Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 25665
Mărime: 281.99KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. - 2 -
  2. DEPOZITE BANCARE – Concepte,clasificaţii, trăsături - 2 -
  3. 1.1. Contractul de depozit – definiţie, varietăţile contractului - 3 -
  4. 1.2 Categorii de conturi bancare - 4 -
  5. 1.3 Depozitele– ca sursă de creditare - 11 -
  6. 1.4.Gestionarea depozitelor ca parte importantă a pasivelor băncii - 16 -
  7. 1.5 Aprecieri privind riscul bancar - 18 -
  8. CAPITOLUL 2. - 22 -
  9. REFLECTAREA EVIDENŢEI DEPOZITELOR LA COOPERATIVA DE CREDIT PHOENIX - 22 -
  10. 2.1 Prezentarea generală a unităţii studiate - 22 -
  11. 2.2. Profilul activităţii si obiectivele de activitate - 22 -
  12. 2.3. Obiectivele şi tendinţele unităţii - 24 -
  13. 2.4. Prezentarea sistemului informatic existent - 25 -
  14. 2.5. Prezentarea relaţiilor funcţionale între compartimentele unităţii - 25 -
  15. 2.6. Descrierea fluxului informaţional al unităţii - 26 -
  16. 2.7. Depozitele, parte componentă activităţii unităţii - 27 -
  17. CAPITOLUL 3. - 30 -
  18. SISTEM INFORMATIC PRIVIND EVIDENŢA DEPOZITELOR - 30 -
  19. 3.1. Concepţii generale privind sistemul informaţional economic - 30 -
  20. 3.1.1 Proiectarea logică a sistemului informaţional - 32 -
  21. 3.1.2. Proiectarea fizică a sistemelor informaţionale - 33 -
  22. 3.2. Definirea obiectivelor sistemului informaţional existent - 34 -
  23. 3.3. Rolul intrărilor şi ieşirilor sistemului informaţional - 35 -
  24. 3.4. Proiectarea bazei informaţionale - 36 -
  25. 3.4.1. Determinarea conţinutului bazei informaţionale - 37 -
  26. 3.4.2. Definirea entităţilor bazei de date şi a relaţiilor dintre acestea - 38 -
  27. 3.5. Codificarea atributelor bazei informaţionale şi definirea - 41 -
  28. relaţiilor dintre atribute - 41 -
  29. 3.5.1. Simbolizarea atributelor - 41 -
  30. 3.5.2. Codificarea atributelor - 42 -
  31. 3.6. Proiectarea de detaliu (fizică) a sistemului informaţional - 42 -
  32. 3.6.1. Proiectarea structurii bazei informaţionale - 43 -
  33. 3.6.2 Proiectarea prelucrărilor specifice unităţilor de prelucrare - 46 -
  34. 3.7. Ieşirile sistemului informaţional - 52 -
  35. 3.8. Exemplificarea câtorva proceduri funcţionale din sistemul proiectat - 56 -
  36. 3.9. Concluzii generale - 61 -
  37. BIBLIOGRAFIE: - 63 -

Extras din licență

CAPITOLUL 1.

DEPOZITE BANCARE – Concepte,clasificaţii, trăsături

„Competiţia funcţionează cel mai bine atunci când competitorilor le sunt clare costurile... şi costurile băncilor sunt inevitabil legate de un cost care este extraordinar de neclar,incert, şi greu de estimat. Acest cost este riscul pierderii în patrimoniu în special dacă acest patrimoniu trebuie convertit în bani gheaţă. “

Frederic Solomon

Comerţul cu bani a apărut cu mult înaintea băncilor. Încă din evul mediu, din rândurile negustorilor, zarafii s-au separat ca pătură socială şi se ocupau cu comerţul de monede locale şi monede străine. În mâinile zarafilor, se concentrau disponibilităţile monetare ale negustorilor, evitându-se astfel riscul de păstrare a valorilor. După un timp, din sumele păstrate, zarafii au început să acorde credite. O parte însemnată dintre zafiri, odată cu dezvoltarea societăţii, s-au transformat treptat în bancheri.

Primele bănci au apărut prin secolul al XVI-lea la Venetia,Genova şi Milano. Băncile au luat o mai mare dezvoltare pe măsura extinderii relaţiilor de producţie, contribuind la eliberarea creditului de condiţiile înrobitoare ale cămătariei.

