Contabilitatea resurselor umane

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 63 în total
Cuvinte : 18651
Mărime: 147.60KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 0

Extras din licență

Date generale despre SC INTER - WEST SRL

Societatea comercial INTER - WEST a fost infiintata in 24 noiembrie 1993, inregistrata la Registrul Comertului J124/2177/93, cod fiscal 4298230. Sediul societatii este in Baia Mare, Str. Depozitelor nr.4.

Societatea INTER - WEST este o societate cu raspundere limitata, avand un capital social de 313.200.000 lei. Societatea are patru asociati, dintre care doi asociati straini si un asociat persoana juridica: SC INTERVAL CO SA.

Obiectul de activitate al societatii SC INTER - WEST SRL este comertul cu ridicata si cu amanuntul, cu marfuri alimentare, cod de grupa KN 573.

Societatea si-a desfasurat activitatea in anul 2000 prin cinci depozite de lucru: Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Viseu, Cluj Napoca, Satu Mare. Depozitul din Satu Mare a fost desfiintat in 1 noiembrie 2000, avand in vedere nerentabilitatea lui. Depozitul din Cluj Napoca a fost infiintat in data de 1 aprilie 2000. Tot in anul 2000 societatea a dat in locatie de gestiune cele cinci magazine pe care le detinea, avand in vedere nerentabilitatea acestora.

Structura produselor este:

- bere;

- produse PEPSI;

- cafea;

- apa minerala BORSEC;

- margarina BRUNI;

- bauturi alcoolice;

- iaurt DANONE;

- vin.

Cei mai importanti furnizori sunt:

- COMPANIA NATIONALA - Bucuresti;

- QUADRANT - Bucuresti;

- ELITE - Bucuresti;

- ROMAQUA;

- BRUNI - Iasi;

- INTERAMERICAN - Arad;

- DANONE - Bucuresti.

Societatea are 2.450 clienti in trei judete, dintre care cei mai importanti sunt:

- SUPERNOVA - Baia Mare;

- MARINEX - Baia Mare;

- HOFER - Baia Mare;

- DOREL - Sighetu Marmatiei;

- GEPETO - Satu Mare;

- RUMADCOM - Viseu;

- ALIMENTARA - Cluj Napoca.

Societatea s-a axat pe aceste grupe mari de produse, cu furnizori care lucreaza pe baza de discounturi, inregistrate in contabilitate in venituri exceptionale, astfel societatea, desi a inregistrat in anul 2000 o pierdere din activitatea de exploatare de 1.000.174 mii lei, ea realizeaza, totusi, pe total activitate, un profit de 210.000 mii lei.

Fiind o societate de distributie de marfa, societatea are un parc de 40 masini de diferite tonaje, inclusiv 15 masini TICO, pe care angajatii de vanzare le folosesc pentru adunarea comenzilor de pe piata si incasarea banilor.

Societate a avut o cifra de afaceri in anul 2000 de 155.237.160.279 lei.

Societatea, in anul 2001, si-a concentrat activitatea doar pe judetul Maramures, unde a obtinut exclusivitatea pentru produsele de bere Hofen Koenig, Bergenbier, Stella Artois, Noroc, Efes Pilsen, Caraiman, cafeaua Elite si produsele din gama PEPSI.

Societatea isi propune ca obiective pe anul 2001: marirea cifrei de afaceri, marirea profitului, castigarea de noi clienti, reducerea costurilor administrative si generale ale societatii, deschiderea altor depozite, transformarea in societate pe actiuni.

Notiuni despre salarizare si protectia sociala

2.1. Munca - factor de productie si drept fundamental al omului

2.1.1. Munca - factor de productie

Functionarea oricarui sistem de productie este de neconceput fara prezenta si interventia omului. Variatele activitati economice prin care sunt satisfacute trebuintele fizice si sociale au drept element comun faptul ca desfasurarea lor presupune prestare de munca.

Munca, in calitate de factor de productie primar, reprezinta o activitate specific umana, fizica si intelectuala, prin care oamenii isi folosesc aptitudinile, cunostiintele si experienta, ajutandu-se de instrumente corespunzatoare in scopul productiei bunurilor necesare satisfacerii trebuintelor lor prezente si de perspectiva.

