Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering

Licență
9.6/10 (15 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 29532
Mărime: 519.21KB (arhivat)
Publicat de: Olivia Nicoară
Puncte necesare: 14
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stefan Ioan Nitchi
Este lucrarea de licenta. Trateaza proiectarea si realizarea aplicatiilor de comert electronic in general. UNIVERSITATEA „BABES-BOLYAI” CLUJ-NAPOCA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI GESTIUNEA AFACERILOR SECTIA INFORMATICA ECONOMICA

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I
  3. CONCEPTE GENERALE DE COMERT ELECTRONIC 7
  4. 1.1 Noua economie. Revolutia Internet. 7
  5. 1.2 Afaceri electronice. Comert electronic. 8
  6. 1.3 Modele de comert electronic 10
  7. 1.4 Avantajele si dezavantajele comertului electronic 11
  8. 1.5 Aspecte critice privind dezvoltarea comertului electronic 13
  9. 1.6 Comertul electronic în România: evolutie si tendinte 13
  10. CAPITOLUL II
  11. DEZVOLTAREA UNUI SISTEM DE COMERT ELECTRONIC 16
  12. 2.1 Arhitectura unui sistem de comert electronic 16
  13. 2.2 Etapele implementarii unui sistem de comert electronic 16
  14. 2.2.1 Etapa I: Dezvoltarea site-ului si promovarea produselor 17
  15. 2.2.2 Etapa a II-a: Managementul bazelor de date 19
  16. 2.2.3 Etapa a III-a: Plata si procesarea tranzactiilor 20
  17. 2.2.4 Etapa a IV-a: Managementul produselor si al comenzilor 20
  18. 2.2.5 Etapa a V-a: Centru specializat de servicii 21
  19. 2.3 Sistem Electronic de Plati 21
  20. 2.3.1 Arhitectura unui Sistem Electronic de Plati (SEP) 21
  21. 2.3.2 Dispozitive folosite într-un Sistem Electronic de Plati 21
  22. 2.3.3 Tipuri de tranzactii într-un Sistem Electronic de Plati 22
  23. 2.3.4 Modalitati de plata 23
  24. CAPITOLUL III
  25. TEHNOLOGII SI INSTRUMENTE INFORMATICE UTILIZATE ÎN DEZVOLTAREA APLICATIEI 28
  26. 3.1 Arhitectura Client/Server 28
  27. 3.2 Tehnologii si instrumente informatice utilizate în proiectarea aplicatiei 30
  28. 3.2.1 Limbajul de modelare 30
  29. 3.2.2 Procesul 32
  30. 3.2.3 Instrumentele utilizate (RationalRose, DBDesigner) 33
  31. 3.3 Tehnologii si instrumente informatice utilizate în implementarea aplicatiei 33
  32. 3.3.1 Justificarea solutiei Apache + PHP + MySQL 33
  33. 3.3.2 PHP 34
  34. 3.3.3 MySQL 36
  35. 3.3.4 Apache 38
  36. CAPITOLUL IV
  37. DEZVOLTAREA APLICATIEI 40
  38. 4.1 Determinarea cerintelor unei aplicatii de food-ordering 40
  39. 4.1.1 Studiul pietei aplicatiilor care ofera servicii de comenzi on-line a preparatelor culinare 40
  40. 4.1.2 Cerintele beneficiarilor aplicatiei de food-ordering 44
  41. 4.1.3 Delimitarea comportamentului aplicatiei (cazurile de utilizare) 47
  42. 4.2 Proiectarea aplicatiei 54
  43. 4.2.1 Designul conceptual al aplicatiei 54
  44. 4.2.1.1 Arhitectura aplicatiei 54
  45. 4.2.1.2 Designul conceptual al interfetei – prototipul de interfata 56
  46. 4.2.1.3 Designul conceptual al bazei de date 58
  47. 4.2.2 Designul fizic al aplicatiei 60
  48. 4.2.2.1 Componentele aplicatiei 60
  49. 4.2.2.2 Diagramele de activitate 62
  50. 4.2.2.3 Designul fizic al bazei de date 64
  51. 4.3 Implementarea aplicatiei 65
  52. CAPITOLUL V
  53. SIMULAREA SUCCESULUI UNEI APLICATII WEB 72
  54. 5.1 Aspecte generale privind modelarea si simularea proceselor economice 72
  55. 5.2 Metoda Monte Carlo 73
  56. 5.3 Estimarea succesului aplicatiei 74
  57. 5.4 Interpretarea rezultatelor 78
  58. CONCLUZII SI PROPUNERI 79
  59. BIBLIOGRAFIE 80

Extras din licență

Progresele realizate recent în domeniile tehnologie-calculatoare, telecomunicatii si software, precum si în alte domenii ale informatiei, au schimbat radical modul de viata al populatiei globului într-o maniera care ar fi fost greu de estimat în urma cu 20 de ani. Pe fundalul acestor transformari s-a realizat trecerea de la era industriala la cea informationala. În noua societate, rezultata în urma acestor transformari, prelucrarea informatiilor, dobândirea de cunostinte cu ajutorul calculatorului, comunicarea si dezvoltarea afacerilor cu ajutorul Internetului au devenit posibile pretutindeni si în orice moment, fara depunerea unui efort considerabil. Aceste transformari au avut un impact foarte mare asupra tuturor domeniilor de activitate.

