METRO Cash Carry Sibiu

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta licenta trateaza METRO Cash Carry Sibiu.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 52 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Comert

Cuprins

CUPRINS 1
INTRODUCERE 3
COMERȚUL - ABORDARE MACROECONOMICĂ 4
I.1. Generalități despre comerț 4
I.1.1. Funcțiile comerțului 5
I.1.2. Actele de comerț 5
I.2. COMERTUL ȘI FIRMA DE COMERȚ 6
I.2.1. Comerțul cu ridicata 7
I.2.2. Comerțul cu amănuntul 10
I.2.3. Comerțul electronic 11
FORMELE COMERȚULUI 12
II.1. Vânzările de contact 13
II.1.1.Vânzarea personală în magazin 13
II.1.2.Vânzarea prin reprezentant 14
II.1.3. Vânzarea directă la domiciliu 15
II.1.4. Vânzarea prin comerțul mobil 15
II.1.5. Vânzarea la stand 16
II.1.6. Vânzarea prin telefon 16
II.2. Vânzările impersonale 16
II.2.1. Vânzările vizuale 16
II.2.2. Vânzarea prin automate 19
II.2.3. Vânzarea la distanță 20
STUDIU DE CAZ METRO Cash&Carry Sibiu 21
III.1 Scurt istoric al concernului METRO AG la nivel național și internațional 21
III.2. Misiunea METRO Group 26
III.3. Obiectivele METRO Group 28
III.4. METRO Cash&Carry România 29
III.5. METRO Cash & Carry Sibiu 32
III.6. Analiza SWOT - relație între mediul intern și extern 37
III.7. Caracteristici specifice METRO 43
Concluzii 48
BIBLIOGRAFIE 50
ANEXE 51

Extras din document

INTRODUCERE

Dezvoltarea economica este un concept complex, analizat in literatura de specialitate in mod deosebit in partea a doua a secolului XX. Indiferent de maniera de abordare conceptuala, dezvoltarea constituie un rezultat a numerosi si complecsi factori care se manifesta la nivel macroeconomic.

Dintre acestia, am ales sa analizam impactul pe care factorii l-au avut asupra comertului cash&carry. Lucrarea analizeaza asadar evolutia comertului si a formelor de vanzare in general, cu o privire speciala asupra concernului german Metro AG cu primul magazin Metro Cash&Carry pe piata din Romania. Pornind practic de la zero, Metro și-a propus să cucerească piața românească cu orice preț.

Lucrarea este structurata pe trei capitole: primele doua analizeaza din punct de vedere teoretic pe de o parte cadrul general in care s-au derulat schimbarile structurale ale comertului romanesc si, pe de alta parte, notiunile de baza cu care se opereaza in comert (comert cu ridicata, comert cu amanuntul). Ultimul capitol presupune o privire speciala asupra comertului cash&carry in Romania, analizand in detaliu aparitia, evolutia si impactul asupra economiei nationale a pietei de retail.

Astfel primul capitol al lucrarii intitulat COMERȚUL - O ABORDARE MACROECONOMICĂ, abordeaza principalele probleme cu privire la:

- Notiuni generale despre comert - cunoasterea acestora constituie un cadru deosebit de important pentru fundamentarea și interpretarea fenomenelor care stau la baza politicilor macroeconomice, precum și pentru conturarea obiectivelor tactice și strategice ale afacerilor întreprinse de firmele comerciale.

- Functiile comertului - prin activitatea complexă pe care o realizează, comerțul îndeplinește numeroase funcții, destinate să asigure fluxul normal al producției spre locurile de consum, în cele mai bune condiții posibile.

- Actele de comert - reprezinta un schimb bani-marfă-bani (include profit) obținerea unui surplus de valoare fiind motivația schimbului înfăptuit de comercianți.

- Comertul cu ridicata, comertul cu amanuntul - functiile, evolutia particularitatile acestora.

Capitolul doi, intitulat FORMELE COMERȚULUI, abordeaza principalele probleme cu privire la tehnicile de vanzare, pe care le descrie si analizeaza in detaliu.

In jurul capitolului trei, intitulat METRO Cash&Carry, putem spune ca se centralizeaza aceasta lucrare, deoarece aparitia si evolutia METRO in Romania reprezinta una dintre cele mai semnificative schimbari in ramura comertului romanesc, incepand din anul 1996.

Acest capitol studiaza in detaliu concernul METRO AG si implicit conceptul cash&carry, respectiv aparitia si evolutia acestuia, misiunea sa si obiectivele. De asemenea, este analizata intreaga activitate si dezvoltare a concernului METRO in Romania si pe piata sibiana, abordandu-se structural si in detaliu toate particularitatile formelor de comert profesioniste, care ne-au determinat sa fim mai exigenți în oportunitățile de consum- atât în cele legate de alegerea unui produs, cât și în cele privind locul și condițiile de achiziție.

Metro a fost primul grup de anvergură internațională care a atacat piața retailului din România. Soluția aleasă în 1996 a fost sistemul Cash&Carry. Conceptul cash&carry este cea mai modernă formă de comerț en-gros, cu autoservire și plata pe loc.

