Rețeaua Băncilor Străine în România

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 54 în total
Cuvinte : 24090
Mărime: 658.14KB (arhivat)
Publicat de: Octavia Alexa
Puncte necesare: 11
UNIVERSITATEA DIN PITEŞTI FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA FINANŢE ŞI BĂNCI

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL 1. BĂNCILE TRANSNAŢIONALE ŞI ROLUL ACESTORA ÎN CADRUL SISTEMULUI FINANCIAR-MONETAR INTERNAŢIONAL 6
  3. 1.1 Expansiunea bancară 6
  4. 1.1.1 Formele expansiunii bancare 6
  5. 1.1.2 Consecinţele expansiunii bancare 9
  6. 1.2 Internaţionalizarea sistemului bancar 10
  7. 1.3 Globalizarea bancară 14
  8. 1.3.1 Cauzele şi formele pătrunderii băncilor străine în Europa Centrală şi de Est 14
  9. 1.3.2 Teoria banking-ului multinaţional în Europa Centrală şi de Est 14
  10. 1.4 Transformarea sistemului bancar 17
  11. CAPITOLUL 2. EVOLUŢIA REŢELEI BĂNCILOR STRĂINE ÎN ROMÂNIA ŞI OPERAŢIUNILE DERULATE DE ACESTEA 19
  12. 2.1 Evoluţiile structurale în domeniul bancar 19
  13. 2.2 Evoluţiile structurale la nivelul bilanţului agregat al instituţiilor de credit 24
  14. 2.2.1 Dinamica activelor bancare 24
  15. 2.2.2 Evoluţia surselor de finanţare proprii, atrase şi împrumutate 26
  16. 2.3 Adecvarea capitalului 29
  17. 2.3.1 Evoluţia fondurilor proprii de care dispun băncile străine 30
  18. 2.3.2 Analiza solvabilităţii 34
  19. 2.4 Creditele şi riscul de credit 40
  20. 2.5 Riscul de lichiditate 47
  21. CONCLUZII 50
  22. BIBLIOGRAFIE 53

Extras din licență

INTRODUCERE

În anii recenţi, integrarea economică globală a fost accelerată pe o multitudine de fronturi, viteza fiind caracteristică acestor timpuri. Fluxurile financiare internaţionale au cunoscut o amplă expansiune atât în interiorul economiilor fiecărei ţări, cât şi la nivel global, integrând în această mişcare continente şi regiuni aflate la mare depărtare. Dacă liberalizarea comerţului începută cu mult timp în urmă continuă şi astăzi, în sfera finanţelor modificările au fost atât de mari, practic nemaîntâlnite în istoria sistemelor financiare. Acest lucru impune ca globalizarea financiară să fie însoţită de o contiună şi rapidă creştere sau dezvoltare a schimbului mondial de bunuri şi servicii, însă fluxul modificărilor comerciale a fost însoţit de un flux al capitalurilor.

În ultimele decenii, dezvoltarea operaţiunilor cu instrumente financiare derivate a oferit jucătorilor din piaţă atât o posibilitate de asigurare împotriva riscului, dar şi un mijloc de speculaţie. Această ofertă şi-a creat cererea prin apariţia pe piaţă a unor instituţii financiare de tipul fondurilor de investiţii şi a fondurilor de pensii private, deţinătoare ale unor resurse ce trebuie plasate în investiţii mai rentabile şi mai sigure.

Dezvoltarea instituţională a fondurilor de investiţii şi pensii a fost acompaniată de formarea trusturilor financiare globale, rezultate în urma unor fuziuni dintre bănci comerciale, bănci de investiţii şi societăţi de asigurări, lucru care a permis participarea la creşterea capitalului actorilor financiari globali, prin achiziţia titlurilor de participaţie de către marile fonduri.

Prăbuşirea comunismului a creat o atracţie pentru noile pieţe în formare, emerging markets, cu oportunităţi de investiţii mari, ceea ce a atras capitalul financiar privat în finanţarea accelerată a unor dezechilibre externe ale ţărilor în curs de dezvoltare.

Economia mondială polarizează astăzi economiile ţărilor dezvoltate şi economiile ţărilor în curs de dezvoltare şi subdezvoltate. Modelul este asemănător relaţiei „centru-periferie”, în care se interpun intermediarii, respectiv ţările în curs de dezvoltare, sau „middle-place”, în care motorul de dezvoltare organizează relaţii şi parteneriate între membrii sistemului, dispunând de un complex de mijloace şi resurse de intervenţie.

Lumea modernă se confruntă cu un puternic fenomen al dezeconomisirii. Explozia informaţională, succesele explorării spaţiului cosmic, dezvoltarea geneticii şi a medicinei, desfiinţarea sistemului monetar internaţional, crizele petroliere, înfiinţarea unor noi uniuni economico-monetare, dezvoltarea tehnologiilor IT sunt tot atâţia factori care au impus accentuarea consumului în ultimii 50 de ani. S-a impus conceptul economiei de consum în paralel cu dezvoltarea conceptului economiei ofertei în USA şi apoi în ţările Europei.

