Impactul Campaniilor Sociale Asupra Publicului din Romania

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Aceasta licenta trateaza Impactul Campaniilor Sociale Asupra Publicului din Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 87 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: lect. dr. Alina Tenescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Comunicare

Cuprins

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I. PUBLICITATE ȘI PUBLICITATE SOCIALĂ 5
1.1 Publicitatea – Noţiuni generale 5
1.1.1 Definire 5
1.1.2 Tipuri de publicitate 6
1.1.2.1 Publicitatea raţională 7
1.1.2.2 Publicitatea mecanicistă 7
1.1.2.3 Publicitatea integrativă 8
1.1.2.4 Publicitatea sugestivă 9
1.1.3 Formele publicităţii 10
1.1.4 Structura enunţului publicitar 10
1.1.5 Suporturi publicitare 14
1.2 Publicitate socială 16
1.2.1 Simbioza socială 21
1.2.2 Consumatorul- subiect social 23
CAPITOLUL II. PUBLICITATEA ÎN CAMPANIILE SOCIALE 25
2.1 Campania socială 25
2.2 Responsabilitatea socială corporatistă 26
2.2.1 Definirea conceptului 26
2.2.2 Tipuri de responsabilitate socială 27
2.2.3 Impactul responsabilităţii sociale asupra economiei corporaţiei 30
2.2.3.1 Impactul asumării responsabilităţii sociale asupra strategiei corporaţiei 31
2.2.3.2 Costurile şi beneficiile asumării responsabilităţii sociale 33
2.2.4 Responsabilitatea socială corporatistă în România 34
2.3 Benetton-publicitate şi/sau responsabilitate socială 34
2.4 Campanii sociale desfăşurate în România 39
2.4.1 Campania Șansă la viaţă, şansă la noi amintiri Procter & Gamble 39
2.4.2 Responsabilitatea socială în cadrul companiei COSMOTE 41
CAPITOLUL III. STUDIU DE CAZ: CAMPANIA FEMEI ȊN UMBRĂ. UMBRE 43
3.1 Violenţa- noţiuni introductive 44
3.1.1 Definirea conceptului 44
3.1.2 Formele de manifestare a violenţei 45
3.1.2.1 Violenţa psihologică 45
3.1.2.2 Violenţa fizică 45
3.1.2.3 Violenţa socială 45
3.1.2.4 Violenţa economică 46
3.1.2.5 Violenţa sexuală 46
3.1.3 Cauzele comportamentului violent manifestat asupra femeilor 47
3.1.4 Efectele violenţei asupra victimelor 48
3.2 Campania Femei în umbră. Umbre 49
3.2.1 Date şi statistici 63
3.2.2 Impactul economic şi social al violenţei împotriva femeilor 65
3.2.3 Violenţa împotriva femeii prezentată în presa din România 66
3.2.3.1 Modul de prezentare publică a formelor de violenţă 66
3.2.3.2 Articole din presa scrisă cu referire directă la violenţa asupra femeii 67
3.2.3.3 Violenţa împotriva femeii prezentată în emisiunile de televiziune 68
3.2.4 Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii desfăşurată în judeţul Gorj 69
3.2.5 Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii desfăşurată în judeţul Mureş 70
3.2.6 Femei în umbră. Umbre. Bucureşti, 25 noiembrie 2008 71
3.2.7 Ziua internaţională a femeilor - 8 martie 73
3.2.8 Implicarea bărbaţilor în problema combaterii violenţei împotriva femeii 75
3.2.9 Campania Secretarului General al ONU pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor (2008-2015) 77
3.2.10 Violenţa domestică asupra femeii însărcinate 79
CONCLUZII 83
BIBLIOGRAFIE.86

Extras din document

INTRODUCERE

Am ales ca temă a lucrării de licenţă Impactul campaniilor sociale asupra publicului din România datorită multiplelor posibilităţi de abordare pe care le oferă şi a consecinţelor ce pot face obiectivul unui studiu de caz. Am considerat că un bun exemplu de campanie socială este campania Femei în umbră. Umbre, un studiu de caz complex care apelează la comunicarea prin toate mijloacele mass-media, se foloseşte de persoanele publice pentru un impact mai mare, are obiective clare şi strategii foarte bine puse la punct.

Lucrarea de faţă este structurată în trei capitole având drept scop prezentarea caracteristicilor publicităţii precum şi impactul ei în societate şi explicitarea conceptului de responsabilitate socială.

Primul capitol al lucrării prezintă câteva noţiuni referitoare la publicitate, cum ar fi definirea conceptului, clasificare, forme de publicitate, structura enunţului publicitar, suporturi publicitare şi publicitatea socială.

Cel de-al doilea capitol este structurat pe patru subcapitole care îmbină noţiunile teoretice cu aspectele practice prin prezentarea conceptul de responsabilitatea socială corporatistă şi exemplificare unor campanii de tip Benneton.

