Cuprins
Introducere.3
Cap.1. Bazele teoretice ale decontărilor cu personalul, asigurările sociale
şi protecţia socială.5
1.1. Sisteme de salarizare şi forme de salarizare.5
1.2. Cadrul juridic privind salarizarea, drepturile şi obligaţiile aferente.8
1.2.1. Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură.9
1.2.2. Contractul individual de muncă.10
1.3. Obligaţii fiscale şi sociale aferente salariilor.12
1.3.1. Principalele obligaţii fiscale şi sociale ale salariatului.12
1.3.2. Principalele obligaţii sociale ale anjatorului.16
1.4. Alte drepturi acordate salariaţilor.17
Cap. 2 Prezentarea întreprinderii SC SFERA SRV SRL.20
2.1. Scurt istoric.20
2.2. Descrierea cadrului organizatoric şi funcţional.21
2.3. Organizarea compartimentului financiar-contabil.22
Cap. 3 Reflectarea în contabilitate a decontărilor cu personalul la SC SFERA SRV SRL.23
3.1. Purtătorii primari de informaţii privind decontările cu personalul asigurările sociale şi protecţia socială.23
3.2. Sistemul de conturi folosit pentru înregistrarea în contabilitate a decontărilor cu personalul şi cu asigurările sociale.24
3.3. Reflectarea în contabilitate a decontărilor cu personalul, asigurările sociale şi protecţia socială la SC SFERA SERV SRL.26
3.3.1. Drepturile salariale.26
3.3.2. Ajutoare materiale.28
3.3.3. Alte operaţiuni privind personalul.30
3.3.4. Decontările cu colaboratorii şi a operaţiunilor asimilate.32
3.4. Indicatori de analiză privind costurile salariale.33
3.4.1. Analiza eficienţei cheltuielilor salariale.33
3.4.2. Analiza corelaţiei dintre dinamica productivităţii şi salarii.34
3.5. Informaţii privind personalul şi asigurările sociale în situaţiile financiare anuale.36
Concluzii.38
Bibliografie.40
Extras din document
INTRODUCERE
Economia de piaţă şi succesul unei societăţi comerciale impun acordarea unei atenţii deosebite decontărilor cu salariaţii, asigurările sociale şi protecţia socială, deoarece acestea exercită o puternică influenţă asupra condiţiilor de muncă şi viaţă a populaţiei, a calităţii vieţii. În desfăşurarea activităţii agenţilor economici, un rol important îl deţine forţa de muncă, deoarece cu ajutorul mijloacelor de producţie, acţionează asupra obiectului muncii in vederea transformării acestuia în noi valori de întrebuinţare.
Participarea resurselor umane la desfăşurarea procesului muncii poate înregistra în anumite situaţii întreruperi din cauze diverse. Angajaţii societăţilor comerciale pot să-şi piardă în anumite împrejurări capacitatea de muncă. Avem în vedere accidente, boli profesionale, maternitatea, invaliditatea, etc. În aceste condiţii este necesar ca statul şi societăţile comerciale să ia din timp măsuri corespunzătoare pentru protecţia cetăţenilor, asigurându-le veniturile necesare.
În acest scop statul şi societăţile comerciale au creat şi extins un sistem de securitate socială, constituit din asigurări sociale de stat, private şi protecţie socială. În cursul desfăşurării activităţii economice apar numeroase operaţii de mişcare şi transformare a valorilor, care se constituie în obiectul contabilităţii. O astfel de operaţie este cea referitoare la reflectarea în contabilitate a decontărilor cu personalul, deoarece salariile şi alte cheltuieli asimilate acestora sunt cheltuieli care se includ în costurile producţiei fabricate sau serviciilor prestate.
În domeniul salarizării trebuie manifestată multă prudenţă şi o perfectă cunoaştere a actelor normative care sunt în continuă schimbare. În contextul modernizării sistemului contabil din ţara noastră se apelează la metode şi proceduri de proiectare a sistemelor informatice care să contribuie la creşterea eficienţei. În acest context menţionăm şi compartimentul de calcul şi evidenţă a salariilor, a altor drepturi asimilate, a reţinerilor salariale, care reprezintă sectoare importante în aplicarea sistemelor informatice moderne.
Importanţa acestei lucrări de licenţă constă în modul de abordare a prezentării contabilităţii creanţelor şi datoriilor personalului, asigurărilor şi protecţiei sociale urmărind cât mai multe aspecte atât teoretice cât şi practic.
Primul capitol face referire la aspectele generale cu privire la sisteme de salarizare şi formele acesteia, cadrul juridic privind salarizarea, drepturile şi obligatiile aferente, obligatiile fiscale şi sociale aferente salariilor şi ale avantaje acordate salariaţilor.
Capitolul al II-lea al lucrării, denumit „Contabilitatea decontărilor cu personalul, asigurările sociale şi protectia sociala” ”, prezintă modul de organizare şi conducere a contabilităţii în cadrul societăţii comerciale SC SFERA SERV SRL.
Capitolul al III-lea este dedicat exclusiv reflectarii în contabilitate a decontărilor cu personalul, asigurările sociale şi protecţiei sociale în cadrul societaţii SC SFERA SERV SRL Piatra Neamţ.
Cap.1. Bazele teoretice ale decontărilor cu personalul, asigurările sociale şi protecţia socială
1.1.Sisteme de salarizare şi formele de salarizare
Factorul muncă reprezintă un element determinant în procesul de creare a bogăţiei.
Creşterea preocupărilor teoretice şi metodologice, legate de reflectarea în contabilitate a capitalului uman şi a modului cum acesta participă la crearea bogaţiei, a făcut posibilă conturarea unui domeniu, contabilitatea resurselor umane, care îşi asuma trei funcţii majore:
să furnizeze o informaţie critică privind costul şi valoarea indivizilor ca resurse ale unei oraganizaţii ;
să servească la luarea unor decizii, în special cele privind recrutarea , selecţia şi formarea personalului, adică să furnizeze un mijloc de evaluare a politicilor de gestionare a resurselor umane;
de a motiva decidenţii în ce manieră să adopte o persepectivă a resurselor umane, adică să incite patronii să-şi “imagineze” salariaţii ca o resursă a organizaţiei, resursă ce poate să-şi sporească valoarea sau să se deprecieze, în funcţie de modul cum este gestionată.
Pentru a putea fi contabilizat, capitalul uman trebuie comensurat valoric .
Costul factorului muncă sau cheltuielile de personal include ansamblul renumeraţiilor brute acordate personalului cât şi cheltuielile cu caracter social suporate de unitate.
Sistemul de salarizare este un ansamblu de reguli şi norme prin care se asigură legătură între munca prestată şi salariul primit.
a) Formele de salarizare
Formele de salarizare sunt cuprinse în sistemul de salarizare la nivel naţional şi ajută la eficientizarea forţei de muncă. Acestea fac legătura între salariul şi rezultatele muncii. Ele sunt alese în funcţie de opţiunile politico – economice, dar criteriul hotarâtor este eficienţa economică, conform căreia rezultatele muncii trebuie să fie întotdeauna mai mari decât costurile de producţie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitarea Decontarilor cu Personalul, Asigurarile Sociale si Protectia Sociala pe Exemplul SC Sfera Srv SRL Piatra Neamt.doc