La inceputul preistoriei a prelevat, in mod covarsitor, munca in ipoteza sa fizica, manuala. Ulterior, omul se distanteaza de datul natural, adopta o atitudine critica fata de acesta si tine sa-l perfecteze. Incepe afirmarea elementului de gandire in procesul de munca.Munca a fost si a ramas factorul de productie activ si determinant. Prin intermediul ei sunt antrenati ceilalti factori de productie, se realizeaza combinarea si utilizarea lor eficienta.

Pentru aprecierea rolului muncaii in epoca contemporana trebuie sa se tina seama de o serie de procese, cum sunt: reducerea relativa a timpului de munca, substituirea muncii prin capital, afirmarea efectului intelectual, creativ si inlocuirea crescanda a muncii fizice prin informatizarea si automatizarea productiei.

Tendintele pe termen lung in evolutia factorului de munca pot fi evidentiate prin analiza lui sub aspect cantitativ, structural si calitativ.

Sub aspectul cantitativ, munca trebuie analizata in legatura cu populatia. Populatia constituie conditia obligatorie a oricarei economii si se prezinta in dubla ipostaza: ca suport al factorului de munca si ca destinatar al rezultatelor activitatii economice.

Dimensiunile populatiei la un moment dat sunt dependente de procesele demografice esentiale (natalitate si mortalitate) si influentate de unii factori economico-sociali, cum sunt: durata medie a vietii, starea generala de sanatate, nivelul de trai, cheltuielile de instruire si ocrotire a sanatatii, fluxurile de migrare internationala.

Principala componenta a resurselor de munca este formata din populatia activa. Populatia activa cuprinde toate persoanele apte de munca ai care au varsta intre limitele legale de munca. In Romania, limitele de varsta ale populatiei active sunt de 16-55(57) ani pentru femei si 16-60(62) ani pentru barbati.

La o marime data a populatiei totale, populatia activa disponibila care reflecta oferta potentiala de servicii umane depinde de evolutia demografica anterioara, durata perioadei de scolarizare, structura pe sexe, varsta de pensionare etc

Expresie a cererii, populatia ocupata depinde de numarul de persoane care au un loc de munca, presteaza efectiv o munca pentru care primesc un salariusau dispun de produsul muncii proprii.

Dinamica populatiei ocupate si ponderea ei in totalul populatiei active depinde de factorii demografici si de capacitatea economiei nationale de a crea noi locuri de munca si de a asigura un echilibru stabil si de durata intre oferta si cererea de munca. Somajul coreleaza in permanenta raportul dintre populatia ocupata si cea activa disponibila.

Structura populatiei ocupate poate fi urmarita si pe profesii si grade de calificare, ce evolueaza sub influenta progresului stiintei si tehnicii. In tarile dezvoltate, unde progresul tehnic a patruns in toate activitatile economice, procesele productive sunt deservite pe o scara tot mai larga de activitati apartinand sectorului serviciilor si, in primul rand, cercetarii stiintifice, creatiei tehnologice, proiectarii, crearii de produse nemateriale. In aceste conditii, capata o importanta deosebita nivelul pregatirii profesionale pentru formarea resurselor de munca si valorificarea lor.

Din punct de vedere calitativ, factorul de munca depinde de nivelul de cultura generala si instruire profesionala, cat si de nivelul de dezvoltare economica a tarii. Cresterea ponderea muncii complexe, superior calificate, care inlocuieste treptat si continuu munca simpla, necalificata, au transformat educatia si formarea profesionala intr-o probleme esentiala a dezvoltarii oricarei economii. Perfectionarea permanenta a pregatirii populatiei ocupate este impusa si de accelerarea procesului de depreciere a stocului de cunostinte elementare.

