Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL

Licență
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 44 în total
Cuvinte : 15361
Mărime: 151.50KB (arhivat)
Publicat de: Luiza Z.
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dicu Roxana Manuela
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi

Cuprins

  1. Introducere 2
  2. Capitolul I - Prezentarea generală a TIN - COMPANY S.R.L 3
  3. 1.1 Scurt istoric a TIN - COMPANY S.R.L. 3
  4. 1.2 Structura organizatorică și funcțională a societății TIN - COMPANY 4
  5. 1.3 Rolul societăților de prestări servicii contabile în organizarea și conducerea contabilității veniturilor, cheltuielilor și rezultatelor 5
  6. 1.4 Calculul principalilor indicatori economico - financiari ai TIN - COMPANY S.R.L ...6
  7. Capitolul II - Delimitări conceptuale privind veniturile, cheltuielile și rezultatul din exploatare într-o entitate economică . 13
  8. 2.1 Conceptul de performanță a entității 13
  9. 2.2 Veniturile și cheltuielile - elemente ale performanței 15
  10. 2.3 Recunoașterea și evaluarea veniturilor și cheltuielilor de exploatare 19
  11. 2.3.1 Recunoașterea veniturilor și cheltuielilor de exploatare 20
  12. 2.3.2 Evaluarea veniturilor și cheltuielilor de exploatare 24
  13. 2.4 Contul de profit și pierdere - imaginea performanței 25
  14. 2.5 Delimitarea rezultatelor din perspectivă contabilă și fiscală 27
  15. Capitolul III - Contabilitatea veniturilor, chltuielilor și rezultatului din exploatare ...30
  16. 3.1 Documente justificative ce stau la baza înregistrării în contabilitate a veniturilor și cheltuielilor din exploatare 30
  17. 3.2 Înregistrarea în contabilitate a veniturilor din exploatare 31
  18. 3.3 Cheltuielile de exploatare și contabilizarea acestora 34
  19. 3.4 Determinarea și înregistrarea în contabilitate a rezultatului din exploatare 37
  20. 3.5 Relația rezultat din exploatare - rezultat financiar - rezultat curent 39
  21. Concluzii și propuneri 40
  22. Bibliografie 41

Extras din licență

Introducere

Orice entitate desfășoară activități atât consumatoare de resurse, cât și generatoare de rezultate. În contabilitate, consumurile de mijloace materiale și bănești sunt cunoscute sub denumirea generală de cheltuieli, iar rezultatele generate ca urmare a acestor consumuri sunt cuprinse în noțiunea de venituri. Diferența dintre venituri și cheltuieli dă conținut noțiunii de rezultat, reprezentat de profit sau pierdere, după caz.

Cheltuielile și veniturile din exploatare dețin ponderi semnificative în totalul cheltuielilor și veniturilor înregistrate de o entitate, influențând semnificativ natura și mărimea rezultatului cu care este încheiat un exercițiu financiar. Rezultatul din exploatare evidențiază performanțele realizate de entitate din activitățile de producție și comercializare, fiind independent atât de politica financiară, politica de dividend, cât și de politica fiscală.

Lucrarea de față, Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială, urmărește principalele aspecte ale activității de exploatare, prezente în cadrul oricărei entități. Această lucrare este structurată pe trei capitole, urmărind, prin conținutul acestora, să fie atinse cele mai semnificative aspecte privind contabilitatea veniturilor, cheltuielilor și a rezultatului din exploatare.

În cadrul primului capitol, Prezentarea generală a TIN - COMPANY S.R.L., va fi redată o scurtă descriere a modului de desfășurare a activității entității, respectiv un scurt istoric al acesteia, obiectul de activitate, structura organizatorică și funcțională, rolul societăților de prestări servicii contabile în organizarea și conducerea veniturilor, cheltuielilor și a rezultatelor precum și calculul și interpretarea principalilor indicatori ce evidențiază performanța activității desfășurate de entitate într-o anumită perioadă de timp.

În cel de - al doilea capitol, Delimitări conceptuale privind veniturile, cheltuielile și rezultatul din exploatare într-o entitate economică, vor fi prezentate cele mai importante aspecte teoretice cu privire la conceptul de performanță a entității precum și elementele direct legate de evaluarea acesteia, respectiv veniturile și cheltuielile unei entități, aspecte cu privire la recunoașterea și evaluarea veniturilor și cheltuielilor din exploatare. De asemenea, în cadrul acestui capitol vor fi evidențiate și principalele aspecte privind contul de profit și pierdere, precum și modul de determinare a rezultatului în contul de profit și pierdere. În cadrul ultimului capitol, Contabilitatea veniturilor, cheltuielilor și rezultatului din exploatare, vor fi înregistrate în contabilitate cu titlu de exemplu, operațiuni referitoare la contabilitatea veniturilor, cheltuielilor și a rezultatului din exploatare, precum și relația rezultat din exploatare - rezultat financiar - rezultat curent, pe exemplul societății descrise în cadrul primului capitol al lucrării de față.

