Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 20814
Mărime: 132.21KB (arhivat)
Publicat de: Daniel Rafael Voicu
Puncte necesare: 12

Cuprins

  1. INTRODUCERE
  2. CAPITOLUL I . DELIMITARI PRIVIND DECONTARILE CU PERSONALUL.2
  3. 1.1. Forta de munca-importanta, salariul nominal, salariul real.2
  4. 1.2. Cadrul juridic privind salarizarea.4
  5. 1.3. Principiile sistemului de salarizare.8
  6. 1.4. Datoriile fata de personal.15
  7. 1.5. Calcularea drepturilor cuvenite angajatilor si a retinerilor din salarii 19
  8. CAPITOLUL II. ORGANIZAREA CONTABILITATII DECONTARILOR CU PERSONALUL.21
  9. 2.1. Organizarea documentatiei.21
  10. 2.2. Sistemul de conturi privind inregistrarea salariilor
  11. si reflectare in contabilitate a decontarilor cu personalul.26
  12. 2.2.1. Evidenta si contabilitatea decontarilor cu personalul.26
  13. 2.2.2. Contabilitatea contributiilor societatii.34
  14. 2.2.3. Cheltuielile cu personalul,asigurarile si protectia sociala.38
  15. CAPITOLUL III . CONTABILITATEACONTRIBUTIILOR INTREPRINDERII.41
  16. 3.1. Contributia la asigurarile sociale.41
  17. 3.2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate. 43
  18. 3.3. Contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj.45
  19. CAPITOLUL IV. STUDIU DE CAZ PRIVIND REMUNERAREA PERSONALULUI SI ANALIZA UTILIZARII FORTEI DE MUNCA LA S.C. SPRESA S.R.L.48
  20. 4.1. Prezentarea societatii S.C. SPRESA S.R.L.48
  21. 4.2. Studiu de caz la S.C. SPRESA S.R.L.48
  22. 4.3. Analiza utlizarii fortei de munca la S.C. SPRESA S.R.L.51
  23. CONCLUZII SI PROPUNERI.60
  24. BIBLIOGRAFIE.62
  25. ANEXE.63

Extras din licență

INTRODUCERE

Potrivit Legii Contabilitatii 82/1991 obligatia organizarii si conducerii contabilitatii proprii revine: regiilor autonome, societatilor comerciale, institutiilor publice, unitatiilor cooperatiste asociatiilor si celorlalte persoane juridice, precum si persoanelor fizice care au calitate de comerciant. (conform art .1)

Lucrarea de diploma cuprinde mai multe capitole si anume: Delimitari privind decontarile cu personalul; Organizarea contabilitatii decontarilor cu personalul ; Contabilitatea contributiilor intreprinderii; Studiu de caz privind calculul salariilor si contributiilor aferente.

Intre unitatile economice si angajatii sai se incheie un contract social, prin care personalul se obliga sa desfasoare activitatile, muncile stipulate in general prin contract, iar pe de alta parte agentul economic se obliga sa-i remunereze munca prestata.

Prin contract se stabilesc deci, in principiu, datorii pentru unitatile economice de a remunera personalul pentru munca prestata.

Prin lege sunt stabilite de asemenea in ce conditii personalul poate beneficia de ajutoare materiale, de cote parti din profitul realizat de unitate, care reprezinta si ele datorii fata de personal.

Strans legat de aceste datorii fata de personal, pe baza legala sunt stabilite si alte obligatii ale unitatii de a suporta din propriile resurse anumite contributii pentru formarea unor fonduri de asigurare sociala si protectie sociala, precum si pentru alte scopuri sociale.