Preview document

Contabilitatea resurselor umane - Pagina 1
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 2
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 3
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 4
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 5
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 6
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 7
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 8
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 9
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 10
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 11
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 12
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 13
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 14
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 15
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 16
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 17
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 18
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 19
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 20
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 21
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 22
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 23
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 24
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 25
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 26
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 27
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 28
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 29
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 30
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 31
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 32
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 33
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 34
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 35
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 36
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 37
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 38
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 39
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 40
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 41
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 42
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 43
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 44
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 45
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 46
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 47
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 48
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 49
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 50
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 51
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 52
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 53
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 54
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 55
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 56
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 57
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 58
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 59
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 60
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 61
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 62
Contabilitatea resurselor umane - Pagina 63

Conținut arhivă zip

  • Titlu.doc
  • Pagina49desen.doc
  • Pagina40desen.doc
  • Organigrama.doc
  • Cap.IV.doc
  • Cap.III.doc
  • Cap.II.doc
  • Cap.I.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Decontărilor cu Furnizorii și Clienții

CAPITOLUL 1. DELIMITĂRI PRIVIND RELAŢIILE CU FURNIZORII ŞI CLIENŢII 1.1. Definiţii, forme şi clasificări ale relaţiilor cu furnizorii şi clienţii...

Contabilitatea decontării cu salariații

1.1 Obiectivele organizării contabilităţii Deşi gama de obiective ale contabilitǎţii financiare este foarte diversǎ, o analizǎ temeinicǎ a...

Contabilitatea Decontărilor cu Bugetul Statului

INTRODUCERE Reforma contabilă din ţara noastră a început odată cu adoptarea Legii Contabilităţii nr. 82 / 1991, ale cărei prevederi – privind...

Contabilitarea decontărilor cu personalul, asigurările sociale și protecția socială pe exemplul SC Sfera Srv SRL Piatra Neamț

INTRODUCERE Economia de piaţă şi succesul unei societăţi comerciale impun acordarea unei atenţii deosebite decontărilor cu salariaţii, asigurările...

Organizarea și conducerea contabilității personalului, asigurărilor și protecției sociale

INTRODUCERE Tranziţia spre economia de piaţă şi succesul unei societăţi comerciale impun acordarea unei atenţii deosebite decontărilor cu...

Contabilitatea stocurilor în cadrul SC Boreal Prodexim SRL

În zilele noastre se înregistrează progrese fără precedent în domeniul informaţional. Acest progres are impact în toate domeniile de activitate....

Contabilitatea Fluxurilor de Trezorerie

INTRODUCERE Denumirea de trezorerie îşi are originea în limba latina unde “thesarus” se traduce prin “comoară” sau “depozit pentru obiecte de...

Contabilitatea Salariilor

CAP. 1. REGLEMENTĂRI JURIDICE PRIVIND SALARIILE ŞI ALTE DREPTURI DE PERSONAL 1.1. Veniturile din salarii Potrivit art. 56 alinatul 1 din Legea...

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea resurselor umane componentă a gestiunii firmei

Resursele umane trebuie privite ca „totalitate a aptitudinilor fizice şi intelectuale, pe care omul le utilizează în procesul de producere a...

Studiu privind beneficiile angajaților la SC Alabastru Serv SRL Ploiești

INTRODUCERE Originea contabilităţii trebuie căutată în trecutul îndepărtat al omenirii, cele mai vechi însemnări contabile fiind descoperite la...

Contabilitatea ca Sistem Informațional

Introducere Existenţa şi dezvoltarea societăţii omeneşti se bazează pe procesul de producere a bunurilor materiale (activităţi productive)....

Întreprinderea în mediul competitiv

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A INTREPRINDERII I.1 Scurt istoric I.2 Obiectul de activitate I.3 Resursele intreprinderii-financiare,umane,...

Organizarea contabilității la Administrația Financiară Timișoara

Ministerul Finanţelor Publice se organizează şi funcţionează ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu personalitate juridică...

Evaluarea performanțelor umane la Generali Asigurări

INTRODUCERE Obiectivul evaluării performanţelor individuale este de a aprecia performanţele individuale ale angajaţilor în raport cu posturile pe...

Contabilitatea Personalului

1. FORŢA DE MUNCĂ – ASPECTE JURIDICE, CONTABILE ŞI FISCALE 1.1. Importanţa forţei de muncă Munca reprezintă o activitate conştientă, specifică...

Contabilitatea și analiza decontărilor cu personalul la COST SA

PREZENTAREA GENERALA A C.O.S.T. SA DENUMIRE: Societatea Comerciala C.O.S.T. SA Targoviste INFIINATARE: Societatea Comerciala provine din...

Ai nevoie de altceva?