Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 9849
Mărime: 51.48KB (arhivat)
Publicat de: Toporin N.
Puncte necesare: 12
Facultatea de Management Financiar - Contabil
Universitatea Spiru Haret, Bucuresti
Specializare: Contabilitate Si Informatica De Gestiune

Cuprins

  1. CAPITOLUL I . 3
  2. ORGANIZAREA CONTABILITATII TREZORERIEI LA S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A. SUCURSALA DE DISTRIBUTIE SI FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE GIURGIU - PREZENTARE GENERALA , CADRU LEGISLATIV .3
  3. 1.1 PREZENTARE GENERALA. . ... ... 3
  4. 1.2 DATE GENERALE PRIVIND SOCIETATEA .. 4
  5. 1.3 ISTORICUL , FORMA JURIDICA SI CONSTITUIREA . 5
  6. 1.4 ORGANIZAREA SISTEMULUI INFORMATIONAL CONTABIL ..8
  7. 1.5 EVOLUTIA PRINCIPALILOR INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI .. 15
  8. CAPITOLUL II .. .. 18
  9. CONTABILIZAREA TREZORERIEI LA S.C. ELECTRICA MUNTENIA SUD S.A. SUCURSALA DE DISTRIBUTIE SI FURNIZARE A ENERGIEI ELECTRICE GIURGIU .. .. .. ..18
  10. 2.1 SUBSISTEMUL DOCUMENTELOR PRIVIND CONTABILITATEA TREZORERIEI ..19
  11. 2.2 CONTABILITATEA DECONTARILOR IN NUMERAR... .22
  12. 2.3 CONTABILITATEA DECONTARILOR PRIN CONTURILE DE LA BANCI . ... .. 29
  13. 2.4 CONTABILITATEA ACREDITIVELOR .. 38
  14. 2.5 CONTABILITATEA VIRAMENTELOR INTERNE .. ...39
  15. CAPITOLUL III ... . .40
  16. CONCLUZII SI PROPUNERI ... .40
  17. 3.1 CONSTATARI REFERITORE LA CALCULUL PRIVIND ORGANIZAREA CONTABILITATII TREZORERIEI .40
  18. 3.2 POSIBILITATI DE IMBUNATATIRE A ORGANIZARII CONTABILITATII TREZORERIEI.. . ..41
  19. BIBLIOGRAFIE . ... ..46

Extras din licență

Denumirea de trezorerie isi are originea in limba latina unde "thesaurus" se traduce prin "comoara" sau " depozit pentru obiecte de valoare ".

In Romania , notiunea de trezorerie a existat inaintea celui de-al doilea razboi mondial , dar era vazuta ca un oficiu al unui stat unde se pastreaza si se administreaza tezaurul public .

Daca la nivel national prin " trezoreria statului" este desemnata institutia care concentreaza resursele bugetului public, in cazul unitatilor patrimoniale trezoreria insumeaza capitalurile lichide compuse din numerarul de casa, disponibilul de la banci, titlurile de plasament si alte hirtii de valoare .

Contabilitatea trezoreriei are ca obiect de activitate evidenta existentei si miscarii titlurilor de plasament, disponibilitatile din conturi la banci, disponibilitatile din casa, creditelor bancare pe termen scurt si a altor valori de trezorerie.

Intr-o acceptiune globala, trezoreria reprezinta diferenta intre activele si datoriile a caror lichiditate si exigibilitate sunt imediate.

Pentru omul de afaceri, trezoreria poate fi inteleasa ca totalitate a mijloacelor de care o intreprindere dispune pentru a face fata platilor.

Conceptul de trezorerie poate fi limitat numai la disponibilitatile in monede straine (detinute in conturile din tara de origine sau in strainatate ) si la fluxurile financiare intre intreprinderea romaneasca si intreprinderi partenere din alte tari. Se va vorbi atunci de o trezorerie internationala sau de trezorerie in devize .