Contabilitatea ca instrument principal de cunoastere, gestiune si control al patrimoniului si al rezultatelor obtinute, trebuie sa asigure:

• inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la situatia patrimoniala si rezultatele obtinute atat pentru necesitatile proprii ale persoanelor amintite in art. 1 cat si in relatiile acestora cu asociatii sau actionarii, clientii, furnizorii, bancile, organele fiscale si alte persoane juridice si fizice;

• controlul operatiunilor patrimoniale efectuate si al procedeelor de prelucrare utilizate, precum si exactitatea datelor contabile furnizate;

• furnizarea informatiilor necesare stabilirii patrimoniului national, executiei bugetului public national, precum si intocmirii balantelor financiare si a bilantului pe ansamblul economiei nationale.

Contabilitatea se tine in limba romana si in moneda nationala. Documentele justificative care stau la baza inregistrarii in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, ori inregistrat in contabilitate dupa caz.

Persoanele prevazute la art.1 au obligatia sa efectueze inventarierea generala a patrimoniului: la inceputul activitatii, cel putin o data pe an pe parcursul functionarii sale; in cazul fuzionarii sau incetarii activitatii precum si in alte situatii prevazute de lege.

Raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii, potrivit prevederilor prezentei legi, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane, care au obligatia gestionarii patrimoniului.

CAPITOLUL I . DELIMITARI PRIVIND DECONTARILE CU PERSONALUL

1.1. Forta de munca- importanta, salariul nominal, salariul real

Factorul de munca reprezinta un element in procesul de creare a bogatiei.

Munca este o activitate specific umana, fizica si/sau intelectuala prin care oamenii isi folosesc aptitudinile, cunostintele si experienta, ajutandu-se, in acest scop, de instrumentele corespunzatoare, mobilul ei fiind asigurarea bunurilor necesare satisfacerii trebuintelor lor imediate si de perspectiva.

Munca este un factor activ si determinant al productiei, ce antreneaza ceilalti factori in vederea obtinerii de bunuri si servicii.

Munca este un factor primar, originar, de productie. O asemenea afirmatie este valabila doar pentru munca simpla, pentru cea complexa fiind un factor derivat, respectiv un veritabil capital uman.

Premisa general a factorului de munca este populatia, ca o conditie indispensabila a existentei societatii insasi, si al carui rol economic se concretizeaza in aceea ca este suport al factorului primordial de productie, ea reprezinta destinatarul si consumatorul virtual al rezultatelor oricarei activitati economice.

Salariul a fost initial folosit pentru a desemna suma de bani pe care o primeau soldatii romani pentru a-si cumpara sarea (salarium), ulterior a primit sensul de venit al unei persoane care munceste pentru altcineva, fata de care este dependenta juridic sau economic. In concluzie salariul este definit de catre H. Guitton ca"venitul ce remunereaza, proportional cu timpul lucrat sau cu sarcina exercitata, persoana care este legata de utilizator (patron) de munca printr-un contract de inchiriere a serviciilor".

Clasicii economiei politice considerau salariul un venit ce recompenseaza munca, marimea acestuia osciland in jurul nivelului natural. Substanta salariului si marimea lui erau explicate prin ceea ce economistii clasici au numit teoria formarii resurselor de munca. In asemenea optica, salariul este definit ca suma de bani prin care se asigura strictul necesar pentru initierea salariului si a familiei sale. Referindu-se la aceasta problema, F. Lassalle remarca: "salariul mediu nu depaseste intretinerea muncitorului si reproducerea speciei".

In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, stiinta economica in ansamblul ei s-a rupt de analiza clasica a salariului. Aceasta s-a concretizat in doua directii: revolutia marginalista si dezvoltarea teoriei marxiste. In conceptie marxista, salariul este forma principala a produsului necesar, respectiv forma transformata a valorii fortei de munca. Determinarea salariului rezulta din confruntarea dintre clasa muncitoare si clasa capitalistilor, aceasta din urma insusindu-si plusvaloarea.

Economisti neoclasici au sustinut si au cautat sa demonstreze ca natura salariului tine de modul de confruntare dintre cele doua forte ale pietei muncii: cererea si oferta de munca. Fie ca reprezinta costul mijloacelor de subzistenta, fie ca reprezinta eficienta capitalului uman sau productivitatea muncii, salariul exprima unitatea dintre fortele concurentiale ale pietei . Aceasta este o teorie dualista, dar centrata doar pe piata, salariul fiind mai ales un pret.