Înclinaţia spre consum în ţările dezvoltate a condus fenomenul dezeconomisirii şi a orientat băncile transnaţionale în atragerea unor surse financiare din ţări mai puţin dezvoltate şi orientarea acestora în credite pentru consum la nivelul ţărilor bogate. Acest lucru a determinat creşterea producţiei şi a economiei acestor ţări, dar şi la dispariţia unor posibilităţi de finanţare pentru cele mai sărace. Se remarcă faptul că plasamentele au fost profitabile, o parte din venituri sub forma dobânzilor s-au reintegrat în fluxurile financiare ale ţărilor de provenienţă, iar în funcţie de oportunităţile interne au îmbrăcat şi forma investiţiilor, dar într-un ritm inferior economiilor dezvoltate. Fenomenul dezeconomisirii s-a manifestat pregnant şi în ţările supuse tranziţiei la sistemul economiei de piaţă.

Internaţionalizarea afacerilor, ca formă specifică a economiei globale, iar în cadrul acesteia a intermedierii bancare, angajează resurse financiare, umane şi materiale importante, băncile efectuând afaceri pe pieţele externe doar în cazul estimării unor profituri suficiente pentru acoperirea riscurilor asumate. În condiţiile internaţionalizării afacerilor şi creditelor bancare, băncile privite din perspectiva afacerii sunt supuse riscului internaţional, iar atunci când acestea sunt implicate în procese de achiziţii şi fuziuni cu alte entităţi, riscurile financiare au o tendinţă de agregare, mai ales în prima etapă a proceselor.

Evoluţia viitoare a activităţilor bancare va determina afirmarea puternică a băncilor pe pieţele internaţionale, transformarea produselor şi serviciilor bancare, reconstrucţia organizatorică a băncilor în sensul afirmării ca generatoare şi purtătoare ale noilor forme de monedă şi instrumente monetare, banca menţinându-şi natura activităţilor, însă modificându-şi modilităţile de realizare a acestora.

Expansiunea băncilor pe pieţele financiare prin transformarea şi integrarea acestora, internaţionalizarea activităţilor bancare, pătrunderea băncilor în domenii de activitate nonbancară prin integrarea în holdinguri şi conglomerate financiar-bancare, promovarea armonizării reglementative internaţionale, diversificarea riscurilor, interconectarea şi propagarea acestora, extinderea produselor, serviciilor şi instrumentelor bancare de substituţie, susţinere şi acoperire, accentuarea şi accelerarea proceselor de concentrare, descentralizare şi concentrare a activităţilor bancare constituie fenomenele diverse care vor caracteriza perspectivele activităţilor bancare.

Ultimele au indus activităţii bancare un proces de transformare, adaptare la noile condiţii ale dinamicii economice, la crearea cărora activitatea bancară a contribuit semnificativ. Susţinută de o tehnologie revoluţionară în operaţionalizarea activităţilor şi în diseminarea informaţiilor, activitatea bancară şi-a transformat însă conţinutul, obiectul de activitate, moneda, având aproape complet esenţă şi caracteristici bancare, forma bancară de manifestare a monedei modificându-i conţinutul şi afectându-i esenţa.

Diversificarea transformărilor înregistrate de sistemul bancar poate fi abordată din trei perspective interdependente:

• perspectiva compoziţională, urmărind expansiunea activităţilor bancare pe pieţele financiare, multiplicarea instrumentelor, produselor, tehnicilor;

• perspectiva spaţială, referitoare la internaţionalizarea şi interconectarea activităţilor bancare, reconfigurarea organizaţională a acestora;

• perspectiva temporală, abordând viitorul activităţii bancare, influenţat de noile tehnologii de operare şi transmitere a informaţiilor.

Lucrarea „Reţeaua băncilor străine în România” este structurată în 2 capitole, „Băncile transnaţionale şi rolul acestora în cadrul sistemului financiar-monetar internaţional” şi „Evoluţia reţelei băncilor străine în România şi operaţiunile derulate de acestea”.

Primul capitol cuprinde 4 subcapitole şi reprezintă o introducere în istoria evoluţiei băncilor, prezentată pe etapele ei succesive, vizând amploarea luată prin expansiunea bancară, formele acesteia şi consecinţele asupra economiilor. Internaţionalizarea bancară şi globalizarea bancară sunt tratate prin atingerea trăsăturilor specifice ale acestora, parcursul băncilor în evoluţia lor.

