Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 80 în total
Cuvinte : 26031
Mărime: 469.22KB (arhivat)
Puncte necesare: 12

Extras din licență

Introducere

Tema lucrării de faţă o constituie «Managementul calităţii in domeniul banca - studiu de caz la B.C.R. Sucursala Judeţeană Covasna ».

Lucrarea prezintă ariile specifice ale managementului calităţii din punct de vedere teoretic şi practic. In cuprinsul ei, am abordat următoarele teme principale :

- demonstrarea necesităţii şi importanţei managementului calităţii ca activitate distinctă pentru bănci în general şi pentru B.C.R. în particular;

- prezentarea importanţei urmăririi constante a satisfacţiei clienţilor prin cercetări de marketing, analizei clienţilor plecaţi şi analizei reclamaţilor clienţilor.

Pentru atingerea acestor obiective s-a realizat o documentare teoretică şi una practică.Documentarea teoretică a constat din studierea publicaţiilor cu specific de management al calităţii şi a articolelor cu acelaşi specific din revistele de profil economico-financiar. In cadrul acestei documentări s-au avut în vedere autori autohtoni printre care Popescu M., Olaru M, Drăgulănescu N. Documentarea practică constă în prelucrarea datelor unui chestionar.

Lucrarea de faţă cuprinde cinci capitole. În primul capitol, intitulat « Managementul calităţii în domeniul bancar », am făcut referiri la conceptul de calitate, caracteristicile calităţii produselor sau serviciilor, evoluţia conceptelor în managementul calităţii şi funcţiile managementului calităţii.

Capitolul doi oferă informaţii legate de rolul şi locul ocupat de B.C.R. în cadrul sistemului bancar românesc. Tot aici sunt surprinse aspecte referitoare la evoluţia băncii structura organizatorică a acesteia şi strategia adoptată de către bancă.

În capitolul 3 am făcut referire la modul în care s-a efectuat implementarea managementului calităţii la B.C.R. cu accent deosebit pe harta proceselor.

Capitolul 4 are ca obiectiv prezentarea rezultatelor cercetării de marketing în rândul clienţilor B.C.R. persoane fizice, în vederea determinării gradului de satisfacţie al acestora privind produsele/serviciile băncii, îmbunătăţirii ofertei existente şi a modului de servire.

Capitolul 5 este dedicat analizei de management efectuat la nivelul sucursalei judeţene Covasna pentru semestrul II 2005.

Ultima parte a lucrării prezintă neajunsurile constatate şi propuneri ce se impun.

La prezenta lucrare voi anexa următoarele :

- lista proceselor şi a documentelor care le reglementează ;

- harta proceselor;

- chestionarul ;

- fişa de urmărire a acţiunilor rezultate în urma analizei de management pe anul 2005 ;

- înregistrările din Registrul de Evidenţă corecţii şi acţiuni corective pe semestrul II 2005

- înregistrările din Registrul de evidenţă corecţii şi acţiuni preventive pe semestrul II 2005 ;

- analiza tabolului de bord la nivelul sucursalei judeţene Covasna pe anul 2005 ;

- indicatorii aferenţi tabloului de bord la nivelul sucursalei judeţene Covasna.

Lucrarea încearcă să demonstreze că numai prin înţelegerea exactă şi profundă a conceptelor managementului calităţii şi printr-o poziţie deschisă şi încrezătoare în noutăţile pe care acesta le aduce se pot atinge obiectivele de bază ale băncii.

CAPITOLUL 1

Managementul calităţii în organizaţiile bancare

1.1 Abordarea calităţii.Managementul calităţii.

1.1.1 Conceptul de calitate. Definirea calităţii.

Calitatea este o noţiune extrem de utilizată şi cu semnificaţii extrem de diferite, ceea ce o face extrem de dificil de definit din punct de vedere stiinţific. Discipline ca filosofia, economia şi cele tehnice dau un înţeles diferit acestui termen.

• Accepţiunea filosofică/logică

Filosofia consideră calitatea ca pe o “categorie ce exprimă sinteza lucrurilor şi însuşirilor esenţiale ale obiectelor şi ale proceselor” . Din acest punct de vedere,calitatea personalizează un obiect, făcându-l să se deosebească de celelalte. Schimbarea calităţii ar duce la transformarea radicală a respectivului obiect. În logică, calitatea este considerată un criteriu de ordin logic, după care judecăţile de predicţie se împart în afirmative şi negative. Judecăţile afirmative sunt acelea care enunţă apartenenţa unei însuşiri la un obiect, iar judecăţile negative enunţă lipsa apartenenţei unei însuşiri la un obiect. Afirmaţia şi negaţia sunt considerate ca reprezentând mecanismul logic prin care, la nivelul judecăţii, se exprimă adevărul sau falsul.

• Accepţiunea economică/tehnică

Accepţiunea economică sau tehnică a calităţii se referă în general la produse şi servicii şi, din ce in ce mai des la procese. Calitatea este considerată de management fie ca reprezentând “satisfacerea cerinţelor clientului”, fie “disponibilităţile de utilizare ale produsului”, “ un demers sistematic către excelenţă”, sau, de către tehnicieni, “ conformitatea cu specificaţiile tehnice propuse”.

