Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 20814
Mărime: 132.21KB (arhivat)
Cost: 8 puncte

Cuprins

INTRODUCERE

CAPITOLUL I . DELIMITARI PRIVIND DECONTARILE CU PERSONALUL.2

1.1. Forta de munca-importanta, salariul nominal, salariul real.2

1.2. Cadrul juridic privind salarizarea.4

1.3. Principiile sistemului de salarizare.8

1.4. Datoriile fata de personal.15

1.5. Calcularea drepturilor cuvenite angajatilor si a retinerilor din salarii 19

CAPITOLUL II. ORGANIZAREA CONTABILITATII DECONTARILOR CU PERSONALUL.21

2.1. Organizarea documentatiei.21

2.2. Sistemul de conturi privind inregistrarea salariilor

si reflectare in contabilitate a decontarilor cu personalul.26

2.2.1. Evidenta si contabilitatea decontarilor cu personalul.26

2.2.2. Contabilitatea contributiilor societatii.34

2.2.3. Cheltuielile cu personalul,asigurarile si protectia sociala.38

CAPITOLUL III . CONTABILITATEACONTRIBUTIILOR INTREPRINDERII.41

3.1. Contributia la asigurarile sociale.41

3.2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate. 43

3.3. Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj.45

CAPITOLUL IV. STUDIU DE CAZ PRIVIND REMUNERAREA PERSONALULUI SI ANALIZA UTILIZARII FORTEI DE MUNCA LA S.C. SPRESA S.R.L.48

4.1. Prezentarea societatii S.C. SPRESA S.R.L.48

4.2. Studiu de caz la S.C. SPRESA S.R.L.48

4.3. Analiza utlizarii fortei de munca la S.C. SPRESA S.R.L.51

CONCLUZII SI PROPUNERI.60

BIBLIOGRAFIE.62

ANEXE.63

Extras din document

INTRODUCERE

Potrivit Legii Contabilitatii 82/1991 obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii revine: regiilor autonome, societatilor comerciale, institutiilor publice, unitatiilor cooperatiste asociatiilor si celorlalte persoane juridice, precum si persoanelor fizice care au calitate de comerciant. (conform art .1)

Lucrarea de diploma cuprinde mai multe capitole si anume: Delimitari privind decontarile cu personalul; Organizarea contabilitatii decontarilor cu personalul ; Contabilitatea contributiilor intreprinderii; Studiu de caz privind calculul salariilor si contributiilor aferente.

Intre unitatile economice si angajatii sai se incheie un contract social, prin care personalul se obliga sa desfasoare activitatile, muncile stipulate in general prin contract, iar pe de alta parte agentul economic se obliga sa-i remunereze munca prestata.

Prin contract se stabilesc deci, in principiu, datorii pentru unitatile economice de a remunera personalul pentru munca prestata.

Prin lege sunt stabilite de asemenea in ce conditii personalul poate beneficia de ajutoare materiale, de cote parti din profitul realizat de unitate, care reprezinta si ele datorii fata de personal.

Strans legat de aceste datorii fata de personal, pe baza legala sunt stabilite si alte obligatii ale unitatii de a suporta din propriile resurse anumite contributii pentru formarea unor fonduri de asigurare sociala si protectie sociala, precum si pentru alte scopuri sociale.

Contabilitatea ca instrument principal de cunoastere, gestiune si control al patrimoniului si al rezultatelor obtinute, trebuie sa asigure:

• inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniala si rezultatele obtinute atat pentru necesitatile proprii ale persoanelor amintite in art. 1 cat si in relatiile acestora cu asociatii sau actionarii, clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si alte persoane juridice si fizice;

• controlul operatiunilor patrimoniale efectuate si al procedeelor de prelucrare utilizate, precum si exactitatea datelor contabile furnizate;

• furnizarea informatiilor necesare stabilirii patrimoniului national, executiei bugetului public national, precum si intocmirii balantelor financiare si a bilantului pe ansamblul economiei nationale.

Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala. Documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, ori inregistrat in contabilitate dupa caz.

Persoanele prevazute la art.1 au obligatia sa efectueze inventarierea generala a patrimoniului: la inceputul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii sale; in cazul fuzionarii sau incetarii activitatii precum si in alte situatii prevazute de lege.

Raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii, potrivit prevederilor prezentei legi, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane, care au obligatia gestionarii patrimoniului.

CAPITOLUL I . DELIMITARI PRIVIND DECONTARILE CU PERSONALUL

1.1. Forta de munca- importanta, salariul nominal, salariul real

Factorul de munca reprezinta un element in procesul de creare a bogatiei.

Munca este o activitate specific umana, fizica si/sau intelectuala prin care oamenii isi folosesc aptitudinile, cunostintele si experienta, ajutandu-se, in acest scop, de instrumentele corespunzatoare, mobilul ei fiind asigurarea bunurilor necesare satisfacerii trebuintelor lor imediate si de perspectiva.

Munca este un factor activ si determinant al productiei, ce antreneaza ceilalti factori in vederea obtinerii de bunuri si servicii.

Munca este un factor primar, originar, de productie. O asemenea afirmatie este valabila doar pentru munca simpla, pentru cea complexa fiind un factor derivat, respectiv un veritabil capital uman.

Premisa general a factorului de munca este populatia, ca o conditie indispensabila a existentei societatii insasi, si al carui rol economic se concretizeaza in aceea ca este suport al factorului primordial de productie, ea reprezinta destinatarul si consumatorul virtual al rezultatelor oricarei activitati economice.