Capitolul trei începe printr-o scurtă trecere în revistă a noţiunilor cu privire la conceptul de violenţă. Apoi este prezentat un studiu de caz realizat pe marginea campaniei sociale Femei în umbră. Umbre în care este prezentat ceea ce presupune această campanie: obiective, calendar, acţiuni, date şi statictici pe plan naţional şi internaţional cu privire la problema violenţei împotriva femeii, prezentarea actelor de violenţă atât în presa scrisă cât şi în televiziune, contribuţia pe care o au bărbaţii în lupta pentru combaterea violenţei împotriva femeii.

Am ajuns la concluzia că, în viaţa de zi cu zi se tot vorbeşte despre o emancipare a femeii, de o eliminare a discriminării femeii, de o egalitate în drepturi între femeie şi bărbat, dar realitatea e cu totul alta. Nu numai că nu s-a produs această egalitate, mai mult în unele situaţii femeia nu e respectată nici ca om pentru că înainte de orice diferenţiere de gen toţi suntem oameni, fiinţe cu drepturi şi sentimente.

În societatea noastră majoritatea oamenilor încă trăiesc în sisteme de putere patriarhală care privilegiază bărbaţii faţă de femei.Ce este crud şi de neacceptat şi totodată un motiv pentru care m-am decis să fac această lucrare cu studiul de caz pe campania socială Femei în umbră. Umbre, este că bărbaţii se impun în faţa femeii prin violenţă (fizică, psihologică, sexuală, economică, socială).

Efectele pe care publicitatea le are asupra societătii contemporane sunt multiple, se manifestă direct sau indirect şi sunt mai mult sau mai puţin vizibile. Există campanii care informează, altele care au rol de educare, unele încearcă să schimbe atitudini şi mentalităti.

Acele reclame în care femeia este prezentată într-o postură defavorabilă: ţine în braţe cu disperare o maşină de spălat, se sperie că soţul a stricat frigiderul fără să-i pese mai mult dacă o înşeală (campania Domo Ţii mult la aparatele de marcă?), prezentarea femeii în ipostaze de obiect, promovarea indirectă a unor comportamente antisociale ( reclamele coniacului Unirea).

Aceste exemple indică faptul că latura negativă care poate fi descoperită în impactul pe care publicitatea îl exercită asupra societăţii contemporane capătă consistenţă numai după stabilirea subiectivă a unui punct de vedere sau a unui anumit unghi de analiză: sunt bărbaţii încurajaţi să trateze femeile cu lipsă de respect, anumite categorii socio-profesionale sunt încurajate la comportamente mai puţin civilizate.

CAPITOLUL I. PUBLICITATE ȘI PUBLICITATE SOCIALĂ

1.1 Publicitatea – Noţiuni generale

1.1.1 Definire

Publicitatea este un câmp de complexitate ridicată al practicii sociale. Se întâlnesc aici fenomene şi procese care fac obiectul de cercetare al unor discipline ştiinţifice de mare tradiţie: sociologie, psihologie, mitologie, estetică etc. Această complexitate face ca încercarea de a da o definiţie publicităţii să fie sortită eşecului; nici o definiţie nu poate cuprinde bogăţia de caracteristici ale câmpului care ne interesează.

Definită din punct de vedere comunicaţional, în legătură cu idei, produse şi servicii, publicitatea reprezintă informarea şi persuadarea controlate şi identificabile prin intermediul mass-mediilor. În această definiţie, termenii de interes sunt controlat, identificabil şi mass-medii. Primul are în vedere faptul că firma producătoare hotărăşte în totalitate conţinutul, timpul şi locul, direcţia mesajului de transmis către public; al doilea: faptul că destinatarul mesajului poate identifica sursa şi scopul acestuia; al treilea: faptul că, pentru transmiterea mesajului, firma producătoare are la îndemână o serie întreagă de canale, de mare diversitate expresivă.

„Publicitatea nu informează despre produs, ci îl laudă. Publicitatea nu este un spectacol gratuit; îi costă scump pe consumatori. E adevărat că publicitatea ii face pe oameni să viseze, dar sunt de dorit astfel de vise? E mai bine să ii faci pe copii să viseze la jucării pe care părinţii nu li le pot cumpăra? Pe adulţi să viseze la un lux pe care nu şi-l pot oferi? (.) Publicitatea este o exigenţă fundamentală a tipului de economie în care trăim; a critica înseamnă a duce o luptă de ariergardă care nu prezintă nici un interes.”

Publicitatea este unul dintre elementele utilizate pentru prezentarea convingătoare a produsului sau serviciului către cumpărator sau utilizator. Pentru mulţi dintre cei implicaţi ca beneficiari de reclamă, agenţi de publicitate sau consumatori, publicitatea reprezintă elementul de comunicare principal în mixul de marketing. Consumatorii au posibilitatea să cunoască mai bine, din mai multe puncte de vedere produsele existente pe piaţă şi astfel să aleagă cel mai avantajos produs.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Campaniilor Sociale Asupra Publicului din Romania.doc

Alte informatii

prezentata in 2009 la Facultatea de litere din Craiova, specializarea Comunicare si Relatii publice