Reclama vs Publicitate

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 76 în total
Cuvinte : 20164
Mărime: 110.18KB (arhivat)
Cost: 7 puncte

Cuprins

CUPRINS

1.Introducere 1

2.Capitolul I Conceptul de publicitate şi reclamă 4

1.1 Publicitatea-Generalității, Definiții 4

1.2 Elementele și funcțiile reclamei 10

1.3 Legătura dintre publicitate și reclamă 18 3.Capitolul II Campania de publicitate 23

2.1 Tipuri de publicitate 23

2.2 Publicitatea în contextul mixului promoţional 35

2.3 Planificarea strategiilor campaniilor publicitare 45

4.Capitolul III Studiu de caz privind reclama versus publicitatea în cadrul Companiei Coca Cola. Coca-Cola Company versus Pepsi 51

3.1 Istoric și prezentare 51

3.2 Adevărata poveste a războiului dintre cele doua Cola 60

3.3 Rezultatul confruntării a celor două branduri 68

5.Concluzii 71

6.Cuprins 74

7.Bibliografie 75

Extras din document

INTRODUCERE

Publicitatea nu poate fi redusă la o teorie sau la un singur model: de fapt creaţia publicitară bazată pe explozii continue de sens, pe reînnoiri imprevizibile, nu poate fi urmarea unei simple ecuaţii. Dar publicitatea înseamnă în primul rând comunicare şi există reguli pentru o bună comunicare.:

“În captarea şi prelucrarea primară a informaţiilor, omul se serveşte de mecanismele senzorial-perceptive; senzaţiile îi dau posibilitatea să recepţioneze informaţiile în funcţie de însuşirile fizice ale obiectelor, dar şi de trebuinţele şi activităţile desfăşurate. Percepţiile şi reprezentările îl ajută pentru a pune în relaţie informaţiile senzoriale diferite, dar şi informaţiile actuale cu cele conservate în memorie. Tratarea superioară a informaţiilor, prelucrarea şi interpretarea lor, este realizată cu ajutorul proceselor logico-raţionale, între care gândirea ocupă locul central” Orice mesaj are un conţinut (ceea ce trebuie transmis) dar acesta modifică relaţia ce uneşte personajele angajate în actul comunicării. Conţinutul este necesar, dar fără o conştientizare a acestei relaţii, mesajul nu funcţionează. Această concluzie este vitală pentru publicitate.

“Secolul nostru este martorul unei avalanşe de informaţii fără precedent care constituie o ameninţare pentru organismul uman, aceasta apărând mai importantă, cu cât şi în viitor ne vom afla în faţa unei <<hipertrofii>> informaţionale. Informaţia (în tot complexul ei) devine astfel unul din cei mai importanţi factori psihosociali ambientali care influenţează şi va influenţa fiinţa umană”

“Captarea, prelucrarea, stocarea şi transformarea informaţiilor (procese informaţional-operaţionale) au rolul de a asigura orientarea şi controlarea utilă a conduitelor; implică sensibilitatea, percepţia, reprezentarea, gândirea, memoria, imaginaţia” Publicitatea şi reclama formează fenomenul publicitar, având ca obiectiv vânzarea de produse şi servicii. Acest obiectiv este totodată general (prin publicitate care cuprinde totalitatea mijloacelor şi tehnicilor folosite) şi specific (prin reclamă care <<operează>> direct în câmpul de influenţă al consumatorului prin manipulare, influenţare şi persuadare a publicului ţintă).

“Senzaţiile se regăsesc transfigurate sub forma senzitivităţii; au fost introduse în diferite tipologii temperamentale şi de personalitate. Carl Gustav Jung vorbea de un extravertit senzorial (cu simţul realităţii faptice obiective, cu trăiri reale ale obiectului concret, senzaţiile servindu-i drept fir călăuzitor spre noi senzaţii) şi de un introvertit senzorial (care se ghidează după fapticul imediat, se orientează după intensitatea componentei subiective a senzaţiei declanşate de stimulul obiectiv). Cu toate că simţurile şi senzaţiile produse de ele îndeplinesc un rol enorm în viaţa omului sunt totuşi imperfecte, omul nefiind satisfăcut de ele. De aceea, de-a lungul istoriei omul a încercat să le mărească posibilităţile naturale cu ajutorul unor mijloace tehnice (microscopia şi telescopia, cinematografia ultrarapidă, microfonul ,telefonul, televiziunea)”

Aproape toți suntem interesați de publicitate. Aproximativ 400 de miliarde de dolari americani se cheltuiesc în lume în fiecare an pe publicitate.Consumatorul obișnuit este supus la sute de reclame în fiecare zi. Cu toate acestea, publicitatea continuă să fie învăluită în mister.