Capitolul I - Prezentarea generală a TIN - COMPANY S.R.L.

În cadrul acestui capitol va fi prezentată o scurtă descriere a modului de desfășurare a activității entității TIN - COMPANY respectiv un scurt istoric al acesteia, obiectul de activitate, structura organizatorică și funcțională, rolul societăților de prestări servicii contabile în organizarea și conducerea contabilității veniturilor, cheltuielilor și a rezultatului din exploatare, precum și calculul și interpretarea principalilor indicatori ce evidențiază performanța activității desfășurate de entitate.

1.1 Scurt istoric a TIN - COMPANY S.R.L.

Entitatea analizată în cadrul lucrării de față este TIN - COMPANY, înființată în anul 1995, fiind înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului sub nr. J22/40/1995, având o experiență de peste 20 de ani în reparația și întreținerea autovehiculelor. Sediul principal al firmei se află în orașul Hîrlău, județul Iași, iar sediul social în satul Deleni, județul Iași.

Particularitățile entității se concretizează în faptul că este societate cu răspundere limitată având 2 asociați, dintre care unul este și administratorul societății, ce are obligația de a asigura gestiunea activității acesteia.

Principalul obiect de activitate al entității, conform codurilor CAEN 7120 și 4532, este reprezentat de desfășurarea de activități de testare și analize tehnice și comercializarea cu amănuntul a pieselor și accesoriilor auto, în cadrul cărora sunt incluse și activitățile de întreținere și reparație a autovehiculelor, dar și efectuarea de inspecții tehnice periodice.

TIN - COMPANY S.R.L. activează încă din anul 1995 pe piața service - urilor auto autorizate din România care desfășoară activități de testare a performanțelor mașinilor, analiză a avariilor și căderii sistemelor, testare acustică și de vibrații, testare periodică a autovehiculelor dar și comercializarea pieselor de schimb și a accesoriilor auto.

Principalii furnizori ce contribuie la desfășurarea activității acestei entități sunt: Unix Auto, Conex Distribution, Autonet, Auto Total, Bardi Auto, Augsburg International, furnizori ce asigură o aprovizionare constantă a entității cu piesele și accesoriile auto necesare realizării obiectului său de activitate. Clientela entității este formată în principal din persoane fizice, dar și din persoane juridice care dețin autoturisme cărora le trebuie efectuate atât inspecții tehnice periodice cât și reparații sau întreținerea acestora.

Calitatea produselor și serviciilor reflectă una dintre cele mai importante forme de concretizare a capacității de concepție, a disciplinei tehnologice și a atitudinii personalului față de muncă, prin care acesta participă la creșterea productivității muncii, valorificarea resurselor entității în mod eficient, precum și satisfacerea cerințelor clientelei. Oferirea de produse și prestarea de servicii calitativ superioare constituie criteriile de bază pentru obținerea satisfacției clienților și a profitabilității entității, calitatea produselor oferite și a serviciilor prestate impunându-se ca factor determinant al competitivității entității. Satisfacția deplină a clienților poate fi obținută prin oferirea unui nivel ridicat de calitate a produselor și serviciilor, permițând astfel asigurarea competitivității acestora pe piață, dar și creșterea profitabilității.

În Figura 1.1 poate fi observată evoluția cifrei de afaceri a entității în perioada 2013 - 2017, indicator ce reflectă creșterea economică a entității în această perioadă, evidențiind faptul că entitatea se află în expansiune.

Bibliografie

1. Berheci, M., Valorificarea raportarilor financiare. Sinteze contabile: Teorie, Analiză, Studii de caz, Ed. CECCAR, București, 2010

2. Bleotu, V., Contabilitate. Fundamente de bază. Ediția a II-a revizuită, Ed. ProUniversitaria, București, 2016

3. Calotă, T.O., Contabilitate de la teorie la practică. Ciclul contabil și închiderea exercițiului financiar. Ediția a III-a, adăugită și revizuită, Ed. Universitară, București, 2017

4. Calotă, T.O., Contabilitate de la teorie la practică. Metodă și modelare. Ediția a III-a, adăugită și revizuită, Ed. Universitară, București, 2017

5. Coman, F., Contabilitate financiară și fiscalitate, Ed. Economică, București, 2009

6. Dicu, R., Dimensiuni contabile și financiare ale capitalului. Concept. Evaluare. Normalizare, Ed. Tehnopress, Iași, 2015

