Tendințe în procesul de economisire din România

Licență
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 13144
Mărime: 886.30KB (arhivat)
Publicat de: Adrian C.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Dănilă
Lucrare de Licenta prezentată in iulie 2009, la Facultatea de Finate, Asigurari, Banci si Burse de valori - Academia de Studii Economice bucuresti

Cuprins

  1. INTRODUCERE 2
  2. CAPITOLUL 1 - ASPECTE GENERALE ALE PROCESULUI DE
  3. ECONOMISIRE ÎN SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA 4
  4. 1.1. Produse bancare şi nonbancare de economisire 6
  5. 1.1.1. Depozitele bancare 6
  6. 1.1.2. Alte produse de economisire 9
  7. CAPITOLUL 2 - FACTORI, CONDIŢII ŞI EFECTE ALE PROCESULUI DE
  8. ECONOMISIRE 11
  9. 2.1. Comportamentul de economisire. Factori cauzali 11
  10. 2.2. Inflaţia 13
  11. 2.3. Dobânda 16
  12. 2.3.1. Rata medie a dobânzii bancare pasive 17
  13. 2.3.2. Marja medie de rată nominală a dobânzii 18
  14. 2.4. Optimul calitate-cost 18
  15. CAPITOLUL 3 - FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR ÎN
  16. SISTEMUL BANCAR (FGDSB) 20
  17. 3.1. Generalităţi despre Fond 20
  18. 3.2. Rolul FGDSB în asigurarea stabilităţii sistemului banca
  19. şi în creşterea economisirii în depozite 20
  20. 3.3. Situaţia financiară a Fondului 21
  21. 3.4. Plata depozitelor insolvabile garantate de FGDSB 23
  22. CAPITOLUL 4 - ANALIZA EVOLUŢIEI DEPOZITELOR ÎN ULTIMII
  23. ANI ŞI TENDINŢE ÎN PROCESUL DE ECONOMISIRE 25
  24. 4.1. Tendinţe bancare la începutul anului 2009 25
  25. 4.2. Situaţiile în care populaţia este dispusă să economisească 26
  26. 4.3. Evoluţia procesului de economisire 28
  27. 4.4. Stabilitatea financiară, poziţia bilanţieră a populaţiei si economisirea 34
  28. 4.5. Comportamentul deponenţilor din România în contextul crizei, in perioada
  29. diminuării încrederii în sistemul bancar 38
  30. CONCLUZII 41
  31. BIBLIOGRAFIE 43
  32. ANEXE

Extras din licență

INTRODUCERE

Având în vedere că fundamentul sistemului bancar este atragerea de lichidităţi din rândul populaţiei pentru a le oferi la rândul ei sub forma de credite, în vederea obţinerii profitului, economisirea reprezintă un fenomen deosebit de important şi interesant în a-l analiza.

Această lucrare îşi propune să trateze o problemă de actualitate şi de o importanţă deosebită, şi anume - analiza evoluţiei procesului de economisire şi evidenţierea tendinţelor ce au avut loc în contextul influenţei anumitor factori macroeconomici, cum ar fi: rata dobânzii, rata inflaţiei, ş.a., dar şi în contextul situaţiei economice naţionale şi mondiale. Astfel, voi pune alături câteva variabile macroeconomice care constituie asemenea cauzalităţi, în vederea extragerii unor concluzii privind cauzalităţile şi comportamentele medii privind cererea de depozite bancare.

De asemenea, am surprins momentele în care evenimentele de pe plan mondial şi-au pus amprenta în mod direct şi cu repercusiuni vizibile asupra depozitelor, evidenţiind faptul că undele de „şoc” se propagă rapid şi au loc imediat schimbări în procesul de economisire.

Astfel, lucrarea este împărţită în patru capitole:

Primul capitol este cel dedicat aspectelor teoretice şi de analiză generală a procesului de economisire în sistemul bancar, cu evidenţierea produselor bancare participante ce reprezintă “actorii principali” în acest fenomen.