Una dintre caracteristicile importante ale Internetului – mentionata de sustinatorii ideii ca acesta va deveni motorul prosperitatii viitoare – este aceea ca dupa ce, la început, impactul sau s-a manifestat numai în sectorul „tehnologiilor înalte” (high-tech), treptat se face simtit în toate industriile si serviciile.

Explozia Internetului, aparitia si dezvoltarea economiei Internet si deci a conceptelor de afaceri electronice si în particular comert electronic au produs modificari semnificative în peisajul economic mondial. În aceste conditii proiectarea, implementarea si realizarea unei afaceri electronice este o consecinta naturala, impusa atât de mediul economic, prin necesitatea transformarii stilului de a face afaceri, cât si de cel tehnologic.

Afacerile electronice transforma radical relatiile si procesele de afaceri, facându-le mai usor de gestionat si facilitând, prin intermediul Internetului, o reactie mai rapida la cerintele clientilor si tendintele pietei.

Obiectivele principale ale unei aplicatii de comert electronic ar trebui sa vizeze cresterea eficientei economice a afacerii dezvoltate prin reducerea consumului de timp si resurse, cresterea vitezei de comunicare a informatiilor, oferirea unei interfete prietenoase care sa faciliteze schimbul de informatii dintre diversele categorii de utilizatori ai aplicatiei (cumparatori si furnizori).

Lucrarea de fata îsi propune prezentarea fundamentarilor economice si a pasilor care ar trebui urmati în dezvoltarea unei aplicatii de comert electronic în general, respectiv a unei aplicatii de food-ordering în particular. Prin aplicatie de food-ordering se întelege o aplicatie bazata pe tehnologia client/server, menita sa faciliteze efectuarea comenzilor on-line de preparate culinare de la furnizori care asigura livrari la domiciliu.

Metoda utilizata în stabilirea cerintelor aplicatiei are la baza un studiu al pietei aplicatiilor care ofera servicii de comenzi on-line de preparate culinare. Rezultatele studiului s-au materializat în enuntarea avantajelor si dezavantajelor aplicatiilor studiate pentru o mai buna modelare si întelegere a cerintelor beneficiarilor.

Aplicatia de food-ordering are la baza o arhitectura pe trei nivele: nivelul de prezentare, nivelul de logica a aplicatiei (de business) si nivelul de date. Am ales aceasta structurare datorita avantajului major pe care îl prezinta fata de o arhitectura client/server traditionala (pe doua nivele), si anume acela ca majoritatea procesarilor se fac pe serverul de aplicatie si pe baza de date, nu pe calculatorul client si pe baza de date, ceea ce permite o scalabilitate mult mai buna a aplicatiei în conditiile unui volum de tranzactii în crestere (este necesara doar adaugarea de servere suplimentare pentru cresterea capacitatii de procesare).

În dezvoltarea si implementarea aplicatiei am optat pentru avantajele oferite de triada Apache + MySQL + PHP. Aceasta solutie se remarca dintre cele traditionale prin costul redus al dezvoltarii software datorita gratuitatii celor trei produse (este posibila o eventuala licenta pentru serverul de baze de date MySQL), rapiditatea în dezvoltare si usurinta în întretinere a aplicatiilor create.

În contextul actual al mediului Web, Apache satisface cerintele unui server HTTP prin securitate sporita, eficienta în functionare, gratuitate si o structura modulara care permite extensia functionalitatii acestuia. Aceasta ultima caracteristica permite configurarea PHP-ului ca si modul al serverului, crescându-se astfel rapiditatea triadei.

PHP satisface nevoia unui limbaj server-side puternic la implementarea nivelului de logica a aplicatiei datorita combinarii unei sintaxe relaxate cu constructii puternice de limbaj si datorita faptului ca beneficiaza de o librarie de extensii considerabila. Este bine cunoscut suportul oferit pentru interactiunea cu un server de baze de date MySQL, asa cum este bine cunoscut si tandemul pe care PHP si MySQL îl formeaza ca solutie rapida la cererea crescânda de site-uri ce afiseaza continut dinamic. Usurinta în folosire a PHP-ului se datoreaza în principal modelului ales în implementarea paradigmei generarii dinamice de continut Web. Din functiile puternice oferite de PHP se pot deriva cu usurinta scripturi particularizate care sa implementeze regulile de functionare a aplicatiei în ceea priveste managementul datelor stocate într-o baza de date MySQL.

