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 16331
Mărime: 170.86KB (arhivat)
Publicat de: Criss E.
Puncte necesare: 10
UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA FACULTATEA DE ECONOMIE ŞI ADMINISTRAREA AFACERILOR SPECIALIZAREA FINANŢE ŞI BĂNCI

Cuprins

  1. Introducere.pag.3
  2. Capitolul I
  3. Abordări privind mixul de marketing bancar.pag.4
  4. 1.1 Politica de produs.pag.5
  5. 1.2. Politica de preţ.pag.9
  6. 1.3.Politica de promovare.pag.13
  7. 1.4 Politica de distribuţie.pag.16
  8. Capitolul II
  9. Mixul de marketing bancar pe exemplul Băncii Comerciale Române.pag.21
  10. 2.1. Scurt istoric al Băncii Comerciale Române.pag.22
  11. 2.2. Politica de produs.pag.23
  12. 2.3. Politica de preţ.pag.27
  13. 2.4. Politica de promovare.pag.29
  14. 2.5. Politica de distribuţie.pag.32
  15. 2.6. Studiu aplicativ privind produsul “Divers Extra BCR”.pag.33
  16. Concluzii.pag.38
  17. Bibliografie.pag.40

Extras din licență

INTRODUCERE

Principiul care a stat la baza alegerii acestei teme pentru lucrarea de licenţă este acela că marketingul modern înseamnă mai mult decât a realiza un produs bun, a stabili un preţ atractiv pentru acesta şi a-l face accesibil consumatorilor vizati. Lansarea de produse şi servicii noi, care să aibă succes pe piaţă reprezintă o provocare permanentă pentru managementul afacerilor în instituţiile bancare.

În acest sens, este necesar ca informaţia să poata circula, să fie transmisă dintr-un loc şi să fie recepţionată în alte locuri, într-un cuvânt să fie comunicată de la o entitate la alta.

Marketingul reprezintă un real suport pentru materializarea eforturilor societăţilor de creare, producere şi comercializare a tuturor serviciilor destinate nevoilor consumatorilor. Modul de desfăşurare a activităţilor prezentate de bănci reprezintă, pentru orice ţară, un barometru al situaţiei economico-sociale.

Într-un asemenea context, lucrarea mea de diplomă işi propune să abordeze cele mai importante aspecte în ceea ce priveşte mixul de marketing bancar şi implicaţiile acestuia.

Ca studiu de caz pentru acest subiect am ales Banca Comercială Română deoarece s-a impus treptat pe piaţa internă prin seriozitate , eficienţă şi ofertă diversificată de produse şi servicii.

Voi descrie, în cateva cuvinte ceea ce este BCR, ce oferă ea şi ce o diferenţiază de celelalte bănci de pe piaţă

Încă din primii ani de funcţionare, B.C.R. şi-a propus să se dezvolte ca bancă universală, capabilă să satisfacă cerinţele unor segmente cât mai largi de clienţi.Oferă servicii bancare şi servicii financiare clienţilor persoane fizice şi juridice precum şi instituţiilor guvernamentale care işi desfăşoara activitatea în România şi în străinatate.

Aceste servicii includ: deschideri de conturi, plaţi interne şi externe, operaţiuni de schimb valutar, finanţări pentru capitalul de lucru, facilităţi de finanţare pe termen mediu şi lung, credite pentru persoane fizice, finanţări pentru întreprinderi mici şi mijlocii, emiteri de scrisori de garanţie, credite documentare precum şi servicii de leasing, asigurări, brokeraj, servicii de consultanţă financiară şi gestionarea activelor.

În ”Politica de produs”, este analizat şi exemplificat procesul de creare, dezvoltare şi lansare a produselor/serviciilor bancare cu exemple clare întâlnite la Banca Comercială Română

În ”Politica de preţ”, se regăsesc atât metodele de stabilire a preţului produselor bancare cât şi managementul preţului folosit în sistemul bancar.

În ”Politica de promovare” ne dezvăluie canalele de comunicare folosite de bănci dar şi managementul mixului comunicaţional.

În ”Politica de distribuţie”, descoperim cât de importante sunt canalele de distribuţie şi cum evoluează ele, tipologia, selecţia şi optimizarea lor.

Capitolul 1. Abordări privind mixul de marketing bancar

Marketingul este procesul prin care se face planificarea şi punerea în aplicare a demersurilor de concepere , de stabilitate a preţurilor, de promovare şi de distribuţie a ideilor, a bunurilor şi serviciilor, pentru crearea unor schimburi care să îndeplinească scopuri individuale şi organizaţionale.