Al doilea capitol debutează cu o prezentare generală a evoluţiilor structurale în sectorul bancar şi continuă cu evoluţiile structurale la nivelul bilanţului agregat al instituţiilor de credit, respectiv dinamica activelor bancare şi evoluţia surselor de finanţare proprii, atrase şi împrumutate. În subcapitolul „Adecvarea capitalului”, structurat în două părţi, am prezentat tendinţa indicatorilor de solvabilitate, măsurile luate în legătură cu prudenţa bancară. În subcapitolul „Creditele şi riscul de credit” am subliniat evoluţia creditului neguvernamental, cauzele care au generat această evoluţie, ce derivă din cererea şi oferta de credite. Ultimul subcapitol al lucrării, „Riscul de lichiditate”, încheie cu poziţia de lichiditate a instituţiilor de credit, impactul asupra creşterii viitoare a creditului şi potenţialul efect negativ asupra riscului de credit.

CAPITOLUL 1

BĂNCILE TRANSNAŢIONALE ŞI ROLUL ACESTORA ÎN CADRUL SISTEMULUI FINANCIAR-MONETAR INTERNAŢIONAL

1.1. EXPANSIUNEA BANCARĂ

Înţelegerea expansiunii bancare nu se poate realiza în afara operaţiunilor şi pieţelor financiare. Trecerea prin viaţa financiară a activităţii de specialitate bancară devine indispensabilă, domeniul financiar fiind cheia de boltă a unei înţelegeri multidimensionale a ceea ce se întâmplă astăzi şi se va întâmpla în viitor. În acest sens, expansiunea bancară poate fi abordată într-o perspectivă dublă: pătrunderea băncilor pe pieţele financiare şi pătrunderea instituţiilor nonbancare în activitatea bancară.

Preview document

Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 1
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 2
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 3
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 4
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 5
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 6
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 7
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 8
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 9
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 10
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 11
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 12
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 13
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 14
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 15
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 16
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 17
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 18
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 19
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 20
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 21
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 22
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 23
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 24
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 25
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 26
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 27
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 28
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 29
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 30
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 31
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 32
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 33
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 34
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 35
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 36
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 37
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 38
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 39
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 40
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 41
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 42
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 43
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 44
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 45
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 46
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 47
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 48
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 49
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 50
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 51
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 52
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 53
Rețeaua Băncilor Străine în România - Pagina 54

Conținut arhivă zip

  • Reteaua Bancilor Straine in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Constituirea și funcționarea băncilor în România sub autoritatea Băncii Naționale a României

CAP. I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL BANCAR 1.1. Banca şi activitatea bancară în timp şi spaţiu Activitatea bancară îşi are originile în...

Sistemul Bancar Românesc

Introducere Primele dovezi ale deşfăşurării unei activităţi bancare pe teritoriul României datează din anii 167 e.n.Este vorba despre un document...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Sisteme Bancare Comparate

CAPITOLUL 1 CONFIGURAŢIA Sistemelor Bancare Contemporane În ultimii 20 de ani şi mai ales anii ’90, în Statele Unite şi în alte ţări dezvoltate se...

Constituirea și Funcționarea Băncilor Românești și a Sucursalelor Băncilor Străine în România

CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND SISTEMUL BANCAR 1.1.Banca si activitatea bancara în timp si spatiu Activitatea bancara îsi are...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Banca Română pentru Dezvoltare - studiu monografic

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie În România, sistemul bancar cuprinde bancile comerciale care îsi desfasoara...

Monografie bancară - Raiffeisen Bank

Prezentare generala Raiffeisen Bank – “Cea mai buna banca româneasca” ( Global Finance) Raiffeisen Bank este un partener pe termen lung pentru...

Studiu monografic realizat la Banca Română pentru Dezvoltare

6.1. Politica de marketing la nivel de produs: Produsele si fenomenele bancare au cunoscut în ultimul timp o mare expansiune. Aparitia unor noi...

Studiu monografic la disciplina Tehnica Operațiunilor Bancare - Banca Română pentru Dezvoltare

Denumirea si sigla: Forma juridica: societate pe actiuni, persoana juridica româna Adresa – Centrala Turn BRD – B-dul. Ion Mihalache nr. 1-7,...

Banca Transilvania

Cap. 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Momentul istoric al înfiintarii Legenda unitati BT: exista unitati vor...

Monografie BRD

Scurt istoric al Băncii Române pentru Dezvoltare- Groupe Société Générale BRD - Groupe Société Générale este a doua Bancă din România după totalul...

Noutăți și tendințe în managementul actual al băncilor comerciale

INTRODUCERE Termenul de management utilizat în exces astăzi pentru a explica o stare de spirit modernă este necesar pentru a induce celor aflaţi...

Concurența Bancară

Cap. I Evolutia sistemului bancar românesc dupa anul 1990 Banca este locul care te împrumuta cu bani, daca faci dovada ca nu ai nevoie de ei...

Ai nevoie de altceva?