Salariul a fost initial folosit pentru a desemna suma de bani pe care o primeau soldatii romani pentru a-si cumpara sarea (salarium), ulterior a primit sensul de venit al unei persoane care munceste pentru altcineva, fata de care este dependenta juridic sau economic. In concluzie salariul este definit de catre H. Guitton ca"venitul ce remunereaza, proportional cu timpul lucrat sau cu sarcina exercitata, persoana care este legata de utilizator (patron) de munca printr-un contract de inchiriere a serviciilor".

Clasicii economiei politice considerau salariul un venit ce recompenseaza munca, marimea acestuia osciland in jurul nivelului natural. Substanta salariului si marimea lui erau explicate prin ceea ce economistii clasici au numit teoria formarii resurselor de munca. In asemenea optica, salariul este definit ca suma de bani prin care se asigura strictul necesar pentru initierea salariului si a familiei sale. Referindu-se la aceasta problema, F. Lassalle remarca: "salariul mediu nu depaseste intretinerea muncitorului si reproducerea speciei".

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, stiinta economica in ansamblul ei s-a rupt de analiza clasica a salariului. Aceasta s-a concretizat in doua directii: revolutia marginalista si dezvoltarea teoriei marxiste. In conceptie marxista, salariul este forma principala a produsului necesar, respectiv forma transformata a valorii fortei de munca. Determinarea salariului rezulta din confruntarea dintre clasa muncitoare si clasa capitalistilor, aceasta din urma insusindu-si plusvaloarea.

Economisti neoclasici au sustinut si au cautat sa demonstreze ca natura salariului tine de modul de confruntare dintre cele doua forte ale pietei muncii: cererea si oferta de munca. Fie ca reprezinta costul mijloacelor de subzistenta, fie ca reprezinta eficienta capitalului uman sau productivitatea muncii, salariul exprima unitatea dintre fortele concurentiale ale pietei . Aceasta este o teorie dualista, dar centrata doar pe piata, salariul fiind mai ales un pret.

Marea Depresiune Economica din anii '30 ai secolului XX-lea si revolutia keynesiana au determinat schimbari de fond privind natura si marimea salariului. S-a constatat ca salariul se adapteaza foarte lent la dinamica cererii si oferta de munca, ca acesta este pretul cel mai rigid. Rigiditatea salariului se manifesta doar in sensul pierderii capacitatii lui de a modifica "in jos", nu insa si "in sus". Astfel s-a ajuns la concluzia ca salariul nu depinde doar de jocul liber de pe piata muncii .

Preview document

Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 1
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 2
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 3
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 4
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 5
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 6
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 7
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 8
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 9
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 10
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 11
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 12
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 13
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 14
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 15
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 16
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 17
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 18
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 19
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 20
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 21
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 22
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 23
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 24
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 25
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 26
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 27
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 28
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 29
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 30
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 31
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 32
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 33
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 34
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 35
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 36
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 37
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 38
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 39
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 40
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 41
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 42
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 43
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 44
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 45
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 46
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 47
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 48
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 49
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 50
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 51
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 52
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 53
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 54
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 55
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 56
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 57
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 58
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 59
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 60
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 61
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 62
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 63
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 64
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 65
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 66
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 67
Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Calculul, Contabilizarea si Controlul Drepturilor Banesti ale Salariatilor

În ultimii ani a fost promovată ideea ca un manager bun este acela care are un contabil bun. Iscusinţa contabilului este apreciată prin prisma...

Studiu Privind Contabilitatea Drepturilor de Personal la SC Minprest Serv SA Rovinari

PREZENTAREA GENERALA A “S.C. MINPREST SERV S.A.” ROVINARI 1.1. Structura organizatorică si obiectul de activitate al S.C. MINPREST SERV S.A....

Contabilitatea Decontărilor cu Salariații la SC Starmod SA Suceava

CAPITOLUL 1 PIAŢA FORŢEI DE MUNCĂ 1.1. Conţinut, trăsături, funcţii ale pieţei forţei de muncă Factorul muncă – condiţie generală a oricărei...

Studiu privind Beneficiile Angajatilor la SC Alabastru Serv SRL Ploiesti

INTRODUCERE Originea contabilităţii trebuie căutată în trecutul îndepărtat al omenirii, cele mai vechi însemnări contabile fiind descoperite la...

Organizarea Evidentei si Contabilitatii Salariilor la SC Turism Banatul SA

INTRODUCERE Potrivit Legii Contabilităţii 82/1991 obligaţia organizării şi conducerii contabilităţii proprii revine: regiilor autonome,...

Contabilitatea Salariilor

CAP. 1. REGLEMENTĂRI JURIDICE PRIVIND SALARIILE ŞI ALTE DREPTURI DE PERSONAL 1.1. Veniturile din salarii Potrivit art. 56 alinatul 1 din Legea...

Contabilitatea Decontarilor cu Personalul. Studiu de Caz la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

INTRODUCERE Oricât de „instituţionalizate” par diversele verigi ale administraţiei publice, deciziile ce asigură realizarea obiectivului lor...

Analiză a Contabilității Retribuirii Muncii la Întreprinderile de pe Teritoriul Republicii Moldova

INTRODUCERE Actualitatea temei. În condiţiile economiei de piaţă, contabilitatea este chemată să asigure cu informaţie obiectivă şi veridică,...

Ai nevoie de altceva?