Mixul de marketing reprezintă ansamblul instrumentelor cotrolabile şi tactice de marketing ( preţ, produs , plasament , promovare ) pe care firma le combină pentru a obţine raspunsul pe care- l doreşte pe piaţa ţintă.1

Până la jumătatea anilor ‘60 majoritatea instituţiilor bancare au ignorat complet marketingul. Odată cu intensificarea concurenţei unele bănci au început să facă marketing sau să creadă că fac marketing din momentul în care s-au lansat în campanii publicitare foarte costisitoare. Primele eşecuri ale campaniilor au demonstrat băncilor că, pe de-o parte aceste campanii le pot ruina şi, pe de altă parte că principala problemă nu o reprezintă atragerea a noi clienţi , ci păstrarea lor. Cu timpul majoritatea băncilor au înţeles acest lucru şi se poate spune astfel că marketingul a pătruns şi în domeniul serviciilor bancare.

Marketingul pentru o instituţie bancară, reprezintă concepţia de punere în practică şi de realizare cu toate mijloacele disponibile a obiectivelor, dezvoltării coerente şi satisfacerea segmentelor de piaţă, determinate şi selecţionate în prealabil.

Este ansamblul proceselor care conduc la satisfacerea necesităţilor financiare ale clienţilor, într-o manieră profitabilă pentru bancă.2 Urmareşte aceleaşi obiective ca şi marketingul industrial sau comercial, însă pentru atingerea acestora foloseste metode specifice adaptate produselor şi clientelei sale. Chiar daca vorbim de produse bancare, în cazul marketingului bancar avem de-a face cu un marketing de servicii.

Serviciile bancare s-au diversificat .Aceasta extindere a urmărit profitul, dar pe de altă parte, a urmărit să sprijine pe client, uşurându-i accesul la serviciile utile şi dorite.

Adoptarea conceptului de marketing, ca bază a ansamblului deciziilor strategice şi tactice, care se adoptă în procesul de consum şi în existenţa instituţiei bancare, presupune luarea în considerare a patru elemente3 :

- Satisfacerea dorinţelor clienţilor

- Rentabilitatea

- Cointeresarea angajaţilor

- Responsabilitatea socială.

Specialiştii, atunci când discută strategiile de marketing pentru produse au în vedere cele patru componente ale mixului: produsul, preţul, plasamentul (distribuţia) şi promovarea (comunicaţia). Acestea sunt cunoscute şi ca cei patru „p” ai mixului de marketing.

Preview document

Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 1
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 2
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 3
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 4
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 5
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 6
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 7
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 8
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 9
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 10
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 11
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 12
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 13
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 14
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 15
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 16
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 17
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 18
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 19
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 20
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 21
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 22
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 23
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 24
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 25
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 26
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 27
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 28
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 29
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 30
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 31
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 32
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 33
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 34
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 35
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 36
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 37
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 38
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 39
Mixul de Marketing în Sistemul Bancar - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Mixul de Marketing in Sistemul Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii Moderne de Marketing Bancar

CAP. 1. ASPECTE CONCEPTUALE PRIVIND ACTIVITATEA DE MARKETING BANCAR 1.1 Conceptul de marketing bancar Introducerea marketingului în sectorul...

Marketingul Serviciilor Financiar-Bancare - Mixul de Marketing în Sectorul Bancar

Capitolul 1. Marketingul Financiar Bancar .Delimitări Conceptuale Civilizaţia financiară a ultimelor doua decenii ne-a pus in fata unei avalanşe...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Marketingul Serviciilor Financiar-Bancare

INTRODUCERE Această lucrare are la bază analiza marketingul serviciilor bancare Marketingul serviciilor, ca domeniu distinct al marketingului...

Marketingul Bancar în România și Perspectivele Sale

I N T R O D U C E R E În cadrul sectorului financiar, băncile joacă un rol crucial, fiind un sistem indispensabil al sectorului economic fără de...

Mixul de Produs în Cadrul BRD - Groupe Societe Generale

Prezenta lucrare are ca principal obiectiv prezentarea mixului de marketing în activitatea financiar-bancară. Rolul acestuia este reflectat de...

Analiza comparativă a politicii de marketing în domeniul financiar - bancar - BRD

I. Prezentarea domeniului financiar-bancar romanesc 1.1. Structura si evolutia sistemului bancar În perioada economiei cu planificare centrala,...

Mixul de Marketing - Implementare Produse de Retail în Sistemul Bancar

CAPITOLUL 1 Conţinutul politicii de marketing si Locul serviciilor bancare în teoria economică Adoptarea conceptului de marketing de către o...

Conceptul clienților persoane fizice

BIBLIOGRAFIE 63 1. Scurtǎ introducere în problematica marketingului bancar în România În lumea modernă a unei concurenţe în fiecare domeniu de...

Analiza privind mixul de marketing al B.C. Moldova-Agroindbank S.A.

BC"Moldova Agroindbank" S.A. reprezintă o bancă comercială pe acţiuni,care efectuează operaţiuni bancare de atragere şi repartizare ale mijloacelor...

Marketing Bancar

PARTEA I Marketingul bancar trebuie privit cu mult interes având în vedere evoluţia serviciilor de acest tip, care cunosc în România o evoluţie...

Ai nevoie de altceva?