Importanta trezoreriei a crescut in ultima perioada datorita modificarilor intervenite in viata economica , cum ar fi :

- evolutia rapida si contradictorie a ratei dobinzii si cursului de schimb valutar

- inzestrarea unitatilor cu tehnica de calcul moderna.

Contabilitatea trezoreriei trebuie organizata in asa fel incit sa asigure infaptuirea urmatoarelor obiective :

a) reflectarea, urmarirea si controlul existentei si gestionarii corecte a elementelor de trezorerie ,

b) respectarea disciplinei financiare privind operatiile de incasari si plati fara numerar prin conturile deschise la banci,

c) urmarirea modificarilor ce intervin in componenta si volumul elementelor de trezorerie,

d) asigurarea prompta si corecta a tuturor informatiilor privind elementele de trezorerie necesare factorilor de decizie din unitatile economice.

Pentru indeplinirea in bune conditii a obiectivelor ce-i revin, contabilitatea trezoreriei trebuie sa fie organizata si condusa in mod corespunzator. In acest scop trebuie sa se tina seama de influenta urmatorilor factori:

a) Structura elementelor de trezorerie. In structura elementelor de trezorerie se cuprind: titlurile de plasament , disponibilitatile in conturi la banci si in casa, in lei si in devize, creditele bancare pe termen scurt si alte valori de trezorerie.

In contabilitate, elementele de structura ale trezoreriei sint reflectate cu ajutorul diferitelor conturi sintetice de gradul I si II si a conturilor analitice.

b) Locul unde se afla valorile de trezorerie , care poate fi : casieria unitatii, bancile, terte unitati sau persoane. Se folosesc evidentele operative si conturi sintetice adecvate locurilor unde se afla valorile de trezorerie.

Apartenenta valorilor de trezorerie , impune folosirea de conturi bilantiere pentru valorile de trezorerie proprii si de conturi in afara bilantului pentru valorile de trezorerie ce nu apartin unitatii si care se afla temporar in pastrarea acesteia.

d) Formele decontarilor fara numerar prin intermediul conturilor deschise la banci ( acceptarea, acreditivul ) cu instrumentele de decontare adecvate, necesita nu numai folosirea de conturi sintetice ci si inregistrari contabile diferite.

1.2. DATE GENERALE

a) Denumirea : S.D.F.E.E GIURGIU ( Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Giurgiu )

b) Sediul :

- Localitatea : Giurgiu

- Strada : Frumoasei

- Numar : 2

- Judetul : Giurgiu

- Telefon : 205999

- Fax : 205904

c) Numarul de inregistrare in Registrul Comertului : J52/205/1998

d) Codul fiscal : 14563586

e) Banca : B.C.R - Sucursala Judetului Giurgiu

f) Numar cont :

g) Capital social : 13.255.961

h) Numar de personal : 347

1.3. ISTORICUL, FORMA JURIDICA

Dezvoltarea economico-sociala a Romaniei nu se poate realiza fara consum de energie sub diverse forme: energie electrica, energie termica, utilizarea directa a combustibililor. Neasigurarea energiei electrice in cantitatea si calitatea necesara perturba deosebit de grav toate activitatile economico-sociale si de aceea sectorul energiei electrice este un sector strategic.

Distributia publica a energiei electrice in orasul Giurgiu a inceput in anii 1909-1910 prin punerea in functiune a unei retele de joasa tensiune de 230 V curent continuu pe Bdul Mircea cel Batrin, alimentata dintr-o centrala electrica cu doua grupuri de 80 C.P.

In anul 1921 a fost construita o centrala elecrica in curent alternativ la Fabrica de Zahar “Danubiana”, alimentind cu energie electrica si colonia de case a fabricii.

Pentru interconectarea celor doua centrale electrice la tensiunea de 5 kV in centrala comuna s-au montat si generatoare de c.a. suprapuse peste cele de curent continuu, iar in anul 1932 au fost inlocuite cu generatoare trifazate de 5 kV.

Centrale electrice proprii s-au mai montat in 1940 la: Fabrica de Tigarete Ghimpati, Atelierele Rurale Giurgiu, Intrprinderea de Produse Petroliere Giurgiu, Santierul Naval Giurgiu.