Al doilea capitol este dedicat prezentării factorilor cauzali care înfluenţează în mod direct şi nu numai comportamentul populaţiei în ceea ce priveşte economisirea, aceştia fiind de natură economică (inflaţie, rata dobânzii bancare pasive, randametul titlurilor de valoare, randamentul pieţei imobiliare, etc.) şi psiho-sociologigă (prudenţă, intenţia de a lăsa moşteniri, pesimism cu privire la veniturile viiotare, încrederea în sistemul bancar, etc.). În legătură cu economisirea, se pot distinge variabile care se referă la sursele de economisire, cauzele economisirii şi avantajul comparativ al economisirii.

Al treilea capitol este dedicată Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar prin evidenţierea rolului pe care îl are acesta în asigurarea stabilităţii sistemului bancar, păstrarea deponenţilor existenţi şi atragerea altor noi deponenţi. În continuarea acestui capitol este prezentată situaţia financiară a Fondului, de unde îşi atrage resursele, FMI venind recent în susţinerea acestuia prin acordul de împrumut semnat cu statul în care era cuprinsă şi această măsură.

În contextul crizei, Fondul a devenit un pilon de credibilitate pentru sistemul bancar care are nevoie să atragă sume cât mai mari de la deponenţi

De asemenea în acest capitol este prezentată şi modalitatea de plată de către Fond a depozitelor devenite insolvabile, printre care se remarcă faptul că nu mai este nevoie de intervenţia instanţei.

Al patrulea capitol este cel dedicat studiului de caz efectiv, unde am analizat analiza evoluţiei procesului de economisire în perioada 2004-2009 şi din care am desprins tendinţele ce se evidenţiau de-a lungul perioadei sub acţiunea factorilor de influenţă.

Capitolul începe prin evidenţierea tendinţelor din anul curent, urmat de comportamentul populaţiei în ceea ce priveşte economisirea, după care urmează analiza evoluţiei în sine a procesului de economisire. Este abordată problematica stabilităţii financiare şi în contextul crizei economice mondiale şi diminuării încrederii în sistemul bancar în urma falimenului băncii Lehman Brothers înregistrat în toamna anului 2008.

Ultima parte a acestei lucrări este cea alocată concluziilor şi propunerilor. Analizând rezultatele numerice de la capitolele anterioare, am menţionat principalii factori care au contribuit la evoluţia procesului de economisire şi evidenţierea momentelor de impact major.

CAPITOLUL 1

ASPECTE GENERALE ALE PROCESULUI DE ECONOMISIRE ÎN SISTEMUL BANCAR DIN ROMÂNIA

Aşa cum se cunoaşte, economisirea depinde în principal de venit. Oamenii tind să economisească mai mult pe măsură ce venitul lor creşte, creşterea economică sporind veniturile, vor spori şi sumele economisite, în raport cu veniturile.

Uneori, dorinţa de a economisi treptat ajunge să depăşească dorinţa de a investi, caz în care, obiectivul de a economisi o sumă mai mare va fi frânat de o cerere agregată insuficientă, ceea ce va conduce la o producţie mai scăzută, determinând un şomaj mai ridicat, până în momentul în care veniturile diminuate obţinute ale celor care economisesc, îi vor determina pe aceştia să stopeze economisirea într-o proporţie mai mare decât doresc investitorii să cheltuiască.

Se ştie că, atât reprezentanţii teoriei bazate pe ofertă, cât şi cei ai teoriei bazate pe cerere sunt de acord că veniturile reale mai mari depind de rate adecvate corespunzătoare de investiţii. Totuşi, în timp ce susţinătorii teoriei economice bazate pe ofertă consideră că realizarea de investiţii majorate depinde de intensificarea stimulentului de a economisi, reprezentanţii teoriei bazate pe cerere, consideră că economisirea se va regla prin propria ei grijă, în condiţiile în care se poate menţine nivelul cheltuielilor de investiţii, soluţia fiind menţinerea cererii de bunuri, astfel încât investitorii să dorească să cumpere bunuri de capital.