Referitor la solutia aleasa pentru implementarea nivelului de date al aplicatiei, trebuie mentionat ca serverul de baze de date MySQL depaseste competitia prin rapiditatea în executie (mai ales pentru sistemul de operare Linux) si securitatea sporita.

În ceea ce priveste limitele lucrarii de fata, precizez ca aplicatia prezentata nu îsi propune sa implementeze un sistem electronic de plati, acest lucru putând fi luat în considerare la o dezvoltare ulterioara. Totusi, în urma studiilor efectuate, având în vedere faptul ca un asemenea sistem ar presupune eforturi financiare suplimentare atât din partea furnizorului (taxa de conectare la serviciu + taxa lunara de procesare a platilor + comision din încasari) cât si din partea consumatorului (taxa de conectare la serviciu + taxa lunara de administrare cont), coroborat cu faptul ca acest tip de afacere presupune contactul direct între furnizori si consumatori în momentul livrarii produselor (moment în care se poate realiza si încasarea contravalorii produselor furnizate), consider ca implementarea unui astfel de sistem nu ar aduce beneficii suplimentare considerabile pentru aplicatie. De asemenea, lucrarea îsi propune sa insiste asupra aspectelor legate de proiectarea aplicatiei si asupra functionalitatii oferite de aceasta, lasând într-un plan secundar aspectele legate de design, testarea sau promovarea aplicatiei, acestea putând fi aprofundate în etapele ulterioare de dezvoltare.

Urmarind o abordare tehnico-economica, lucrarea este fundamentata stiintific pe arhitectura a cinci capitole.

Preview document

Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 1
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 2
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 3
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 4
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 5
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 6
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 7
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 8
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 9
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 10
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 11
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 12
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 13
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 14
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 15
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 16
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 17
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 18
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 19
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 20
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 21
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 22
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 23
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 24
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 25
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 26
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 27
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 28
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 29
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 30
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 31
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 32
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 33
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 34
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 35
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 36
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 37
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 38
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 39
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 40
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 41
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 42
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 43
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 44
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 45
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 46
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 47
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 48
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 49
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 50
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 51
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 52
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 53
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 54
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 55
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 56
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 57
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 58
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 59
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 60
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 61
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 62
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 63
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 64
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 65
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 66
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 67
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 68
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 69
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 70
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 71
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 72
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 73
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 74
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 75
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 76
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 77
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 78
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 79
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 80
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 81
Proiectarea aplicațiilor de comerț electronic - aplicație de food-ordering - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Aplicatiilor de Comert Electronic - Aplicatie de Food-Ordering.doc

Alții au mai descărcat și

Monitorizarea și Controlul Temperaturii într-o Casă Inteligentă Utilizând Mediul de Programare Grafică Labview

CAPITOLUL I CARACTERISTICILE GENERALE ALE UNEI LOCUINŢE INTELIGENTE 1.1. Prezentare generală. O întrebare care ne frământa din ce în ce mai des,...

Tehnologia Portal - Suport pentru Afaceri Electronice

1. CONSIDERAŢII PRIVIND AFACERILE ELECTRONICE 1.1. INTERNETUL - MEDIU DE AFACERI Interferenţele Internetului, în diferite domenii de activitate,...

Sistem Informatic Pentru Evidența Clienților la o Firmă

Astăzi omenirea se găseste în faza societaţii informaţionale ca efect al celei de-a doua revoluţii industriale, în care informaţia şi...

Teză de licență - formarea unui portal informativ

Introducere Actualitatea temei: Societatea informaţională este societatea în care producerea şi consumul de informaţie este cel mai important tip...

Implemetarea unei Platforme de E-Learning

DETALII 1. PRECIZARI SI DATE INITIALE: Desi exista numeroase definitii posibile pentru termenul de e-learning, o varianta acceptabila in limba...

Aplicație Web - Chestionar de Evaluare al Calității Actului Didactic

Capitolul 1. INTRODUCERE 1.1 Actul didactic – context general 1.1.1 Istoric Începutul secolului al XXI-lea şi al mileniului al III-lea este...

Proiectarea unui magazin electronic în baza materialelor firmei SRL Neocomputer

INTRODUCERE În prezent lumea tinde spre o automatizare a tuturor proceselor economice sociale și de altă natură. " Comerţ electronic” înseamnă,...

Aplicație Android - stații transport

Descriera aplicație: maparea pe harta a stațiilor RATUC, a liniilor de transport și localizarea celei mai apropiate stații pentru o linie data...

Ai nevoie de altceva?