Circulaţia capitalului de împrumut era înfăptuită, în principal prin intermediul unor organizaţii de credit, adică prin bănci. În aceste condiţii, s-a ajuns la o creştere a activităţii bancare, care s-a generalizat pe la sfârşitul secolului al XIX-lea. În a doua jumătate a secolului nostru serviciile bancare s-au diversificat, pe de o parte, prin angajarea în unele operaţiuni altădată aflate în sarcina unor bănci specializate şi prin prestarea unor servicii aflate în zone de graniţă cu alţi operatori financiari. Băncile reprezintă întreprinderi particulare, societăţi în nume colectiv, societăţi anonime sau ale statului care concentrează capitalurile disponibile din economie şi le pun la dizpoziţia agenţilor economici, inclusiv statului sub formă de credite.

Justificarea băncilor rezidă in primul rând, în necesitatea ca activitatea economică să fie alimentată cu fonduri (capitaluri), în al doilea rând, relaţia de ansamblu a acestor capitaluri se soldează cu importante sume temporar libere care trebuie integrate în economie şi deci, orientate în scopuri precise ale proceselor economice; totodată, datorită managementului pe care-l practică aceste bănci – ele fiind instituţii cu grad ridicat de specializare în operaţiuni monetare dintre cele mai diverse – reuşesc să stăpânească anumite tehnici, să creeze o întreagă psihologie şi atitudine în relaţiile dintre posesorii de capitaluri (creditorii) şi beneficiarii acestuia (debitorii).

Băncile ca instituţii specializate, se ocupă de organizarea şi realizarea împrumuturilor, obiectul lor de activitate fiind, în principal, gestionarea acestora, iar scopul final, obţinerea profitului bancar. Activitatea bancară poate fi definită ca fiind ansamblul de operaţii cu privire la atragerea de fonduri disponibile de la public, în conturi cu numerar sau titluri negociabile plătibile la vedere sau la termen, în vederea păstrării şi funcţionării lor, iar pe de altă parte acordă credite solicitanţilor .

Activitatea bancară pune în evidenţă atât avantajele de ordin tehnic cât şi economic, întrucât asigură păstrarea sumelor proprietate a deponenţilor, efectuarea rapidă a plăţilor şi, nu în ultimul rând, capacitatea de a deţine informaţii şi de a ţine evidenţe certe.

Băncile joacă şi rolul de consilier financiar al agenţilor economici în căutare de resurse de finanţare şi de mijloace de investire a resurselor. Deci tradiţional băncile şi-au desfăşurat activitatea în trei sfere principale: atragerea de depozite, acordarea de credite şi operarea transferurilor monetare.

Rolul băncilor nu se rezumă însă doar la aceste activităţi. Activitatea bancară se întrepătrunde cu activitatea economică, penetrând în mecanismul complex al acesteia, având totodată, rolul de a servi procesul decizional şi luarea măsurilor în legătură cu politica monetar-financiară a statului.

1.1. CONTRACTUL DE DEPOZIT– DEFINIŢIE, VARIETĂŢILE CONTRACTULUI

a) Definiţie

Contractul de depozit este convenţia încheiată între bancă şi clientul acesteia pentru constituirea unui depozit bancar şi efectuarea operaţiunilor cu disponibilul acestui cont în sensul majorării sau diminuării depozitului iniţial, banca având dreptul de a dispune de aceste fonduri în propriul său interes dar şi obligaţia de a le restitui la cererea deponentului sau de a executa ordinele acestuia date prin cec, prin virament sau prin card bancar cu privire la transferul fondurilor în favoarea altor persoane. Banii din cont sunt disponibilităţi băneşti aflate în conturile deschise la bănci de câtre agenţii economici nebancari şi care sunt transmişi de la un titular de cont la altul cu ajutorul instrumentelor de plată.

Disponibilităţile sunt considerate bani veritabili deoarece titularul unui cont îşi poate achita cu ajutorul lor mărfurile cumpărate si celalalte datorii. Ele pot fi utilizate la vedere îndeplinind funcţiile banilor efectiv, putănd fi utilizate fără preaviz. În prezent, în practică ,banii din cont au din punct de vedere cantitativ un rol mai important decât bani efectivi, deoarece majoritatea tranzacţiilor sunt lichidate cu ajutorul cecurilor. Monede de cont în sens restrâns sunt reprezentate de soldurile creditoare ale conturilor deschise în bănciile comerciale pe numele agenţilor economici nebancari (întreprinderi, instituţii, populaţie).