Marea Depresiune Economica din anii '30 ai secolului XX-lea si revolutia keynesiana au determinat schimbari de fond privind natura si marimea salariului. S-a constatat ca salariul se adapteaza foarte lent la dinamica cererii si oferta de munca, ca acesta este pretul cel mai rigid. Rigiditatea salariului se manifesta doar in sensul pierderii capacitatii lui de a modifica "in jos", nu insa si "in sus". Astfel s-a ajuns la concluzia ca salariul nu depinde doar de jocul liber de pe piata muncii .

Preview document

Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 1
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 2
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 3
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 4
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 5
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 6
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 7
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 8
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 9
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 10
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 11
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 12
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 13
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 14
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 15
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 16
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 17
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 18
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 19
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 20
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 21
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 22
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 23
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 24
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 25
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 26
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 27
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 28
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 29
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 30
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 31
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 32
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 33
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 34
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 35
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 36
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 37
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 38
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 39
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 40
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 41
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 42
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 43
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 44
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 45
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 46
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 47
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 48
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 49
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 50
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 51
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 52
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 53
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 54
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 55
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 56
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 57
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 58
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 59
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 60
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 61
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 62
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 63
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 64
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 65
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 66
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 67
Contabilitatea remunerării personalului și analiza utilizării forței de muncă - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea Remunerarii Personalului si Analiza Utilizarii Fortei de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea decontării cu salariații

1.1 Obiectivele organizării contabilităţii Deşi gama de obiective ale contabilitǎţii financiare este foarte diversǎ, o analizǎ temeinicǎ a...

Contabilitatea Decontărilor cu Bugetul Statului

INTRODUCERE Reforma contabilă din ţara noastră a început odată cu adoptarea Legii Contabilităţii nr. 82 / 1991, ale cărei prevederi – privind...

Studiu privind beneficiile angajaților la SC Alabastru Serv SRL Ploiești

INTRODUCERE Originea contabilităţii trebuie căutată în trecutul îndepărtat al omenirii, cele mai vechi însemnări contabile fiind descoperite la...

Contabilitatea decontărilor cu personalul. studiu de caz la Spitalul Județean de Urgență Ploiești

INTRODUCERE Oricât de „instituţionalizate” par diversele verigi ale administraţiei publice, deciziile ce asigură realizarea obiectivului lor...

Contabilitarea decontărilor cu personalul, asigurările sociale și protecția socială pe exemplul SC Sfera Srv SRL Piatra Neamț

INTRODUCERE Economia de piaţă şi succesul unei societăţi comerciale impun acordarea unei atenţii deosebite decontărilor cu salariaţii, asigurările...

Organizarea și conducerea contabilității personalului, asigurărilor și protecției sociale

INTRODUCERE Tranziţia spre economia de piaţă şi succesul unei societăţi comerciale impun acordarea unei atenţii deosebite decontărilor cu...

Contabilitatea Decontărilor cu Salariații la SC Starmod SA Suceava

CAPITOLUL 1 PIAŢA FORŢEI DE MUNCĂ 1.1. Conţinut, trăsături, funcţii ale pieţei forţei de muncă Factorul muncă – condiţie generală a oricărei...

Contabilitatea Salariilor

CAP. 1. REGLEMENTĂRI JURIDICE PRIVIND SALARIILE ŞI ALTE DREPTURI DE PERSONAL 1.1. Veniturile din salarii Potrivit art. 56 alinatul 1 din Legea...

Te-ar putea interesa și

Analiza rentabilității într-o societate comercială

CAPITOLUL 1: RENTABILITATEA: CONCEPT, FORME ŞI INDICATORI DE EXPRIMARE 1.1. Conceptul de rentabilitate Rentabilitatea, categorie economică...

Ai nevoie de altceva?