Majoritatea publicității nu se prezintă sub formă de “știre”. Mare parte din publicitatea cu care ne confruntăm nu prezintă știri și este dificil să ne dăm seama cum acționează asupra noastră. Întocmai această lucrare dezvăluie efectele publicității și descrie unele mecanisme psihologice care stau la baza lor.

CAPITOLUL I

CONCEPTUL DE PUBLICITATE ŞI RECLAMĂ

1.1 Publicitatea - Generalității, Definiții.

La începuturile sale, mesajul publicitar avea un caracter pur informativ. Apoi, datorită existenţei mai multor mesaje simultane, s-a acordat atenţie formei de prezentare, pentru ca reclama să fie recepţionată şi reţinută. Primele adevărate reclame au fost afişele şi foile volante conţinând mesaje publicitare.

La mijlocul secolului XIX, când revoluţia industrială a antrenat progrese importante in toate sectoarele sistemului social si economic, se poate vorbi de o industrie de reclame – în SUA. V. Palmer a fost primul agent american de publicitate. În 1841, el a înfiinţat la Philadelphia prima agenţie de publicitate, apoi la Boston în 1844 şi la New York în 1849. Primul mediu purtător de reclamă au fost ziarele, urmat la jumătatea secolului XIX de reviste, care au constituit al doilea mediu. Prima reclamă apărută într-o revistă din SUA s-a publicat în anul 1844 în Southern Messanger, al cărui editor a fost o vreme celebrul scriitor Edgar Alan Poe.

După primul război mondial a fost introdus conceptul de marcă, înţelegându-se prin aceasta un nume folosit pentru identificarea produsului.

Reclama a luat amploare apoi odată cu apariţia radioului, care a constituit al treilea mediu purtător de mesaj publicitar. Apariţia televiziunii a constituit, începând cu anii 1950 şi apariţia celui de al patrulea purtător de mesaj publicitar. În numai trei ani (1949 –1951), încasările din reclama de televiziune au crescut de zece ori, iar in 1960, televiziunea este deja principalul purtător de reclamă în SUA. De-a lungul vremii, designul de reclamă a oscilat între informaţie si componenta artistică. Cei mai talentaţi creatori au ştiut însă să îmbine latura informaţională cu dimensiunea artistică, să integreze experienţa istorică exigenţei timpului lor.

Preview document

Reclama vs Publicitate - Pagina 1
Reclama vs Publicitate - Pagina 2
Reclama vs Publicitate - Pagina 3
Reclama vs Publicitate - Pagina 4
Reclama vs Publicitate - Pagina 5
Reclama vs Publicitate - Pagina 6
Reclama vs Publicitate - Pagina 7
Reclama vs Publicitate - Pagina 8
Reclama vs Publicitate - Pagina 9
Reclama vs Publicitate - Pagina 10
Reclama vs Publicitate - Pagina 11
Reclama vs Publicitate - Pagina 12
Reclama vs Publicitate - Pagina 13
Reclama vs Publicitate - Pagina 14
Reclama vs Publicitate - Pagina 15
Reclama vs Publicitate - Pagina 16
Reclama vs Publicitate - Pagina 17
Reclama vs Publicitate - Pagina 18
Reclama vs Publicitate - Pagina 19
Reclama vs Publicitate - Pagina 20
Reclama vs Publicitate - Pagina 21
Reclama vs Publicitate - Pagina 22
Reclama vs Publicitate - Pagina 23
Reclama vs Publicitate - Pagina 24
Reclama vs Publicitate - Pagina 25
Reclama vs Publicitate - Pagina 26
Reclama vs Publicitate - Pagina 27
Reclama vs Publicitate - Pagina 28
Reclama vs Publicitate - Pagina 29
Reclama vs Publicitate - Pagina 30
Reclama vs Publicitate - Pagina 31
Reclama vs Publicitate - Pagina 32
Reclama vs Publicitate - Pagina 33
Reclama vs Publicitate - Pagina 34
Reclama vs Publicitate - Pagina 35
Reclama vs Publicitate - Pagina 36
Reclama vs Publicitate - Pagina 37
Reclama vs Publicitate - Pagina 38
Reclama vs Publicitate - Pagina 39
Reclama vs Publicitate - Pagina 40
Reclama vs Publicitate - Pagina 41
Reclama vs Publicitate - Pagina 42
Reclama vs Publicitate - Pagina 43
Reclama vs Publicitate - Pagina 44
Reclama vs Publicitate - Pagina 45
Reclama vs Publicitate - Pagina 46
Reclama vs Publicitate - Pagina 47
Reclama vs Publicitate - Pagina 48
Reclama vs Publicitate - Pagina 49
Reclama vs Publicitate - Pagina 50
Reclama vs Publicitate - Pagina 51
Reclama vs Publicitate - Pagina 52
Reclama vs Publicitate - Pagina 53
Reclama vs Publicitate - Pagina 54
Reclama vs Publicitate - Pagina 55
Reclama vs Publicitate - Pagina 56
Reclama vs Publicitate - Pagina 57
Reclama vs Publicitate - Pagina 58
Reclama vs Publicitate - Pagina 59
Reclama vs Publicitate - Pagina 60
Reclama vs Publicitate - Pagina 61
Reclama vs Publicitate - Pagina 62
Reclama vs Publicitate - Pagina 63
Reclama vs Publicitate - Pagina 64
Reclama vs Publicitate - Pagina 65
Reclama vs Publicitate - Pagina 66
Reclama vs Publicitate - Pagina 67
Reclama vs Publicitate - Pagina 68
Reclama vs Publicitate - Pagina 69
Reclama vs Publicitate - Pagina 70
Reclama vs Publicitate - Pagina 71
Reclama vs Publicitate - Pagina 72
Reclama vs Publicitate - Pagina 73
Reclama vs Publicitate - Pagina 74
Reclama vs Publicitate - Pagina 75
Reclama vs Publicitate - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Reclama vs Publicitate.doc