Scăderea ratei economiilor i-a alarmat pe mulţi economişti, deoarece pe termen lung, formarea capitalului unei ţări este determinată de rata naţională de economisire. În situaţia în care o ţară economiseşte mai mult, capitalul ei sporeşte rapid şi economia beneficiază de o creştere accentuată a producţiei potenţiale. În situaţia în care rata economiilor unei ţări are o valoare scăzută, echipamentul şi unităţile productive se uzează moral, iar infrastructura începe să se deterioreze.

Multe cauze au fost considerate vinovate pentru declinul ratelor naţionale de economisire. Unii analişti au identificat ca “vinovat” fenomenul inflaţie, deşi aceasta pare să fi fost “achitat”, având în vedere declinul continuu al economiilor care s-a înregistrat şi după atenuarea lui în economie. Alţii, au legat diminuarea înregistrată în ultimii ani, de motivaţia de a nu economisi, din cauza impozitelor mari şi a beneficiilor reduse obţinute de pe urma economiilor, după impozitare. Printre alte cauze sugerate se număra şi cele de natură sociologică.

Preview document

Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 1
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 2
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 3
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 4
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 5
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 6
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 7
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 8
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 9
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 10
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 11
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 12
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 13
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 14
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 15
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 16
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 17
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 18
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 19
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 20
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 21
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 22
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 23
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 24
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 25
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 26
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 27
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 28
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 29
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 30
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 31
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 32
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 33
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 34
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 35
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 36
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 37
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 38
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 39
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 40
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 41
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 42
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 43
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 44
Tendințe în procesul de economisire din România - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Tendinte in Procesul de Economisire din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția creditelor bancare și a produselor de economisire în România

1. Evolutia creditelor in ultimii ani La 10 ani de la criza financiară din anul 2008, sănătatea sectorului bancar românesc este robustă, dar cu...

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Evaziunea fiscală - căi, mijloace de combatere

I. FISCALITATE – OBIECTIV ŞI NECESITATE A ECHILIBRULUI BUGETAR 1.1. Caracterizarea generală a conţinutului fiscalităţii Apariţia sistemului...

Practică bancară BCC

Cap 1. Scurt istoric al sistemului bancar din Romania Primele dovezi cu privire la o activitate bancara pe teritoriul Romaniei au fost descoperite...

Analiza performanțelor financiare la BCR

1. Bazele teoretico-metodologice ale analizei economico-financiare Procesul de conducere nu se poate baza pe rutina si intuitie ci pe o analiza...

Practică de specialitate - BCR

1 Rezumat executiv Stagiul de practica l-am efectuat in cadrul BCR, sucursala Falticeni. BCR pe scurt: • Active de peste 17 mld de euro; liderul...

Contabilitatea Creditelor Bancare

CONTABILITATEA CREDITELOR BANCARE CAPITOLUL I TEORIE 1. DEFINITIE Creditul reprezinta o categorie economica, ce exprima relatii de repartitie a...

Procesul de Creditare în România

INTRODUCERE Problema creditului în jurul anului 1900 avea o vechime de aproximativ un secol. Primele încercări de organizare a lui datează din...

Organizarea și efectuarea controlului fiscal

FISCALITATE - OBIECTIV ŞI NECESITATE A ECHILIBRULUI BUGETAR 1.1. Caracterizarea generală a conţinutului fiscalităţii Apariţia sistemului fiscal...

Practică bancară BancPost

CAP I. INFORMATII BANCPOST 1.1 Despre Bancpost Bancpost este astazi una dintre cele mai importante banci din Romania. Avem o echipa puternica de...

Ai nevoie de altceva?