David A. Garwin, profesor la Harvard Bussines School, într-o cunoscută lucrare“ What does product quality really mean ?”, consideră existenţa a cinci orientări principale în definirea calităţii,care vor fi prezentate in continuare.

1. Orientarea transcendentă

In conformitate cu această orientare, calitatea reprezintă o entitate atemporală, absolută, percepută de către fiecare individ în mod subiectiv, concepţie puternic marcată de idealismul lui Platon. Această orientare nu permite însă o clară definire a calităţii produselor şi nici măsurarea acesteia, nefiind deci, utilă practic.

2. Orientarea spre produs

Orientarea spre produs este total opusă orientării transcendente, calitatea fiind considerată o mărime care poate fi măsurată exact. Definirea ei s-ar putea face în felul următor: “calitatea reprezintă ansamblul caracteristicilor de calitate ale produsului, serviciului sau procesului respectiv”.

Această abordare este deseori întalnită în cărţile de economie, ea stabilind o corelaţie strictă între variaţia caracteristicilor de calitate şi nivelul calităţii produselor, introducând în acest sens modele matematice pentru o cât mai corectă estimare a acestui nivel.

3. Orientarea spre producător

Din punctul de vedere al producătorului, pentru fiecare produs există cerinţe/specificaţii care trebuie respectate. Orice abatere de la aceste specificaţii reprezintă o diminuare a calităţii. Definiţia acestei orientări îi aparţine lui Crosby: “calitatea reprezintă conformitatea cu cerinţele specificate”.

4. Orientarea către costuri

Calitatea se poate defini şi prin intermediul costurilor, a preţului cu care respectivele produse sunt comercializate. În rândul unor largi categorii de consumatori această viziune este deseori întălnită.Un produs este considerat de calitate atunci când oferă anumite performanţe la un nivel acceptabil de preţ.

5. Orientarea către client

Potrivit acestei orientări, calitatea produsului reprezintă aptitudinea de a fi corespunzătoare pentru utilizare – “ fitness for use “ – concept introdus de Juran. Clienţii au preferinţe individuale, care pot fi satisfăcute doar prin caracteristici diferite de calitate ale produselor. Acest punct de vedere este preferat de adepţii unei economii de piaţă.

Pentru satisfacerea cerinţelor este important ca relaţia calitate- cumpărător să fie mai puternic reflectată în definiţia calităţii, deoarece cumpărătorul hotăreşte în final, ce este calitatea. Unii autori propun o definiţie mai cuprinzătoare a calităţii produselor.

Preview document

Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 1
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 2
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 3
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 4
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 5
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 6
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 7
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 8
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 9
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 10
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 11
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 12
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 13
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 14
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 15
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 16
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 17
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 18
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 19
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 20
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 21
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 22
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 23
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 24
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 25
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 26
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 27
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 28
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 29
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 30
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 31
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 32
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 33
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 34
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 35
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 36
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 37
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 38
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 39
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 40
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 41
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 42
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 43
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 44
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 45
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 46
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 47
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 48
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 49
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 50
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 51
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 52
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 53
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 54
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 55
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 56
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 57
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 58
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 59
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 60
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 61
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 62
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 63
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 64
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 65
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 66
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 67
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 68
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 69
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 70
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 71
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 72
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 73
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 74
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 75
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 76
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 77
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 78
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 79
Managementul calității în domeniul bancar - studiu de caz la BCR Sucursala județeană Covasna - Pagina 80

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Managementul Calitatii in Domeniul Bancar - Studiu de Caz la BCR Sucursala Judeteana Covasna.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurarea calității și securității alimentare în industria berii - Studiu de caz la S.C. ROMAQUA GROUP

Un factor important de competitivitate este reprezentat de calitatea produselor. Calitatea își pune amprenta în succesul pe termen lung al oricarei...

Rolul Internetului în Dezvoltarea Afacerilor Electronice în Societatea Informațională

Capitolul 1 : Introducere în comerţul electronic De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi servicii a cunoscut mai multe forme. Dacă...

Implementarea unui Plan de Afaceri

INTRODUCERE Planul de afaceri este un mijloc pentru intreprinzatori cu ajutorul caruia poate sa obtina niste prognoze bune datorita carora...

Analiza Proiectării Posturilor și Satisfației Angajațiilor la SC Orlando Select SRL

INTRODUCERE Într-o lume în schimbare caracterizată prin criza acută a resurselor, se impune ca necesitate regândirea resursei umane, singura care...

Inovarea și dezvoltarea durabilă

INTRODUCERE Procesul de inovare sau pe scurt, inovarea este o succesiune de activităţi pe care le desfăşoară conducerea unei firme pentru a...

Analiza SWOT a potențialului turistic montan din România, perspective de promovare și dezvoltare

Introducere Turismul reprezintă cel mai dinamic sector al economiei, devenind, în prezent, o activitate la fel de importantă ca și cele din...

Asigurarea creditelor în comerțul internațional

INTRODUCERE Asigurările au devenit din ce în ce mai importante atât la nivel național cât și la nivel mondial. Asigurările dobândind un rol...

Strategii de Dezvoltare și Diversificare a Activității Desfășurate la SC Continental SRL

CAPITOLUL I Locul şi rolul industriei turistice în cadrul economiei naţionale 1.1 Turismul – ramură activă a economiei naţionale româneşti...

Ai nevoie de altceva?