Alții au mai descărcat și

Simbolistica Imaginii in Discursul Publicitar

Acest nume, ánthropos, arată că în vreme ce toate celelalte vieţuitoare nu cercetează, nu compară şi nu examinează (anathrel) nimic din ceea ce...

Publicitatea

Argument În postmoderna noastră paradigmă a comunicării, constructele de tip mass-media au devenit obiectele preferate ale cercetării sociologice,...

Comunicarea în Campania Electorală

Argument Sfârşitul anului 2009 a fost marcat de alegerile prezidenţiale din România. Acestea au fost primele alegeri prezidenţiale din România...

Comunicare prin Cultura - De la Cultura Umanista la Tehnocultura

Cuvânt înainte Comunicarea reprezintă un moment important al culturii, este momentul prin care aceasta se socializează, acţionând modelator asupra...

Comunicarea în Situații de Criză

INTRODUCERE Omul este prin esenta o fiinta bio-psiho-sociala.Aflat mereu în cautarea unor raspunsuri ,supus mereu îndoielilor, omul a încercat...

Manipularea prin Talk-Show

Introducere Prin intermediul lucrării de faţă, Manipularea prin talk-show-ul politic, mi-am propus să descriu, cu ajutorul lucrărilor de...

Nuditatea în presa scrisă

Capitolul 1 Presa scrisa 1.1. Istoric Constantin Antip in lucrarea sa "Contributii la Istoria Presei Romane"(Uniunea ziaristilor din R.P.R.,...

Comunicarea în Cadrul Campaniilor Politice

I.Comunicarea politica Comunicarea politică s-a impus ca disciplină de studiu relativ recent şi este definită ca o activitate strategică,...

Te-ar putea interesa și

Monografie Fiscal-Bugetara - SC ASAM SA Iasi

Capitolul 1. Organizarea si functionarea SC.ASAM.SA 1. Scurt istoric S.C. ASAM S.A. Iasi este o firma ce functioneaza în sectorul de activitate:...

Monografie Proces Bugetar Public la SC Romcon Invest SRL

Cap.I. Organizarea şi funcţionarea Societăţii Comerciale ROMCON INVEST S.R.L. I.1. Scurt istoric Societatea comercială ROMCON INVEST Iaşi a fost...

Impozite și Taxe Locale la Primăria Municipiului Galați

CAPITOLUL I. NOTIUNI GENERALE PRIVIND IMPOZITELE SI TAXELE LOCALE I.1. Continutul si structura veniturilor bugetelor locale Bugetele locale...

Monografie

1.1 Scurt istoric Societatea comerciala INTFOR S.A.Galati a fost înfiintata în luna octombrie 1993 prin hotarârea Guvernului României de...

Bugete Publice și Fiscalitate - Studiu Monografic Realizat la SC Roxi Land SRL

Cap. 1 Organizarea si functionarea societatii 2.1. Scurt istoric , obiect de activitate si organizare interna SC “ROXI LAND” SRL s-a înfiintat...

Monografia Primariei Municipiului Barlad

1. Organizare și funcționalitate la Primăria Municipiului Bârlad 1.1. Scurt istoric Municipiul Bârlad este situat în județul Vaslui, Moldova și...

Fundamentarea si Asezarea Veniturilor Bugetare la Societatea SC Transmir's RL Murgeni

Capitolul I ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA SOCIETATII 1.1. Prezentarea societatii Dupa evenimentele revolutionare de dupa 1989, procesul de...

Impozite și Taxe Locale

INTRODUCERE Viaţa curentă a oamenilor presupune satisfacerea atât a nevoilor individuale procurate prin mecanismul pieţei ( hrană, îmbrăcăminte,...

Ai nevoie de altceva?