CAPITOLUL I

COMERȚUL - ABORDARE MACROECONOMICĂ

În economiile moderne, prin crearea sistemului de piață, care nu reprezintă o abstracție economică ci o rețea real existentă de mari piețe cu ridicata sau rețele de vânzători și compartimente de vânzare ale unor firme existente în orice economie capitalistă, comerțului îi revine rolul instrumentului de reglare a mecanismelor de piață, organizând procesul confruntării dintre forțele cererii și ale ofertei și asigurând materializarea respectivelor confruntări în acte de vânzare-cumpărare prin antrenarea a numeroase și complexe mase de agenți economici. În această calitate, comerțul acționează prin concepte, noțiuni și acte specifice, îndeplinind o serie de funcții extrem de importante în fluxul circulației mărfurilor de la producător la consumator.

I.1. Generalități despre comerț

Cunoașterea conceptelor, noțiunilor, funcțiilor și a altor elemente metodologice diverse prin care acționează comerțul, constituie un cadru deosebit de important pentru fundamentarea și interpretarea fenomenelor care stau la baza politicilor macroeconomice, precum și pentru conturarea obiectivelor tactice și strategice ale afacerilor întreprinse de firmele comerciale.

În teoria și practica economică, comerțul are o dublă accepție: de ramură a economiei naționale și de categorie economică.

Etimologic, noțiunea de comerț provine din limba latină, de la cuvântul „commercium“ care înseamnă schimb cu ceva sau cu cineva.

Noțiunea de comerț are un conținut complex, determinând o funcție economică ce constă în a cumpăra materii prime sau produse pentru a le vinde în același stadiu fizic, dar în condiții convenabile consumatorilor referitoare la loc, timp, cantitate, sortiment, preț.

Dacă ar fi să privim în trecut, putem remarca faptul că apariția comerțului coincide cu momentul în care oamenii au început să comunice între ei. La început, oamenii nu reușeau să producă tot ceea ce era necesar și se mulțumeau cu puține lucruri, dar pe măsura dezvoltării societății, s-au diversificat și au crescut și nevoile lor, ele fiind satisfăcute în acest caz prin intermediul schimbului.

Schimbul reprezintă înstrăinarea rezultatelor propriei activități, pentru a primi în contraprestație, alte bunuri și servicii. La început, schimburile se efectuau în mod direct - produs contra produs - și constituiau trocul. La acest nivel, pentru a-și procura ceea ce avea nevoie, omul ceda din ceea ce îi prisosea altor oameni, care îi dădeau în schimb ceea ce și ei aveau ca excedent. Pentru ca acest troc să se poată efectua era necesar ca trebuințele celor interesați să coincidă, iar produsele ce urmau să fie schimbate trebuiau să aibă o valoare sensibil egală. Când s-a trecut la folosirea unui intermediar valoric, moneda, schimbul a fost mult mai simplu, iar trocul a fost schimbat în cele două operațiuni de bază - vânzarea și cumpărarea - care au determinat, în același timp, apariția adevăratului comerț.

Fisiere in arhiva (1):

  • METRO Cash Carry Sibiu.doc

Bibliografie

1. Ana Lucia Ristea, Dumitru Patriche, Tudor Purcărea, Meseria de comerciant, Editura Didactică și Pedagogică, București 1995
2. Silvia Mărginean, Economie comercială, Editura Alma Mater, Sibiu, 2003
3. Gheorghe Epuran, Tehnici promoționale, curs, Universitatea din Bacău, Facultatea de Litere și Științe, Bacău 1998
4. Patriche, Dumitru, Ioan Stănescu, Mihai Grigorescu, Radu Emilian, Nicoleta Enică, Economie comercială, Editura Economică, București 1998
5. Dumitru Partiche, Ana Lucia Ristea, Iulian Patriche, Urbanism comercial, Editura Uranus, București 2002
6. Pascal Charpentier, Xavier DeRoy, Odile Uzan, Rolande Marciniack, Stèphane Luong, Gèrard Du Sablon, Organizarea și gestiunea întreprinderii, Editura Economică, București 2002
7. Adina Claudia Popescu, Marketing - teorie și practică, Editura Economică, București 2003
8. Virgil Balaure, Constantin Florescu, Iacob Cătoiu, Nicolae Alexandru Pop, Ștefan Boboc, Marketing, Marketer Grup Academic de Marketing și Management, București 1992
9. Philip Kotler, Managementul marketingului, Editura Teora, București 1997
10. Ilie Gabriel, Guțu Gabriela, Ilie Pantelimon, Publicitate și reclamă publicitară, Editura Didactică și Pedagogică, București 1994
11. Ana Lucia Ristea, Constantin Tudose, Valeriu Ioan Franc, Tehnologie comercială, Editura Expert, București 1995
12. Dumitru Patriche, Bazele comerțului, Editura Economică, București 1999
13. Ioan Băcan, Firma și emblema comercială, Editura Lumina Lex, București 1998
- ** Revista de comerț
- ** Revista Piața
- ** Revista Progresiv Magazin
www.metro.ro.