Electrificarea localitatilor rurale s-a facut initial prin linii de 15 kv alimentate din centrale electrice ale Municipiului Bucuresti.

Reteaua de 15 kv s-a dezvoltat in special datorita aparitiei in judet a unor injectii de putere din reteaua de 50 kv si 110 kv.

La data de 27.08.1949 s-a pus in functiune LEA 60 kv Grozavesti-Giurgiu-Ruse si statia de transformare 60/15 kv Giurgiu realizindu-se prima interconexiune cu un sistem energetic al altor tari (fara a functiona in paralel) prin care Romania livra energie electrica Bulgariei.Tot cu acesta ocazie s-a pus sub tensiune si primul cablu sub Dunare ce traversa fluviul intre Giurgiu si Ruse.In oras se dezvolta reteaua electrica la tensiunea de 15 kv si apar trei posturi de transformare. In anul 1956 a fost pusa in functiune LEA 60 kv dublu circuit Arcuda (racordata din LEA 60 kv Grozavesti-Buciumeni-Tincabesti,care fusese pusa in functiune in anul 1937) si statia Arcuda care in 1979 a fost trecuta de la 60/15 kv la 110/20 kv.

In anul 1967 a fost pusa in funciune LEA 110 kv Jilava -Prundu si statia 110/20 kv Prundu, iar la doi ani mai tirziu se pune in functiune LEA 110 kv Prundu-Giurgiu si statia 110/20 kv Giurgiu Nord.

Bibliografie

1.Baluta Aurelian - Virgil Metode si procedee de calculatie a costurilor

Editura Fundatiei Romania de Maine , Bucuresti 2007.

Contabilitate si gestiune fiscala .

2. Cicilia Ionescu Sisteme Contabile Moderne

Contabilitate - Baze si Proceduri

Editura Fundatiei Romania de Maine , Bucuresi 2007.

3. Luminita Ionescu Contabilitatea intitutiilor publice ,teste grila si aplicatii practice .

4. Liliana Gadau Editura Fundatiei Romania de Maine , Bucuresti 2007

5. Lucian Ilincuta Contabilitatea aprofundata a societatilor comerciale ,teste grila si

6. Luminita Ionescu aplicatii practice .

Editura FRM, Bucuresti 2008

7. OMFP nr. 1917/2005 Normele Metodologice privind organizarea si conducerea

contabilitatii institutiilor publice

8. OMEF nr. 116/2007 Normele metodologice privind intocmirea si depunerea

situatiilor financiare ale institutiilor publice la 31 decembrie

2007.

9. Ordinul Ministrului

Finantelor nr. 1752/2005 Aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu

directivele europene .

10. Ordinul Ministrului Privind modificaarea Ordinului Ministrului Finantelor

Economiei si Finantelor nr. 1752/2005.

Nr. 2374/2007.

11. Standardele Internationale Emise de Consiliul pentru Standarde Internationale de

de Raportare Financiara . Contabilitate (IASB),Bucuresti 200

Preview document

Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 1
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 2
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 3
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 4
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 5
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 6
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 7
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 8
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 9
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 10
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 11
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 12
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 13
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 14
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 15
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 16
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 17
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 18
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 19
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 20
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 21
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 22
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 23
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 24
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 25
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 26
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 27
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 28
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 29
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 30
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 31
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 32
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 33
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 34
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 35
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 36
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 37
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 38
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 39
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 40
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 41
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 42
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 43
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 44
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 45
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 46
Organizarea contabilității trezoreriei la SC Electrică Muntenia Sud sucursală de distribuție și furnizare a energiei electrice Giurgiu - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Organizarea contabilitatii trezoreriei la SC Electrica Muntenia Sud sucursala de distributie si furnizare a energiei electrice giurgiu.doc

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Placa de Bază

Caracteristici generale ale placii de baza Placa de baza este un dizpozitiv ‘de baza’ un ‘pamânt’ pe care ‘se planteaza’ celelalte componente ....

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Ai nevoie de altceva?