Încheierea contractelor de depozit este monopolul băncilor şi al Casei de Economii şi Consemnaţiuni, singurele instituţii care au capacitatea juridică de a primi spre păstrare fonduri băneşti aparţinând publicului, având totodată posibilitatea de a le utiliza pentru propriul interes, dar cu obligaţia de a le restitui la cerere (la vedere) sau la termenul convenit. Banca devine proprietara fondurilor, care sunt bunuri fungibile sau consumptibile şi totodată ea suportă riscul pieirii sau degradării fortuite. La cerere sau la termen ea restituie nu aceiaşi bani nici aceeaşi valoare, ci aceiaşi sumă , indiferent de fluctuaţile puterii de cumpărare a banilor depuşi şi chiar dacă în perioada executârii contractului banca a utilizat aceşti bani şi a realizat profit.

Deseori nici nu se restituie numerar ci se predau carnete de cecuri sau se operează viramente, tot aşa cum uneori nu se depune numerar ci contul se alimentează prin virament sau pe baza scontării de câtre bancă a unui efect de comerţ. Depozitele băneşti pot fi purtătoare de dobândă dar aceasta nu este o obligaţie a bănci. În practică însă nici o bancă nu va uza de această posibilitate ci va acorda dobânzi pentru atragerea depunătorilor care privesc aceste depozite atât ca instrumente de economisire, păstrare şi prevedere cât şi ca mijloc de fructificare şi sursă de credit.

Datorită încasării dobânzi, contractul de depozit are sub aspect economic aparenţa unui împrumut acordat băncii, mai ales în cazul depozitului pe termen.

Obiectul contractului îl constituie efectuarea operaţiunilor de depozite la vedere şi la termen, în cont, cu numerar şi cu titluri constând în atragerea resurselor băneşti de la persoanele juridice şi fizice, în vederea păstrării şi fructificării lor. Restituirea de câtre bancă a depozitului poate fi refuzată prin opunerea compensaţiei legale cu o creanţă a băncii faţă clientul deponent.

b). Varietăţile contractului

Forma de bază a contractului de depozit de fonduri în bancă este depozitul la vedere care implică obligaţia băncii de a restitui fondurile în orice moment, la cererea depunătorului. Această varietate a contractului exclude total ideea de împrumut acordat de client băncii.

Depozitul pe termen, cu durata normală între o lună si 12 luni, se aseamănă cu un împrumut cu dobânda acordat băncii. Dobânda acordată de bancă variază în raport cu durata obligatorie a depozitului. În practica engleză distincţia este mai netă între depozitele la vedere (current accounts) şi cele la termen (deposit accounts). Depozitele bancare pot fi reprezentate şi prin certificate de depozit, care sunt titluri negociabile.

Pentru a face faţă concurenţei caselor de economii ca şi pentru a orienta câtre anumite forme de plasament economiile persoanelor fizice, băncile au introdus sistemul de depozit de economii, care cunoaşte o mare varietate de forme: librete de economii, economii pentru locuinţă, economii pentru plasament industrial.

Libretele de economii, oferă un serviciu de caserie restrâns, care nu permite şi eliberarea de cecuri ci doar retragerea de numerar sau efectuarea de viramente din sau în alt cont aparţinând aceluiaşi titular. Operaţiunile sunt înscrise în libretul eliberat titularului.

Depozitele de economii pentru constituirea sau cumpărarea unei lucuinţe se bazează pe acelaşi mecanism ca şi creditele accesibile după un termen. O perioadă de economisire în depozit bancar este urmată de acordarea unui credit a cărui sursă îl constituie tocmai depozitele de economii.

Un alt contract specific de depozit este depozitul de titluri. Contractul de depozit de titluri este convenţia încheiată între bancă şi clientul său care se obligă să le păstreze şi să le restituie la cererea depunătorului.