7. Dumitrescu, S.A., Dumitrescu, D.G., Răileanu, V., Contabilitatea și gestiunea fiscală a societăților comerciale. Sinteze de teorie și exemple practice, Ed. Economică, București, 2016

8. Grosu, M., Contabilitate financiară intermediară. Teorie, aplicații și teste grilă, Ed. Sedcom Libris, Iași, 2013

9. Horomnea, E., Normalizare și comunicare în contabilitate. Concepte și aplicații, Ed. TipoMoldova, Iași, 2014

10. Istrate, C., Contabilitatea nu-i doar pentru contabili, Ed. Evrika Publishing, București, 2016

11. Mironiuc, M., Analiza economico - financiară. Elemente teoretico - metodologice și aplicații, Ed. Sedcom Libris, Iași, 2006

12. Moroșan, I., Contabilitate financiară și de gestiune. Studii de caz și sinteze de reglementări. Ediția a II-a revizuită și actualizată, Ed. CECCAR, București, 2013

13. Paraschivescu, M.D., Păvăloaia, W., Radu, F., Olaru, G.D., Contabilitate financiară. Aplicații și studii de caz, Ed.Tehnopress, Iași, 2007

14. Paraschivescu, M.D., Păvăloaia, W., Radu, F., Fotache, G., Patrașcu, L., Bordeianu, G.D., Grosu, O., Contabilitate. Fundamente. Aplicații. Istorie și personalități, Ed. Tehnopress, Iași, 2013

15. Patrașcu, L., Situațiile financiare. Suport informațional în decizia managerială, Ed. Tehnopress, Iași, 2008

16. Pântea, I.P., Bodea, GH., Contabilitate financiară românească, Ed. Intelcredo, Deva, 2009

17. Radu, F., Eficiența informațiilor contabile în managementul întreprinderii, Ed. Tehnopress, Iași, 2009

18. Toma, C., Contabilitatea exportului și importului de mărfuri, Ed. TipoMoldova, Iași, 2013

19. Toma, C., Contabilitate financiară, Ediția a III-a, revizuită și adăugită, Ed. TipoMoldova, Iași, 2018

20. Ristea, M., Dumitru, C.G., Contabilitate aprofundată, Ed.Universitară, București, 2005

21. Ristea, M., Dumitru, C., Ionaș, C., Irimescu, A., Contabilitatea societăților comerciale, Vol. II, Ed. Universitară, București, 2009

22. ***IASB, Standardele Internaționale deRaportare Financiară, Norme oficiale emise la 1 ianuarie 201, Partea A Cadrul general conceptual și dispoziții, Ed. CECCAR, București 2013

23. ***Legea nr.227/ 08.09.2015privind Codul fiscal, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 688/10.09.2015, cu modificările și completările ulterioare, Titlul II Impozitul pe profit

24. ***Legea nr.31/1990 privind societățile comerciale, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1066/17.11.2004, cu modificările și completările ulteriorare, Titlul III Funcționarea societăților

25. ***Legea contabilității nr.82/1991, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 454 din 18.06.2008 cu modificările și completările ulterioare

26. ***Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1802/29.12.2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale și situațiile financiare anuale consolidate publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 963/30.12.2014 cu modificările și completările ulterioare

27. ***Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 470/11.01.2018 privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 66/23.01.2018 cu modificările și completările ulterioare

Preview document

Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 1
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 2
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 3
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 4
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 5
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 6
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 7
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 8
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 9
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 10
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 11
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 12
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 13
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 14
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 15
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 16
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 17
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 18
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 19
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 20
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 21
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 22
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 23
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 24
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 25
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 26
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 27
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 28
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 29
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 30
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 31
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 32
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 33
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 34
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 35
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 36
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 37
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 38
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 39
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 40
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 41
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 42
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 43
Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comercială pe exemplul TIN - COMPANY SRL - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • Contabilitatea rezultatului din exploatare la o societate comerciala pe exemplul TIN - COMPANY SRL.docx

Alții au mai descărcat și

SC Bermas SA

INTRODUCERE Impozitele reprezintă o formă de reținere a unei părți din veniturile sau averea persoanelor fizice și juridice la dispoziția statului...

Contabilitatea imobilizărilor necorporale la SC Antibiotice SA

Introducere Într-o lume a afacerilor extrem de dinamică, întreprinderile trebuie să aibă în vedere investiţii cât mai avantajoase a capitalului pe...

Evaluarea unei societăți cu activitate de asigurări - Euroins

CAPITOLUL 1: Definitia misiunii de evaluare 1.1: Prezentarea intreprinderi evaluate Despre EUROINS ROMANIA ASIGURARE-REASIGURARE S.A. Sunt...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Organizarea activității de decontare și evidență bancară

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Ai nevoie de altceva?