Bibliografie

1. Basno C., Dardac N., Floricel C., Monedă, credit, bănci, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1999

2. Berea O., Management bancar –Fundamente şi orientări, Editura Economică, Bucureşti, 2000

3. Cerna S., Moneda şi teoria monetară,vol.1, Editura Mirton, Timişoara,2000

4. Davidescu N., Sisteme informatice financiar-bancare, Editura All Beck, Bucureşti, 1998

5. Dedu V., Management bancar, Editura Sildan’94 , Bucureşti, 1996

6. Ionescu L., Institutul bancar român, Băncile şi operaţiunile bancare,Editura Economică, Bucureşti, 1996

7. Mayer Th., Bani, activitatea bancară şi economia, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti, 1993

8. Miţu I., Managementul riscului bancar, Editura Expert, Bucureşti, 2000

9. Onete B., Sisteme informatice, Editura ASE, Bucureşti, 2002

10. Rotaru C., Managementul performanţei bancare,Editura Expert,Bucureşti, 2001

11. Turcu I., Operaţiuni şi contracte bancare, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 1997

12. Ungurean P., Produse şi operaţiuni bancare, Editura Dacia, Cluj Napoca, 2001

13. Zaharciuc Elena,Contabilitatea societăţilor bancare,Editura Teora, Bucureşti,2000

Preview document

Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 1
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 2
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 3
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 4
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 5
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 6
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 7
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 8
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 9
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 10
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 11
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 12
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 13
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 14
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 15
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 16
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 17
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 18
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 19
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 20
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 21
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 22
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 23
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 24
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 25
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 26
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 27
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 28
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 29
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 30
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 31
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 32
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 33
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 34
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 35
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 36
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 37
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 38
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 39
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 40
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 41
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 42
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 43
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 44
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 45
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 46
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 47
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 48
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 49
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 50
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 51
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 52
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 53
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 54
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 55
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 56
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 57
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 58
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 59
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 60
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 61
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 62
Sistem informatic privind evidența depozitelor bancare - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Sistem informatic privind evidenta depozitelor bancare.DOC

Alții au mai descărcat și

Bază de date a băncii BRD

1. Cunoasterea firmei si a sectorului de activitate a) Scurt istoric al firmei: In anul1923 se înfiinţează Societatea Naţională de Credit...

Prezentarea Depozitelor Bancare - Depozitul Relax

Introducere Obiectul principal al activitatii bancare il constitue atragerea de fonduri de la persoanele juridice si fizice, sub forma de depozite...

Concepte Generale Privind Depozitele Bancare și Caracteristica Lor

Introducere Istoria sistemului bancar îşi găseşte originile în trecutul îndepărtat. Există mărturii foarte vechi ce atestă practicarea unor...

Depozite Bancare

Introducere Economia de piaţă situează în centrul activităţii sale instituţia financiară, numită şi banca. Banca ca fiind o instituţie financiară...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

Te-ar putea interesa și

Sisteme informatice și sisteme informaționale

1. Sistemul informatic versus sistemul informational de conducere Un sistem informational este un ansamblu de oameni, echipamente, software,...

Monografie de practică la BCR

CAPITOLUL I Sistemul Informational Bancar 1.1 Documentatia bancara BANCA COMERCIALA ROMÂNA este prima banca din Romania care a înfiintat o retea...

Marketingul serviciilor bancare și marketingul bancar în Republica Moldova

Aparitia si dezvoltarea serviciului bancar in lume Istoria sistemului bancar isi găseşte originile in trecutul îndepărtat. Exista marturii foarte...

Auditul Sistemelor Informatice Contabile și Bancare

INTRODUCERE Societatea informationala determina o crestere dramatica a dependentei tuturor domeniilor vietii economico-sociale de tehnnologiile...

Sisteme informaționale în management, studiu de caz farmaceutică Remedia SA

1. INTRODUCERE În perioada contemporană se remarcă existenţa necesităţii utilizării de manageri a sistemelor informatice şi a tehnologiei...

Monografie Unicredit Țiriac Bank

1. Prezentarea bancii UniCredit Tiriac Bank este membra a Grupului UniCredit, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata europeana a...

Model caiet practică Eximbank

STRUCTURA ORGANIZATORICĂ Organigrama băncii X Structurile organizatorice interne din cadrul centralei băncii au fiecare în domeniul lor de...

Operațiuni privind acordarea de credite, depozite de către Alpha Bank România

Capitolul 1 Prezentarea băncii. Istoric şi evoluţie 1.1. Momentul istoric al înfiinţării, principalele etape şi evoluţia sa în sistemul bancar...

Ai nevoie de altceva?